Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: vodene kozice i IVF

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno vodene kozice i IVF

ako ima koja slicna tema ovdje slobodno brisite

mene jako zanima, jer je trenutno invazija vodenih kozica i svi ih imaju
    jeste li ih prebolili ?
    ako niste jel se cijepite ?
    kako oni koji nisu i idete na ivf , kako se nosite s tim , jos i taj strah

ja ih nisam prebolila i mozda sam sad i zarazena to cemo vidjet za 2tj bila sam u kontaktu sa jednim djetetom

ja bi ih voljela prebolit da se ne mislim ako jednom budem trudna
    znam , citala sam da ih odrasli tesko ponose

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

izbrisite , greskom otislo dva puta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bilo me strah, nevezano za IVF, dobit kozice u odrasloj dobi. Naša mama nije se sjećala jesmo li sestra i ja prebolili. I sestru je bio strah, posebno u drugoj trudnoći, jer joj je mlađe dijete bilo vrtićarac. Sestra i ja smo se odlučile u ZG-u testirat na imuno (?) zavodu ili zavodu za j. zdravstvo, ne sjećam se točno, imamo li antitijela (puno ljudi koji se ne sjećaju jesu li ih prebolili bili su u kontaktu i imaju antitijela, a na zavodu su to meni sugerirali da, prije eventualnog cijepljenja, to napravimo). Nalazi su došli negativni za mene i za nju. Odlučile smo se cijepiti varilixom, koje se daje u 2 takta, s razmakom, od, ako se dobro sjećam, 2 ili 3 mjeseca, znači, to je značila apstinencija od IVF postupaka od barem 3 mjeseca. Cjepivo se plaća, to je sve skupa bilo ranga tipa 500 kn (ta dva cjepiva), ako se dobro sjećam.

Sestrine obe cure su dobile kozice, sestra ih nije dobila, ali to je bilo nakon te njene 2. trudnoće (nije planirala još), cijepila se između dvije trudnoće.

Sad.... s obzirom na sve i ako se dobro sjećam tvoje dobi, a i vjerojatnosti da možda imaš antitijela, znači, ne možeš dobit kozice, ako dobro shvaćam (ne znam možeš li u ST-u utvrdit imaš li antitijela i koliko se ono točno čeka nalaz), ne znam što bi u tvom slučaju jer sad neka pauza dulja - to ti ne bi preporučila.

Savjetujem ti da oko logistike ispitaš svoju dr. opće prakse ili nazoveš broj imuno zavoda - oni bi ti trebali reći koji je tu cost-benefit, em za tebe kao odraslu ženu (nevezano hoćeš ostati trudna ili ne), a i koji su rizici za plod i točno u kojem tromjesečju jer to ovisi - mislim da je plodu u početku trudnoće najopasnija temperatura (iznad 38 treba skidati, ali to možeš i bez cjepiva), a ne znam točno (proguglaj ili pitaj svog MPO-vca) za koji tromjesec trudnoće su kozice najopasnije u smislu event. malformacija ploda.

Sve momente treba sagledat - dob, kad su najopasnije, koliko bi čekala na zaštitu od kozica i slično. Mislim da te i već prva doza donekle štiti i ako dobiješ kozice a ubodena si jednom, nije takav bed (doduše, to sam ja ispitivala za svoju malu koju sam isto cijepila).

Itd. Mislim da se većina ljudi oko toga ne zamara, s pravom ili krivom - pojma nemam.

Ja ti savjetujem da pitaš sljedeće:

- opću praksu;
    - MPO;
    - Zavod u ZG-u (ima broj za nazvati - te kontake pitaj svoju opću praksu).

Kozica ima zimi, ima ih i ljeti... ne znam postoji li doba godine koje je ful kozice-free, inkubacija je, mislim 14-21 dan. Gripa je od siječnja do maks svibnja.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.01.2013. at 17:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U stvari, oprosti, ali skužila sam da se ne sjećam točno tvoje dobi. Ako si u 39+ ja bih dobro vagala cost-benefit gubitka vremena zbog cjepiva od kozica. Ako imaš tipa ispod 30, onda bi se možda cijepila, mene više umorilo to svakogodišnje kalkuliranje i javljanje čije dijete je dobilo kozice i u kojem vrtiću su izbile (a znala sam da nisam prebolila, bila sam boležljivo dijete, maženo i paženo doma u dalmatinskom stilu, ne puno u kolektivu, nego samo zadnja godina pred školu - isto i sister - zato nije nijednu tokao virus valjda).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ne trebaš se cijepiti svake godine, nije to ala gripa. Jednom se cijepiš, tj. u ta dva takta, s razmakom od par mjeseci, i to je relativno to - za idućih tipa 20 godina, a moguće i dulje, ali onda bi možda opet trebalo vadit antitijela, ali rekli su mi da takvog slučaja nije bilo (da bi se neko cijepio 2x od kozica).

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam bas htjela spomenuti to testiranje na antitijela
    Moja frendica je isla nedavno, isto zbog straha da ih ne bi dobila u trudnoci, i ispalo je da ima ta antitijela tj. da ih je prebolila
    A njena mama tvrdi da nije

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

tako je i sa mnom bilo isto se nitko ne sjeća jesam li ih prebolila i bila sam izložena 100 puta i nikad se nisam zarazila, testirala sam između ostalog i na to i ispalo mi je da imam antitjela na herpes zoster (čini mi se da su to vodene kozice)

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Crvenkapica ja sam ih preboljela prosle godine, s 24g, i vjeruj mi, kolko su me svi strasili a nakraju ja uzivala doma. Radila nisam jer sam ih dobila u zimi a ne smijes bit na hladnom ak ih dobijes. Imala sam 10 prista na cijelom tijelu i nijedan nije svrbio. Ocito sam imala jak imunitet pa sam ih prebolila kao da ih nisam ni imala. Jedino kad sam bila zarazena pa do prvih znakova bolesti znala sam da nest bude jer su mi sve zlijezde otekle. Borilo se tijelo i dobro se izborilo to ti je moje iskustvo. A recimo moja seka je padala u nesvijest od svrbeza

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Crvenkapica, mislim da jednostavno moraš pitat opću praksu, ne možeš ovako zaključivat, ja znam, recimo, i za jedan smrtni slučaj u odrasloj dobi ako kozice nalete u doba smanjenog imuniteta (čula sam za slučaj smrti nedugo nakon poroda), većina prođe OK, ali se treba paziti. Ja sam se cijepila, nikakve komplikacije oko cjepiva. Ako si bila vrtićarac, velike su šanse da imaš antitijela. Jednako tako imam preminulog kolegu, srčanog bolesnika, mlad, tipa 30-te, od svinje.. I tako, nađeš primjera za svašta, jedino ti dr. može reći nešto za tvoj slučaj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.01.2013. at 11:07

Mary123 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Tako i sama neznam šta da radim...ja neznam jesam imala kozice..nemam roditelja da ih pitam..moj brat je imao a ja nisam dobila..bila kao dijete sa susjedama koje su imale i ja ih nisam dobila..sada trenutačno imaju od brata djeca i evo već mjesec i bolje se nisam vidjela s njima jer se bojim dobiti..

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

moja mama kaze da nismo ni ja ni brat prebolili, imam 35 godina, nisam bila nikad u vrticu ...sad jedino ako je bila skroz blaga zaraza bez prstica jel to moguce ?

to cijepljenje mi je malo ..ne znam i bi i ne bi .....ta pauza između , 6mj i nema postupka, nemam bas vremena za to....s druge strane strah dobit ih u trudnoci ajmeeee
    nisam nikad o tome do nedavno razmisljala dok nije jedna trudnica u 9mj dobila pa nastala ziva frka

ne znam...kazem bila sam u kontaktu sa djetetom nedavno i cekam sad proslo je oko 10dana ....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako ja dobro shvaćam moguće je čak i diskretno imat kozice, tipa 2-3 prištića i temp, da se ni ne skuži i da ne znate jeste li to prebolile ili ne, a da antitijela imate. Ziheraški je izvadit antitijela, onaj ko ima antitijela nema potrebe za cijepljenjem, barem sam tako zapamtila da su mi rekli. Ja sam imala takve jajnike da bi ionako hiperstimulirala pa se oporavljala mjesecima (ono, znala sam da nakon stimulacije minimalno 4 mjeseca neću ovulirat i da će mi FET-ovi bit besmisleni), tako da mi je to cijepljenje idealno uletilo u jednoj pauzi.

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

eto ga na ja dobila vodene kozice , danas drugi dan
    valjda ce biti sve ok, zavrsiti kako treba pa da u 3mj mogu u postupak

neki savjeti su dobrodosli

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odlično, ako ništa - sve su dileme riješene. Za savjete... pls odi i na zdravlje odraslih - tamo će ti bit veći odziv vjerojatno. Vjerojatno samo slijedi upute svojeg dr. opće prakse, i čuvaj se nakon kozica jer, teoretski, one ruše imunitet (djeci maloj dosta, ne znam kako je s odraslima), a kako tek krećemo u sezonu infekata, budi na oprezu i poslije par mjeseci (gripa itd. - izbjegavaj, ako možeš, šoping centre... malu djecu, velika okupljanja u zatvorenome di je umjetna cirkulacija zraka, i sve di kolaju infekti).

Neka uputa za post-kozice oporavak, ako mogu iz pedijatrije prenijet, ne znam koliko je to za odrasle relevantno - svaku temp. eventualnu NAKON kozica prijavi dr-u da nije kakva komplikacija.

Većina odraslih koji su prebolili kozice prošli su OK, kao i djeca.

Ako bude puno krastica, trebat ćeš se štiti na suncu, marčano zna bit dosta jako, znači neka jača krema da ne ostaju ožiljci.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.01.2013. at 20:17

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

jos nesto sto me plasi jako

do 3mj cu se oporavit skroz i mogu bez problema u postupak ?
    nista nisam naskodila svom tijelu sad sa vodenim kozicama ?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Crvenkapice, ja ne kužim, u stvari, tvoja pitanja. Kako misliš "ništa nisam naštetila svom tijelu"? Pa nisu mu kozice jupijupijupi. Ali nisu ni strava i užas. Vidjet ćeš kako će ti teći oporavak, sve ovisi kad u trećem mjesecu se javljaš u IVF, hoće li se nakon kozica za tebe lijepit boleštine (u mom "uzorku" odraslih s kozicama - nisu se lijepile), to je karakteristično za djecu, doduše, zafrk je ako ih dobiješ i za vrijeme sunca (ljeto, ne smiješ na sunce, i ovi u Dalmaciji svi drugi sunčani mjeseci), a ako ih dobiješ zimi, zbog pada imuniteta. Vidjet ćeš već.

Najveća vjerojatnost je da će bit sve OK, ne znam na kakvu sad tu "štetu" misliš? A ovo hoćeš li se oporavit i moć bez problema - niko ti tu neće moć gledat u staklenu kuglu i dat odgovor da-ne, meni se čini da je to skroz izvedivo i da ti se neće tuć' jedno s drugim i grlim te i želim sreću u postupku i problems-free oporavak od kozica!

Enivej, ako nemaš neke katastrofalne reakcije u IVF-u tipa stravične hiperstimulacije, jako loše podnošenje punkcije itd., ja načelno ne bi odgađala IVF. Sve to stigneš pitat i MPO i opću praksu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.01.2013. at 09:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Neka općenita preporuka je da nakonk njih, s obzirom da će taman vjerojatno krenut gripa i imat peak u 2.-3. mjesecu (prati to), ne briješ previše po šoping centrima dok je gužva, recimo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •