Stranica 30 od 96 PrviPrvi ... 2028293031324080 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,451 do 1,500 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Nikad.

Nisam shvatila točno što si napisala, imaš glagol viška (nisam/sam, je ili nije?).
    Ma nije viška, "I nisam" se odnosi na rečenicu prije, odnosno skraćeno za: "A i nisam dobro shvatila". Al bolje mi je prestat za danas, očito pišem kao da mislim da mi drugi čitaju misli.

Točno je da neke vjernice pišu sasvim komodno na ovoj temi, ali mislim da je to ipak jedan određeni tip vjernica.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sad sam tek skuzila recenicu, u pravu si, broj glagola je na mjestu, i meni se nesto brka.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jao kory, odlican link! hvala ti! :bookmark:

vertex, u pravu si, al mislim da je to do tipa osobe ​:kez:

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

begging the question, Ina. Taj je i meni jedan od dražih, skupa s primjerom
    "The word of Zorbo the Great is flawless and perfect. We know this because it says so in The Great and Infallible Book of Zorbo's Best and Most Truest Things that are Definitely True and Should Not Ever Be Questioned."

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sad ste i matematiku i logiku ubacili u topic

šalu na stranu.
    jen, imaš li igdje neki link gdje su objašnjene te logičke jednadžbe... da se malo podsjetim svojih... srednjoškolskih dana. isparilo odavno, a baš mi je zanimljivo.

vi morate vjerovati u bracu sa srebrenjaka.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    sad ste i matematiku i logiku ubacili u topic

šalu na stranu.
    jen, imaš li igdje neki link gdje su objašnjene te logičke jednadžbe... da se malo podsjetim svojih... srednjoškolskih dana. isparilo odavno, a baš mi je zanimljivo.

vi morate vjerovati u bracu sa srebrenjaka.
    Nažalost nemam, možda poslije potražim da se i ja malo podsjetim, ja sam jako voljela logiku u školi

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

u slippery slopeu se koristi obrat po kontrapoziciji: ako a=>z, onda ne-Z => ne-A. ali to vrijedi SAMO AKO je a=> z istinita tvrdnja.
    ako a=>Z NIJE istina, onda ne slijedi ništa, osim da a !=> z, odnosno ako a, onda možda z, možda ne z, whatever
    problem je dakle što nema nikakve argumentacije da je a=>z istina, dramatiziranjem z-a se odvlači pažnja s te male činjenice
    Posljednje uređivanje od koryanshea : 08.02.2013. at 14:33

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku
    dramatiziranjem z-a se odvlači pažnja s te male činjenice
    Ja ovaj dio berem. Nego... koji je logički zez ono... kad neko u raspravi odraslih kaže "sad ste me jako rastužili"? To mi je nekako... postalo poznato tek odkako na net forume nabasah, a obilato se koristi kad se ispucaju arguemnti u raspravi. Ili to ne spada u neku domenu logike.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.02.2013. at 14:35

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ovaj dio berem. Nego... koji je logički zez ono... kad neko u raspravi odraslih kaže "sad ste me jako rastužili"? To mi je nekako... postalo poznato tek odkako na net forume nabasah, a obilato se koristi kad se ispucaju arguemnti u raspravi. Ili to ne spada u neku domenu logike.
    http://yourlogicalfallacyis.com/appeal-to-emotion

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala . Biće se to na "hrvatski" zove "emotivna ucjena" ili nešto tome slično.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku
    u slippery slopeu se koristi obrat po kontrapoziciji: ako a=>z, onda ne-Z => ne-A. ali to vrijedi SAMO AKO je a=> z istinita tvrdnja.
    ako a=>Z NIJE istina, onda ne slijedi ništa, osim da a !=> z, odnosno ako a, onda možda z, možda ne z, whatever
    problem je dakle što nema nikakve argumentacije da je a=>z istina, dramatiziranjem z-a se odvlači pažnja s te male činjenice
    Ok, to je to.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa tako nekako
    a = u redu je da homoseksualci sklapaju brak
    z = u redu je da ljudi sklapaju brak sa životinjama i predmetima i vlastitim roditeljima
    niđe veze

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jenka

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne mogu sada između saune i večere pohvatati ove vaše intelektualne zavrzlame, treba mi koncentracija....
    Ali sto se mene osobno tiče, ne mislim da bi itko na ovim kakti filozofskim temama, trebao biti nedobrodošao. Tu se slažem vertex. Razumijem ja jenku da čovjek na argumente tipa: tako kaže bog, na ovoj temi, malčice ostane bez teksta, ali to je forum. Uz to i na to se može pametno i suvislo odgovoriti, zar ne? Toliko kapaciteta sigurno imamo. A i kulture, nadam se.
    Jest, da nikad nisam razumjela (a dugo sam na forumu) ta patetična opraštanja, pa odlasci, pa dolasci...pa ono "znam da nisam dobrodošla, ali ću ipak reči"......i nije to samo na ovoj ili nekoj vjerskoj temi, bilo je toga uvijek.
    Mislim, ako hoćeš nešto reči, onda reci, ako nećeš nemoj. I to je to.

Izuzimam iz ovoga mpo, neke topike o porodu i dojenju.
    Ali teme na filozofskom su sve za svih.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne mislim ni ja da bi ovdje itko trebao biti nedobrodosao.

Ali ne dijelim tvoj optimizima spram pametnog i suvislog dijaloga sa svima. Neki dijalozi ne idu, pa ne idu.
    ( ilustracija - dijalog stulhofer- reisman)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne mislim ni ja da bi ovdje itko trebao biti nedobrodosao.

Ali ne dijelim tvoj optimizima spram pametnog i suvislog dijaloga sa svima. Neki dijalozi ne idu, pa ne idu.
    ( ilustracija - dijalog stulhofer- reisman)
    Slažem se. I ne upuštam se... osim ako me nešto baš jako ne zagolica... ili se radi o osobi za koju mi je stalo. Pointless je razgovarati na ovoj temi s upadicama On vas sve voli... . Što ne? Mislim.. to mi je ono Slika na sliku i Spika na spiku over and over and over.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.02.2013. at 21:59

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tu se slažem vertex. Razumijem ja jenku da čovjek na argumente tipa: tako kaže bog, na ovoj temi, malčice ostane bez teksta, ali to je forum.
    sve forumašice/forumaši su dobrodošle/i na ovoj temi. to je napisano u prvom postu i ponavljano bezbroj puta. dobrodošlica u sebi ipak sadržava i molbu (a i forumsko pravilo) da se topic namjerno ne uništava tj. trolluje. da se svrha topica načelno ipak poštuje (posebice kad s druge strane sličan topic postoji puno duže vrijeme). mislim da smo sve dovoljno pametne da znamo povući granicu između različitog mišljenja, propitivanja, off-topica, pa i žustrije rasprave, s jedne strane, i podcjenjivačkog i bezobraznog stalnog upadanja i trollanja, s druge strane.

a argumentima tipa "tako kaže bog" je na ovoj temi barem najlakše proturiječiti. bog, naime, ne postoji.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nego da se pohvalim, barem to ovdje mogu. ne samo da sam (nekad bila) krštena, nego sam sad postala prvi put i raskrštena kuma. prijatelj mi se ispisuje iz kc, pa me molio da mu budem svjedokinja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nego da se pohvalim, barem to ovdje mogu. ne samo da sam (nekad bila) krštena, nego sam sad postala prvi put i raskrštena kuma. prijatelj mi se ispisuje iz kc, pa me molio da mu budem svjedokinja.
    Emsa... ti si žena za sva vremena... doula... feministkinja... pa sad i raskrštena kuma LOL.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Emsa... ti si žena za sva vremena... doula... feministkinja... pa sad i raskrštena kuma LOL.
    fala, fala raskrštavam po kućama

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nisam znala da se to može, koja je procedura? (ne pitam za sebe )

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nisam znala da se to može, koja je procedura? (ne pitam za sebe )
    Actus formalis defectionis ab Ecclesia catholica

a ujedno se možete učlaniti u moju udrugu

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Actus formalis defectionis ab Ecclesia catholica

a ujedno se možete učlaniti u moju udrugu
    Zgodno. Vidim da ima dosta priloga, te izvadak iz ustava, te citati iz glasa koncila, izjava papinskog savjeta...Čini mi se kao da nije ustaljena praksa. Znaš li koga da je to već napravio u RH, ili je tvoj prijatelj pionir?

Ja sam isto čula dosta puta da se ne možeš ispisati iz crkve, jednom kad si kršten, oni te smatraju "svojim" za vjeke vjekova.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zgodno. Vidim da ima dosta priloga, te izvadak iz ustava, te citati iz glasa koncila, izjava papinskog savjeta...Čini mi se kao da nije ustaljena praksa. Znaš li koga da je to već napravio u RH, ili je tvoj prijatelj pionir?
    nije pionir, poznam ih nekoliko koji su izašli. tj. dobili ovakav papirčić

čak sam našla formular za hrvate u ch, možeš odmah i dijete ispisati

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja sam isto čula dosta puta da se ne možeš ispisati iz crkve, jednom kad si kršten, oni te smatraju "svojim" za vjeke vjekova.
    Pa ja se probala otkrstiti prije 15-20 godina i reklo mi da se to ne može (da, krstila me nona, šta ću). Dakle, sad bih trebala inzistirati.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.index.hr/vijesti/clanak/k...ci/661142.aspx
    "Koliko nam je poznato do sada je skupljeno 3,4 milijuna kuna, a za vjerovati kako je veliki dio donacija došao od vjernika pa se ne može govoriti da 'Crkva' nije doprinijela ovoj akciji", rekli su nam u Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da... ostaješ nekako bez teksta. Biće neko nevičan PR-u. Ne znam.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja se na sreću nemam potrebe otkrštavati jer nikad ni nisam krštena, ali bi rado svoju djecu otkrstila. međutim, već su preveliki da to napravim samoinicijativno pa ostavljam njima na volju. al napomenut ću im da ta opcija postoji . mislila sam da se to ne može.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa nije baš da je rano jutro

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa nije baš da je rano jutro
    šta, vikendom je rano jutro do ručka
    Posljednje uređivanje od koryanshea : 09.02.2013. at 14:55

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ma ni ontološki...ništa...hoću da me izbrišu.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa s obzirom da se ne mozes tehnicki raskrstiti nego samo ispisati meni je nebitno dokle god ne moram placati clanrinu a kako jabuka kaze, ionako ne broje krstene nego nesto pedeseto. U stvari kad bi se i moglo npr. ponistiti krstenje kao sto se moze ponistiti brak temeljem nevaljanosti (npr. da nekako mozes dokazati da to sto sam bila trotjedna beba koju nitko nista nije pitao i da pristanak na to mog krsnog kuma nije bio valjan) sto bih postigla? Da umjesto napomene o ispisu mi prekrize ime crvenom crtom, ko crveni storno u raunovodstvu? Meni osobno je poanta da ako ti istinski nije stalo i ne vjerujes cemu se uopce upustati u bitku? Iako priznajem da ovaj postupak ispisa nije nesto pretjerao zahtjevan, no jednostavno osobno se ne zelim baviti nebitnim dogadjajem i retkom u prasnjavoj knjizi...

Naravno ako je nekome stalo do toga dobro je znati da se moze, informiranist nikad ne skodi.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo, Milanović se nije ispisao i sad ga prozivaju
    Milanovic-ima-sve-sakramente-a-tvrdi-da-je-ateist

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i have forgiven jesus

Ja, koja nisam još znala ni što je blud, a bogami ni grijeh, iz ispovijedi u ispovijed, mrtva ozbiljna i mrtva prestravljena izgovarala sam: "Zgriješila sam bludno." Možete samo zamisliti duševnu rastrzanost i gađenje prema samoj sebi desetogodišnje djevojčice koja je svaki puta nakon samozadovoljavanja plakala u jastuk i molila se Bogu, zato što je normalno i zdravo odrastala. To stanje trajalo je oko dvije godine, a bilo je obilježeno mržnjom prema samoj sebi, osjećajem nenormalnosti i izopačenosti, uvjerenjem da bi me se mama i svi bližnji odrekli, samo da znaju što to odvratno radim. A ja odrastam, onako kako je zapisano u mojoj prirodi i vrsti.
    jako lijepo rečeno. i nije jedina/jedini od koje sam takve riječi čula.

a i jedan od razloga zašto ne odgajam dijete u duhu katoličke vjere.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I, što mislite o Benediktovom povlačenju?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

to su, pretpostavljam, neke njihove zakulisne igre. i sigurna sam da će sljedeći papa biti talijan (koji neće toliko putovati okolo).

mene više brine da će sad novi papa opet morati posjetiti hrvatsku.

nešto što se često povlači je utisak vjernika da je papa ivan pavao II bio "bolji" (valjda zato što je bio simpatičniji) od benedikta, što u biti nije baš tako istina.

link

U brojnim govorima intervenirao je i zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, a tijekom prvog posjeta Hrvatskoj 1994. jasno dao do znanja da je pomirba jedino rješenje za prevladavanje sukoba.
    pratila sam ovaj govor i stvarno mogu reći da me se dojmio.

No u crkvenim okvirima, bio je rimski biskup konzervativnih pogleda. Nije dopuštao raspravu o celibatu, o ulozi žena u Crkvi, osudio je teologiju oslobođenja u Južnoj Americi i brojne druge teologe koji nisu dijelili stavove s Vatikanom, dopustio da rasprava o seksualnosti i kontracepciji u Crkvi i dalje ostane tabu tema. I na tim temama se pokazalo da dolazi iz slavenske tradicionalne Poljske. I njegova želja da mu, od njega još konzervativniji kardinal Joseph Ratzinger bude pročelnik Kongregacije za nauk vjere, dala je naslutiti kako se u Crkvi neće ništa posebnog dogoditi u praksi, a da će oni koji su i dalje pogled usmjeravali na Drugi vatikanski koncil, kao na nadahnuće za daljnje reforme i dijalog u Crkvi, ostati nezadovoljeni u svojim željama.
    Ivan Pavao II. susreo se tijekom pontifikata i s onim što je zapravo danas jedan od najvećih problema pape Benedikta XVI. – pedofilijom. Ta bolna istina, koja se dugo skrivala u Crkvi, izašla je na vidjelo i vratila se crkvenim službenicima poput bumeranga. Pedofilija je postala i glavnim razlogom onih koji tvrde kako papa Ivan Pavao II. nije zaslužio blaženičku aureolu.
    znači svi su oni isti u svojim (katoličkim) stavovima. na koje imaju pravo, da ne bude zabune, kao što i ja imam pravo ne prepoznati svoje ideale u njihovim stavovima, dapače groziti ih se. neki bolji, neki lošiji glumci tj. veseliji ili ozbiljniji karakteri. no, to ionako treba da brine one koji se u njih uzdaju i u njima gledaju svoje moralne autoritete. na svu sreću, to za mene ne važi.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

mene više brine da će sad novi papa opet morati posjetiti hrvatsku.

.
    Upravo na to sam i ja pomislila kad sam jutros pročitala o ostavci ovog pape.

I slažem se da su svi oni isti, u smislu da se ne pronalazim u onome što propovijedaju, a zato sam valjda i na ovom topicu.

Istina da mi se kao ljudska figura više sviđao onaj prethodni papa, ali valjda po tome što je imao samo dobroćudniju facu jer naime nikad nisam puno slušala o čemu govori...ni njega, a bome ni ovog sada. Manje više su mi poznati njihovi stavovi pa me shodno tome ni oni apriori ne zanimaju.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nešto što se često povlači je utisak vjernika da je papa ivan pavao II bio "bolji" (valjda zato što je bio simpatičniji) od benedikta, što u biti nije baš tako istina.

znači svi su oni isti u svojim (katoličkim) stavovima
    Mislim da bi tebi najviše pasao Papa koji bi ukinuo katoličku crkvu, jel'da?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da bi tebi najviše pasao Papa koji bi ukinuo katoličku crkvu, jel'da?
    taj bi bio pravi kršćanin

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    taj bi bio pravi kršćanin
    Slažem se

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I Split se pridruzuje akciji sto je stvarno super. Jedino je sat malo nezgodan, ujutro, radni dan, svejedno se nadam da ce biti odaziva. Kako je kod vas u Zg?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja samo lupam glavom o zid i pitam se jel svemir ima neki plan da svaki put posalje snijeg...

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Odnosi se na ovo sto je mc zadnje napisala

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Odlazak-zadnjeg-velikog-inkvizitora-prikrivanje-pedofilije-je-ratzingerovo-nasljedje

Baš bi me zanimalo čuti kako vjernice komentiraju činjenice iz ovog članka, ali kako ne želim dodatno uznemiravati religiozni topic, možda ima koja ovdje voljna komentirati?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Odlazak-zadnjeg-velikog-inkvizitora-prikrivanje-pedofilije-je-ratzingerovo-nasljedje

Baš bi me zanimalo čuti kako vjernice komentiraju činjenice iz ovog članka, ali kako ne želim dodatno uznemiravati religiozni topic, možda ima koja ovdje voljna komentirati?
    Prvo bi trebalo razjasniti jesu li to činjenice, ili proizvoljni napisi novinara. Ako su činjenice, zgrožena sam. Ako nisu, tu se nema što komentirati. Ali, ako govorimo o pedofiliji među svećenicima općenito, tu je od strane Crkve bilo previše propusta (i jedan zataškan slučaj je previše) i to je zaista naša sramota.
    Posljednje uređivanje od rehab : 13.02.2013. at 09:07

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku

Gubiš vrijeme, to se nikad ne komentira, dapače, nepristojno je o tome uopće govoriti.
    Kako je Marko Perković Thompson rekao, to su sve "antikristi i masoni, komunusti, ovi, oni".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •