Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: crne flekice na opranom vešu

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno crne flekice na opranom vešu

Dakle, da li netko ima sličan problem ili još bolje rješenje istog?

Već nekoliko mjeseci imam taj problem s opranim vešom, samo u zadnje vrijeme sve više, evo danas sam skoro sav svijetli veš mogla prati ponovo. Radi se o mrljicama koje su kao crtice, crne boje i sve više ih se pojavljuje. MM je očistio gumu već nekoliko puta, ne vidim nikakve tragove na vidljivim mjestima od kojih bi mogle nastajati....
    Jako teško idu dolje, baš moram jako trljati i blago rečeno izluđuju me!!!!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meni se to ponekad zna desiti ako u vešmašinu stavim nedobro ispranu krpu s kojom sam radila kakvo tjesto

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    meni se to ponekad zna desiti ako u vešmašinu stavim nedobro ispranu krpu s kojom sam radila kakvo tjesto
    mislis obicno tijesto ili nesta obojano? kod mene to ne moz biti slucaj. :-\

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Prvi put čujem za ovo.
    Jesu ti mrlje vidljive odmah po pranju ili tek kad se veš osuši?

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Prvi put čujem za ovo.
    Jesu ti mrlje vidljive odmah po pranju ili tek kad se veš osuši?
    Odmah nakon pranja.:-\

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ma onda mora biti nešto iz perilice. Jesi li ju probala očistiti, odn. oprati na prazno na najvišoj temperaturi? Trebalo bi to barem dvaput godišnje napraviti, i češće ako pereš svakodnevno. Ima neka fora s octom i sodom (ali ne bikarbonom, nego sodom za pranje), no ne znam točne omjere. A ima i za kupiti gotovo sredstvo (ja sam uzela u Lidlu za probu). Dakle, pranje na prazno na najvišoj temeperaturi PLUS ocat i soda ili to sredstvo.

Dakle, radi se o tome da ti se prašak, omekšivač, nečistoća s rublja i sl. talože na perilicu, na one dijelove koje ne vidiš - bubanj s vanjske strane, cijevi i sl. Sve to ti, za početak, umanjuje djelotvornost deterdženata. Rublje može posivjeti od toga. A možda se mogu pojaviti i crne flekice.

Ako redovito ovako čistiš perilicu, zanemari moje savjete.
    Posljednje uređivanje od mishekica : 03.01.2013. at 09:10

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma onda mora biti nešto iz perilice. Jesi li ju probala očistiti, odn. oprati na prazno na najvišoj temperaturi? Trebalo bi to barem dvaput godišnje napraviti, i češće ako pereš svakodnevno. Ima neka fora s octom i sodom (ali ne bikarbonom, nego sodom za pranje), no ne znam točne omjere. A ima i za kupiti gotovo sredstvo (ja sam uzela u Lidlu za probu). Dakle, pranje na prazno na najvišoj temeperaturi PLUS ocat i soda ili to sredstvo.

Dakle, radi se o tome da ti se prašak, omekšivač, nečistoća s rublja i sl. talože na perilicu, na one dijelove koje ne vidiš - bubanj s vanjske strane, cijevi i sl. Sve to ti, za početak, umanjuje djelotvornost deterdženata. Rublje može posivjeti od toga. A možda se mogu pojaviti i crne flekice.

Ako redovito ovako čistiš perilicu, zanemari moje savjete.

Hmmm, ja to zbilja ne radim. Tu i tamo pustim praznu perilicu, ali bez tih sredstava, tako da je vrlo lako ovo i rješenje. Kupila sam neko sredstvo u dm koje je baš za tu namjenu i već je u pogonu, pa ćemo vidjeti.

Hvala, u svakom slučaju.

Ti redovno to radiš? Stvarno ne znam , zašto ja to nisam znala....mislim, da bi to trebalo... :D

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj lasica prvotno napisa Vidi poruku

Nema veze s masnim flekicama, baš i perilica napravi, a i najviše je na svijetloj odjeći, na tamnoj se ne vidi barem.

Nadam se da mi je mishekica riješila problem.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

I ja se nadam.

Nisam baš to uvijek radila, moram priznati. Ali sad imamo novu perilicu (koja k tome nije naša ) pa se trudim. Baš bih mogla ovih dana ponoviti.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nakon tretmana perilice, danas sam oprala jednu turu svijetlog veša, među kojim je bilo par novih komad, potkošuljica za koje sam sigurna da nisu imale takvih tragova i nisu ih ni zaradile u pranju, na ostalom vešu mi se čini da su se izbijelile. Sad perem tamni, a onda s tog bijelog moram to sve poskidati i dobro pratiti daljnje stanje. Nisam baš sve skidala, jer bi sad zadnjih desetak dana to značilo skoro kompletan veš oprati ručno, pa sam skidala samo nešta.
    Držim fige da je perilica izliječena! :D

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

jeftino i po meni najbolje čiščenje perilice je samo s octom, onim običnim alkoholnim (5kn!). uliješ cijelu litru (u onaj dio gdje ide detrđent da se i to očisti) i okreneš na 90 C na prazno. super se očisti ot naslaga omekšivača i detrđenta i još ti ocat očisti od kamenca sve. ma zakon!
    prala sam ja i sa sodom, ali ovo je puno bolje

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    jeftino i po meni najbolje čiščenje perilice je samo s octom, onim običnim alkoholnim (5kn!). uliješ cijelu litru (u onaj dio gdje ide detrđent da se i to očisti) i okreneš na 90 C na prazno. super se očisti ot naslaga omekšivača i detrđenta i još ti ocat očisti od kamenca sve. ma zakon!
    prala sam ja i sa sodom, ali ovo je puno bolje

za koji dan ću još jednu rundu s octom, jer sigurno nije ovo sve skinulo.

Ovo za sodu mi nije jasno....kakva soda je u pitanju?

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

soda za pranje, al nije meni to to, samo ocat mi je uvijek sve oprao, dodatni bonus ti je kaj ti sve cijevi očisti od kamenca

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Soda za pranje / natrijev karbonat / Na2Co3 - kupujem u Mülleru, pola kile 7 kn. Evo, ovu.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

to je jako jeftino, ja pametnjakovicka imam onu sa srebrom, milim da je 27kn, ali sad cu preci na mullerovu, mislim da je to sa srebrom navlakusa

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    to je jako jeftino, ja pametnjakovicka imam onu sa srebrom, milim da je 27kn, ali sad cu preci na mullerovu, mislim da je to sa srebrom navlakusa
    Koja sam ja neznalica, stavrno, nikad nisam koristila tu sodu. Adje mi sad još objasnite čemu služi? :D

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Inače, vešmašina je prošla maksimalnu torturu unutrašnjeg čišćenja rastavljanjem, octom i onim dm-ovim sredstvom, mrljica još ima ali sad mi se čini da možda nastaju u sušilici.
    Ajd sad neka mi netko kaže šta treba za čišćenje sušilice?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja koristim običnu sodu, koja se rabi u kuhinji kila cca 13 kuna, s time perem sve jer imam alergičare

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja koristim običnu sodu, koja se rabi u kuhinji kila cca 13 kuna, s time perem sve jer imam alergičare.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.01.2013. at 14:50

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Koja sam ja neznalica, stavrno, nikad nisam koristila tu sodu. Adje mi sad još objasnite čemu služi? :D
    Za omekšavanje vode.

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Ajd sad neka mi netko kaže šta treba za čišćenje sušilice?
    E to stvarno ne znam.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam očistila svoju perilicu i riješila ju smrada sa 1kg kristalne sode+1l alkoholnog octa na 90 bez predpranja. kristalna soda inače služi za čišćenje bačvi i imaš ju za kupiti u poljoprivrednim apotekama, mislim da je kila cca19kn. a kako očistiti sušilicu stvarno ne bih znala.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam očistila svoju perilicu i riješila ju smrada sa 1kg kristalne sode+1l alkoholnog octa na 90 bez predpranja. kristalna soda inače služi za čišćenje bačvi i imaš ju za kupiti u poljoprivrednim apotekama, mislim da je kila cca19kn. a kako očistiti sušilicu stvarno ne bih znala.
    To je ista ova sodu koju smo mi spomenuli, samo što može biti u obliku praha ili kristalića. Mislim da su kristali malo "jači", odn. da 1 kg kristala odgovara >1 kg praha.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ajd sutra ću još probati i sa sodom, ali sad me nekako ipak brine da je riječ o sušilici, jer iako ne mogu više pratiti koliko ima mrljica i gdje, gotovo sam sigurna da je jedna "testna majica" iz sušilice izašla sa više flekica.
    Inače, da netko ne pomisli kako svi hodamo flekavi, većinu veša peremo kod baka (to je baš super zabavno), a ostalo vrijeme testiramo i čistimo perilicu i sušilicu.
    MM je već spreman kupiti novu, a i ja sam jako blizu.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, jedino šta ja sad nekako sumljnjam na sušilicu, a sad baš da to otkrijem kupnjom nove perilice.....e to bi bilo glupo.
    Sutra nakon sode, ide par čistih bijelih majica u perilicu, pa nakon toga na pregled, pa u sušilicu....
    Baš mi je dosadno u životu. :D

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eto, mi konačno riješili problem flekica koji nije bio iz perilice nego iz sušilice.... šta mi je došlo o glave tek dok sam peilicu uspjela osloboditi krivnje (teškom mukom ....)
    Uglavnom u bubanj je nekako upao dio cifa koji je izgrebao neki filter i filc na kojem ima grafita i to se ispuštalo u sušilicu i ostavljalo flekove.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Nelice, drago mi je da si riješila problem.

U međuvremenu, tražila sam "pravu recepturu" za čišćenje perilice i naišla na ovu temu.
    Na njoj se javio forumaš majstor, sa super postovima (od posta 65 na dalje). U postu 81 čovjek napisao: "Kao što rekoh, nemojte upotrebljavati samo tekuće detrđente jer bi se moglo dogoditi da vam perilica počne ostavljati crne mrlje na odjeći."

Pročitajte sve što je čovjek rekao. Pravi je.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nelice, drago mi je da si riješila problem.

U međuvremenu, tražila sam "pravu recepturu" za čišćenje perilice i naišla na ovu temu.
    Na njoj se javio forumaš majstor, sa super postovima (od posta 65 na dalje). U postu 81 čovjek napisao: "Kao što rekoh, nemojte upotrebljavati samo tekuće detrđente jer bi se moglo dogoditi da vam perilica počne ostavljati crne mrlje na odjeći."

Pročitajte sve što je čovjek rekao. Pravi je.
    Hvala, mishekica!
    Ja sam našla nešta na jednom drugom forumu i isprintala si, od prilike isto kažu, ali vidiš nisam bila tako dobra pa da svima stavim link. :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •