Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Kako pripremiti dijete na ružne komentare?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Kako pripremiti dijete na ružne komentare?

Nisam sigurna jesam li dobro naslovila temu.
    Ovo je pitanje za roditelje koji su djeci morali objašnjavati razlog ljudske zlobe bez i da sami znaju odgovor.
    Puno se ovih dana govori o spolnosti,ovakve ili onakve vrste,svi imaju mišljenje...ovdje ne želim raspravljati o tome.
    Naime,naši dragi kućni prijatelji su homoseksualan par.Moje cure ih obožavaju.Oni su tu od njihova rođenja i nikada nisu postavljale pitanja.Jednostavno znaju da su par i da uvijek dolaze zajedno.
    Uhvatila sam stariju (3,5 g) kako je zastala pored tv-a dok je neka gospođa komentirala kako istospolne veze nisu normalne,spominjala se bolest i bila su prikazana dva muškarca s leđa.Nije ništa rekla,samo je odšetala.Mene je obuzela neka trema,ne znam kako bi to bolje opisala.
    Da li je netko prošao to sa svojom djecom?
    Molim vas da rasprava ne ode u svima neželjenom smijeru.Samo želim primjer nekoga tko je imao sličnu situaciju.
    Hvala

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mali laf, imali smo sličnu situaciju. moje dijete je ove godine upoznalo dosta gay osoba, bila je i na gay prideu u zg.

objasnili smo djetetu, kao što inače objašnjavamo, da živimo u zemlji u kojoj većina građana ne voli homoseksualce. naziva ih raznim pogrdnim imenima. nasilni su prema njima (gledala je svojevremeno također tv kad je bio prvi split pride) i ne dozvoljavaju im da imaju ljudska prava kao heteroseksualci. i rekli smo da mi mislimo drugačije, kao što smo u mnogim stvarima drugačijeg mišljenja od većine koja živi u ovoj državi. ali da tu nju ne smije obeshrabriti. mi jednostavno tako ne mislimo. i ne možemo odobravati takvo ponašanje, da je to za nas užasno ponašanje i da se protiv toga borimo. bitno je djetetu objasniti - njegovom uzrastu primjereno, naravno - društvo u kojem živi. ili malo povijest (poveži ovu priču sa sudbinom crnaca ili žena u povijesti). onda je pripremljeno na rasističke, homofobne ili mizoginijske izjave koje može čuti, što je odraslije. nije preplašeno ili zbunjeno - nego zna prepoznati da se o tome radi. a zavisno od starosti ili situaciji će i reagirati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

p.s. tvoje dijete je dosta malo, ne znam koliko joj možeš objasniti u tom uzrastu. u svakom slučaju ne moraš se ustručavati, kad vidiš da je spremna, slobodno kreni s pričom. imaš pravo da svoje dijete odgajaš u tolerantnom duhu.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 23.12.2012. at 22:23

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam svojoj rekla da ne smije vjerovati onome što pričaju na tv-u jer uglavnom lažu. Ona je to očito prihvatila, bar se nadam

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I mi smo danas baš u autu imali predavanje i TV "istinama".
    Prolazili smo kroz jedan grad i videli grafit: isključi televizor uključi mozak
    I onda sam mojoj šmizli i njenom starijem rođaku održala polusatno predavanje o televiziji, propagandi, reklamama i prodavanju magle.
    Možda ne bi bilo loše da odatle počneš, pošto ti je devojčica još mala.

Moja je isto par puta pitala zašto mi nismo/ne mislimo kao većina u nekim stvarima, pa sam joj objasnila o toleranciji, kako svako ima pravo na svoje mišljenje i sve je ok dok nikoga ne ugrožavamo. Malo sam "potkačila" ljude koji ne znaju bolje (bilo mi je nekako teško da kažem da su zli), pa iz neznanja kažu svakakve ružne stvari, i tako...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ni sama ne znam što bih ti rekla. mislim da ćete svojim primjerom djeci poslati najbolju poruku, a takve ružne komentare nažalost ne možeš uvijek izbjeći.
    mi smo svojima otprilike znali reći da se ljudi boje različitosti i nepoznatog pa iz svog neznanja odašilju takve neprihvatljive komentare.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 23.12.2012. at 23:14

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Na žalost, ljudska zloba se nikako ne pokazuje samo kod homoseksualizma. Tako da nije bitno koji je razlog zlobi, djeca će je doživjeti, kad-tad.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Imam homoseksualne prijatelje i prijateljice i moja djeca to znaju. Moj dobar prijatelj ne živi u istom gradu, a moja dobra prijateljica ne živi ni u istoj zemlji ni kontinentu, tako da su susreti rijetki. Mojoj djeci to tumačim kroz kršćansku vrijednost dostojanstva osobe koju nikakva razlika ne čini manjom, osim one koju činimo sami, a to je naše ponašanje. Moralno dostojanstvo svake osobe je u sebi isto.

Inače, posve se slažem s ovim što je napisala Beti i iskusila sam to debelo sama, a pogotovo su to iskusila moja djeca.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Zdenka jako lijepo si rekla sve što reći treba
    slažem se i s ovim što kaže Beti
    na koncu ipak je naš stav prema takvm stvarima odlučujući,a da osjetimo svi zub zloće osjetimo
    no i to je dio života...

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mislim da mi neće biti problem objasniti naše stavove,kao što ste rekle,vidi ona i sama i shvaća naš odnos prema određenim stvarima.Veći mi problem predstavlja kako objasniti zašto su ljudi zločesti.Mislim da ću joj reći da ljudi nekada kažu nešto ružno jer nisu upoznali nekoga poput njih i ne znaju koliko su dobri...

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mali laf, isto to i mene muči, još otkad se Bubamarac rodio. On još ne konta to sve skupa, ali znam da ga čekaju neke bolne bitke za ljude koje zna i voli, kao i razočaranje u neke ljude oko sebe. To je valjda dio života koji ne mogu promijeniti, ali muči me jer se i ja još uvijek pitam "zašto? zašto?"

Meni je analogija sa povijesti prava žena i crnaca odlična, jer iako to još nije prava ravnopravnost, jasno se vidi kako se mogu ogromne promjene dogoditi u ne tako puno godina, a i koriste se slični argumenti sada kao i onda (neprirodno, bog nije tako namijenio...)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mali laf prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam sigurna jesam li dobro naslovila temu.
    Ovo je pitanje za roditelje koji su djeci morali objašnjavati razlog ljudske zlobe bez i da sami znaju odgovor.
    Puno se ovih dana govori o spolnosti,ovakve ili onakve vrste,svi imaju mišljenje...ovdje ne želim raspravljati o tome.
    Naime,naši dragi kućni prijatelji su homoseksualan par.Moje cure ih obožavaju.Oni su tu od njihova rođenja i nikada nisu postavljale pitanja.Jednostavno znaju da su par i da uvijek dolaze zajedno.
    Uhvatila sam stariju (3,5 g) kako je zastala pored tv-a dok je neka gospođa komentirala kako istospolne veze nisu normalne,spominjala se bolest i bila su prikazana dva muškarca s leđa.Nije ništa rekla,samo je odšetala.Mene je obuzela neka trema,ne znam kako bi to bolje opisala.
    Da li je netko prošao to sa svojom djecom?
    Molim vas da rasprava ne ode u svima neželjenom smijeru.Samo želim primjer nekoga tko je imao sličnu situaciju.
    Hvala
    mali laf, meni se čini da je tvoje dijete reagiralo pametnije i dostojnije od velikog broja odraslih. Odmaknulo se dijete od televizora. Kamo sreće da to i mi napravimo češće...

Sasvim sigurno će djeca kao vjerodostojnije doživljavati svoje iskustvo poznavanja homoseksualnih (i svih ostalih) osoba uživo nego kojekakve izjave na televiziji. Svaka čast! Očito ste na dobrom putu odgoja, jer djeca u ovoj dobi već dosta razumiju iako to nisu u stanju iskazati. Bit će dobro!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Sin me je prije 1-2 god (dakle s 5-6 god) pitao što je to peder. Rekla sam mu ( i njima jer smo bili na ulici pa su bili njih trojica iste dobi) da je to pogrdan naziv za muškarce koji imaju dečka a ne curu i da to nije lijepo govoriti, a da se takvi dečki zovu gej. Malo ga je zbunilo da ima i toga, pa sam mu rekla da neki dečki kad porastu imaju dečka, a ne curu, a da ima i cura koje imaju cure, a ne dečka. Bili su zadovoljni objašnjenjem, čak sam čula susjeda kako nekom na ulici govori kako je peder ružan naziv.

Ja je ne bih pripremala dok sama ne postavi neko pitanje ili ne djeluje kao da joj treba objašnjenje - pa joj onda pojasniš. Ne bih petljala ni prava crnaca u objašnjenja predškolcima jer oni ne poznaju crnce i nemaju doživljaj rasizma pa da imaju na što referirati. U našoj zemlji će se lakše sresti s komentarima koji uključuju zvanje nekog Ciganom, Srbinom, Bosanacem i naravno pederom - pa je bolje koristiti paralele koje su njima bliže i odgojno smislenije.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I mi smo tako obradili temu, ne toleriramo pogrdne nazive ni za Rome, ni za homoseksualce, niti vrijeđanje općenito. Doduše moji klinci to nisu ni radili nego ih je zbunjivalo kad su to prvi put čuli na tv, mislim da je bio Mamić ili Ćiro Blažević u pitanju, tako da je bilo dosta nevjerojatno to što su čuli i bilo mi je to teško objasniti. Njima nije uopće bilo jasno to kao "narodsko" psovanje i zašto bi netko Rome tako nazivao jer imaju poznanike u susjedstvu i po ničemu ih ne izdvajaju od ostale djece, a za homoseksualce su samo preslikali isti dojam. S tim da ih mi nazivamo tako homoseksulaci/ke, a ne ulazimo u nijanse. Ja poznajem cijeli život i imam dosta nekad bliskih suradnika koji su homoseksulane orjentacije, nikad nisam doživjela nikakvo šikaniranje u društvu ili radnoj okolini predamnom (ne kažem da to inače nisu doživjeli, naravno), možda smijuljenje kad ljudi saznaju, par glupih fora i to je to. Još kao klinka se sjećam da mi je mama objasnila za jednog svojeg kolegu s posla da voli dečke i da ga ljudi nekad zbog toga zezaju pa da pripazim ako mi nešto bude neobično da budem pristojna i ne obraćam pažnju na to nego da nju pitam kasnije, a ne pred svima (uvijek sam bila lajavice jel'te ). Mislim da ne treba oko toga raditi dramu nego normalno s djecom prokomentirati nasilje i vrijeđanje kao zlo, a svaku osobu uvijek gledati kao zasebnu osobu bez ikakvi etiketa s poštovanjem i ljubavlju, pogotovo ako se radi o kolegama ili obiteljskim prijateljima.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da to etiketiranje općenito jako loša navika u našem društvu, to počne s onim kao prisnim "sused pijanac", "ona debela prodavačica", "cigo", "zadrti","zločesti" za dvogodišnjaka, a završi na puno gorem, zapravo kad krene to "oni, onakvi" mislim da je do nasilja jako kratak put.

Aradija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ja slično razmišljam i činim kako je pisala Tanjads, objašnjavam samo u nekim konkretnim situacijama ili kad dodje do konkretnih pitanja jer mislim da dete tako može da shvati. Moj sin ima četiri godine. On sam je rušio neke rodne stereotipe (želeo je da lakira nokte i da se šminka) pa je dolazilo do komentara "to rade devojčice" bilo od odraslih ili od dece. Tako da sam ga već sa tri godine naučila reč predrasude prvenstveno jer mu se svidela i hteo da je nauči pa je izgovarao pjedjasude. Onda mi je bilo lakše da objasnim da nešto što on čini nije loše, da ga mm i ja podržavamo u tome ali da neki ljudi imaju predrasude i da zato daju takve komentare. U nekoj priči smo do sada došli do objašnjavanja i ženskih prava i seksualnih orijentacija. Mada sam ja to gledala da pričam uprošćeno što više može. Sa druge strane uopšte se nismo dotakli predrasuda prema usvajanju ili Romima. Ovo prvo bi možda trebalo da pričamo pre nego što se susretne sa nekom predrasudom ali ja nekako odlažem jer je on dete koje voli da provocira. Tako i kad je čuo da ljudi imaju predrasuda prema lakiranju noktiju ili šminkanju kod dečaka namerno ih je provocirao i zna da ih imitira kako kažu "to rade devojčice". Tako da stoga odlažem čas kad ću ga obavestiti da ne gledaju svi jednako na usvajanje i biološko roditeljstvo i da se i tu može susresti sa raznim komentarima. On je odrastao sa romskim dečakom dok je bio u hraniteljskoj porodici a i u vrtiću sada mu je najbolji drugar Rom. Iako je i ovde čuo poneki ružan komentar za Rome (mada ja to nastojim da sprečim) a sigurno i u hraniteljskoj porodici on vidim da to uopšte ne shvata, niti pita oko toga. Jedan dan smo sreli jedno crnče na ulici, ja sam prokomentarisala kako je slatko pa znam da ga je video ali nije uočio nikakvu razliku medju nama pa onda ni ja nisam pričala da je ima. Tako da mu to još ne objašnjavam, možda tek kad bude čuo neki ružan komentar za Rome pa obrati pažnju na to ili me upita. Jedino mu objašnjavam indirektno, imamo jednu slikovnicu, baš vezano za ljudska prava i različite nacije objašnjeno na dečijem nivou. Tako da mu to čitam pa mu kroz to malo objasnim da neki ljudi imaju predrasuda prema svim ljudima koji su po nekoj osnovi drugačiji, da je uzrok tome strah od nepoznatog i neznanje itd. Ili on prepričava slikovnicu po slikama pa po tome vidim koliko je to povezao. Takodje i sluša kad suprug i ja komentarišemo razne stvari na tu temu, tu ostavljam da on razume koliko može, ako nešto upita onda objasnim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •