Bili smo na sistematskom pregledu sa 9 mjeseci i kao što sam pretpostavljala, nismo mnogo dobili na težini. U 3 mjeseca samo 700g.
Doktorica me je pošpotala za način na koji hranim svoju L., rekla je da se ostavim makrobiotske prehrane (iako ju pretjerano ne forsiram, već ju samo nastojim zdravo hraniti, više po Rodinoj tablici, manje po doktoričinoj) i dam djetetu kupovne kašice za laku noć te malo zasitniju hranu. Smijala mi se što ju hranim sa zobi i sl., pitala me odakle mi te fore i sl., ma skroz me ispljuvala. Čudno me gledala i kad sam rekla da joj sama spravljam hranu, a da ju ne hranim kupovnim kašicama (te su mi sada bile samo za nuždu). Uz to, poslala nas je da napravimo krvnu sliku i kontroliramo urin. Svaki put kad se vratimo od pedijatrice, ostane mi gorak okus u ustima, svjesna da ju moramo mijenjati, još nisam pronašla pravu doktoricu kojom bi ju zamijenili, ali to je već neka druga priča.
Ipak, zabrinuta jesam i osjećam se odgovorno za svaki gram na toj vagi, pa ću ispričati naš "slučaj":
Rodili smo se s 3.090g, iz rodilišta izašli sa 3.220g. Samo smo dojili, nikakava nadohrana. Bili smo štrajkaši povremeno, borila sam se s odbijanjem, izmišljanjem položaja, dojenjem samo u ležećem položaju... da bi od 6 mjeseci dojili kak se spada.
1 mjesec - 4.100g
2 mjeseca - 4.800g
3 mjeseca - 5.500g
4 mjeseca - 6.000g
6 mjeseci - 6.800g
9 mjeseci - 7.500g
Dohranu sam ja počela sa 6 mjeseci, a L. je počela sa 7 mjeseci. Ispočetka je htjela samo voće, a od 8. mjeseca voće sa žitaricama. Nudila sam joj sve svaki dan. Unazad tjedan dana prihvatila je meso i povrće, tako da sada imamo 2 obroka. Količinski koliko pojede? Ne baš puno, ali jede između 20-50 žličica, kako što joj bude fino... Može smazati cijelu krušku pojačanu sa žitaricama, ali povrće i meso malo slabije, recimo upola.
Ono što doktorica nije pitala, a meni je palo na pamet tek kasnije, je da ima redovitu stolicu svaki dan. 1-2 puta obavezno kaka, a ponekad čak i češće. Doji bezbroj puta, svakih sat i pol do 2 u prosjeku, po noći 4-5 puta. Sokove joj ne dajem, pijemo vodu, ali ju brojimo u par gutljaja dnevno. I da, puno se kreće... čak i dok ju nosim lamata nogicama, ručicama, a u fazi je puzanja, u par sekundi propuže cijeli stan. Tu mi je palo na pamet da možda dosta i potroši ono što pojede.
Ono što me muči je, što bih trebala napraviti, bih li trebala "pojačati prehranu", kako?, više joj puta nuditi na dan?, uvesti 3. obrok?... joj, grozno se osjećam...