Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
Novi zakon ne poznaje tzv polustimulirani postupak.
U svjetlu zakonskih ograničenja broja postupaka, računanjem kao stimuliranog postupka onog u kojem se koristi samo klomifen, nanosi se prilična nepravda za pacijentice i neplodne parove, i na jedan vrlo netransparentan način samnjuje broj pokušaja u stimuliranom postupku
X

Citiraj doanna prvotno napisa Vidi poruku
u zadnjem postupku s klomifenom na otpusnom pismu mi je pisalo polustimulirani postupak, tko je sad tu lud
Članak 7.
(2) U postupku homologne izvantjelesne oplodnje smije se koristiti kontrolirana stimulacija ovulacije u skladu sa suvremenim biomedicinskim spoznajama tako da se dobije najviše dvanaest jajnih stanica. Od tog broja može se oploditi svih dvanaest jajnih stanica. U skladu s medicinskim dostignućima u spolne organe žene dopušten je unos najviše dva zametka poštujući načelo sljedivosti. Preostali zameci i/ili jajne stanice zamrzavaju se.

Usprkos tome što je tako nezgrapno (da ne velim idiotski) sročena, preporuka je da se koriste blage stimulacije. I kad ti na otpusnom napišu polustimulirani, onda ustvari misle na stimulirani s blagom stimulacijom i ostaješ bez prava na 1 postupak s lijekovima na teret HZZO-a. Osobno bi odbila takav protokol; pristala bi jedino pod uvjetom da mi postupak s klomifenom računaju kao prirodnjak. Ionako vidimo u praksi da ga koriste za IUI.

Apropos korištenog materijala i lijekova u postupku, ne znam kako je u bolnicama, ali ja sam u privatnoj praksi poslije transfera dobila otpusno pismo na kojem je pisao protokol, informacija o folikulometrijama (terapija, te broj, veličina i rast folikula), podaci o općoj anesteziji, lijekovima korištenima i upute za daljnju terapiju. Ako se to u bolnicama ne dobiva, nadam se da će ih ili HZZO "stisnuti" ili da će u Registar upisivati i ovi podaci.