Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Honorarni ugovor

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Honorarni ugovor

dakle ovako...koristim plaćeni RD do djetetovog trećeg rođendana i tražim novi posao jer se nemam gdje vratiti (lijepa moja HR )

uletio mi je zadnjih mjesec dana poslić koji radim kao honorarac tj. na ugovor o autorskom djelu
    pretpostavljam da zbog toga moram u veljači pisati prijavu poreza?
    jel postoji kakav godišnji limit gdje se to ne mora prijaviti? mislim, ne bih htjela da mi i od ove crkavice oduzmu pola, kako to već ide...

onda bi mi definitivno bio povoljni studentski ugovor?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa ti nemaš nikakvih potrošenih olakšica, tak da bi mogla nekaj i viška dobit ak ti daju neto lovu?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    pa ti nemaš nikakvih potrošenih olakšica, tak da bi mogla nekaj i viška dobit ak ti daju neto lovu?

da, ja dobijam novce na žiro račun i koliko mi se čini, firma ništa ne plaća dodatno na to...
    pa pretpostaljam da se meni to gleda kako nekakav prihod od samostalne djelatnosti na što moram platiti porez?
    ili griješim?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

provjeri ugovor (za autorski je obaveza sastaviti ugovor)
    tamo pise tko placa porez i prirez
    obicno je to onaj tko te je angazirao, ali cula sam svakakvih iskustava

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    provjeri ugovor (za autorski je obaveza sastaviti ugovor)
    tamo pise tko placa porez i prirez
    obicno je to onaj tko te je angazirao, ali cula sam svakakvih iskustava
    ajme draga ljubim te!!!!
    sad sam išla čitati i piše da plača firma

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

boxice, žao mi je zbog redovnog posla. super da je uletio honorarni.
    probaj si kad u siječnju ili veljači budu objavljeni obrasci za povrat poreza (a budu raspoloživi za besplatno preuzimanje s interneta) izračunati sama bi li mogla dobiti povrat poreza ili zamoli ako znaš nekog knjigovođu.
    pretpostavljam da bi morala dobiti nešto povrata, pogotovo zato jer si primala smanjenu naknadu zbog korištenja roditeljskog dopusta.
    pripazi samo postoji li neki limit koliko smiješ zarađivati honorarno u vrijeme dok primaš naknadu. sjećam se da je prije 2-3 godine dok sam bila na zavodu za zapošljavanje postojao limit koliko kao nezaposlena osoba smiješ zaraditi na temelju ugovora o djelu ili autorskog ugovora u vrijeme primanja naknade, a da ti ne ukinu naknadu ili ne stopiraju za taj mjesec u kome si primala naknadu. oni to lako provjere u poreznoj.
    isto tako pogledaj dobro u ugovoru radi li se o neto, bruto ili bruto 2 iznosu (bruto 2 je ukupan trošak poslodavca). mi npr. uvijek u ugovorima izražavamo bruto 2. ukoliko je i u tvom ugovoru tako izraženo, onda doista moraš računati da ćeš dobiti samo oko pola iznosa.
    možeš si provjeriti preko online kalkulatora koliko bi na kraju mogla dobiti.
    firme često pokušavaju provući autorske ugovore, jer manje plaćaju doprinosa na njih, ali zapravo jako malo poslova je zapravo autorski rad. isto tako se često pokušavaju poslovi sklapati preko studentskog ugovora, jer su također manja davanja.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Jesen u meni hvala ti za info...upravo sam i to jučer saznala da bi eventualno mogla dobiti i neki povrat jer mi nije iskorišten osobni odbitak za cijelu 2012 pa sam i mislila napraviti to što si mi i ti sad rekla (probati izračunati pa vidjeti)...
    na ugovoru mi piše neto iznos tako da sam trenutno mirna...

ovo mi je jasno za te ugovore i da sve firme gledaju kako što bolje proči, ali ovdje gdje sam sada niti ne može drugačije jer je jednostavno takva vrsta posla

a gdje bi mogla provjeriti taj limit koliko smijem primiti?
    Posljednje uređivanje od Boxica : 28.12.2012. at 07:56

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jel to ona cifra 10800? ak imaši prek toga nije bitno kad nisi iskoristila olakšice

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    jel to ona cifra 10800? ak imaši prek toga nije bitno kad nisi iskoristila olakšice
    neto mjesečno?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sumnjam lol

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    sumnjam lol
    i ja sumljam, al eto morala sam pitati!

uglavnom, našla sam podatak koliko se smije godišnje zaraditi preko takvog ugovora, zatim koliko smiješ tj. ne smiješ zaraditi ako si nezaposlen, ali nigdje nema podatak što ako sam na RD...

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

koliko sam ja upoznata, bilo je pitanje ovdje već par puta, za vrijeme bolovanja ili komplikacija ne bi smjeli uopće imati nikakve uplate što se tiče honorara, također u vrijeme dopusta za njegu djeteta
    za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta se toleriraju uplate (što bi na HZZO-u rekli - ne provjerava nitko) ali bojim se da po nekom zakonu ili pravilniku (ja ne znam) ne bi smjeli raditi dodatno (honorarno) niti za vrijeme rodiljnog/roditeljskog dopusta

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

probat ću nekako provjeriti u HZZO-u, pa javim što sam saznala...

inače koliko se sjećam, ja sam baš ovdje pročitala da se može raditi honorarno pa sam zato i pristala na takav ugovor
    (jer ova tvrtka ne isplaćuje na crno iako bi se i o ovakvom načinu isplate dalo razgovarati)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    neto mjesečno?
    ne nego godišnje

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    koliko sam ja upoznata, bilo je pitanje ovdje već par puta, za vrijeme bolovanja ili komplikacija ne bi smjeli uopće imati nikakve uplate što se tiče honorara, također u vrijeme dopusta za njegu djeteta
    za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta se toleriraju uplate (što bi na HZZO-u rekli - ne provjerava nitko) ali bojim se da po nekom zakonu ili pravilniku (ja ne znam) ne bi smjeli raditi dodatno (honorarno) niti za vrijeme rodiljnog/roditeljskog dopusta

točno.

s tim da ako se radi o ugovor o djelu (studentski i sl.) tada se radi i uplata doprinosa, te je HZZO vrlo lako moguća kontrola.
    Kod autorskih ugovora, nema uplata doprinosa, samo poreza i prireza te je ujedno i kontrola nešto teže moguća.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

eto i onda ti budi normalan uz sve to:
    1.nitko me neće zaposliti jer sam: 1. majka dvoje malene dječice 2. opća je pomama za radnicima do 29 godina i bez dana radnog staža jer za njih imaju minimalne troškove, a mogu ih maltretirati do mile volje
    2.na crno ne smijem raditi jer si ne mogu priuštiti da me nađe inspekcija i spiči kaznu
    3.od roditeljske naknade 1.663 kn se ne može živjeti
    4.i honorarno službeno ne mogu raditi (ali ipak budem jer mi nema druge) - nažalost ne mogu se 100% osloniti na to jer to je danas, a tko zna hoće li me trebati kada se završi projekt

i što onda da čovjek radi? stvarno ti dođe da sjedneš i plačeš...žalosno...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •