meni na nozevima ima hrđe
i meni povremeno budu mrlje od hrđe. Al mi odu slijedećim pranjem. Primjetilasam da mi se to javlja isključivo na bešteku koji mi je loše kvalitete, ili sličnom suđu.
Ma da je u pitanju stari beštek vjerojatno ne bi uopće dramila.kasiopeja prvotno napisa
Kod mene je to na stvarno kvalitenom i skupom bešteku.
Nitko nema ideju od čega bi to moglo biti :?
Čitajući ove postove nije mi jasno da li su Quadro ugradbene perilice 45 ili 50 cm širine. ( Davorova je 50cm a Tanči ima od 45 )
U fazi sam nabavke druge perilice, treba biti ugradbena , prednja fronta kao kuhinski elementi, tiha i dobraa širina - bilo bi bolje da bude 45 cm.
Nema, i moja je 45. Greška je zbog pećnice koja je 50. Sorry.
O.K. Davore, dimenzija štima. A sada slijedeće pitanje : Da li kod te perilice može biti fronta kao što su kuhinski elementi, jeli to Quadro 6015 ili neki drugi tip.
Moja suđerica također baca hrđu,ali ja mislim da je to zato što mi je donja košara malo zahrđala(mašina je već dosta stara).hrđa mi se uglavnom prima za beštek,a kad sam prvi puta primijetila da se uhvatilo malo za prepreskupo novo suđe,od tada te lonce perem ručno.
zvala sam u servis i nova košara dođe 399kn kaže žena![]()
S4512, srebrna, frontu ne kanim skidati, skinuo sam samo poklopac da ju uguram pod pult.
Hrđa ide na željezo koje se razlikuje od inoxa. Kvaka je da je inox zapravo prilično mekan i brzo se tupi, a ostale legure hoće hrđati.
ivarica prvotno napisa
i eto mene s quadro perilicom, prvi put da netko drugi pere sudje a ne mm![]()
i odusevljena sam, sve blista
trenutno sam na izboru sredstava za pranje.
Čestitam :D
Od jeftilena su sasvim OK DM-ove tablete. Ako kaniš češće prati na brzom/ekonomičnom programu, onda ti tablete od niti jednog proizvođeča nisu dobar izbor. Baš nekidan sam upozoren (hvala aleksandra70vanja-inom MM) da se tablete hoće jako osušiti i da se onda ne otope do kraja pranja. Zbog toga treba kod kupovine provjeriti rok trajanja.
Dakle, za brzoperače je vjerojatno najbolji gel.
već sam negdje napisala da sam prošla čudo praškova i tableta i završila na calgonitovom gelu. skup je, ali jedino sam se tako riješila fleka, nerastopljenih tableta...
pojma nisam imala da postoje gelovi
na akciji sam nasla somat tabletice (2 za 1) pa sam kupila njih, nemam pojma koja je to kategorija, jel somat neka marka ili najjeftiniji izbor?![]()
i kupila sam somat sol da onda sve bude u tonu.
sinoc me prijateljica uvjerila da trebam i neko sredstvo za ispiranje pa sam kupila i to, calgonit.
tablete mi se lijepo otope ali valjda zato jer nisam koristila taj za brzo pranje, uopce mi je izbor programa jako mali, imam nacrtane lonce, tanjure i case i jedan za samo ispiranje. i jos dvije tipke, jednu rapid a drugu plus - koje opet svaku mogu korisitti samo s jednim programom.
vjeruj mi, imaš dosta i previše gumba - ja sam kupila suđericu s hrpom programa a koristim ravno jedan. i ponekad stisnem gumb za visoki pritisak, da ne stoji bezveze.![]()
te soli, sjajila i sl. možeš kupiti u dm-u - jeftino a dobro. ne moraš kupovati neke bijesne marke.
da ima dm gel, ja bih ga sigurno kupila a ovako kupujem skuplji ali ipak isplativ jer dugo traje.
somat je dobra marka, mislim da bi ovako išlo: calgonit fensi-šmensi, somat za klasu ispod, pa onda jeftinjače. dm je najbolji kad gledaš cost benefit, ali imaju samo prašak i tablete. ako si s njima zadovoljna, ne moraš ni tražiti gel.
te tablete su krenule od 1u1 a sad ima i 7u1... pogađaš... mazanje očiju i izvlačenje para. nijednay tableta ne može efikasno zamijeniti sredstvo za ispiranje, sjaj ili štoveć pa se ne opterećuj brojkama i kupi obične tablete.
ma da, ja sam kupila 3u1, u medjuvremenu mi reke cure da postoje 5u1 a onda kad sam snoc u bilii vidjela te 7u1 mislila sam se pa jel ove moje uopce mogu ista oprati![]()
bojim se jedino da mi case ne postanu mlijecne, to cesto vidim kod ljudi koji ih peru u perilici. ali zasad je ok (jel to dodje odjednom ili polako?)
Korozija čaša je na najboljem putu da se uskoro riješi, a fensi-šmensi deterđenti to navodno rješavaju već sada. To možeš gledati i drukčije: kristal se ionako pere na ruke, a ostale čaše ti se prestanu sviđati nakon nešto vremena.
meni su čaše mlječne kad mi ponestane otopine za sjaj. A koristim svakakve tbl, Calgonit, Somat, Čarli , jedino sa DM nisam bila zadovoljna- loše oprano suđe.
Al naj mi je Calgonit..najobičnije , plus sjaj i obvz sol.
Nego , kako često sipate sol?
Ponekad, gotovo svaki tjedan ode 2 kile soli, malo mi je to nekako puno, al ako nema soli , suđe mi bude magleno i flekavo. Il je to od nečeg drugog?
ivarica prvotno napisa
![]()
za čaše, davor ti je dobro rekao - vulgaris čašama neće ništa biti, a ionako ih nećeš koristiti 20 godina. bakin kristal pereš na ruke, ako ga uopće imaš (kod mene to ne prolazi).
Meni se desi nakom mjesec ipo valjda da mi se zamliječe čaše ako u međuvremenu ne uspemsoli, a perilica je, ček da vidim...virpul
Perem samo na ekonomičnom programu koji traje 30 min, ostali programi traju 2,45 h tj 3h :shock:
po potrebi, ako ne ispere dobro (što se desi katkad jer ja skoro i oglođane kosti uvalim na pranje, pa nek "drlja")- stavim još 15 min ispiranja i bude sve superička.
Osim ruba dokle je bila juha u najvećoj lončini. To naknadno ručno operem.
Koristim sol i sjaj mjesečno, i to soli 1 kg, a sjaja koliko stane, valjda oko dec ipo, dva. Za svako pranje prašak Calgonit il Somat i pak od 70ak kn mi traje dva tri miseca, a perem bar 1x svaki dan.
Za gel nikad čula, provat ću, jerbo ste rekli da valja
Kako riješavate miris iz suđerice?
Ja sam nedavno kupila onaj dm "mirisni visuljak" i ne moram vam reći da mi je špek smrdio po tome (rezan na plastičnoj dasci za rezanje koja je oprana uz to čudo)....A da ne pričam o djetetovoj čaši....
Ja to ne stavljam u sudjericu.
Postoji nesto u DM-u, nekakav detergent u maloj bocici koji sluzi za pranje perilice. Nasa uopce ne smrdi.
Naša ponekad ima neki čudan miris a koristimo ju svaki - svaki drugi dan. Probali smo i tu bočicu za čišćenje ali miris nije riješila...
Bilo je priče da se perilica može dobro oprat samo s limunskom kiselinom. Kako?, Samo naspem malo praška u posudicu za tbl?
ja napunim posudicu za deterdžent do vrha i operem na nekom duljem programu.
Ja nemam problema ni sa mirisom ni sa hrđom. Imamo malu Končarevu za 4 seta, unutrašnjost joj je neka plastika i plastificirani dio za slaganje suđa. Pošto je mala , dnevno i po dva puta radi, zato sam htijela kupiti veću. Čitajući ovo kakvih problema imate, možda pogrešim - eto i te male imaju neku prednost![]()
pa taj mirisni visuljak trebaš izvaditi kad pereš suđe!Mama Natasa prvotno napisa
on stoji u mašini kad ona miruje.
ne mogu zamisliti kako smo prije zivjeli bez nje
problem mi je samo sto je malog kapaciteta, pa nekad pere i dvaput dnevno :/
i moja je mala i jedno vrijeme me grizla savjest što je uključujem dvaput dnevno. onda sam vidjela onu neku reklamu na tv gdje vele da strojno pranje suđa troši 8 puta manje vode i 2 puta manje struje od ručnog, pa sam im odlučila vjerovati 8) .
Ako prostor nije problem, što je bolje za tročlanu obitelj, 45 ili 60 cm? Je li bolje prati dva puta u užoj ili jednom u široj? Bojim se da se prljavština ne zasuši ako se pere jednom dnevno.
Ja sam imala i 45cm i 60cm i definitivno mi je bolja od 60cm, dok smo bili samo nas dvoje ova od 45 bila je taman, kad nas je bilo troje bilo je na knap, s tim da sam obavezno još neke sitnice prala na ruke jer ne stanu, a 45 cm i četvero je koma!Zdenka2 prvotno napisa
Ako prostor nije problem mislim da ne trebaš dvojiti.
Osim toga, ove od 45cm su u pravilu skuplje.
A što se tiče sasušivanja prljavštine, pa i ako dvaput pereš imaš šanse da ti se stvrdne ova druga runda dok dođe na red, mada ja uvijek saperem komade (mnogi to ne rade), pogotovo od jaja. I ako dvaput pereš to ti je dupla potrošnja svega - struje, vode, detrđenta.
Da li postoji razlika u kvaliteti između suđerica ili je sve to ista pašta samo drugo ime? Naime, namjeravamo je kupiti a ne znamo koju. Quadro i Beko su najjeftinije ali ne znam da li su dobre. Razmišljala sam o Candy-ci, a od Gorenja, Electroluxa, Whirpoola su mi preskupe. I zanima me šta je najbitnije gledati kod kupnje?
Mi smo nakon užasno puno planiranja, prekrajanja kuhinje, proučavanja po dućanima, forumima, internetu, skupljanja iskustava od raznoraznih ljudi kupili Electrolux-ovu malu perilicu (45 cm) u Pevecu. Iako se grozim Peveca, a i Electrolux mi nije bio omiljena marka presudila je dosta povoljna akcija. Grozim se i akcija inače. Uglavnom, nismo požalili.
Meni su case pocele smrditi posle pranja. Ince sve je super oprano, i perilica ne smrdi, ali case imaju neki miris. Inace korisim sve od Calgonita, so, sjaj i prasak...
Zna li neko sto je to???
Čistiš li košaricu u dnu suđerice? Tamo se hoće nakupiti makarsvašta. Ako nije u tome problem možeš probati sa sredstvom za čišćenje suđerica - dolazi u bočici i koristi se u praznoj suđerici. Ako je suđerica iz nekog razloga ostala masna onda možeš očekivati takve nuspojave i riješiti ih s tim sredstvom, ali su vrlo malo vjerojatne ako pereš na dovoljno visokoj temperaturi.
Zanimljivo je razmotriti energetske razrede i pranje na nižoj temperaturi obzirom na ostale troškove - ne isplati se. Daleko najveći trošak kod pranja je deterđent, tako da je jedino smisleno pranje na visokoj temperaturi: stvarno opere otprve.
Nama sutra stiže BEKO DFN 1403, "srebrni metak"![]()
Eto nama opet slobodnog vremena uveče :D :D :D
Ipak je stigla bela.....niko ne zna zašto.....srebrne nema....morali smo da se pomirimo s belom....
Sinoć smo pokušali da je aktiviramo, tj. proučavali kako funkcioniše i kojim redosledom. Ima jedna čudn situacija,pa vas moilim za pomoć. Nismo zvali serivisera da je priključi, prosto nismo znali da to treba neko sem md-a da uradi, i desilo se da nas, pri dodiru unutrašnjosti vrata, pecka, i to samo kada smo bosonogi. Šta li to može biti, dešava li se vama? Ne mogu da dobijem servis....
Nemaš ispravno uzemljenje. Uz pretpostavku da je zidna utičnica šuko, vjerojatno imaš produživač s neispravnim uzemljenjem (dosta česta situacija). Ako je pak utikač u zidnoj utičnici onda ti ne vrijedi uzemljenje u utičnici, ali je to jako malo vjerojatno i treba ti električar. Ako se radi o toliko staroj instalaciji da uopće nema šuko utičnica, onda ti svakako treba električar.
Problem je u skoro svim novim uređajima koji koriste "switching" sustave napajanja, gdje pojedini dijelovi elektronike "plutaju" bez dobrog uzemljenja.
Ako se radi samo o starom produživaču, svakako ga promijeni i to će najvjerojatnije biti to.
Hvala, Mr. D.![]()
Evo kako smo rešili problem-okrenuli utikač za 180 stepeni....i sve 5!
Nadam se da je rešenje dugotrajno i da neće doneti nikakve posledice aparatu....jer ga već obožavamo![]()
![]()
![]()
Okretanjem utikača ste samo zamijenili fazu i nulu, ali niste riješili problem nepostojećeg uzemljenja. Nastojte to riješiti prvom prilikom.
pitanjce...jučer mi nakon pranja svi tanjuri i čaše bili mrljavi :shock: onako kao da nema sjajila sve mutno.dodala još sjajila,soli i kupila nove calgonit tablete i opet sve isto !čak mi se događa da otvorim na kraju a tableta se uopće nije rastopila nego ostala onako napola zgnječena..ma šta joj je sada ??
![]()
Tjah, vjerojatno problem s rasušenim tabletama. Ja ih lomim pa se otope potpuno i na vrijeme. Ako neće ići drukčije, nabavi gel. Taj se uvijek dobro otopi.
I ja slomim tabletu jer se dešava da se zaglavi poprijeko u otvoru između poklopca i dna one "kutijice" u koju se stavlja. Ovako uvijek završi gdje treba.
otopila se :D nakidala sam ju na komade pa je valjda uspješno ispala..jedino..nije baš sjaj na čašama kao nekad :/ koristim calgonit tablete,njihov sjaj i sol neznam do čega je
mozda neko zna...
masina pere odlicno, ali stalno pokazuje da nema soli u njoj ( a ima je)
o cemu se radi?
oprana sredstvima za pranje masine i limontusom i i dalje isto.
citala sam po forumima da se mnogima to desava i ignorisu tu pojavu, ja ne mogu
Pa mnogim sudjericama treba dulje vremena da se sol otopi. Mada to kod mene traje dan-dva. Inace probavaj ovako, otvori poklopac na spremniku za sol, i promesaj varjacom, ili drskom iste. Trebalo bi da je ugasi, mada to ti je nikakav problem...Bitno da ona delje njeno![]()
:D :D
mesala sam vec, to traje i traje, ne iskljucuje indikator
menjala sam i sol i nista.
koristila sam od DM i Calgonit
Zašto mi na svom suđu ima sloj soli nakon pranja? Suđe sve bude mutno, s tim nekim kao prašnim bijelim slojem.To mi se u zadnje vrijeme redovno dešava nakon što uspem sol u posudicu. Barem sljedećih 5-6 pranja. Stavljam ju pažljivo, ali ipak uvijek malo soli skupa s vodom izađe van. Jel to mogući uzrok? Inače koristim sve od DM-a, godinama, i uvijek sam bila zadovoljna. Sol i sjaj posebno, i uvijek perem sa tabletama još. Gdje griješim? Inače, suđerica je 7 godina stara. Jel možda rikava?
Vjerojatno
Sol ne bi trebala biti u prilici doći do suđa. Za svaki slučaj lizni suđe i vidi je li stvarno slano. Sasvim je moguće da to ipak nije sol nego kamenac, a to onda upućuje da je ionski izmjenjivač u komi i to nije baš tako veliki kvar. 7 godina je lijepi staž za suđericu i vjerojatno su već počeli odlaziti plastični dijelovi. Čim ti rikne nešto važno gledaj kako ju promijeniti.