Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 282

Tema: Imamo dijagnozu - pervazivni razvojni poremećaj.......

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi smo dosad napravili jedan ciklus od dvadeset terapija, to je bilo u 8/9mj prošle godine...
    Sad smo na listi čekanja jer ima jedan aparat i jedna osoba koja na njemu radi, napravi 3 ili četvero djece dnevno, znači 5tjedana njih 3 ili 4...
    Ima dosta djece, jer nisu na listi samo djeca s autizmom već primamo i vanjske (znači djecu koja nisu u udruzi i nemaju poremećaj iz spektra već neki drugi).

U pravilu NF se preporuča raditi ciklus od dvadeset terapija, pa nekoliko dana pauze (od 5-10 dana) i onda opet dvadeset terapija, pa pauza i tako konstantno, ali pošto nemamo uvjete nije nam moguće tako raditi....

Tretman traje oko pola sata, dijete ima 6 elektrorda na glavi, pomoću kojih terapeut prati moždanu aktivnost...
    Djete gleda crtć ili video igru...
    Ugl, stavim tu link, sve piše kako se radi;
    http://www.mensana.hr/default.asp?cms=GGGIII
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 01.06.2014. at 20:21

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Super mi je procitati ovu vasu zivotnu pricu...poticajna i budi nadu...
    prije dva mjeseca odveo sam svog djecaka kod logopeda jer iako ima 2,6 g.vrlo malo prica i napisala nam poremecaj u komunikaciji...strasno smo se prepali,internet,autizam grozno..mjesec dana total out i onda smo se skulirali..neurolog,psiholog,defektolog,logoped,ee g,sluh...vec mjesec dana idemo 2xtjedno kod defektologa,cekamo kraj godisnjeg pa startamo kod logopeda...svi nalazi zasad ok,svi nas tjese da imamo djecaka koji fizicki ima 3g a emocionalno je beba i da treba rada i vremena,ona famozna recenica...u podrucju je spektra....mada cujem u pozadini spomonjanje pervazivnog poremecaja...drago mi je na vasem primjeru vidjeti da ima nade...bombardirani smo s pustim knjigama, metodama, nemam pojma sto odlucit te smo ovih mjesec dana prepustili nasem defektologu da nas vodi...zaboravio sam napomenuti da je I. veselo i zivahno dijete, nema sto ne jede(osim sto ga molim na cokoladu a sladoled gusta),sada gusta plivati ali sad tek primjecujem da tesko uspostavlja kontakt s djecom, prije mjesec dana nije se odazivao na pozive a sad se to mijenja..pogled u oci uspostavljen,ubacivanje likova u kutiju sad gotovo da rutinski odraduje,krenule su i boje ali pokazati nos, uho,kosa stalno brka ako ja promjenim raspored pitanja...s drugim ukucanima,prijateljima ima kontakt u oci,voli se igrati s svima.malo sam se raspisao cisto da vam sto bolje predocim moju situaciju jer bih molio od vas savjet sto dalje...da li da idemo neurofeedback,sto s vrticem( dobili smo redovni vrtic ali to je bilo prije svih ovih zbivanja, defektologica zasad nebi u vrtic..)citam na postu metode vojta i sl...ja sam iz splita a vidim da ste aktivni u udugama pa ako imate nekoga za preporucit...unaprijed hvala

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pozdrav!
    Dugo nisam ovdje niš pisala, novosti ima, svakakvih...

Stvari su krenule dosta nabolje
    Krajem prošle godine je krenul slagati abecedu do slova i,
    ngdje u 12mj je složio cijelu abecedu i brojeve do 9!
    Početkom godine je krenul pisati mama, danas, prije par dana napisal rtl danas,
    pa piše boje na engleskome; red, gren i orange (i to odabir slova u boji za koju boju piše),
    razumijevanje mu je fantastično, raspoloženje isto super, sad je više vremena jako dobro raspoložen i sretan (nema više onih dana kad mu niš ne paše, cendranja i ljutnje).....

Jedino smo krajem godine imali problema, bolio ga zubić, petica, pa smo išli zubaru da mu to otvori, super je to podnio, zapravo bez problema, zubobolja prestala ali par dana nakon toga, kapo zakašnjela reakcija jako je krenuo protestirati kod pranja zubića, točno se vidi da ga lovi panika, sav se uznemiri i nema šanse da mu operem zube bez plača i bacanja po podu, isto tako je kod rezanja noktića i šišanja (a do tada smo sve to bez problema obavljali)...

U vrtiću mu je odlično, i u jednom i u drugom (1.9. je krenul u redovni vrtić, uz aistenta, waldorfski program, 4 sata dnevno)
    u redovnom ga klinci obožavaju a i on njih, jako lijepo surađuje i s tetama i asistenticom i djecom u grupi!

Od devetog mjeseca mu dajemo karnozin plus i q vital (uplementi)...

To je to, ukratko....

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Od terapija ima;
    2xtjedno jahanje
    1xtjedno logoped (60min)
    2xtjedno defektolog (60min)
    1x terapijska gimnastika
    1x terapijsko plivanje
    1xtjedno individualni program plivanja
    plus s tatom ide na bazene svaki drugi /treći dan....

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Lijepo!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Odlično!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Odlicno Cheerilee za napredak.
    i svaka cast na pozrtvovnosti, predanosti i organizaciji svih tih terapijskih aktivnosti.
    samo tako dalje.sretno !!!!

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Divne vijesti!

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U nedjelju je počeo;
    va, tu, fi, fo, fa, sii, seen, - ,-, ten!!!

On brojiiii, na engl, ali nema veze, ovo mi se čini veliki korak naprijed!

:

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bravo!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, baš mi je drago čitati novosti o vama !

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne znam koliko je često Cherilee ovdje ali me zanima da li je maleni imao eholaliju ikada? da li je ponavljao riječi za vama?

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nije imao eholaliju, ako je to ono na što ja mislim ( ponavljanje riječi, rečenica i fraza, točno onako kako je to netko već rekao, neposredno nakon ili kasnije)...

Zašto?

On sad lijepo broji do deset,
    cijelu abecedu zna... Sve to imenuje i na preskokce, znači da nije naučeno napamet već razumije koji je koji broj, odnosno slovo...
    Boje također raspoznaje i imenuje...

Krenuo je i s riječima;
    haus, plain, flower, car, ball,.. I opet sve na engleskome...
    Ja ga pitam; di je AUTO? on pokaže prstom prema autu i kaže ; ka(r)

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Krenuli smo u ponedjeljak na NF, prvi dan smo samo razgovarali i gledali crtić , drugi dan ih uspjeli staviti i odraditi 7minuta,
    danas (3.dan) odradili 17 minuta.... Još 18 terapija u ovom ciklusu za odraditi....

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nf kao neuro feedback? Pisi nam vise o tome.
    Raduje me napredak!

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dam neurofeedback terapija...
    prije godinu i pol dana smo odradili jedan ciklus od 20 terapija...
    Pa kad su se izredali svi iz udruge, pa nismo imali terapeuta jedno vrijeme i tako prošlo vrijeme....

Pitaj, što te konkretno zanima?

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Jesi li nakon 1. ciklusa nf-a primjetila bilo kakve promjene, bilo pozitivne ili negativne? Koje dijelove mozga mu stimuliraju?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma zanima me kako i jesi li vidjela ikakve pomake.
    Moj mali ima poremećaj govorno jezičnog razvoja i elemente pervazivnog.
    Govori cca 20-ak rečenica, zna brojeve i boje, logičke zadatke radi za dob od 4 godine, a ima ih 3.
    Isto priča engleski i to jako jako puno.
    Idemo kod rehabilitatora i logopeda jednom tjedno. Vježbamo zajedno svaki dan.
    Napredak je ogroman.
    Ima NF u mojoj županiji, mogli bi se naručiti, ali me zanima ima li smisla

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Ma zanima me kako i jesi li vidjela ikakve pomake.
    Moj mali ima poremećaj govorno jezičnog razvoja i elemente pervazivnog.
    Govori cca 20-ak rečenica, zna brojeve i boje, logičke zadatke radi za dob od 4 godine, a ima ih 3.
    Isto priča engleski i to jako jako puno.
    Idemo kod rehabilitatora i logopeda jednom tjedno. Vježbamo zajedno svaki dan.
    Napredak je ogroman.
    Ima NF u mojoj županiji, mogli bi se naručiti, ali me zanima ima li smisla
    i mi smo na kraju pervazivci, zato sam pitala Cherilee da li je maleni imao eholaliju jer moj ju ima bili smo na ERFu, i dobili dg iz autist spektra. Moj je verbalan, ima užasno puno riječi, često i rečenice, ALI pokosio ga je loš kontakt očima u situacijama kada nešto od nas treba... nema onog pogleda igračka - pogled u nas - pa igračka... i to ga je pokosilo u dijagnozi isto tako ako želi nešto a nisam mu blizu cvili umjesto da ns zove da mu pomognemo. u zadnje vrijeme mi i brlja sa hranom u vrtiću ne želi jesti..... :/ idemo llogopedu 2x tjedno, i radnom terap. 1 x tjedno...

Cherille gdje idete na NF i koliko košta? vidite li pomake nakon NF?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj iva1602 prvotno napisa Vidi poruku
    i mi smo na kraju pervazivci, zato sam pitala Cherilee da li je maleni imao eholaliju jer moj ju ima bili smo na ERFu, i dobili dg iz autist spektra. Moj je verbalan, ima užasno puno riječi, često i rečenice, ALI pokosio ga je loš kontakt očima u situacijama kada nešto od nas treba... nema onog pogleda igračka - pogled u nas - pa igračka... i to ga je pokosilo u dijagnozi isto tako ako želi nešto a nisam mu blizu cvili umjesto da ns zove da mu pomognemo. u zadnje vrijeme mi i brlja sa hranom u vrtiću ne želi jesti..... :/ idemo llogopedu 2x tjedno, i radnom terap. 1 x tjedno...

Cherille gdje idete na NF i koliko košta? vidite li pomake nakon NF?
    Iva, dijete je malo, a mozak čudo....

Bitno je da ste dobili dijagnozu. Dobro je imati polaznu točku da možeš znati na vrijeme što dalje treba raditi s djetetom i kako mu najbolje pomoći.

A za podršku najbolje ti se povezati s roditeljima s iskustvom, ovdje na forumu + na specijaliziranom forumu za disharmonični razvoj (treba registracija, ali to je najmanji problem): http://dira.forums-free.com/forum.html

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Iva, dijete je malo, a mozak čudo....

Bitno je da ste dobili dijagnozu. Dobro je imati polaznu točku da možeš znati na vrijeme što dalje treba raditi s djetetom i kako mu najbolje pomoći.

A za podršku najbolje ti se povezati s roditeljima s iskustvom, ovdje na forumu + na specijaliziranom forumu za disharmonični razvoj (treba registracija, ali to je najmanji problem): http://dira.forums-free.com/forum.html
    One intelektualno odličan..ali govorno i komunikacijski kao da ima 2,3godine (a ima 3,2g). brine me što je baš baš počeo ponavljati za nama i sad samo molim boga da se to ponavljanje ne zadrži i da je ipak samo razvojna govorna faza koja če nestati. s njim se radi od godinu i pol, tako da smo se uspjeli i spasiti na vrijeme jer se s njim puno radi ali ostale su šize u ponašanju... odbija novu odječu, ne voli prati ruke/zube, brlja sa hranom... ima još uvijek pelenu... iako smo mislili da je u mandulama problem, ipak su na ERFu rekli drugačije iako su imandule bile te koje su samo još dodatno pogoršale problem.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ima li netko ovdje na ovoj temi da mi pomogne kako prevladati te šize u ponašanju? on kad nešto neće, neće i bok... mogu se postavit na trepavice

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ima li netko ovdje na ovoj temi da mi pomogne kako prevladati te šize u ponašanju? on kad nešto neće, neće i bok... mogu se postavit na trepavice
    Senzorna integracija ? Imaš na Goljaku, u udruzi Dira...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Naći ću mu još i senzoriku negdje.... svakako!

da li je dobro što on ima imitativnu igru? primjer jučer je došao iz vrtića i uzeo je bilježnicu i olovku i zvao nas mammaa, tataa vivip (filip je braco) ... i zapisao je jesmo li prisutni kao što to teta u vrtiću ujutro radi :D igra se s legićima da uzme dvije figurice pa onda one međusobno pričaju... book, kaj jadiš... meni se to sve čini super...

kontakt očima u situaciji kad nešto od nas TRAŽI je po meni najveći problem... na ERFu su rekli da on ima odlične predispozicije da do škole bude tip top!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Igre za kontakt očima:

KU-KU (sakrivaš se iza jastuka i izviruješ, stimulirajući dijete da traži kontakt očima)

Igra skrivača

Igra tri-četiri-sad! (bilo kakva igra gdje se iščekuje komanda za dalje - potrčati, skočiti....) pa dijete gleda u tebe i čeka što ćeš učiniti. Ovo ne ide odmah, treba odraditi prvo ku-ku, da nauči tražiti kontakt očima.

Pomaže škakljanje (moji su to obožavali) i ono hodanje prstima po tijelu.

Razne glupave igre kad trebaš očima ili jezikom slijediti stimulaciju (povučeš ga za lijevo uho, on mora isplaziti jezik u tu stranu ili pogledom slijediti), ali to je možda za malo veće. Ja sam to radila sa starijim zbog ambliopije (jedno oko mu je bježalo u stranu pa smo vježbali), a s mlađim sinom jer on je ljevak, pa ga je trebalo "uravnotežiti". Sve je uspjelo.

Daj mašti na volju! I uživaj s djetetom. Smišljajte razne igre da potaknete ono što mu ide sporije.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

njemu oko bježi u stranu!"!"!!! rekli su čak na erfu da je i to možda problem kontakta očima... jer on u ovim svim igrama IMA kontakt i traži ga..ali kad treba pogledati visoko gore prema nama, kada nešto želi npr.sa police, onda ga izbjegava kao da zna da će mu oko pobjeć pa mu zasmeta! Ovaj tjedan idemo kod dr Bubaš u Monokl, jesi li mi ti Peterlin rekla da je ona ok?? on je nesuradljivo dijete po pitanju pregleda ali više nema odgađanja to jednostavno moramo obavit

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Iskreno, nisam primjetila nikakve pomake, jer smo napravili samo jedan ciklus od 20 terapija,
    NF se koristi za svakakve poteškoće, a kod autizma/pervazivnog i slično se preporuča raditi ga stalno, uz pauze od 5-10 dana maximalno...
    mi smo radili prije godinu i pol , i sad.... budemo vidjeli dal bude kakvog pomaka jer ima puno djece, idemo preko naše udruge, pa ne plaćamo,

Za senzoriku probaj u Centru SIlver, možeš preko css (ali onda nemožeš koristiti ništa drugo preko njih, smao jedna "usluga" se piznaje)...

Ja sam i na Dira forumu, ima jako puno dobrih informacija, ali dosta je mrtvo tamo, ne tika se svakodnevno, tu i ta pokoji post....

Imitacija je svakako veliki plus u napredku!

Moj je trenutno počeo raditi klasične dječje nepodobštine, baš mi je super (tko b rekao da će to jedna mama napisati, hahah), ali kod njega se to prpisije napredku, ima i imitaciju, kontakt očoma odličan isto tako i odazivanje /reagiranje na ime....
    Razumijevanje govora ( i složenijih radnji) super! Svakim danom sve bolje...

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Hvala Cheerilee na odgovoru!
    Ja sam isto razmisljala o NF, ali na kraju odustala.
    Klasicnim terapijama za sada puno postizemo pa cemo jos pricekati.
    Cure, a sto se tice dijagnoza i procjena mislim da tu treba ostati hladne glave. Ja sam se u pocetku "uzivljavala" u svaku dijagnozu i misljenje nekog specijalista, a sto je najgore za roditelja, misljenja se nisu poklapala. Svi mi vidimo i osjecamo da dijete ima neki problem ili poteskocu i mislim da nije kljucno da mi znamo kako se to zove, nego sto da radimo da se situacija popravi. Neki puta ta dijagnoza, bila ona tocna ili netocna, prolazna ili stalna, moze otvoriti vrata nekih institucija, udruga, osoba koje ce pomoci djetetu, a samo ce vrijeme pokazati kako ce napredak i kompletan razvoj dalje ici.
    Ja si puno puta pomislim samo da mi je vidjeti moje dijete (sada ima 2,5god) na 5min kada ce imati npr. 10 ili 15godina. Kao da vidim jel sve ok! Ali nemamo carobni stapic i ne treba se gristi radi toga i iscekivati stalno. Treba uzivati s djetetom, pruziti mu najvise sto mozes i biti sretan! Meni je sada puno puta zao sto sam radi (objektivnih) poteskoca stalno nesto cekala. Joj, kad ce se okrenuti, kad ce poceti sjediti, kad ce propuzati, kad ce prohodati, kad ce se odazvati na ime, kad ce reci mama... Stalno ga procjenjujem, preispitujem, usporedjujem i u cijeloj prici zaboravljam biti mama. A to je ono sto on treba, sretnu, nezabrinutu mamu.
    Puno puta se sjetim nase Davine koja je jednom napisala dogodovstinu s trudnicama koje su izjavile da im je samo vazno da je dijete zdravo. A njezina kisna djevojcica je na to rekla da je vaznije da je sretno! I to je meni postala neka vodilja... Iz svoje koze ne mozemo. Imamo boljih i losijih dana, ponekad me puca optimizam, a ponekad mi je sve pesimisticno-tada se spustim na zemlju i kazem sama sebi: to je moje najdraze, najvoljenije i najdivnije dijete, moje sve; i zato moram na njega tako gledati i tako se ponasati.
    I na kraju, vjerujte u svoje dijete!!! Nemojte da vas pokolebaju, ispune sumnjom i dodatnim brigama. Namjerno nisam stavila subjekt u prethodnoj recenici jer se odnosi na apsolutno sve koji dolaze u doticaj s djetetom s teskocama i njegovim roditeljima. Svima bi bila potrebna, cast izuzecima koji su rijetki, znanja o komunikaciji. Nisam nikako za to da se roditelju prikrivaju dijagnoze djeteta, ali nacin na koji se njima barata i kako se to sve servira roditelju je po meni zlocin. Umjesto ohrabrenog i poticajnog roditelja, dobivas roditelja koji je jos vise zabrinut, ne zna sto dalje i prvo treba njemu pomoc da bi uopce pomogao svome djetetu. Nikoga ne zelim optuzivati jer vjerojatno se na fakultetima ne dobivaju takva znanja i vjestine, ali je po meni ovo goruci problem!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

njemu oko bježi u stranu!"!"!!! rekli su čak na erfu da je i to možda problem kontakta očima... jer on u ovim svim igrama IMA kontakt i traži ga..ali kad treba pogledati visoko gore prema nama, kada nešto želi npr.sa police, onda ga izbjegava kao da zna da će mu oko pobjeć pa mu zasmeta! Ovaj tjedan idemo kod dr Bubaš u Monokl, jesi li mi ti Peterlin rekla da je ona ok?? on je nesuradljivo dijete po pitanju pregleda ali više nema odgađanja to jednostavno moramo obavit
    Da. Ja sam rekla da je dr. Bubaš ok.

Moj L. se kod nje liječio od ambliopije (uglavnom na Rebro, ponekad u Monokl) desetak godina i dulje, ali žena je otišla u mirovinu pa na Rebru nije dostupna. Drago mi je da još radi u Monoklu.

* * *

Već smo ustanovili da tvoje dijete pokazuje jako slične simptome kakve je imao i moj stariji sin. On nije imao dijagnozu pervazivnog poremećaja (nisam ga nikad vodila na ERF) nego samo zakašnjeli razvoj neurološkog sustava dijagnosticiran u Suvagu. Zbog toga mu je kasnila i motorika i govor, imao je smetnje i sluha i vida... sve umreženo. Do pete godine nije mogao skočiti s dvije noge istovremeno. Crtanje - nula bodova. Vezanje cipela - isto. Nije sam jeo žlicom do četvrte godine jer mu je bilo teško pogoditi usta. Sva sreća da je draga teta u vrtiću to znala i imala razumijevanja . Ova tvoja priča je jako jaaaaako slična. Tko zna, da smo išli na ERF na dijagnostiku, ne bi me iznenadilo da su nam u dijagnozu napisali štogod slično.

Kako god bilo, takva djeca zahtijevaju od nas da im se prilagodimo i puno puno radimo, najprije na otkrivanju njihovih potreba, a onda na razvijanju. Dosta toga što druga djeca nauče spontano ovakvim klincima trebamo mi pokazati i sustavno ih učiti. I do škole stvarno sve stignu. Ako nešto od smetnji i ostane, s vremenom se i dijete i roditelj naviknu na to i prihvate.

Dobro si krenula - logoped + radni terapeut + rad doma = uspjeh

Sretno!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da. Ja sam rekla da je dr. Bubaš ok.

Moj L. se kod nje liječio od ambliopije (uglavnom na Rebro, ponekad u Monokl) desetak godina i dulje, ali žena je otišla u mirovinu pa na Rebru nije dostupna. Drago mi je da još radi u Monoklu.

* * *

Već smo ustanovili da tvoje dijete pokazuje jako slične simptome kakve je imao i moj stariji sin. On nije imao dijagnozu pervazivnog poremećaja (nisam ga nikad vodila na ERF) nego samo zakašnjeli razvoj neurološkog sustava dijagnosticiran u Suvagu. Zbog toga mu je kasnila i motorika i govor, imao je smetnje i sluha i vida... sve umreženo. Do pete godine nije mogao skočiti s dvije noge istovremeno. Crtanje - nula bodova. Vezanje cipela - isto. Nije sam jeo žlicom do četvrte godine jer mu je bilo teško pogoditi usta. Sva sreća da je draga teta u vrtiću to znala i imala razumijevanja . Ova tvoja priča je jako jaaaaako slična. Tko zna, da smo išli na ERF na dijagnostiku, ne bi me iznenadilo da su nam u dijagnozu napisali štogod slično.

Kako god bilo, takva djeca zahtijevaju od nas da im se prilagodimo i puno puno radimo, najprije na otkrivanju njihovih potreba, a onda na razvijanju. Dosta toga što druga djeca nauče spontano ovakvim klincima trebamo mi pokazati i sustavno ih učiti. I do škole stvarno sve stignu. Ako nešto od smetnji i ostane, s vremenom se i dijete i roditelj naviknu na to i prihvate.

Dobro si krenula - logoped + radni terapeut + rad doma = uspjeh

Sretno!
    to je isti sin koji je i mandule operirao?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

to je isti sin koji je i mandule operirao?
    Da, isti. Sad je u osmom razredu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ak može pitanje kolko je dobro pregledati klinca u optičkoj radnji, ipak bi trebalo pogledat i pozadinu,svakak mu napravii bolnički pregled.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Ima na katu posebne prostorije
    koje izgledaju kao ordinacije.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kapaju tam da prošire zjenice?

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Mislim da kapaju.
    Mi nismo morali jer su joj zjenice jos bile prosirene od pregleda u bolnici.
    Kod dr Bubas smo isli po drugo misljenje

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Imas na stranici od Monokla sve pretrage nabrojane i cjenik.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Iva ponavljanje je za srecu, ne za brigu. Ehilalija je, kako su meni rekli, pocetak govora. Mi to poticemo odavno i sad je bas uspjesan. Svog malog cu na erf vodit oko 5.godine, ne ranije. I mi radimo s njim od 20 mjeseci starosti, bez pauze. Sigurna sam da bije autizam, jako je privrzen i topao decko, broji do 10, zna sve boje, abecedu. Rehabilitatorica s njim radi vjezbe za dob od 4 godine, on ima 3.4. Govor jako kasni, al ga je poceo upotrebljavati funkcionalno. Nema repetitivne radnje. Voli drugu djecu. Sretan je. To mi je najvaznije, da bude sretan, da se zna izraziti i da uziva u interakciji s ljudima. Dijagnoza mi je apsolutno nebitna. Imam osjecaj da lijecnici nazivaju pervazivnim bas sve sto ne razumiju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ak može pitanje kolko je dobro pregledati klinca u optičkoj radnji, ipak bi trebalo pogledat i pozadinu,svakak mu napravii bolnički pregled.
    U pravu si, ali u ovom slučaju odabrana je optika za prvi pregled zato jer se dijete neugodno osjeća u bolnici. S druge strane, dr. Bubaš je stručnjak za strabizam i slabovidnost i moći će na tom pregledu reći ima li potrebe slati dijete dalje u bolnicu, gdje će se napraviti kompletna obrada.

Ja sam k njoj vodila svog starijeg sina u optiku na kontrolne preglede, ali za kompletnu obradu nema šanse zaobići bolnicu. Pogotovo ne ako poslije treba terapija, ortooptičke vježbe i sl. Koliko znam, u Zagrebu su za malu djecu s takvim smetnjama dobra dva mjesta: jedno je Rebro, a drugo Sv.duh
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.04.2015. at 10:26

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sad neka mi još netko kaže kako obaviti takav pregled ako je dijete nesuradljivo on ne voli da ga doktori diraju, i na pregledu grla se dere užasno, kako da onda obavimo očni pregled

ja sam mislila otići na rebro ili na sv duh nakon što ga pogleda dr u Monoklu i da svoje mišljenje..

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

iva - ne znam ti pomoći. Mojeg su kod oftalmološkog pregleda pustili da radi gluposti po ordinaciji samo da bi surađivao.
    Čula ga je cijela čekaonica ispred, a liječnica mlada i strpljiva. Uspio je nekako. Nismo kapali kapi u oči, to ne znam kako bi uspjeli.

Za razliku od tvog malca, moj je postao jako hvalisav, kod liječnika pokaže stvari koje doma glumi da ne zna. Scena kod neuropedijatra na koju sam počela plakati od veselja.
    Dr. da malome kutiju s igračkama, on sjeda na pod i počne ih vaditi. Uzima crveni krug i igra se kao da je volan.
    Ona sjeda na pod pored njega i pita ga "Šta je to?". On ju gleda i šuti.
    Ja joj govorim neka ga pita na engleskom. Ona me gleda kao da sam debil, al ipak pita maloga "What is this?"
    A moj mali, ozaren i ponosa, kaže "It's a circle, a red circle!" Ispričao joj je sve što se nalazilo u kutiji, koje je boje, pa sve kocke složio po bojama objašnjavajući da je ova hrpa red, ona blue, a treća green. Na kraju ju je zagrlio.
    Zatim je došao k meni, da mu kažem bravo i poljubio me.
    Meni oči pune suza, to je bio prvi put da je on vodio razgovor s bilo kime (uključujući mene). Odlučio je da će to biti neuropedijatar.
    Ona je naravno rekla da nikad nije doživjela takvo što, misli da je nije autizam, ali nam s djetetom nešto ipak je, pa nek odemo na ERF da mu maknemo sumnju s autizma.
    Kod fizijatra se odazvao na svaki poziv, dr ga je pitala sjedni, popni se na stepenicu, siđi, poljubi mamu - sve je napravio i lupio im 5.
    Dakle, djeca kao naša u sebi znaju puno više nego što mi mislimo da znaju, kad najmanje očekuješ iznenade te. Kad će na vidjelo izaći njihovo znanje, to ne možemo planirati ili znati.
    Vjeruj u njega, neizmjerno vjeruj u njega

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sad neka mi još netko kaže kako obaviti takav pregled ako je dijete nesuradljivo on ne voli da ga doktori diraju, i na pregledu grla se dere užasno, kako da onda obavimo očni pregled

ja sam mislila otići na rebro ili na sv duh nakon što ga pogleda dr u Monoklu i da svoje mišljenje..
    Na Rebru su sada u novim prostorijama (opet u zelenoj zgradi, ali sad je nova). U stara vremena čekaonica je bila puna igračaka. Djeca su plazila po roditeljima (jer kad se šire zjenice, treba više puta kapati i držati oči zatvorene).

Moj nije bio nesuradljiv, ali mu je bilo teeeeeško čekati da se zjenice prošire i da dođe na red.

Evo što smo radili (i kasnije to koristili za vježbe mišića oka, jer to je isto dugotrajno i dosadno): walkman, pa onda mp3 - pričice i pjesmice, brojili smo do 300 jer tako se zna da je prošlo 5 minuta, vukli sa sobom igračke... ne znam ni ja više.

Kod same liječnice moj L. je bio toliko fasciniran tehnikom i napravama da nije ni pisnuo. Sve mu je mogla raditi. Ali oni (i sestre i liječnici) imaju iskustva s malom djecom jer dijete sa vidljivim strabizmom dođe k njima u dobi koja se računa u mjesecima, a ne u godinama. Znaju oni sve.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    iva - ne znam ti pomoći. Mojeg su kod oftalmološkog pregleda pustili da radi gluposti po ordinaciji samo da bi surađivao.
    Čula ga je cijela čekaonica ispred, a liječnica mlada i strpljiva. Uspio je nekako. Nismo kapali kapi u oči, to ne znam kako bi uspjeli.

Za razliku od tvog malca, moj je postao jako hvalisav, kod liječnika pokaže stvari koje doma glumi da ne zna. Scena kod neuropedijatra na koju sam počela plakati od veselja.
    Dr. da malome kutiju s igračkama, on sjeda na pod i počne ih vaditi. Uzima crveni krug i igra se kao da je volan.
    Ona sjeda na pod pored njega i pita ga "Šta je to?". On ju gleda i šuti.
    Ja joj govorim neka ga pita na engleskom. Ona me gleda kao da sam debil, al ipak pita maloga "What is this?"
    A moj mali, ozaren i ponosa, kaže "It's a circle, a red circle!" Ispričao joj je sve što se nalazilo u kutiji, koje je boje, pa sve kocke složio po bojama objašnjavajući da je ova hrpa red, ona blue, a treća green. Na kraju ju je zagrlio.
    Zatim je došao k meni, da mu kažem bravo i poljubio me.
    Meni oči pune suza, to je bio prvi put da je on vodio razgovor s bilo kime (uključujući mene). Odlučio je da će to biti neuropedijatar.
    Ona je naravno rekla da nikad nije doživjela takvo što, misli da je nije autizam, ali nam s djetetom nešto ipak je, pa nek odemo na ERF da mu maknemo sumnju s autizma.
    Kod fizijatra se odazvao na svaki poziv, dr ga je pitala sjedni, popni se na stepenicu, siđi, poljubi mamu - sve je napravio i lupio im 5.
    Dakle, djeca kao naša u sebi znaju puno više nego što mi mislimo da znaju, kad najmanje očekuješ iznenade te. Kad će na vidjelo izaći njihovo znanje, to ne možemo planirati ili znati.
    Vjeruj u njega, neizmjerno vjeruj u njega
    I moj voli jako pricati na engleskom, ali mi je logopedica napomenula da sto manje tog engleskog, sto manje youtubea, raznih pjesmica na engleskom, jer je to primamljiv jezik i lagan za nauciti i zato ga klinci vole... Ima malca koji dolazi k njoj na vjezbe ima pet godina i sve sve govori na engleskom a hr ga uopce ne interesira. Ona kaze da to nije dobro.

Sumsko, prica li tvoj maleni na hrvtaskom, koliko ima godina. Moj ima 3.2 god a na erfu su ga procijenili komunikacijski i govorno kao da ima 2.3 god... Godinu dana kasni ....ali samo govorno.... Intelektualno je cak i iznad dobi.... Tete u vrticu mi kazu da su takva djeca mali Einsteini ))))

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mog je drzalo ponavljanje prije mjesec dana.i kod logopedice ponovio njen telefonski razgovor i ona rekla da ima eholaliju.ali je prestao stim i logopedica je bas zadovoljna.za tjedan dana dobivamo novi nalaz od nje.pa me bas zanima sto ce napisati.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je trenutno najvažnije da mi dijete progovori, da ksuži da govorom nešto dobiva, da je to ok, pozitivno...
    jednom kad krene, onda se može ispravljati...
    Naravno, neki terapeuti podržavaju takvo razmišljanje dok se drugi ne slažu...

Od kad je krenuo s govorom naš maleni je smireniji, lakše mi objasni što želi tak da ga mi još dodatno potičemo....

Ali on razumije hrvatski, i to većinu stvari....

Recomo, (ovo sam i gore napisala);
    Ja ga pitam; di je AUTO? on pokaže prstom prema autu i kaže ; ka(r)

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Inace kazu da su takva dijeca koja kasne u govoru frustrirana jer ih se ne razumije a oni neznaju ili nemogu objasniti.
    Primjer je moj koji je maximalno smanjio bijesne i zivcane ispade.i to sve od kada prica i od kad se mozemo sporazumiti i dogovoriti.
    I dalje treba raditi na tome ali napredujemo.

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Vecina djece koja ima poteskoca u govorno-jezicnom razvoju, a dostupno im je slusanje engleskog (bilo zivi govornik, bilo TV, internet...) ce biti sklonija progovaranju na engleskom jer je on fonoloski manje zahtjevan od hrvatskog. Tako je iz gornjeg primjera lakse reci "red", nego "crveno".
    Uz to, metoda kojom djeca uce engleski (ako se to dogadja uz TV, youtube i sl) je puno atraktivnija djeci od primjerice vjezbi s logopedom koji se sluzi nekim slikovnim materijalom ili igrackom. Djeca su pri tome opustena, nema stresa i tako kroz njima vrlo privlacan i pristupacan sadrzaj puno lakse uce jezik.
    Naravno da je dobro da se dijete izrazi i iskomunicira ono sto zeli na bilo koji nacin i na bilo kojem jeziku, ali ako uracunamo svo ono vrijeme koje je dijete provelo pred ekranom (iskreno, vecina ove nase djece nije iz dvojezivnih obitelji) i usvajalo engleski i bilo pasivni promatrac, bez prilike za komunikacijom, interakcijom, mislim da to nije najsretnije rijesenje.
    Iz iskustva sa svojim djetetom mogu reci da je temelj svega komunikacija. Kad se tu postigne veliki napredak onda spontano krece govor. Obrnutim redom ne ide.
    I kod nas ima engleskih rijeci pokupljenih s youtube-a, ali sve cesce kad upotrijebi englesku rijec kaze je paralelno i na hrvatskom. To mi se ne cini tako lose jer jedan jezik ne eliminira drugi, nego dapace u mozgu se razvijaju dva jezicna sustava sto ako cemo vjerovati dr. Rajovicu nije nimalo lose.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dvojac sam odgajala dvojezicno dok nismo saznali da manji ima poteskoca. Od tada smo engl smanjili max, al kao sto Indom napisala, laksi je fonetski. Malac bi engleski govorio savrseno da ga se pusti. Hrvatski govori 10ak recenica, lijepo je krenuo. Dosuse, bas kao Cherilee, zadovoljna sam da govori na bilo kojem jeziku, pa ne forsam iskljucivo hrv. Od kad funkcionalno koristi govor puno je mirniji

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Idnom, kod moje Lune je komunikacija bila savrsena, ali neverbalna. To dete nikad nije bilo frustrirano, jer je i sama odlican neverbalni komunikator, a i ja sam se odlicno 'hvatala'. Mi jesmo dvojezicni, ali ne klasicno. Kod nas se u kuci od kad se Luna rodila govorio prvo 100% srpski, da bi se taj procenat sad trenutno doveo do recimo 40%. Luna je 'progovorila' s 3g, ali meni se cini da sam ja propustila da primetim da je ona zelela engleski, i to ne zbog crtaca (koje gleda) nego je prosto drugacije reagovala kad bi bila u drustvu ljudi koji govore iskljucivo engleski.
    No, sutra idemo na prvo psiholosko testiranje, pa cemo da vidimo.

Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •