Cao, nisam se dugo javljala, pa me evo da podijelim s vama jedno traumaticno iskustvo. One koje nisu upoznate sa mojom pricom, molim da procitaju temu "Odabrano" dijete. Postoji jedan deckic uz kojeg sam se ja vezala i za kojeg sam odlucila pokrenuti postupak za usvojenje. Iz njegovog centra mi je posredstvom moje prijateljice, uposlene u domu u kojem je moj E smjesten, javljeno da bi se mali mogao dati na usvojenje, ako bi se nasli dobri kandidati. Buduci da sam ja toliko vec provela vremena s njim, vec ga odgajala, mnogi strucni ljudi iz doma odlucili su dati ozbiljne preporuke za mene i MM cim ja prodjem proceduru u svom centru.
Medjutim, sta ce se desiti? Jednu noc ja dijete vratim u dom (volonter sam pa ih izvodim cesto, cim uhvatim slobodno vrijeme, a njega pogotovo) i kazu mi da ce mu poslije vecere doci posjeta. Ko, sta, kako, kad "mame" nema na vidiku vec godinama? I hajd... Izljubim ga ja, prodjemo suze i utjehe i ja odem kuci. On ostane u suzama, sutra ja dolazim oko 4 popodne, odmah nakon posla, sva djeca hrle meni i vicu: E nam otisao, odvela ga mama!!!!
Eh, sad zamislite. Da ne duljim, vrla mama se sjetila sina, posto je nasla nekog momka za kog ce se skoro udat, dosla po dijete da vidi hoce li se njih dvojica slagat, odvela ga na probnih 14 dana, pa ga mozda i uzme sebi. Potegnem ljude i saznam da njoj nikad nije oduzeto roditeljstvo, iako se barem godinu i po uopce nije znalo gdje je, a zakon kaze da ako se tri mjeseca ne zna prebivaliste roditelju, oduzima mu se dijete.
I eto, sve i nekako, ja cekam kao na iglama da prodje "probnih" 15 dana i danas dodjem, on se vratio. Ne trebam vam pricati dalje, psuje, nece da me pogleda, vice na djecu da ga svi ostave na miru, da ga ne nerviraju, udara ostalu djecu, meni govori da nikog vise ne voli, pa ni mene......
Toliko je ljut. Sta je dalje mamin plan, ne zna niko. Sta je plan centra? To pogotovo niko ne zna. A jadno dijete je doslo sa gomilom gnusnih izraza, kao da je to jedino cemu ga je mogla nauciti nakon svega sto mu je uradila. I jadnicak jos punih usta govori kako je bio kod mame i tate, i isao autom svojoj kuci.....
Javit cu vam se jos kad se malo sredim i raspitam. Dotad cuvajte svoje andjele,
L.