Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: molim savjet-grinje!

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno molim savjet-grinje!

Lijep pozdrav!
    Dijete mi je alergično na grinje, pa uz već preuređenja životnog prostora..tepisi,zavjese... sad bi kupili i antialergijske navlake za jastuk, jorgan, madrac. Moja pitanja :
    -gdje ste ih nabavili?
    -koji proizvođač?
    -cijena?
    -zadovoljstvo istim / ima li poboljšanja?
    -i još nešto, ne umata li se i deka u antialergijsku navlaku ? ili je dovoljno često je prati na 60 stupnjeva?

unaprijed hvala

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi nemamo ništa antialergijsko, gledam da je sve 100% pamuk i da mogu prati na 60. Jastuke ima neke na patent pa mogu istresti punjenje i oprati tu jastučnicu ili kako se već zove, svako malo perem jastuke, jorgane, štep deke, još češće mijenjam posteljinu.
    Deku bi bilo dobro staviti u navlaku.
    Posljednje uređivanje od Kosjenka : 03.01.2013. at 09:00

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nemam taj problem, ali znam da se grinje mogu ukloniti smrzavanjem. dakle sve te problematicne stvari, jastuke, poplune i sl. bilo bi dobor ako mozete smrznuti. no za to bi trebali imati skrinju. ne znam koliko ste u mogucnosti.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da zamrzavanje, ali to je dosta nezgodno(ja imam škrinju ali nikad dovoljno mjesta), škrinja mi je idealna za plišance. No njih bi isto trebalo izbaciti ili svesti na minimum.
    možda bi pomogle one vakum vreće?
    Mi imamo najobičnije poplune koje operem i osušim u trenu, tipa oni za par sto kuna u jysku.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi imamo isti problem, ali isto nemam te navlake, imamo samo antialergijske jastuke i poplune. Ja radim sve isto ko i Kosjenka, s tim da sad kad je vani minus, a sunčan dan stavim posteljinu van na 2-3 sata (skroz dok je sunce) da se dobro izluhta.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nemamo ništa antialergijsko, gledam da je sve 100% pamuk i da mogu prati na 60. Jastuke ima neke na patent pa mogu istresti punjenje i oprati tu jastučnicu ili kako se već zove, svako malo perem jastuke, jorgane, štep deke, još češće mijenjam posteljinu.
    Deku bi bilo dobro staviti u navlaku.
    Ovako i kod nas (jedan sin s alergijskom astmom-alergija baš na grinje, drugi sklon bronhitisima, mm iz iste vreće s alergijom na perje). Posteljina - imam 2 seta antialergijskih popluna (srednje debeli i debeli - kupila u dućanu Naš dom, izvana je pamučna tkanina, unutra punilo od umjetnog materijala. Nisu me se nešto dojmili iako imaju sve one cedulje o antialergijskim svojstvima. Umjetno punilo nabire prašinu. Kupila sinovima poplune s pamučnim punilom i to mi se pokazalo boljim (u Sparu). Čak nije toliko bitno kakav je materijal, bitno je da se može prati i redovito ih istresam kroz prozor na užas susjeda (ili si ja samo to zamišljam). To radim i s dekama i svom posteljinom.

Sva posteljina + štep deke + obične deke je odabrana tako da se može prati (nešto na 60, nešto na 40oC) - bitno je da izađe prašina. Omekšivač izbjegavam, pazim na odabir deterdženta.

U kući je odavno usisavač s vodenim filterom (već drugi, jednog smo doderali) i to je zakon jer njime ne usisavam samo podove nego i krevete i ostali tapecirani namještaj.

Zavjese u dječjoj sobi i kuhinji su mi od markizeta koji se pegla, ali nabire manje prašine od mrežastih sintetičkih koje imam u dnevnom boravku. Sve ima svoje prednosti - ako se zavjese ne peglaju, mogu se češće prati. A ove tanke koje se peglaju nabiru puno manje prašine, pa ti dođe na isto.

Tepihe imam, ali su mali i tanki (od špage). Iz dječje sobe izbacila sam otvorene police s knjigama i zamijenila ih ormarićima. Spasili smo se.

Redovito luftam i prozračujem, snalazimo se nekako. Ne usisavam češće od 1x tjedno (jesam 2x dok su djeca bila mala i puzala) ali brišem pod čarobnom krpom po potrebi da se ne skupljaju mucice.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.01.2013. at 09:11

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja mislim da koliko god je neka navlaka antialergijska i sve bitno je redovito prati i što češće provjetriti posteljinu, jer se grinje razmnožavaju u toplom i vlažnom prostoru.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja u spavaćim sobama uopće nemam zavjese već samo alumninijske žaluzine koje samo prebrišem, a u kuhinji i dnevnoj sobi ih perem jednom tjedno zimi, a ljeti svaka 2 tjedna. Tepisi su nam isto ko i kod Peterlin od špage koje samo ubacim u vešmašinu i operem bez problema.
    Rjeđe usisavam, češće brišem podove, i naravno redovito provjetravamo sve prostorije u kući čak i kad je najdeblji minus. Sin ima alergijsku astmu (prašina, grinje, ambrozija), curka je imala česte bronhitise, sad je dobro, ja isto imam alergijsku astmu, sveki isto). I preko zime pazim da redovito čistim prašinu iz radijatora jer se ona najviše diže baš zbog grijanja.
    Plišance smo skoro skroz izbacili, svaki ima jednog najdražeg i ti su često u vešmašini.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

zimi kad je oko nule i manje a sunčano obavezno frknem madrace van.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    zimi kad je oko nule i manje a sunčano obavezno frknem madrace van.
    Dobra stvar!

Ja isto posteljinu povremeno stavim na balkon na sušilicu isto dok je hladno+sunčano, ali i dok je toplo+sunčano.

Madrace nemam, pa njih ne mogu izbaciti na balkon, ali zato ljeti pošaljem djecu na ljetovanje, a ja operem krevete i ostavim da se doooobro osuše. Ponekad pozovem servis pa mi operu dubinski - to je zakon.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ma i ja imam pamučnu posteljinu i perem je 1x tjedno na 95 stupnjeva, često perem i deku i jorgan, al madrac ne mogu,a ni u zamrzivač! I svejedno šmrca li šmrca po noći i grebe kožu užas! U sobi nema NIŠTA osim kreveta i drvenog radnog stola, na podu laminat. I zato bih probala kupiti i te antialerg. navlake, pa MOLIM ISKUSTVA- gdje i kakve nabaviti? pomagajte

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Odgovorila sam već na privatno, ali evo i ovdje, čisto radi ideja što se može napraviti Nama su se nepropusne navlake pokazale nezamjenjive, negativna strana im je što su skupe. Vidjela sam ovdje na forumu da ih je bilo u Lidlu, pojma nemam ima li, ali čini mi se da je cijena bila jako ok. Ali to je jedino rješenje za alergičare, jer u svemu od kakti antialergijskog materijala se isto skuplja prašina i grinje, možda malo sporije, ali ipak nakon nekog vremena nema razlike. Ako se može prati na min 6o bar jednom tjedno, onda je isto ok, ali ja to ne stignem s npr. poplunima jer mi se ne stignu osušit.

Naše antigrinjaste mjere su bile nepropusne navlake za sve u spavaćoj sobi, izbacivanje svih tepiha osim onih ručnikastih u kupaoni, koji se stalno peru, pretapecirali smo kauč u umjetnu kožu (srećom nije velik pa nas nije puno koštalo), deke smo zamijenili onim taknim frotirastim koje se isto stalno peru, izbacili smo zavjese, plišance (osim par manjih koje peremo na 60), usisavač smo kupili sa HEPA filterom (sad mi je žao što nije ova vodena varijanta, to mi se čini ok), i brišem što češće sa mokrom krpom prašinu, izbacili smo maksimalno knjiga što smo mogli (opet imamo sreće jer smo mogli prebaciti kod staraca ili u ured).

Imajte na umu da je smrzavanje ok za ubiti grinje, ali alergičari zapravo reagiraju na njihov izmet, koji smrzavanje ne rješava. Tako da ako imaš već nešto sto je neko vrijeme puno grinja, smrzavanje neće pomoći (iako ga mi koristimo u kombinaciji sa svim ostalim, pogotovo zimi).

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

hvala na savjetima, no imam još dva pitanja:

-koliko često perete te zaštitne, antialerg.navlake?
    -na netu sam pronašla jedino firmu Lineaflex u Zg da proizvode te antial. navlake, pa ima li netko iskustva s navedenim?
    (zvala sam ljekarne , no niti jedna nema niti naručuje navlake)
    ?!?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj elenag prvotno napisa Vidi poruku
    hvala na savjetima, no imam još dva pitanja:

-koliko često perete te zaštitne, antialerg.navlake?
    -na netu sam pronašla jedino firmu Lineaflex u Zg da proizvode te antial. navlake, pa ima li netko iskustva s navedenim?
    (zvala sam ljekarne , no niti jedna nema niti naručuje navlake)
    ?!?
    Mi imamo samo antialergijske navlake za jastuke (Odeja - kupila sam to u trgovini Naš dom u Gundulićevoj, ali to prodajno mjesto je zatvoreno).

Za ove nisam čula, ali nema veze - svi ti proizvodi su više manje isti.

Ja ih perem ljeti svaki put kad mijenjam jastučnice, a zimi recimo svaki drugi put. Toliko su već isprane da sam jedva pročitala ime firme , ali odlično se drže, isprala su se samo slova s cedulje, a materijal je ok.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Navlake nepropusne za grinje dovoljno je prati 2-4 puta godišnje. Podnose pranje do 95 stupnjeva, ali preporučuje se ne prati prečesto da se materijal ne ošteti, čime bi postala propusna za grinje.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

još davnih dana sam čula da dim svijeće ubija grinje i još koješta, najmanji je problem popaliti svijeće po kući ako ima barem neke koristi.
    Jel znate više o tome?

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja ću sad ko iz neba pa u rebra....zašto su knjige tako veliki problem??

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    ja ću sad ko iz neba pa u rebra....zašto su knjige tako veliki problem??
    Papir je stanište grinja. Gle ovo - ljudi su napisali čak i stručni članak o tome (nije dostupan cijeli, ali vidi samo sažetak):

http://hrcak.srce.hr/3319

Nama su rekli na Srebrnjaku da mičemo knjige iz sobe u kojoj se spava, a one koje ne možemo maknuti da zatvorimo u ormare.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

da, to s knjigama definitivno je tako, kada moj malac lista časopis, knjigu...koja je stajala na otvorenoj polici odmah krene ribanje nosa, vodenkasti iscjedak, kihanje, po licu mu poskaču one crvene točkice...UH! prava muka
    sve igračke- gumene, plastične, plišanaca opće nemamo- moramo držati u plastičnim kutijama s poklopcom inače za par dana ne smije se niti s jednom igrati koliko puno kiše..
    netko je napisao da jednom tjedno usisa kuću-blago njemu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •