imam gusku za bozicni rucak, pa mi treba dobar, po mogucnosti starinski, recept za nadjev ( znam za jabuke i suhe sljive) i za prilog uz gusku.
imam gusku za bozicni rucak, pa mi treba dobar, po mogucnosti starinski, recept za nadjev ( znam za jabuke i suhe sljive) i za prilog uz gusku.
Prepisujem, odn. prevodim iz "Velike sodobne kuharice" iz, sudeći po nekoliko c/b fotki, 50-tih, nedostaje par prvih i zadnjih listova.
1 guska, sol, papar
Nadjev: 4 stare u mlijeku namočene i ocijeđene žemlje, 1 do 2 glavice luka sitno nasjeckanog, 2 žlice sjeckanog lišća peršina, nasjeckana guščja jetra, srce, i želudac, 2 jaja, sol papar. muškatni oraščić, malo mažurana.
Očišćenu gusku iznuta i izvani posolimo i popaprimo. U trbušnu šupljinu stavimo nadjev i sašijemo. Položimo gusku u pekač prsima prema dole. Prilijemo vrelu vodu i stavimo u vruću pečnicu. Nakon jednog sata životinju (tako piše, majke mi) okrenemo i pečemo još približno jedan sat, tvrdu i veću životinju (evo opet!) i dulje. Zadnjih deset minuta pečenja poškropimo gusku hladnom vodom da dobije istinski hrskavu koricu,
Gusku serviramo s dinstanim crvenim zeljem i hruhovim ili drugim knedlama.
Eto, nadam se da sam bila od pomoći, ima svekar još jednu starinsku knjigu,mogu poslije i u nju zaviriti.
Molim savjet kako napraviti gusku (imam polovicu) a da meso bude mekano I socno? Da li bi pomoglo pacanke vec dan prije ili...nesto?
Samo ju nasoliš preko noći, najbolje krupnom solju ako imaš, a pečeš tako da uz nju tj. ispod te polovice staviš kiselu jabuku prerezanu na pol (zapravo, bilo kakvu) i glavicu luka. Ja te ptičurine pečem pokrivene (i zato isto obično pečem polovicu jer mi cijela ne stane u kikiri). Možeš dodati i polovicu naranče. Pod krilo gurni lovorov list ili grančicu ružmarina - ovisno što ti bolje paše. Pečenje pod poklopcem garantira mekoću mesa. Kad je gotova, skineš poklopac i vratiš u pećanicu na par minuta, da uhvati koricu. Umak od pečenja odličan je za mlince.
Moja teta gusku oblaže dimljenim špekom (2-3 lista onak dugačka i tanka - to učvrsti čačkalicama ili koncem, fino je tko voli, ali meni je bolji izvorni miris peradi). Ispod pečenke možeš staviti malo masti, one koja je oko repa, ali bez pretjerivanja jer toga zna biti previše.
Savjet za sol koji primjenjujem na sve - purice, piceke, patke, odojka... cca 2 % soli u odnosu na težinu mesa. Ako dodaješ vegetu ili neke aromatične soli, ovu količinu treba smanjiti. Ja ujutro obrišem pečenku (kakva god bila) papirnatom salvetom, da se na koži ne naprave ružni mjehuri, pa onda posložim u pleh, dodam začine, poklopim i frk u pećnicu.
Za duljinu pečenja ti ne znam - pikni pa probaj da li je mekano.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.01.2014. at 22:11
)
Ja gusku nisam nikad spremala (iskreno, ne znam baš gdje bih ju nabavila, u mom okruženju to više nitko ne uzgaja), ali patku relativno često.
Obavezno ju dobro nasolim dan prije (puno više nego piletinu, inače uopće nije slana), lagano popaprim, u ljeti eventualno stavim i friškog timijana ako imam. Kad stavim peći, ulijem malo vode i ubacim kotany začinsko povrće za juhu (to znam ubaciti i kad pečem piletinu, skupa s vodom daje neku vrstu juhe kojom se podlijeva tijekom pečenja), ubacim i par cherry rajčica kad imam (sad smrznute), sve skupa to daje kasnije ukusni sok od pečenja.
Ubacim pod foliju i pečem, na sredini pečenja izvadim i prelijem sokom naranče i stavim jednu naranču u patku (ako je polovica,onda pod polovicu patke). Par puta izvadim i malo prelijem, te dolijem vrele vode (još bolje ako imam juhe) ako treba. Patka pušta jako puno masnoće, pa bi se ta mast mogla prepeći (i to povrće koje pečem skupa s patkom pregorjeti) bez dolijevanja vrele vode / juhe, tako da treba pripaziti da tekućina na dnu nije samo masnoća.
Pri kraju pečenja maknem foliju da se napravi korica i kad je pečeno, grabilicom maknem naranču i masnoću koje ima prilično, po potrebi dodam još juhe i na to stavim ocijeđene mlince / kuhanu heljdu / kuhani krumpir.
Nedavno sam oko pol minute doslovno ulovila neku kuharsku emisiju u kojoj su pekli gusku, na početku su je natrljali limunovim sokom i stavili limun u nju jer to umanjuje tu masnoću kod pečenja, neki dan sam probala to s patkom, nisam osjetila razliku u okusu u odnosu na naranču.
Dakle naranča i limun smanje masnoću, mislila sam da je to više radi okusa...
Hvala cure, poslušat ću savjete. Piceka i ja nasolim dan prije, ujutro nasenfam malo, crvene paprike, curry-ja, mislim da bi to možda bilo ok i gusku tako.
I peci na niskoj temperaturi, 160-170°, a nakon skidnja folije zalij svakih 15 minuta i bit će mekano.
Nisam pekla gusku ni patku, ali jesam tuku više puta (koja je suhlja i meni manje ukusna). Zadnji puta kad sam je radila sam tražila recepte po internetu i naišla na mariniranje u vodi. Nikad prije nisam za to bila čula.
Prokuhaju se začini u puno vode (toliko da pokrije cijelu...životinju), ohladi se voda prije potapanja, i drži se u frižideru veći broj sati, ovisno o veličini tuke.
Nevjerojatno koji dobar način pripreme!
http://rouxbe.com/recipes/1061
Evo link iz bookmarksa...