Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 183

Tema: nisu joj dali jesti..

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

sve najbolje povodom blagdana i hvala na raspravi! vidim da ima različitih mišljenja.
    malo mi je bezveze da se mene sad kao napada, ponavljam nisam kasnila! a to da me je dijete očekivalo pa bilo tim iščekivanjem traumatizirano je malo pretjerano. a sve i da je tako, nisu li onda tete napravile još goru stvar kad joj nisu olakšale tu traumu "kašnjenja". ne kužim?
    sirius eto o tome ja govorim!!!
    poanta svega je bilo to da li je prigovor bio na mjestu. ne mislim da su tete monstrumi nego upravo to da nisu previše mislile i eto nisu se snašle. a ja kao roditelj imam pravo upozorit ih na greške. tim više što im ne ostavljam prtljagu na čuvanje već dijete i očekujem da misle svojom glavom. pogotovo zato što mi moje dijete još ne zna reći što se u vrtiću događa.
    vas ne bi smetalo da vam dijete čuva osoba kojoj uopće ne smeta kad dijete plače? znam da one recimo ne nose djecu i da ih ne uspavljuju zato što ne bi mogle kvalitetno obavljat svoj posao kad bi svih 8 djece ljuljali dok zaspu. ali da sutra jedno dijete razbije recimo glavu i urliče, a moja teta ga ne pokuša utješit pa možda čak i nošenjem do dolaska roditelja ja bi bila jako razočarana.
    pravila su tu da se poštuju ,ali svatko zna da je za valjano obavljanje posla potrebno i misliti glavom što one nisu napravile. a vjerujte mi nemaju toliko posla kao tete u drugim vrtićima.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

i nije uopće bitno koliko vrtić košta jer mi ovdje možemo bit sretni što imamo vrtić, ali radi se o petosatnom programu koji košta 400kn uključuje doručak i užinu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Koliko je meni poznato svaka teta će primiti i utješiti dijete ako mu se nešto desi. Ali svi smo svjesni činjenice da jedna teta ne može brinuti o samo jednom djetetu ako ih u grupi ima 20. I da je jednostavno neizvedivo da jedno dijete teta tješi do dolaska roditelja jer h ima još 19 o kojima treba brinuti, premotati ih, možda se još koje bubnulo...Ako si htjela takvu brigu o djeteti gdje će se o njoj brinuti 100% jedna na jedna trebala si uzeti čuvalicu.
    Ja znam da moje dijete kad se udari ili padne ili rasplače da će je teta primiti, pomaziti, poljubiti i utješiti, ali ne do mog dolaska jer je to nemoguće i ja sm toga svjesna.
    Drugo, ta tvoja situacija....kaj ja znam. Ti nemaš dogovoren ručak u vrtiću i to ne plaćaš.
    Tvoje dijete može u vrtiću biti do podne a oni dobivaju ručak u 11:30. Dakle, realno, da tebi dijete ostaje svaki dan do 12h svaki dan bi bila u situaciji da gleda kako druga djeca jedu a ona ne jede jer nema pravo na taj ručak. Da grozno to zvuči, ali tako je. Onda se vjerojatno ne bi bunila.
    Znam da ja osobno ne bih dramila u toj situaciji i da bih bila zahvalna i na toj šniti kruha koju su joj dale.

Posljednje uređivanje od ana.m : 26.12.2012. at 14:23

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ok, vidim da je njih manje u grupi, ali ipak ona nije sama ima još druge djece pored nje koja ne mogu biti zanemarena.

A ako dijete razbije glavu, onda bi teta trebala nazvati roditelje da dođu po to dijete da se ona kvaltitetno može dalje brinuti o ostalima u grupi, jer relano pored ozljeđenog i nesretngi djeteta to je vjerojatno nemoguće.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Za mene je vrtić vise od ustanove koja je samo cuvaliste. Očekujem da se osim pravila poštuje i dijete. Ne može niti jedno pravilo biti ispred čovjeka. Ako je iznimna situacija ( a bila je , mama nije došla u obicajeno vrijeme, a ručak je krenuo ranije) očekujem da se povede zdravim rAzumom. Nema ograničenja da dijete dobije jesti ( zdravstvenih, niti od strane roditelja), tada se dijete uključi sa ostalima ponudi mu se sto i ostalima ako želi. Jednostavno kao pekmez - na kruhu.

Vrtic je tu postupio po pravilima ( koja su po meni totalno nelogicna), tete su postupile po pravilima ( unatoč logici i najednostavnikem odabiru ,nikom ništa , pojeo vuk magare. Mozada dijete ne bi htjeli niti jesti tu juhu. Ali da vi meni ostavite svoju djecu na čuvanje, da kasnite , a moja djeca dobivaju ručak...vjerujte i vaša bi dobila isto to u tAnjur , pa nek jedu ako žele. Sviđalo se to vama ili ne.
    I ja potpisujem, ali pravila su drugačija.
    Kao što je netko napisao. Dijete ima boravak do 12, ručak je ranije - svaki dan, znači ovo nije bila iznimna situacija.
    I dobro je postavljeno pitanje, što bi bilo da mama dolazi svaki dan u 12 kako je dogovoreno?
    Ništa. Dijete bi svaki dan gledalo djecu kako ručaju i nikome ništa.

Ne kažem da je to dobro, ali je tako.

Isto tako neke cure tu znaju moje mišljenje o vrtiću i znaju da bih ja prva graknula, ali u konačnici su tete bile u pravu.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

helo ekipa, ne očekujem čudesa od teta niti različit tretman moga djeteta. i nisam naglasila da ja to NISAM znala da je ručak u 11.30!!!!! nisam javila da "kasnim" jer znam da moje dijete ima boravak do 12 i nisam se uzbuđivala oko toga previše. na roditeljskom u 9.mj. su rekle roditeljima djece koji ostaju na ručku da daju ručak ranije, ali nisu rekle ni kad ni kako niti sam o tome razmišljala poslije.
    ne učekujem da mi ljube i nose dijete 3 sata ako se razbije, ali 2 minute su dosta da se dijete smiri , bar moje dijete , osim ako nije skroz polomljena !!! teta koju boli briga kako se dijete osjeća po meni nije dobar odgojitelj. ne treba ih nosit cijelo vrijeme i ljubit i ne znam što izvodit. ali treba na neki način reagirat ako je dijete nezadovoljno ,ako to ne predstavlja zanemarivanje ostale djece. dakle konkretna siuacija:

postavljaju stol za djecu , krenu ih hranit i moja mala negoduje(poznam ju dobro i znam kako reagira) . kuhinja je odmah u nastavku jaslica. njih 3 su tu jer i mi kuharica pomaže, 9 djece je sve skupa. i što činiti? njima se fućka, a lako je mogla kuharica donijet još jedan tanjur!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Žalosno te je citati. Tako mali vrtic, a tako malo razumijevanja za potrebe svakog u njemu. Ali bojim se da je to jedna od onih situacija kad nemaš izbora. Uzmi li ostavi sto ti se nudi.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Pa kad se tako pili po pravilima koje su tete navodno postovale - pita li se onda itko da li postoji pravilo po kojem se rucak daje u 11.30 ako je to zahvaceno smjenom koju pohadja dijete koje na rucak nema pravo?!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni više uopće nije jasno o čemu mi tu raspravljamo?
    O pravilima koja bi zbog moralnih dvojbi trebalo kršiti?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Meni više uopće nije jasno o čemu mi tu raspravljamo?
    O pravilima koja bi zbog moralnih dvojbi trebalo kršiti?
    Točno, i kaj ako majka bude jednom tjedno dolazila po dijete u 12h, kaj bi one svaki tjedan trebale djetetu davati ručak na koji nema pravo?????????????
    Malo je nezgodno kaj je ručak u 11,30 ali tako je u svim vrtićima u koje su išla moja djeca.
    Nitko ne razmišlja o tome kaj bi tete čule od ravnateljice (vlasnice), pretpostavljam da je to privatni vrtić, kada bi samoinicijativno počele dijeliti ručak.
    Neki dan sam čula da su u jednom dućanu koji otkupljuje flaše, sva tri djelatnika koji rade na otkupu bili kažnjeni sa 200 kuna manjom plaćom jer je jedan od njih uzeo u otkup dvije flaše koje nisu bile ispravne.(Govorimo o 1 kuni!)
    Ne kažem da bi ravnateljica postupila isto, ali tko zna...
    Možda bi tete snosile nekakve posljedice.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Znam da ja osobno ne bih dramila u toj situaciji i da bih bila zahvalna i na toj šniti kruha koju su joj dale.

Ozbiljno?
    A ja bih svijet okrenula da u poludnevni boravak uđe i ručak.
    Nema šanse da bi moje dijete sjedilo i gledalo kako drugi jedu. I tako svaki dan. Nema teorije.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Dok god se kao samorazumljivo pravilo prihvaca necija bahatost da skine 200 kuna place zbog 1 kune greske i uvodi pravdu vlastitom diskrecijom e do tad zdrav razum o kojem govori Cubana u usi vecine nece uci.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ozbiljno?
    Nema šanse da bi moje dijete sjedilo i gledalo kako drugi jedu. I tako svaki dan. Nema teorije.
    Kod nas ne treba okrenuti svijet. Samo dodati još malo više od 200 kuna mjesečno. I evo svaki dan ručka. Inače, nema nikad ručka, bez obzira na sve. Ako mama ne stigne kad drugi sjednu za ručak, dijete/djeca čekaju u drugoj prostoriji.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a jel moguće drugačije postaviti obroke, recimo da ne ide na doručak ( to odradi doma),pa u vrtiću ima užinu i ručak, recimo ko moj klinac, bilo bi dobro da se tak postaviš, em nećeš morat trčat po njega, nego malo ležernije doć, istina jedino kaj ćeš je morat ujutro nahraniti.
    Već sam napisala da je moj na uvjetnoj, i kad će krenut spavat neće dobiti užinu posle spavanja, jer je takav dogovor, i on ponekad gleda kad drugi jedu , a on ne dobi jest i nikom ništa.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

prestrašno mi je čitati o tome da se uopće opravdava zanemarivanje bazičnih dječjih potreba - za hranom i utjehom - zbog tamo nekih pravila

govorimo o tanjuru hrane za dijete, ej!
    nema tih pravila, baš kao što sirius zbori

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

u kakve to vrtiće vaša djeca idu ?!??
    stvarno mi je neshvatljivo da im ne bi dali jesti ili klince pomazili
    mom najstarijem sinu teta često uvali u ruku kolač ili komad voćke od užine ako u to vrijeme dođemo po ove male
    a on već tri godine ne ide u vrtić
    isto tako sam se našla u situaciji da je i meni teta nudila da doručkujem s njima kada sam ju pitala da mi kaže kako kuharice rade namaz od svježeg sira koji moja djeca u vrtiću vole ( baš su ga jeli za doručak...)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja se pitam. Kad je vodio dijete na upoznavanje u jedan privatni vrtić, MM je svaki dan tamo ručao.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja uopce ne znam sta da mislim. Svi se slazemo da tete nisu prekrsile nikakva pravila i ja im ne bih prigovorila ali bi me ustipnulo za srce. Prvo sto nije dobro ureden poludnevni program jer bi rucak trebao ici nakon sto takvo dijetee ide kuci ali mi je nevjerojatno da bi jedan tanjur hrane prouzrocio toliku stetu pa da su ga se tete bojale ponuditi i naravno s obzirom da je u pitanju izvanredna situacija a ne cesta pojava.
    Mogu reci da sam presretna da mi dijete ide u vrtic u kojem bi dobilo taj tanjur hrane i da imamo predivne tete i predivnu ravnateljicu koje ponekad i zaobidu neka sitna pravila za dobrobit djeteta.
    Veliki potpis na sirius i cubanu.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

totalno loš organiziran vrtić po meni boravak bez ručka do 12 a ručak u 11.30. Sta bi nesto promijenilo da je ručak u 12 i svi zadovoljni ili da se roditeljima ponudi mogućnost nadoplate za ručak na kraju mjeseca ako kasne.Dobra volja posebno u mali vrtićima sve se moze riješiti.pa nije vrtić javna garaza da se vozilo ostavlja na čuvanje

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ma ovo je otišlo predaleko, nije bitno ni koliko plaćam ni koliko dijete ostaje ni jesam li zakasnila nego da li je moj prigovor u konkretno opisanoj situaciji bio na mjestu. bože sačuvaj da se nekome skida plaća zbog toga!! ne padaju mi takve stvari napamet zato i nisam išla ravnateljici nego sam njima u lice rekla što sam htjela. ali ako vam je to bitno trebate znati da se radi o državnom vrtiću gdje su skupine manje no što je propisano , tete rade 5 sati i nikad više od toga, imaju slobodne vikende i godišnji od mjesec dana i pristojne plaće. drago mi je da su otvaranjem vrtića i te dvije mlade žene pronašle posao i rade u struci, nisam jedna od onih frustriranih ženetina koja će pljuvati po ljudima koje imaju bolji posao ili plaću pa sad kao ja njih hvatam za sitnice... ne radi se o tome!
    mislim da su mogle bolje postupiti što sam im i rekla. ne mora moje dijete ni ručat tamo. od sad pa nadalje bit će do 11.30 u vrtiću i ne namjeravam se žalit zbog toga. tako je kako je. vodim je vrtić jer kao i mnogi nemam drugog izbora.
    ali možemo na drugoj temi raaspravljat o tetama, uvjetima i sl. samo me molim vas uputite. imala bi što i na tu temu reći.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ozbiljno?
    Ako znam da taj ručak ne plaćam ne bih se bunila. Da li bih inzistirala na ručku u poludnevnom boravku ne znam, o tome nisam razmišljala, ali vjerojatno ne bih jer bi dijete vjerojatno tada jelo doma.
    Posljednje uređivanje od ana.m : 26.12.2012. at 22:29

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ardijana- to što si ti tetama rekla svoje mišljenje je potpuno u redu. Nemoj se gristi zbog toga. To je tvoje mišljenje i na to imaš pravo. Ja mislim da zapravo tete nisu mislile ništa loše već je to splet nesretnih okolnosti.
    Koliko tete rade, koliko zarađuju, koliko imaju godišnjeg i sl. zaista nije umjesno isticati u kontekstu događaja o kojem raspravljamo.
    Ali da vam je taj nesretni ručak u 11,30h a djeca koja su u poludnevnom boravku do 12,00h nemaju pravo na ručak je totalno bez veze i za promjenu toga bi se ja borila.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Vrtic je tu postupio po pravilima ( koja su po meni totalno nelogicna), tete su postupile po pravilima ( unatoč logici i najednostavnikem odabiru ,nikom ništa , pojeo vuk magare. Mozada dijete ne bi htjeli niti jesti tu juhu. Ali da vi meni ostavite svoju djecu na čuvanje, da kasnite , a moja djeca dobivaju ručak...vjerujte i vaša bi dobila isto to u tAnjur , pa nek jedu ako žele. Sviđalo se to vama ili ne.
    Vjerujem da bi tete u svojoj kuci postupile kao i ti,ali eto na poslu nisu....
    ardijana,vis-a-vis komentara sa vegetom,vjerujem da ti je u jednu ruku i drago sto joj nisu dale....

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ardijana prvotno napisa Vidi poruku
    ma ovo je otišlo predaleko, nije bitno ni koliko plaćam ni koliko dijete ostaje ni jesam li zakasnila nego da li je moj prigovor u konkretno opisanoj situaciji bio na mjestu.
    Prigovor ti je na mjestu po mom misljenju.
    Ali, takodjer, mislim da nije rjesenje dolaziti po dijete u 11.30, a placas do 12h
    odnosno, pitanje je jesi li uopce s tim prigovorom postigla nesto
    Kao sto je laky napisala, organizacija im opasno steka
    da sam na tvom mjestu pokusala bih nesto napraviti po tom pitanju

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ardijana, u kakvom je stanju bilo dijete kad si došla po njega? Je li curica bila vidno tužna i uznemirena ili je ravnodušno sjedila i žvakala taj kruhek?

Ne znam... Mogu razumjeti i jednu i drugu stranu. I meni bi bio bed da moje dijete jedino ne dobije jelo dok druga djeca jedu, ali s druge strane, zaista, što da dijete ostaje na ručku jednom-dvaput tjedno, neplaćeno... Bi li se očekivalo da dobiva besplatan ručak od vrtića samo zato da ga se ne izdvoji? Kužim da svakog roditelja stegne oko srca kad u toj situaciji vidi svoje dijete, ali treba objektivno procijeniti da li je dijete zaista bilo tužno ili smo mi roditelji isprojicirali svoje osjećaje na dijete.

Ono na što bih se u ovoj situaciji koncentrirala jest da se ručak ne servira prije 12 h (bez obzira na to koliko je to tetama ili kuharicama nepraktično). Ako u vrtiću do podneva borave djeca koja ne ručaju (pa makar i jedno jedino dijete), onda nema smisla da se u to vrijeme servira ručak.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ardijana prvotno napisa Vidi poruku
    malo mi je bezveze da se mene sad kao napada, ponavljam nisam kasnila! a to da me je dijete očekivalo pa bilo tim iščekivanjem traumatizirano je malo pretjerano. a sve i da je tako, nisu li onda tete napravile još goru stvar kad joj nisu olakšale tu traumu "kašnjenja". ne kužim?
    .
    s jedne strane vidim da tu neki ističu imala si pravo doći do podne, a kad se radi o pravu na ručak, onda to "pravo" nije bitno.... u vrtićima mora biti red, jer na šta bi ličilo kad nebi postojao nikakav red i rutina.... i nije to samo servirat jedan pijat, kod nas dječica pospremaju igračke,pa stoje u redu za prati rukice, tete ih nadziru jednog po jednog jer što bi bilo da svi zajedno nahrupe u wc, lokve do izlaza... tvoja je bila spremna za odlazak...ja bi prigovorila jedino da si javila da ćeš doći iza početka ručka i da je je pripreme kao i drugu djecu pa da nisu tile... to bi mi bilo bezveze... ovako one nisu imale pojma i postupile su kao i svaki dan....

a što se tiče trauma oko kašnjenja tu se ne slažem s tobom iz vlastitog iskustva i razgovora s vrtičkim psihologom... bez obzira što sm i ja imala plečen 10satni vrtić koji je radio do 16i30 a kako su sva djeca odlazila do 15i45 moje "kašnjenje" koje to i nije bilo teoretski je bilo problem, postoji teorija "dječjeg vremena" jer njima minut u iščekivanju je kao nama sat i naravno da su napravile goru stvar jer joj nisu olakšale čekanje jer ruku na srce nisi javila kada ćeš doći (iako su po meni olakšale s komadom kruha) ....

btw. pitanje je koliko je dijete zaista bilo nesretno ne ručajući s drugom djecom jer koliko ja znam (opet od vrtičke psihologice) mala djeca do treće godine su više introvertirana nego što se smatraju dijelom grupe-zajednice.

ja i dalje ne vidim tu nikakvu osnovu za jednostran prigovor već situaciju koja se riješi razgovorom da ako se takve stvari ponove, tete znaju kako da postupe.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

a razmišljam kako bih se osjećala da je moje dijete u pitanju
    najprije mislim da nisu prekršile neko pravilo ako ćemo na taj problem gledati s nekog činjeničnog aspekta
    usluga objeda nije dogovorena, dijete ide ranije, nema obaveze da se ispostavi nešto što nije ni ugovoreno
    međutim - ajmo maknuti u stranu taj suhoparni dio i dodati nijansu ljudskosti i malo fleksibilnosti
    mama je zakasnila, nebitno uopće iz kojeg razloga - djeca jedu, jedno sjedi po strani i žvače koricu kruha
    kao, nije praznih ruku pa smo ispoštovali kriterij ljudskosti
    al moram priznati da meni nije dovoljno - moglo se potruditi još mrvicu i staviti tri žlice variva i za to jedno dijete
    sumnjam da su količine toliko precizno određene i izmjerene da bi netko ostao gladan za te tri neplanirane žlice
    a onda se mami naknadno može lijepo reći da takve situacije izazivaju zbrku u već ustaljeni raspored i zamoliti je da dijete bude u vrtiću dokada je dogovoreno
    i sve bi bilo u redu - mama ne bi bila uvrijeđena a tete bi bile pošteđene razmišljanja što učiniti
    eto, samo malo volje i stvar se da riješiti...

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nadalje osim prava na rucak postoji i pravo djeteta da ostane u organiziranoj instituciji do 12 sati ukoliko njegov roditelj placa do tamo bude do 12 sati. To sto je tetama ovako ili onako lakse ne mjenja na stvari. Ako je svakodnevna praksa njihova davati ranije rucak jer im mama svaki dan poklanja 45 minuta placenih i nekoristenih sasvim je nerazumno inzistirati na necijem pravu na rucak ako taj rucak treba poceti u 12,00.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja ne kužim zašto ne uplatiš cjelodnevni program pa da dijete svaki dan lijepo ruča u vrtiću ( u biti mislim da je ta razlika u cijenama između poludnevnog i cjelodnevnog progama najviše radi ručka) i onda svaki dan dođeš po nju nakon ručka a može biti i na spavanju kad ti to bude recimo trebalo, zar ne bi to bilo bolje riješenje a ne da svaki žuriš i gledaš na sat dali ćeš ih opet zateći za stolom?
    U jaslicama djeca jedu ranije i oko 12 su obično u krevetu jer imaju potrebu za ranijim odmorom

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sad tiziana, možda i nisi u pravu, inače pričaju cure, da svi koji su poldnevnom imaju pravo tam bit do 13 sati ručak je obavezno u 11.45, i ta djeca nemaju pravo na ručak jer imaju na doručak i užinu . Oni dobe ostatke od svojih doručaka i voće ako slučajno ostanu u vrijeme ručka. mislim da je raspodjela obroka najbolja nit da se slijedi.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja i dalje ne vidim tu nikakvu osnovu za jednostran prigovor već situaciju koja se riješi razgovorom da ako se takve stvari ponove, tete znaju kako da postupe.[/QUOTE]
    evo upravo to je bi! njima u lice, kad smo imali vremena (na domjenku , prije dolaska drugih roditelja), sam lijepo rekla to što sam vam napisala. nisam ih cinkala ravnateljici. mogle su odgovorit i mogle smo razgovarat. jedna mi je samo rekla da sam mogla i javit da ću kasnit druga me samo blijedo gledala. nisu ni htjele razgovarat jer kao što ja sad tu njima filozofiram. da su mi bar rekle da nije bilo dovoljno hrane za sve ili nešto bilo bi mi lakše.poprilično su se uvrjedile, povukle u kuhinju na 5 minuta do dolaska iduće mame. osjećala sam se ko govno. zato sam i pokrenula temu.
    dijete je bilo uznemireno zato im i jesam prigovorila.
    ja i nisam pokrenula pitanje njihovih plaća, godišnjeg nego neke od vas kažu da nije ni njima lako i treba ih razumjet. pa svaki je posao na svoj način težak.
    no dobro zato i nisam veliki ljubitelj ovakvog oblika komunikacije jer se izostavi mnogo detalja i mogu se neke stvari krivo shvatiti. nisam htjela tračati tete s drugim roditeljima , a trebalo mi je nečije mišljenje jer sam se baš grizla ne zato što sam njih uvrjedila nego zato što si mislim da bi se nekako njihov animozitet prema meni mogao na dijete reflektirat, ali priznajem i sam da sad već pretjerujem.

primjećivala sam i dosad neke njihove propuste , ali im nisam govorila jer svatko tko radi i grješi. ovo je bila kap koja je prelile čašu. ali eto to je manjkavost ovog oblika komunikacije. ne postupaju ni one baš u svemu po pravilima npr . kuharica i čistačica im pomažu , jedna teta dovodi svoju 7-godišnju kćer u vrtić koja se viče na djecu i ima još toga....

ja se ne žalim na sve to jer nemam drugog izbora i ne vjerujem da bi išta promjenila samo bi me tete još više "zavoljele".

kao što rekoh ne znate sve činjenice i okolnosti pa ne možemo ovdje valjano ni raspravljati. ja sam vam opisala konkretnu situaciju i zanimalo me da li mislite da bi osim poštivanja pravila trebale tu i tamo prekršit ta pravila kako bi maksimalno olakšale djeci boravak u vrtiću ako to ne šteti drugoj djeci. netko se slaže sa mnom netko ne i to je u redu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    a razmišljam kako bih se osjećala da je moje dijete u pitanju

mama je zakasnila, nebitno uopće iz kojeg razloga
    Uopće nije zakasnila, ali za ranije dijeljenje ručka nije znala jer obično URANI kad dođe po dijete. Ali eto, taj dan nije uranila, došla je na vrijeme.

Taj vrtić je loše organiziran i situacije poput ove trebaju ih potaknuti da nešto promijene. Ako je ručak po rasporedu prije 12, onda roditeljima čija djeca ostaju do 12 treba ponuditi mogućnost nadoplate. Ako ručak po rasporedu nije prije 12, onda se rasporeda treba držati.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ponavljam opet ne vidim zašto bi netko morao kršiti pravila kad se sve može riješiti vrlo lako, uplatiš ne znam cca 200 kn više i dijete ti na miru jede ručak svaki dan

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne kužim zašto ne uplatiš cjelodnevni program pa da dijete svaki dan lijepo ruča u vrtiću ( u biti mislim da je ta razlika u cijenama između poludnevnog i cjelodnevnog progama najviše radi ručka) i onda svaki dan dođeš po nju nakon ručka a može biti i na spavanju kad ti to bude recimo trebalo, zar ne bi to bilo bolje riješenje a ne da svaki žuriš i gledaš na sat dali ćeš ih opet zateći za stolom?
    U jaslicama djeca jedu ranije i oko 12 su obično u krevetu jer imaju potrebu za ranijim odmorom
    pa nije stvar ručka ni novca, razlika je 300 kuna. ja ću inače dolazit po nju u 11 , najkasnije do 11.30. ako se dogodi da dijete bude moralo bit do podne platit ću i tih 300 kuna za ručak jer ne želim sitničarit mada bi se mogla žalit na to njihovo ranije davanje ručka, ali neću radi druge djece i roditelja. nijh 3 su u 11.30 za ručak. kad bi ga davale u podne druga teta bi otišla jer joj tad završava smjena i djeca bi bila oštećena.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa ja ne znam kako je kod vas inače ali kod nas je normalna praksa da djeca dobivaju ručak u 11.30 dakle nije ništa ranije, tako je rečeno na roditeljskom sastanku

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pa one su mi rekle da je kod nas pravilo da je ručak u 12 , ali one ga daju ranije jer im je tako lakše što je u redu jer se djeci spava u podne, a i tri su tad pa lakše nahrane djecu.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovako sam ja radila, mislim da sam to i napisala.
    Međutim, neke majke koje rade na pola radnog vremena zbog djetetu ih zdrastvenih problema ne smiju imati sklopljen cjelodnevni ugovor s vrtićem, pa time problem ostaje.
    Vrtić bi za takve slučajeve trebao ponuditi opciju da se samo ručak nadoplati, ili organizaciju promijeniti da ručak počne nakon što poludnevni odu.
    Ako majka radi četiri sata teško će dolaziti po dijete prije 11,30
    a nitko ne očekuje da će njegovo dijete svaki dan jesti obrok koji ne plaća.
    Zato to treba bolje organizirati, opcija da svaki dan jedno dijete glođe kruh dok druga djeca ručaju za jednu takvu ustanovu ne bi smjela biti prihvatljiva.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da bi tete u svojoj kuci postupile kao i ti,ali eto na poslu nisu....
    ardijana,vis-a-vis komentara sa vegetom,vjerujem da ti je u jednu ruku i drago sto joj nisu dale....
    evo da se i na ovo referiram. ja stavljam i vegetu i sol u sva jela.
    s tom vegetom sam samo htjela reći da se ne trude pretjerano poštivati nečije drugačije zahtjeve i nije da joj nisu dale jesti jer su se bojale da bi ja imala nešto protiv te vrste hrane.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ponavljam opet ne vidim zašto bi netko morao kršiti pravila kad se sve može riješiti vrlo lako, uplatiš ne znam cca 200 kn više i dijete ti na miru jede ručak svaki dan
    A mene uvijek iznenadi kako se olako piše uplatiš 200 kn više..iskreno, meni 200 kn više za nešto što ću možda koristiti i to svaki mjesec tih 200 kn,to mi je previše i uopće ne bi to zvala cjepidlačenjem.
    A što se ostalog tiče, ja ne bi prigovorila, ručak nisam platila i gotovo. No razumijem i da ti imaš potrebu prigovoriti.
    Možda bi da sam u tvojoj situaciji probla naći neki kompromis pa da ako je dijete za vrjieme ručka tamo da joj ga daju i da ti ga naknadno obračunaju za taj mjesec.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kužim ali mi recimo ni nemamo u ponudi više poludnevne, a ukoliko dođe do takvih slučajeva mislim da se sklope posebni ugovori na toliko sati koliko će dijete boraviti u skupini recimo imali smo slučaj da je dijete boravilo 1 sat u vrtiću i samo to je plaćalo (ali je bilo dijete s posebnim potrebama).
    Malo je to sve skupa loše organizirano u ardijaninom vrtiću, neki jasličari u 12 sati već zaspu za stolom od umora pa mislim da je za neke prekasno tek u 12 ručak, ali opet glupa je situacija da neki sjede i gledaju jer nemaju pravo na taj obrok a pošto je mali vrtić nemogu se poslati u drugu prostoriju da čekaju mamu...probajte vidjeti dali se može tako nešto nadoplatiti za ručak

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kosjenka ne mislim da je 200 kn mali novac i nisam tip koji se razbacuje novcima itekako ga cijenim, ali govorim da za 200 kn dijete jede ručak mjesec dana mislim da to nije puno. Ja mislim da bilo tko ide kuhati nešto konkretno za dijete potrošiti će više od te svote za ručak mjesečno

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako sam ja radila, mislim da sam to i napisala.
    Međutim, neke majke koje rade na pola radnog vremena zbog djetetu ih zdrastvenih problema ne smiju imati sklopljen cjelodnevni ugovor s vrtićem, pa time problem ostaje.
    Vrtić bi za takve slučajeve trebao ponuditi opciju da se samo ručak nadoplati, ili organizaciju promijeniti da ručak počne nakon što poludnevni odu.
    Ako majka radi četiri sata teško će dolaziti po dijete prije 11,30
    a nitko ne očekuje da će njegovo dijete svaki dan jesti obrok koji ne plaća.
    Zato to treba bolje organizirati, opcija da svaki dan jedno dijete glođe kruh dok druga djeca ručaju za jednu takvu ustanovu ne bi smjela biti prihvatljiva.
    ne radi se o tome. ja uopće ne radim. upisala sam je u vrtić jer sam tražila posao i razmišljala sam da mi je bolje upisati da se privikne na vrtić nego da je upišem na cijeli dan kad se zaposlim i time joj otežam privikavanje.
    u početku je išla na samo 1-2 sata, našla sam posao i uskoro počinjem radit pa sam joj produžila boravak na 3 sata.

ka d počnem radit plaćat ću cijeli dan, a muž će po nju dolazit u podne. problem riješen! i samo me zanimalo kako bi vi postupile u konretnoj situaciji. nije mi u redu da ste me neke od vas "napale" jer mislim da je ovo forum roditelja , a ne odgojitelja. nije mi bila namjera tete uvrjediti niti obezvrjeđivati njihovu profesiju.

hvala svima!
    Posljednje uređivanje od ardijana : 27.12.2012. at 10:02

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ardijana, pitala si dobila si odgovore, nije u zivotu sve ruzicasto da bi svi isto mislili.

problem koji si postavila je zapravo tesko rjesiv. kad radis s ljudima onda se naucis da ih imas svakakvih, pa je najlakse se drzati pravila.
    problem koji sam ja vidjela kao i neke druge forumasice, je da nisi javila tetama da kasnis. OK nisi kasnila prema ugovoru koji si potpisala, ali si kasnila prema dosadasnjem dolasku. klinci jako dobro osjete to nase kasnjenje i ja sam par puta bila svjesna da cu kasniti po svoje pola sata, sto je bilo daleko od onog do kad oni mogu ostati u vrticu, pa sam zvala da tete kazu klincima, da ce im mama danas doci kasnije, ali da dolazi.
    i to nisu bili bas tako mali klinci, zvala sam i kad je BC bio zadnju godinu u vrticu.

problem koji se jos vidi ovdje je tvoje nezadovoljstvo tetama opcenito koje je kuliminiralo sa ovim ruckom. jasno mi je da je to gradski vrtic (nema drzavnih vrtica koliko ja znam), ali da li ima jos jedna paralelna grupa u koju bi mogla prebaciti svoje djete. i to sam prosla. poslije sam ja bila puno sretnija i zadovoljnija.

a sad da se vartim na taj nesretni rucak.
    i kod nas se u jaslicama servira rucak ranije oko 11.30, dok vrticarci dobijaju nesto kasnije. nisam pohvatala koje dobi je tvoje djete odnosno u kojoj skupini je. u tvom ugovoru nema rucka, i sad meni je jednostavno neljudski ne dati djetetu na tanjur malo tog nesretnog variva. i tu se slazem i sa Cubanom i sirius, ali kad se gleda ovako sa strane, mozda neki roditelji igraju na tu kartu dobit ce rucak a nece ga platiti.
    pri tome ne kazem i ne mislim da si ti takav roditelj, a tu se vracam na vec ranije ono sto sam napisala, dok god nemas dobar odnos sa tetama tesko da cete se razumjeti. tako da ako se nisi nasla s ovim tetama probaj mijenjati ih.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ardijana, ja već pišem dugi niz godina na rodi iako još nisam roditelj i obično se ne mičem sa svoje teme, pa oprosti ako sam zašla na drugi teritorij ali vjerujem u slobodu govora i da svatko može napisati svoje mišljenje pa čak kad i to nije iskuljučivo kao podrška. Ni meni nije bilo u interesu nikoga uvrijediti i žao mi je ako misliš da je ovo bio napad na tebe. Ja sam samo promišljala što se može uraditi drugačije...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kužim ali mi recimo ni nemamo u ponudi više poludnevne, a ukoliko dođe do takvih slučajeva mislim da se sklope posebni ugovori na toliko sati koliko će dijete boraviti u skupini recimo imali smo slučaj da je dijete boravilo 1 sat u vrtiću i samo to je plaćalo (ali je bilo dijete s posebnim potrebama).
    u zagrebu je svejedno, pričam o gradskim vrtićima jel dete tam pol sata, sat , tri ili pet isto se plača, sve preko toga se plača opet drugačije

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nitko tebe osobno ne napada, samo ima različitih mišljenja. Tako ti je to u forumskim prepiskama.
    Meni je konkretno tvoj slučaj otvorio neka pitanja koja su mi ostala nerazjašnjena, pa sam zato postavila pitanje oko onih majki koje rade na pola radnog vremena, jer najčešće upravo takve plaćaju petosatni, odnosno šestosatni program.
    Često rasprave dobiju neku širinu koja nadilazi konkretni slučaj, ali je dobro da se uvijek promisli svim mogućim opcijama.
    Posljednje uređivanje od piplica : 27.12.2012. at 10:23

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko tebe osobno ne napada, samo ima različitih mišljenja. Tako ti je to u forumskim prepiskama.
    Meni je konkretno tvoj slučaj otvorio neka pitanja koja su mi ostala nerazjašnjena, pa sam zato postavila pitanje oko onih majki koje rade na pola radnog vremena, jer najčešće upravo takve plaćaju petosatni, odnosno šestosatni program.
    Često rasprave dobiju neku širinu koja nadilazi konkretni slučaj, ali je dobro da se uvijek promisli svim mogućim opcijama.
    apsolutno. Takve su rasprave na forumu. 100 ljudi, 100 različitih mišljenja o problemu . Nije to osobno.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja si samo zamišljam kakve bi reakcije bile da dijete ostavimo kod svekrve kojoj kažemo da ne daje djetetu jesti, a ona ipak da

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ili nas posluša, pa mu ne da. Ali ona krene jesti jer je gladna i dijabeticarka, a dijete prosjedne za stol da ju gleda bez da ga ponudi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    ardijana, pitala si dobila si odgovore, nije u zivotu sve ruzicasto da bi svi isto mislili.

problem koji si postavila je zapravo tesko rjesiv. kad radis s ljudima onda se naucis da ih imas svakakvih, pa je najlakse se drzati pravila.
    problem koji sam ja vidjela kao i neke druge forumasice, je da nisi javila tetama da kasnis. OK nisi kasnila prema ugovoru koji si potpisala, ali si kasnila prema dosadasnjem dolasku. klinci jako dobro osjete to nase kasnjenje i ja sam par puta bila svjesna da cu kasniti po svoje pola sata, sto je bilo daleko od onog do kad oni mogu ostati u vrticu, pa sam zvala da tete kazu klincima, da ce im mama danas doci kasnije, ali da dolazi.
    i to nisu bili bas tako mali klinci, zvala sam i kad je BC bio zadnju godinu u vrticu.

problem koji se jos vidi ovdje je tvoje nezadovoljstvo tetama opcenito koje je kuliminiralo sa ovim ruckom. jasno mi je da je to gradski vrtic (nema drzavnih vrtica koliko ja znam), ali da li ima jos jedna paralelna grupa u koju bi mogla prebaciti svoje djete. i to sam prosla. poslije sam ja bila puno sretnija i zadovoljnija.

a sad da se vartim na taj nesretni rucak.
    i kod nas se u jaslicama servira rucak ranije oko 11.30, dok vrticarci dobijaju nesto kasnije. nisam pohvatala koje dobi je tvoje djete odnosno u kojoj skupini je. u tvom ugovoru nema rucka, i sad meni je jednostavno neljudski ne dati djetetu na tanjur malo tog nesretnog variva. i tu se slazem i sa Cubanom i sirius, ali kad se gleda ovako sa strane, mozda neki roditelji igraju na tu kartu dobit ce rucak a nece ga platiti.
    pri tome ne kazem i ne mislim da si ti takav roditelj, a tu se vracam na vec ranije ono sto sam napisala, dok god nemas dobar odnos sa tetama tesko da cete se razumjeti. tako da ako se nisi nasla s ovim tetama probaj mijenjati ih.
    X
    Da se još malo osvrnem na poludnevni boravak.
    Evo kako je trebalo biti nama. 600 kn boravak do 12 (ručak uključen).
    ALI to 12 nije 12, nego do nakon ručka, jer tete isto tako ranije serviraju ručak.
    Mali u 11, veči odmah oko 11.15.
    Termin za ručak je inače u 12, a razlog ovakvog serviranja je što se u to vrijeme preklapaju 2 tete u grupi. Onda ih brzo zajedno spraše na ručak i spreme spavati do 12, da može teta kojoj završava smjena u 12 otiči doma.
    Da li je to ok?
    Je s gledišta da 2 tete puno bolje, kvalitetnije i jednostavnije obave posao oko djece.
    Da li je to ok prema meni ili nekome drugome čije dijete bi trebalo biti do 12 (i plaća do 12), a može biti samo do 11.30.?
    Nije, ALI, logično mi je da se ne gleda dobrobit 2 djece po grupi koja su na pola programa, nego dobrobit ostalih 20 na cijelom programu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •