Results 1 to 12 of 12

Thread: Konvulzije - epilepsija

Rozi's Avatar

Default Konvulzije - epilepsija

ne nalazim friškiju temu u vezi ovoga, pa otvaram novu i evo ukratko:

mojoj dvogodišnjakinji prije koji dan su u Klaićevoj dali otpusno pismo s dijagnozom konvulzije. Riječ epilepsiju nisu izrijekom spominjali, ali svodi se na to. Radili naravno EEG, a i MR koji srećom ništa nije našao. I dobila je lijek - Valpro beta kapi, sada smo došli do doze 10 kapi koliko će piti do kontrole. Čekamo čitavo otpusno pismo da stigne doma. Vodila nas je dr Bošnjak.
    Nju naime uhvati kao vrtoglavica i ne može stajati na nogama. Prisebna je, samo se smiri i čeka da joj bude bolje.

Ima li netko dijete sa sličnim napadima, ali ne onako strašno kao u najgorem scenariju? Koje lijekove koriste u tom slučaju? Da li se snalazite s nekim koji nisu na listi HZZO-a, kojima... Znam da je sve jako individualno, ali teško je naći negdje nešto za pročitati, a da govori o ovakvim blažim situacijama. Gdje idete na kontrole?

Prof Bošnjak svi navodno jako cijene, ali me svejedno muči dijagnoza. Pedijatrica spominje da se EEG smiri tijekom vremena u 90 posto slučajeva kod male djece s takvim simptomima. A činjenica da naprosto moraš čekati da se EEG smiri i da ništa oko toga ne možeš poduzeti, to mi je najgore.

Trebam li reći da ni prof Bošnjak ni pedijatrici nije uopće bilo svjejedno kad sam rekla i tražila uputnicu za još jednog neuropedijatra (ići ćemo početkom godine na Rebro kod dr. Jurin). Kakvo je zdravstvo kod nas, naprosto ne mogu nikome vjerovati. A ovo nije viroza, upala uha i slične bolestice kad i prešutim koju, ako imam eventualno što za reći.

Hvala

trampolina's Avatar

H. je kao beba imao neki oblik konvulzija, eeg nalaz je bio loš.
    Naletili smo na dr koja se ne zalijeće u terapiju, čak nas je i sama poslala na drugo mišljenje.

Nakon nekog vremena stanje se samo od sebe popravilo, mislim da nije sve skupa trajalo duže od 6 mjeseci., a nakon toga kontrole jednom godišnje.

Peterlin's Avatar

Ja sam imala sličan cirkus kao studentica. Došlo samo od sebe, prošlo samo od sebe.

Problem kod vrtoglavice može biti i srednje uho (centar za ravnotežu) a to se može doznati pregledom na ORL odjelu. Sretno!

Rozi's Avatar

Hvala vam cure
    Svi mi sa strane spominju ORL, ali za sada smo na EEG-u koji pokazuje da je žarišna točka u dijelu centra za ravnotežu. Ako doktorica s Rebra pobije nalaz iz Klaićeve, onda ćemo vidjeti što dalje.

Ili su blagdani ili ovdje na forumu nema mama s djecom i epilepsijom. Nadam se da će se netko ipak uključiti

Tashunica's Avatar

rozi odi privatno kod sabola,
    platit ćeš, ali dobiti i najbolji mogući tretman i pravu dijagnozu.

imaš niže temu -petar mi je loše,
    vidjet ćeš da ni na rebru ne cvjetaju ruže.
    Last edited by Tashunica; 27.12.2012 at 07:12.

Rozi's Avatar

Imas nekog direktnog iskustva s ovom bolesti ili mislis opcenito? Pratim temu koju spominjes, ali iako je na zalost realnost, nema direktne veze s nasom dijagnozom.
    Nemam ni ja potpuno povjerenje u nas zdravstveni sustav, ali ovdje je moguci dugorocni, visegodisnji tijek bolesti i Sabol nam je opcija naravno, ali vidjet cemo sto ce ispasti.

Tashunica's Avatar

šaljem ti pp.

jaffa's Avatar

Moj je imao 7 klasicnih napada konvulzija, medutim uz to je imao i zagledavanja, kocenja u snu i slicno. Dijagnoza mu je atipicne konvulzije stime da nazalost rizik od epi postoji. Dobio je terapiju convulex (valpro- beta je isti) unazad godinu ipol i eeg mu se popravio Napada nije bilo (svega par zagledavanja) i kaze neuropedica ako iduca dva eeg-a budu ok ide lagano skidanje sa terapije. Sada ima 5 god. Ljecimo se kod dr. Kovac u poliklinici Sabol.

Drzim fige da kod vas prode sve ok

Rozi's Avatar

Jaffa, super da je tako sve odlicno proslo.

Vidis kako je to sve razlicito: bilo smo na Rebru po drugo misljenje i dr se slozila da cemo to za sada zvati 'epilepsija u promatranju', ali i da ona na Rebru ima praksu ako u dvije godine nije bilo napada, skida s terapije, bez obzira kako izgleda EEG. Jer, citiram je, EEG nekome moze cijeli zivot biti los, a da nema nikakvih napada, pa to nije razlog da drzimo terapiju, pogotovo zenske osobe.

Moja je za sada bez ikakvih epizoda, pa cemo vidjeti... Nadamo se najboljem, spremni na najgore - pokusavam prihvatiti tu devizu

jaffa's Avatar

U principu se vodi pod rizikom od epi, ali otkako je na terapiji gotovo da ni nema malih napada sad je godina ipol od zadnjeg jakog napada (imao je tri konvulzije unutar 8h). I isto toliko da je na terapiji.

Quote Originally Posted by Rozi View Post
    ne nalazim friškiju temu u vezi ovoga, pa otvaram novu i evo ukratko:

mojoj dvogodišnjakinji prije koji dan su u Klaićevoj dali otpusno pismo s dijagnozom konvulzije. Riječ epilepsiju nisu izrijekom spominjali, ali svodi se na to. Radili naravno EEG, a i MR koji srećom ništa nije našao. I dobila je lijek - Valpro beta kapi, sada smo došli do doze 10 kapi koliko će piti do kontrole. Čekamo čitavo otpusno pismo da stigne doma. Vodila nas je dr Bošnjak.
    Nju naime uhvati kao vrtoglavica i ne može stajati na nogama. Prisebna je, samo se smiri i čeka da joj bude bolje.

Ima li netko dijete sa sličnim napadima, ali ne onako strašno kao u najgorem scenariju? Koje lijekove koriste u tom slučaju? Da li se snalazite s nekim koji nisu na listi HZZO-a, kojima... Znam da je sve jako individualno, ali teško je naći negdje nešto za pročitati, a da govori o ovakvim blažim situacijama. Gdje idete na kontrole?

Prof Bošnjak svi navodno jako cijene, ali me svejedno muči dijagnoza. Pedijatrica spominje da se EEG smiri tijekom vremena u 90 posto slučajeva kod male djece s takvim simptomima. A činjenica da naprosto moraš čekati da se EEG smiri i da ništa oko toga ne možeš poduzeti, to mi je najgore.

Trebam li reći da ni prof Bošnjak ni pedijatrici nije uopće bilo svjejedno kad sam rekla i tražila uputnicu za još jednog neuropedijatra (ići ćemo početkom godine na Rebro kod dr. Jurin). Kakvo je zdravstvo kod nas, naprosto ne mogu nikome vjerovati. A ovo nije viroza, upala uha i slične bolestice kad i prešutim koju, ako imam eventualno što za reći.

Hvala
    jednoj kolegici s posla s malim se događalo nešto slično. on je govorio drži me, past ću! Ona je odbila terapiju i sve je bilo ok!
    Moja mala je imala 2 puta klasične konvulzije, grand mal. Prvi puta u velikom uroinfektu i pod temperaturom, 2. puta nije bilo temperature, ali je bila enteroviroza.
    Uveli su joj valprobetu, isto uz objašnjenje, da 2 godine nema napada i da ju onda lagano skidaju, da ju zaštite u tom kritičnom razdoblju do 4-5 godine života. EEG joj je uredan i nije više imala napadaje.
    Nama je dr. Bošnjak bila 2. mišljenje, pa smo onda išli po treće, a Sabola smo samo kontaktirali mailom. Kada sam skupila sva 3-4 mišljenja i sve sagledala, prihvatila sam terapiju, kao osigurač, jer ja jednostavno više ne želim da se to dogodi!! ne želimo ni muž ni ja to više vidjeti!
    Mi u obitelji imamo konvulzija, tako da je ona to vjerojatno nasljedila! Epi, hvala Bogu nemamo, ali morat ćemo se kontrolirati i u pubertetu!
    Joj duša me boli kada se svega toga sjetim..

Rozi's Avatar

Barbie, i ja sam to tako prihvatila, nakon prvog šoka da se radi o mogućoj epilepsiji i takvim lijekovima. Bez obzira što ne volim baš farmaciju i to su srećom bili rijetki i mali napadi, za ovo ne mogu preuzeti rizik i reći 'to nije to, ona neće ništa piti'.

Mi nemamo ništa u obitelji, da se uopće zna, ali eto stiglo nam... I njoj nije nikada bilo pod virozom, temperaturom.