Stranica 38 od 101 PrviPrvi ... 2836373839404888 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,851 do 1,900 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Krivo si shvatila. Protest je i otic s mise ili iz ispovjedaonice. Promjeniti zupu. "Dignut glas" je i napisat pismo. Pisati blog. Pricati. Komentirati. Reci svoj stav, makar i na nekom forumu. Razgovarati sa zupnikom. Itd. Ali to nije organizirani prosvjed vjernika kojim zele srusiti poredak unutar crkve. Il sta vec.

Krumpiric, mislim, stvarno, taj post je za ozbiljno?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sorry zbog prethodnog posta. nešto sam krivo pročitao,....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    emso opet izvrces, rekla sam sebi da se necu vise javljati nakon sladje jer se necemo izgleda nikad sloziti. jer sam daleko od slaganja s njom da danas svi vjernici znaju sve grijehe crkve. vecina ih ne zna. o tome se ne slusa na misli niti vjeronauku, vecina toga se cuje, ovako, od neistomisljenika. i ja sam za neke stvari prvi put cula na ovom topicu, a ne smatram se da sam noj koji drzi glavu u pijesku. a surfam netom. velika vecina ljudi jos uvijek to danas ne radi, ma koliko to nama iz sedamdeset i neke, bilo cudno.
    popularno receno, moje je misljenje da vecina vjernika zna za svecenike pedofile, zabranu kondoma, stajaliste o homoseksualnosti, bankovne racune, itakodalje, ali to ih ne zanima, bilo da ne zive po crkvenom nauku ali drze se katolicima, bilo da to ignoriraju kao da se dogadja na drugom planetu, bilo da se slazu sa svime. dosta je tu nijansi. mozda 78-godisnja barica iz velikog trgovisca to ne zna, ali nema puno takvih. Mislim, ne pricamo o visokoj teologiji, pricamo o temama iz novina.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moje misljenje je da vecina zna za stajaliste o homoseksualnosti, kontracepciji, MPO, AB i razumije zasto je stajaliste takvo kakvo je. i prihvaca ga. kao crkveno ucenje. zna za neki skandal koji je procitao u novinama, ne zna za seksizam, vecina pojma nema sta su vatikansi ugovori, a jos manje o cemu su, ne misli da je pedofilija toliko ucestala, ali ni ne misle da je seksualno zlostavljanje djece toliko ucestalo niti u obiteljima, a i dalje je 80% njih unutar obitelji, ali se o tome suti, mozda zna za financijske skandale (evo da nisam neki dan procitala kopajuci po netu ne bi znala da crkva ima velikih problema s korupcijom i da su im bolnice pred bankrotom), no isto tako misli da crkva ima pravo na svoj stav i pokusaj "guranja" svog stava u zakonodavstvo, a da je to problem drzave sto dopusta. osobno mislim da je to najveci problem. vecina ljudi ne zna koliko je nasilje uopce prisutno, zato i imamo akcije osvjescivanja.
    i roda se zalaze za dojenje i neodvajanje u rodilistima iako to ne odgovara svim rodiljama. bas kao i svaka druga udruga.
    i ono protiv cega sam ja je dopustanje drzave da se usvoje stavovi koji nisu stavovi svih njihovih gradjana (jer meni su jasni stavovi crkve i jasno mi je zasto su takvi). i to sto se zaokruzi na popisu stanovnistva rubriku katolik ne znaci da se glasa za crkvu i apsurno mi je to nametati kao odgovornost vjernika za stanje u drzavi. prije je to do neceg drugog sto se zaokruzuje.
    a zasto drzava dopusta da crkva preuzme vodjenje politike problem je drzave. i kad je bilo pitanje ZO ili MPO uopce nisam bila protiv crkve vec protiv ove drzave koja dopusta da se crkva uvuce toliko da ju se pita za misljenje vezano uz sekularnost drzave. (ok, bila sam protiv odredjenih nacina na koje je to ucinjeno) crkva ima svo legitimno pravo reci i traziti (i pri tome mislim da postoji granica u nacinu i da se tu prelazila granica o kojoj sam pisala prije), drzava je ta koja dopusta da to ode do tih razmjera da se zakoni kroje na stetu njegovih drzavljana.
    tako da su moje emocije vecinom usmjerene prema drzavi.
    al dijelom si sladjo u pravu. mnogi o tome ne razmisljaju jer ih se to direktno ne tice. uopce nemaju taj klik u glavi. al takvi su ljudi, na zalost, na svim poljima.

emsa, polovicno si mi odgovorila jer moje pitanje je bilo kako je moguca nagodba, jer ako nagodbe ima, onda ima i "slucaja".
    to sto se zrtve povuku u optuzbi, povlace se i kad je pitanje zlostavljanja unutar obitelji.

kad sam rekla da bi aktivizam usmjerila u smjeru procesuiranja pocinitelja i pomagaca onda sam mislila na sva djela, konkretno smo pricali o pedofiliji, jer zasto bi samo usmjerila prema crkvi kad jos uvijek najveci broj se dogadja unutar obitelji. a dogadja se dobar dio i u skoli. u skolu mi dijete mora ici. pa ako ga zelim zastititi, kao i svu drugu djecu, zasto ga ne stititi od pedofilije tocka, nego samo od pedofilije u crkvi. uopce ne zelim raditi razliku i davat manju paznju nekom pedofilu jer je ili nije svecenik, lijecnik, profesor, moj susjed. a niti ne zelim da se ovaj post protumaci kako se pedofilija dogadja i drugdje pa je to opravdanje zasto se dogadja i unutar crkvenih redova, jer nije. ni blizu.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 16.02.2013. at 22:03

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a zasto drzava dopusta da crkva preuzme vodjenje politike problem je drzave. i kad je bilo pitanje ZO ili MPO uopce nisam bila protiv crkve vec protiv ove drzave koja dopusta da se crkva uvuce toliko da ju se pita za misljenje vezano uz sekularnost drzave.
    pa koliko znam crkva ludi zato što ju se u slučaju ZO nije pitalo za mišljenje. zato i ide ovaj orkestralni napad na svakoga tko je radio na izradi ZO.

drzava je ta koja dopusta da to ode do tih razmjera da se zakoni kroje na stetu njegovih drzavljana.
    tako da su moje emocije vecinom usmjerene prema drzavi.
    u slučaju MPO je država tj. sanader konkretno dopustio jer je na taj način dobio deal sa crkvom da ga neće napadati s oltara dok on radi svoje kriminalne radnje. a sigurno je koji novčić kapnuo i za brižne "pastire", moralne vertikale ovog društva, jelte.

ova sadašnja vlada im je išla niz dlaku (nije skraćivala njihove financije, iako je država u banani) do slučaja ZO. kad je tu rekla ne, onda je krenuo raspašoj.

emsa, polovicno si mi odgovorila jer moje pitanje je bilo kako je moguca nagodba, jer ako nagodbe ima, onda ima i "slucaja".
    nagodba je načelna. mi se nećemo petljati u vaše poslove.

ti hoćeš reći da je odgovornost države veća od odgovornosti crkve, ili?

to sto se zrtve povuku u optuzbi, povlace se i kad je pitanje zlostavljanja unutar obitelji.
    i čemu ovaj argument konkretno služi?

kad sam rekla da bi aktivizam usmjerila u smjeru procesuiranja pocinitelja i pomagaca onda sam mislila na sva djela, konkretno smo pricali o pedofiliji, jer zasto bi samo usmjerila prema crkvi kad jos uvijek najveci broj se dogadja unutar obitelji. a dogadja se dobar dio i u skoli. u skolu mi dijete mora ici. pa ako ga zelim zastititi, kao i svu drugu djecu, zasto ga ne stititi od pedofilije tocka, nego samo od pedofilije u crkvi. uopce ne zelim raditi razliku i davat manju paznju nekom pedofilu jer je ili nije svecenik, lijecnik, profesor, moj susjed. a niti ne zelim da se ovaj post protumaci kako se pedofilija dogadja i drugdje pa je to opravdanje zasto se dogadja i unutar crkvenih redova, jer nije. ni blizu.
    ma joj, fakat cjepidlačiš. nitko nikad nije rekao SAMO od pedofilije u crkvi. niti jedno isključuje drugo. zašto se ne bi konkretno moglo prosvjedovati protiv pedofilije, a sljedeći tjedan protiv nekog recimo pedofilskog skandala u školi i sl. na kraju krajeva, takvi prosvjedi se odvijaju najčešće nakon nekakvog slučaja.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 17.02.2013. at 02:47

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Krivo si shvatila. Protest je i otic s mise ili iz ispovjedaonice. Promjeniti zupu. "Dignut glas" je i napisat pismo. Pisati blog. Pricati. Komentirati. Reci svoj stav, makar i na nekom forumu. Razgovarati sa zupnikom. Itd. Ali to nije organizirani prosvjed vjernika kojim zele srusiti poredak unutar crkve. Il sta vec.
    ne znam kome odgovaraš, pretpostavljam meni. jasno je meni što je sve protest.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a što npr kad ja kupim gap majicu, a znam da ju rade djeca-robovi?
    ne kužim poveznicu niti što očekuješ da odgovorim.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

idemo se vratiti na temu... link

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam kome odgovaraš, pretpostavljam meni. jasno je meni što je sve protest.
    ne, jennifer.

ne, ne mislim da je drzava vise odgovorna za seksualne skandale u crkvi, al mislim da nosi ogromnu odgovornost zbog ne procesuiranja istih, jer ako ti znas da je doslo do zataskavanja, zna i drzava. stoga, ko ovdje zataskava? drzava zataskivace?
    a ako postoji nagodba, znaci da postoji i odgovornost, a ako postoji odgovornost onda bi odgovorne trebalo procesuirati. drzava, ne? a to ne cini. pa opet pitam, zasto.
    nije na crkvi da procesuira i kaznjava, vec drzava.

al ovo nije topic o drzavi i grijesima drzave vec grijesima crkve i zbog toga je nezanimljivo o tome pricati.

meni je cvijetin post potpuno jasan.

Mozebit da onim cjepidlacim, al ne znam kako drugacije odgovorit na izvrtanje rijeci i napisanog.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Nema uz mojoj logici nikakvog fallacy-a niti će ga ikada biti.
    ...
    Naime, nitko ne prosvjeduje protiv pedofilije niti protiv zataškavanja pedofilije
    o Nepogrešivi! o Sveznajući!

budući da ovo drugo nije točno... your argument is invalid. Neću ti demantirat ostatak posta jer ćeš mi opet nekim bahatlukom odgovorit.

ne, ne mislim da je drzava vise odgovorna za seksualne skandale u crkvi, al mislim da nosi ogromnu odgovornost zbog ne procesuiranja istih, jer ako ti znas da je doslo do zataskavanja, zna i drzava. stoga, ko ovdje zataskava? drzava zataskivace?
    sasvim sigurno policija zna bit aljkava kad je optužen svećenik, slično kao što u slučajevima obiteljskog nasilja često priča bude okrenuta protiv žrtve, kao što se i kod silovanja često traži zašto je žrtva kriva i tako... policija zbilja pati od pristranosti i to je veliki problem koji se rješava osvještavajem i edukacijom i svačim nečim
    no, to ne pokriva činjenicu da svećenstvo koje zna za zlostavljanja ima uputu prijavit to crkvenim, a ne civilnim autoritetima
    i da one koji su prijavljeni civilnim autoritetima, crkva premješta u druge zemlje gdje nisu u dometu izručenja

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku
    i da one koji su prijavljeni civilnim autoritetima, crkva premješta u druge zemlje gdje nisu u dometu izručenja
    ili ih jednostavno samo premjeste u drugu župu :/

ima jedno par godina da je na naš otok stigao novi svećenik. to vam je otok od možda 100 stalnih stanovnika isključivo starije životne dobi. takvi su uglavnom i ostalih par otoka gdje taj svećenik službuje. A zove se Don Pipalo...kratko i jasno. svi ga tako zovu jer je na te otoke stigao *po kazni* zbog seksualnog uznemiravanja djece u jednoj župi gdje je prije toga bio.

i ovi naši stari ga i dalje tako zovu, ali i dalje uredno idu nedjeljiom na misu jer su sretni da imaju bilokakvog župnika koji će te mise držati i koji će doći na sprovod kad netko umre. i kažu da im se više sviđa od onog prije njega koji je imao dugu kosu i slušao metal. e, taj im je bio problematičan, a Don Pipalo im je simpa starčić koji je samo bio malo nestašan pa su mu ruke bježale tamo di ne treba.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

budući da ovo drugo nije točno... your argument is invalid. Neću ti demantirat ostatak posta jer ćeš mi opet nekim bahatlukom odgovorit.
    A kud većeg bahatluka od ovog tvog odgovora.

...autocenzura dalje...
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 17.02.2013. at 15:23

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Beti3 policajka has spoken

Leonisa, citala sam nedavno dokumente (to su tisuce i tisuce stranica u pdf formatu) na stranici bishops accountability, svjedocenja biskupa i drugih odgovornih u raznim americkim biskupijama u slucajevima koji su se vodili protiv svecenika pedofila. Ja sam procitala dva slucaja i dovoljno je da se dobije slika funkcioniranja zataskavanja, ignoriranja i umanjivanja strahota koje su se dogadjale vec 50- tih, 60- tih godina. Vjernici su pisali pisma, trazili razgovore s biskupom o odredjenom sveceniku, prijavljivali njihove propovjedi, sumnjali na pedofiliju, upozoravali na sumnjivo ponasanje a biskupija je 30 godina ignorirala sve. Kad bi se situacija pogorsala, svecenika bi poslali u drugu biskupiju, ne upozoravajuci drugog biskupa o kakvoj se osobi radi.
    Zelim reci, iz nekog su razloga ti vjernici imali povjerenja u svoje biskupe vise nego u drzavu a biskupi su tako kriminalno prokockali to povjerenje da i sami zasluzuju zatvor. Kako drzava moze procesuirati ako ne zna ili nitko nije prijavio? A biskupi su znali i nisu prijavili. Tek kad su zrtve odrasle prijavile su zlostavljace i drzava je postupila kako se od nje i ocekivalo - procesuirala je. Tako da ne shvacam opcenito prozivanje drzave, jedino ako ne mislis iskljucivo na nasu drzavu i njezin pravni sustav koji inace opcenito ne funkcionira.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne, jennifer.

a ako postoji nagodba, znaci da postoji i odgovornost, a ako postoji odgovornost onda bi odgovorne trebalo procesuirati. drzava, ne? a to ne cini. pa opet pitam, zasto.
    nije na crkvi da procesuira i kaznjava, vec drzava.

al ovo nije topic o drzavi i grijesima drzave vec grijesima crkve i zbog toga je nezanimljivo o tome pricati.

meni je cvijetin post potpuno jasan.

Mozebit da onim cjepidlacim, al ne znam kako drugacije odgovorit na izvrtanje rijeci i napisanog.
    Leo, pa sigurno si svjesna toga da inace postoje interne disciplinske mjere, neovisno o sluzbenom progonu.
    Kad bih ja kao uzmimo drzavni sluzbenik zgrijesila u poslu, kazneno, bila bih podlozna i Sluzbenickom sudu i ODO-u.
    Zato nije istina da je samo na drzavi da procesuira, postoje mehanizmi unutar same Crkve. Ma to je sve tako jasno, da je ovaj moj post suvisan.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali s tvojim objašnjenjem samo sam potvrdila ono što sam mislila da si rekla. htjela si reći, zašto ne protestirati protiv svega, a ne samo partikularno protiv nečega. skužila sam. i ne mislim tako kao ti. mislim da jedno drugo ne isključuje. (i opet ponavljam, načelno i teoretski razgovaramo, to ne znači da ikog tjeram da protestira, nego samo objašnjavam svoj stav, kao što si ti iznijela svoj).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    x

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

http://www.index.hr/vijesti/clanak/i...vi/663013.aspx

evo jedan tekst za odmor od "teologa" Nine Raspudica

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zašto?
    Zar policajci ukazuju ljudima da su nepristojni? Njihova je funkcija ipak malo drugačija.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.index.hr/vijesti/clanak/i...vi/663013.aspx

evo jedan tekst za odmor od "teologa" Nine Raspudica
    Taj link vodi na tekstIvana Markešića.

Usput rečeno, nije li to vrlo izravan prosvjed vjernika protiv nekih loših stvari u crkvenoj hijerarhiji (za koje prosvjede ovdje tvrdite da ne postoje)?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

o Neću ti demantirat ostatak posta jer ćeš mi opet nekim bahatlukom odgovorit.
    Kaj, nije ti se svidio odgovor?

Nije se ni meni svidjelo tvoje razmetanje logičkim pogreškama, koje je bilo pogrešno adresirano.

Uglavnom, tako to ide na forumima.....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto?
    Zar policajci ukazuju ljudima da su nepristojni? Njihova je funkcija ipak malo drugačija.
    Ma tu su sve odrasli, razumni i pristojni ljudi, nema potrebe da netko dezura.
    A i osoblje se "mota" ovuda

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Taj link vodi na tekstIvana Markešića.
    I treba

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Kaj, nije ti se svidio odgovor?

Nije se ni meni svidjelo tvoje razmetanje logičkim pogreškama, koje je bilo pogrešno adresirano.
    pa možda bi bilo pogrešno adresirano da sam znala da to baziraš na dezinformaciji, ali misli ti ne mogu čitat
    s obzirom da se prosvjeduje protiv crkvene zaštite pedofila mogla sam samo zaključit da je u pitanju ad hominem
    u svakom slučaju, ne mogu se složit da su takvi prosvjedi besmisleni (tebi je i povorka ponosa bila besmislena, možda bi uz dovoljno ćakule o tome i ovo dobilo na smislu)
    besmisleno je uspoređivati crkvu s pojedinačnim slučajem obiteljskog nasilja
    ako ćemo pojedinačni slučaj poopćit, prosvjedi na temu obiteljskog nasilja postoje
    a i da ne postoje, to što se oko nečega još nije prosvjedovalo nije argument da li nekakav prosvjed ima smisla ili ne, kao što postojanje prosvjeda na neku temu ne znači da IMA smisla prosvjedovat oko toga

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da? Stvarno to nisam znao. Kad su bili prosvjedi protiv pedofilije i crkvene zaštite iste?

Inače, meni se tekst od Markešića koji je sladjanaf linkala čini puno djelotvornijim prosvjedom od hodanja s transparentima ili trčanjem po okolo u toplesu (mada, nemam ništa protiv pogleda na toples ) A, ako se ne varam, Markešić je vjernik. To zaključujem zato što predaje na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Onda je to jako veliki dokaz da ovdašnji navodi o šutljivim vjernicima koji ne ukazuju na pogreške u Crkvi, jednostavno nisu točni.
    Posljednje uređivanje od mujica : 18.02.2013. at 21:29

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nakon dugo vremena pogledao sam malo onaj famozni atheist census.
    Skroz naskroz sam ponosan što u Hrvatskoj ima duplo više ateista nego u Kini.
    jeeeeee.....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ali kineski su ateisti puno obrazovaniji od naših i svi znaju kojeg su spola.....
    Posljednje uređivanje od mujica : 18.02.2013. at 22:18

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U Hrvatskoj postoji samo 6 ateista starijih od 65 godina.
    A gdje su svi oni komunisti? Zar nije Savez komunista Hrvatske 1989. godine brojio skoro 300.000 članova?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Dida je rekao: „Ne slažen se sa kolegama ni sa koncepcijon ove emisije! Priznajen da san ja takođe nekad mislija da je Šrafciger kurbin sin i pripadnik okupatorske vojske, al sad uviđan da san ljuto falija i da je to jedna pozitivna ličnost!“ Ja sam pitao: „Na čemu temeljite taj svoj stav?“ Dida je rekao: „Na tome da je svaki papa u ostavci čovik na svom mistu!“

RobiK Novosti iz Vatikana

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

A gdje su svi oni komunisti? Zar nije Savez komunista Hrvatske 1989. godine brojio skoro 300.000 članova?
    Nije, bilo je manje.
    Ono što je najbolje, 96.000 članova SKH-SDP prešlo je HDZ, dok je u tadašnjem SKH-SDP ostalo oko 46.000 članova.
    Izvor je članak “Succession from the League of Communists of Croatia”, Pickering i Baskin.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Postali su demokrscani.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Evo, zuska me preduhitrila

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

čim sam vidjela ovu tribinu, pomislila sam na mujicu. bez zezancije, nadam se da se vidimo tamo , možda ćeš konačno naći odgovore na neka pitanja. a naravno pozvani su i svi oni koji postavljaju pitanja slična dolje navedenim. možda nađete odgovore od osoba kojima bi ih u biti trebali i postaviti.

https://www.facebook.com/events/210934629048641/

Zbog čega je važan coming out iliti izlazak iz ormara iliti iskorak iliti autanje? Je li loše biti ormaruša? Je li 'ormaruša' loša riječ? Potiče li iskorak iz ormara na smanjenje homofobije u društvu? Zbog čega seksualna orijentacija nije privatna stvar? Koje su psihološke, socijalne, političke implikacija autanja? Treba li se autati prije ili kasnije? Kako se nositi s homofobnim, pa možda i nasilnim reakcijama šire i bliže okoline na coming out? Može li prisilno autanje biti politički opravdano? Što ormar znači za ljubavnu vezu? Postoji li specifična psihopatologija ormaruša? Zbog čega postoji sukob između onih koji su aut i onih koji nisu? Kako bi se promijenio društveni položaj LGBT zajednice ako bi svi bili aut? Treba li LGBT populaciju poticati na izlazak iz ormara? Čini li ostanak u ormaru štetu i heteroseksualnoj okolini?

Na sva ova i mnoga druga pitanja će se pokušati naći odgovori na prvoj Rozoj hipnozi, ciklusu tribina koje pokreće Udruženje Zagreb Pride u Književnom klubu Booksa. Ciklus tribina Roza hipnoza trajat će do srpnja ove godine.

Na prvoj Rozoj hipnozi govorit će:
    - Dražen Ilinčić, novinar i jedna od prvih aut javnih ličnosti
    - Iva Žegura, psihologinja i autorica knjige 'Coming out'
    - Marta Šušak, zvijezda 'Mime i Marte – aktivističkog ljubavnog filma'
    - Matea Popov, aktivistica Zagreb Pridea

Dođite u petak, 22. veljače, u Booksu u 20 sati i sudjelujte u raspravi s gostima. Iznošenje mišljenja od strane publike se ohrabruje!

---

ROZA HIPNOZA – Ciklus tribina Zagreb Pridea

Uređuju, organiziraju, moderiraju: Zvonka Barbir, Gordan Duhaček, Nikola Zdunić

u suradnji s Književnim klubom Booksa (Martićeva 14d) i uz financijsku potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Država u RH.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

idemo dalje... još jedna jako zanimljiva tribina:

https://www.facebook.com/events/463972503670666/

Inicijativa građana 'Građanska akcija' poziva vas na tribinu o slobodi govora pojedinaca i medija u Hrvatskoj, koja će se održati u petak 01.03.2013. s početkom u 18h.

Predavači će iz raznih perspektiva obraditi problem slobode govora te se osvrnuti na problematični zakon koji je na snagu stupio 1. siječnja 2013. prema kome je kažnjivo čak i javno iznošenje činjenica ako ono škodi nečijem ugledu. Tako će nam Elizabeta Gojan o ovoj problematici borbe za slobodu govora govoriti iz vlastite perspektive kao novinarka HRT-a i članica HND-a. Novinar i bloger Željko Peratović objasnit će nam na koje sve probleme možemo naići kao građani pojedinci te koje su naše realne zakonske mogućnosti prilikom javnog izražavanja. Jelena Berković, zamjenica izvršnog direktora Gonga, govorit će o načinu na koji građani mogu utjecati na promjene zakonodavnog okvira, odnosno na slobodu izražavanja i demokratsku ulogu medija u društvu. Na kraju ostavljamo puno vremena za pitanja iz publike.

Tribina se održava u Spunku s idejom da se predavanja i izmjena mišljenja odvijaju u ležernoj i intimnoj atmosferi puba. Nakon završetka tribine, druženje možemo nastaviti uz glazbu u istim prostorijama.

Veselimo se vašem dolasku.

PREDAVAČI:

Elizabeta Gojan
    Željko Peratović
    Jelena Berković
    Pitanja publike

MODERATOR: Marko Fančović

MJESTO I VRIJEME DOGAĐAJA:

Zagreb, Prostor Do (Spunka), Zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice - http://bit.ly/WhWFMI
    Petak 01.03.2013.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a bome, evo nešto i za znanstvenice:
    https://www.facebook.com/events/130677127105017/

CFI Croatia i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozivaju Vas na okrugli stol: "Treba li nam znanost i kako je financirati?"

Okrugli stol će se održati u dvorani Knjižnice HAZU (Strossmayerov trg 14, Zagreb) u srijedu, 6. ožujka u 17 sati.

Voditelj: Prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac
    Uvodna riječ: Akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU

Predavači:
    Dr. sc. Ivica Toljan, istraživanje i razvoj HROTE
    Prof. dr. sc. Neven Budak, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Prof. dr. sc. Slobodan Vukičević, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Svi zainteresirani su dobrodošli!

www.cficroatia.hr

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

još jedna obavijest
    Poziv na Tribinu

O FEMINISTIČKOJ KNJIŽEVNOJ KRITICI

Nova tribina Paralelni svjetovi pod nazivom „O feminističkoj književnoj kritici“ održat će se u ponedjeljak, 25.2. u 19,30h u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Poznate su dvije nasuprotne krilatice vezane uz temu feminističke kritike - Lacanova glasovita izjava kako "žena ne postoji" i jednako slavna izreka Simone de Beauvoir da se "ženom ne rađa nego postaje".

Gosti tribine, komparatisti Lada Čale Feldman i Dean Duda, razgovarat će o knjizi Lade Čale Feldman i Ane Tomljenović Uvod u feminističku književnu kritiku (Leykam international, 2012.), ali i o tome zašto se ponekad u akademskim i neakademskim krugovima postavlja pitanje postoji li uopće feministička kritika. Raspravljat će se i o položaju žena u (patrijarhalnoj) književnoj instituciji te o tome je li moguće utvrditi koji su ključni momenti podređivanja žena. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

link

Outside the Catholic Church, aiding and abetting child molesters lands you in jail. In the Catholic Church, he’s one of the chosen few who gets input on who will be god’s moral bastion to the world.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

“Everyone has the right to marry and found a family. Some European governments need to wake up to the fact that lesbians, gays, bisexuals, transgender and intersex people should not be prevented from marrying and adopting, and that the march of law in Europe is inevitably on the side of social progress,” said John Dalhuisen.
    užas živi: link

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

intervju s lepom mlađenović

- Sigurno su ratni zločinci. Država nije napravila denacifikaciju, što zahtevam kao jedna od Žena u crnom – da se svi koji su bili umešani u ratne zločine smaknu s mesta moći i da se izvinimo za zločine koje su činjeni u naše ime.

Dok narod i intelektualna elita ćute ?
    - Ćute, nema bunta ali činjenica je da stalno ima malih buntova koje ne smemo zanemariti. Žene u crnom su neprestano na ulicama od 91’.

Šta vam ulica “govori” sve ovo vreme ?

- Za vreme Miloševića, želele smo da na javnom prostoru iznosimo svoja tela, namerno u crnoj boji. Rekle smo “ne, u naše ime” i “ne dajte se od svojih prevariti”. Ne očevima, ne šefovima, ne bogu i ne predsedniku. Kada živim u državi u kojoj mi je svako jutro muka od svega što je uradila, a da bih bila gradjanski odgovorna, važno je da nešto učinim, da bih uopšte mogla da živim, iako savršeno znam da mirovni pokret nije zaustavio rat.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

[/QUOTE]In 1986, Cardinal Mahony wrote to a New Mexico treatment center where one abusive priest, Msgr. Peter Garcia, had been sent.

“I believe that if Monsignor Garcia were to reappear here within the archdiocese we might very well have some type of legal action filed in both the criminal and civil sectors,” Cardinal Mahony wrote.

Monsignor Garcia admitted to abusing more than a dozen young boys, most of them from families of illegal immigrants, since he was ordained in 1966, and in at least one case he threatened to have a boy he had molested deported if he talked about it, according to documents filed in court.[/QUOTE]

[/QUOTE]In a 1987 letter regarding the Rev. Michael Baker, who had also been sent for treatment in New Mexico after admitting that he had abused young boys, Msgr. Thomas J. Curry wrote to Cardinal Mahony that “he is very aware that what he did comes within the scope of the criminal law in California.”

"It is surprising the counselor he attended in California did not report him, and we agreed it would be better if Mike did not return to him,” the letter continued. It would be decades before Father Baker was convicted of sexually abusing children.[/QUOTE]

25 godina su zbog njega djeca bila silovana, a on kaze:

[/QUOTE]In the past several days, I have experienced many examples of being humiliated. In recent days, I have been confronted in various places by very unhappy people. I could understand the depth of their anger and outrage--at me, at the Church, at about injustices that swirl around us.

Thanks to God's special grace, I simply stood there, asking God to bless and forgive them.[/QUOTE]

Nikakve kritike ga nece sprijeciti da skokne do Rima, sepiri se u haljama optocenim zlatomi podruzi se s pajdama. I usput se poigraju pisanja imena na papirice. On je covjek bez savjesti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    čim sam vidjela ovu tribinu, pomislila sam na mujicu. bez zezancije, nadam se da se vidimo tamo , možda ćeš konačno naći odgovore na neka pitanja. a naravno pozvani su i svi oni koji postavljaju pitanja slična dolje navedenim. možda nađete odgovore od osoba kojima bi ih u biti trebali i postaviti.

https://www.facebook.com/events/210934629048641/
    Ma baš ti hvala što misliš na mene.

Nemam puno interesa za kredence i ormare.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

možeš li, molim te, staviti link na izvor ovog podatka ?
    hvala

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    možeš li, molim te, staviti link na izvor ovog podatka ?
    hvala
    http://www.atheistcensus.com/

pa ideš pod određenu zemlju i vidiš podatke.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

a tako, hvala

već sam mislila uskratiti svojoj sedmorici usluge prevođenja nalaza, i naručivanja za pretrage , dok ne priznaju tko je lagao

nisu na netu pa im je oprošteno, evo vadim uputnice i šibam u bolnicu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo još jedna tribina: SKEPTICI U PUBU (ovaj putu MOVIE PUBU, jer u isto vrijeme je u SPUNKU tribina Građanske akcije)

https://www.facebook.com/events/537909409573311/

Predavači i teme:
    ============================================
    1. Mehanizmi starenja i dugovječnosti - Prof. dr. sc. Ivica Rubelj
    2. Je li veliki prasak samo jedan model? - Dr. sc. Dario Hrupec
    3. Znanstvena utemeljenost psihološkog profiliranja - mag. psych. Helena Rašić
    (20min predavanje + 30min rasprava)

Informacije:
    Gdje: "The Movie Pub" Savska cesta 141, Zagreb
    Mapa: http://goo.gl/lE5P8
    Vrijeme: 01.03.2013 - 17:30-20:30h, Petak

Sažeci predavanja:
    1. Mehanizmi starenja i dugovječnosti - Prof. dr. sc. Ivica Rubelj
    Poruke predavanja: (1) Poznati su najvažniji mehanizmi koji kontroliraju starenje kod sisavaca, dakle i kod čovjeka. (2) Starenje je plastičan proces na koji se može utjecati. (3) Razvoj metoda usporavanja starenja će imati veliki utjecaj na našu civilizaciju.

Čovjek je zaokupljen starenjem otkad je postao svjestan tijeka vremena i ograničenosti trajanja tijela. Unatoč golemom interesu i stalnim pokušajima da se utječe na starenje, ono je ostalo nedokučiv misterij - sve do nedavno! Znanstvena otkrića u proteklih nekoliko godina su uvelike razjasnila najvažnije mehanizme starenja od molekularne razine u stanicama do procesa starenja organizma. Usporedo sa spoznajama o mehanizmima starenja rastu i naša saznanja o tome kako se boriti protiv takvih procesa. Svjedoci smo ubrzanog razvoja metoda koje nam omogućavaju da aktivno moduliramo svoje starenje i otvaraju perspektive da se značajno produži ljudski vijek uz produženje zdravlja i vitalnosti.

2. Je li veliki prasak samo jedan model? - Dr. sc. Dario Hrupec
    Poruke predavanja: (1) Veliki prasak je model, ali najbolji mogući model razvoja svemira koji trenutno imamo. (2) Sve je u fizici "samo model", ali opstaju modeli koji su provjerljivi i daju predviđanja. (3) Znanost NE dokazuje, jedino nudi modele koji nikad nisu konačni.

3. Znanstvena utemeljenost psihološkog profiliranja - Mag. psych. Helena Rašić
    Poruke predavanja: (1) Psihološko profiliranje nije općeprihvaćena metoda utvrđivanja kaznenog djela. (2) Psihološko profiliranje je primjenjivo samo na jedan dio kaznenih djela, odnosno počinitelja tih djela. (3) Kako bi se izradio psihološki profil, potrebna je velika količina podataka te je samim time "profiliranje" na koje nailazimo u medijima neetično i vrlo upitne valjanosti.

Profiliranje počinitelja kaznenog djela je jedan od najkontroverznijih dijelova moderne kriminologije, psihologije i psihijatrije, ali i česti predmet interesa filmske i TV industrije koji ga predstavlja kao suvremenu i valjanu metodu u kriminalističkim istragama. Od prvih pokušaja znanstvenog i praktičnog doprinosa profiliranju do danas razvili su se brojni pravci i modeli profiliranja, međusobno nevjerojatno različiti i još uvijek nedovoljno znanstveno utemeljeni i empirijski provjerljivi. Istraživanja su pokazala da policija ima povjerenja u profiliranje te da ga i psihijatri i psiholozi smatraju korisnim, no nema definitivnog odgovora da li je i u kolikoj mjeri profiliranje moguće i pouzdano.

Životopisi:
    Prof. dr. sc. Ivica Rubelj - radi na Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a gdje se bavi molekularnim meganizmima staničnog starenja i karcinogeneze. Poseban interes pokazuje za strukturu i funkciju telomera koje su ključne za te procese. Vanjski je predavač na PMF-u u Zagrebu gdje na diplomskom studiju Molekularne biologije vodi kolegij "Biologija Starenja". Usavršavao se u SAD-u na Baylor College of Medicine u Houstonu te na državnim sveučilištima u New Orleansu i San Antoniu. Predsjednik je Hrvatskog društva za teorijsku i matematičku bologiju.

Dr. sc. Dario Hrupec - Astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković. Doktorirao fiziku 2008. godine na PMF-u u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom, član je međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Veći dio vremena radi u Zagrebu, a manji na teleskopima MAGIC na kanarskom otoku La Palmi. Autor je srednjoškolskih udžbenika iz fizike, član uredništva Prirode, član državnog povjerenstva za natjecanja iz astronomije, suradnik raznih časopisa (Tehnopolis, Priroda, Čovjek i svemir...) te član CFI Croatia (Centra za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja). Održao je tridesetak znanstvenopopularnih predavanja i objavio pedesetak znanstvenopopularnih tekstova.

Mag. psych. Helena Rašić - je diplomirala na Hrvatskim studijima 2011. na temu "Psihološki profili muškaraca koji su pokušali ubiti svoje partnerice" u kojem je na hrvatskom uzorku utvrdila i opisala 5 tipova počinitelja. Predstavljala je Hrvatske studije na Smotri Sveučilišta u Zagrebu te se bavila promicanjem studentskih prava kao predsjednica studentskog zbora Hrvatskih studija. Sudjelovala je na konferencijama psihologa, s vlastitim radovima ili u organizaciji okruglih stolova na aktualne teme (bolonjski sustav, spolni odgoj). Vježbenički staž je odradila u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot u Popovači na poslovima psihodijagnostike, savjetovanja te rada s grupama.

Preporuke za raspravljanje
    1. Nastojte se držati teme
    2. Duljina pitanja max 1 min., odgovor max 5 min.
    2. Moderator će pokušati što pravednije davati priliku za raspravljaju - to znači da ćete možda biti preskočeni u ime nekoga tko je raspravljao manje od vas

Korisni linkovi od "Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja"
    Web site:
    http://www.pzkm.org/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

za moje slobodnomisliteljice: bitne ste

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Skeptici i GA u isto vrijeme, malo glupo...
    Jel ide tko na GA u Spunk?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Skeptici i GA u isto vrijeme, malo glupo...
    Jel ide tko na GA u Spunk?
    da, potpuno bezveze. ja ću biti u spunku, mada bi me predavanja kod skeptika jako zanimala.

evo nešto zanimljivo: Crkva je posljednji bastion patrijarhata

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...b#.USaGpjdhNxk

samo me zanima da li će se i ovaj ispad svećenika tolerirati.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...b#.USaGpjdhNxk

samo me zanima da li će se i ovaj ispad svećenika tolerirati.
    A sto mu tko moze?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •