Stranica 42 od 101 PrviPrvi ... 3240414243445292 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,051 do 2,100 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kad ti netko spomene "protokol sionskih mudraca" (kao dokaz) onda znaš da je antisemit. kratko rečeno. sve drugo možeš uguglati.

eh, jesam vas izbacila iz takta ajd, ajd... idemo dalje

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, thx, zvonilo mi je nekako ružno, a nisam znala zašto (općenito mi takve neke pompozne stvari zvuče odbojno jer se bojim da je neka "brijačina" u pozadini).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

u tom kontekstu znaju spomenuti i henry forda. pa i to možeš slobodno zanemariti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo nešto za moje slobodnomisliteljice koje znaju njemački jezik... link

vegetarijanstvo (ili barem prilično smanjeno i odgovorno konzumiranje mesa) danas nije više pitanje ideologije, nego pragmatična i razumna odluka. čim uzmemo vilicu u ruke donosimo odluku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    evo nešto za moje slobodnomisliteljice koje znaju njemački jezik... link

vegetarijanstvo (ili barem prilično smanjeno i odgovorno konzumiranje mesa) danas nije više pitanje ideologije, nego pragmatična i razumna odluka. čim uzmemo vilicu u ruke donosimo odluku.

Meni ne fercera link. Ako je neki video streaming ili radio - zanemari, to nemam živaca i vremena gledat/slušat (a bojim se da je, neki funk je u igri), ako je pisana riječ, ako imaš živaca za mene - ponovi link.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Fercera, hvala!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Cure,
    evo prenoćila sam u bolnici (sve ok) i kad smo noćas došli, prvo mi je upao u oko veliki križ na zidu ordinacije na orl odjelu. Ujutro sam skontala još veći križ na hodniku gdje su sobe. Ne sjećam se da sam te križeve viđala po drugim bolnicama (nije da imam neko iskustvo, ali bila sam u 2-3)... Kakva su vaša iskustva? Pisat ću mail ravnatelju i pučkoj pravobraniteljici.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Cure,
    evo prenoćila sam u bolnici (sve ok) i kad smo noćas došli, prvo mi je upao u oko veliki križ na zidu ordinacije na orl odjelu. Ujutro sam skontala još veći križ na hodniku gdje su sobe. Ne sjećam se da sam te križeve viđala po drugim bolnicama (nije da imam neko iskustvo, ali bila sam u 2-3)... Kakva su vaša iskustva? Pisat ću mail ravnatelju i pučkoj pravobraniteljici.
    napisi joj i da je raspisan natjecaj za zamjenicu/zamjenika iskljucivo u muskom rodu

gripa?
    kod nas ipak nije gripa nego nesto bakterijsko
    ajde dobro da si bolje ~~~~~~~~~~~

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

A vidiš...vjerovatno već znaju da će biti muško

Nisam bolje, gripa i dalje trese. Na orl sam bila jer mi je mala prilikom uspavljivanja pala glavom na moj nos i onda nikako zaustaviti krvarenje, ludo. Dobro da nije slomljen

Nego, ima li tih križeva po bolnicama ili su ovi izuzetak?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se ne sjecam kad sam vidjela kriz

ali me jucer iznenadilo dok sam cekala red u klinici za tumore da Tisak prodaje, medju molitvenicima, prirucnicima za samopomoc i novim izdanjima Ane Karenjine za one koje su preskakale lektiru, ali ne mogu preskocit judea lawa, dakle, ljudi, Tisak prodaje Hessela, Pobunite se.
    Pa gdje ces veceg oksimorona

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nego, ima li tih križeva po bolnicama ili su ovi izuzetak?
    Ima tih krizeva po bolnicama. U nekim Rijeckim sam ih vidjala. Podrzavam tvoju ideju da nekome pises u vezi toga. Dobijes li odgovor svakako ga proslijedi. A slijedeci put kad ih ponovo zagledam mozda i ja budem pisala kome...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Super, Aurora. Kad bi svi kojima to smeta pisali nadležnima, vjerujem da bi mnogi ubrzo bili poskidani. Imam osjećaj da se nitko ne buni pa to po inerciji ostaje.

Nego, evo nam članak o već znanom svećeniku
    Emsa, a da ga pozovete na Nevjernike ? Joj, on bi bio super za Subverzive Festival...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa ima i kapelica po bolnicama, a križeve... ne znam, ali ima svećenika koji isto idu po odjelima i ispovijedaju prije operacija.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zašto te smeta križ na zidu?
    Meni je svejedno da li je na zidu Van Goghova reprodukcija, srp i čekić, križ, Titova slika, tapiserija sa jelenom koji riče, reklamni plakat za Viagru ili...ma baš me briga. Neka svatko ukrašava odaje u kojima boravi po guštu.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Smeta križ na zidu u javnim bolnicama i nadam se da ne moram objašnjavati zašto. Ako postoje kapelice, tim bolje, križevi imaju gdje biti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Beti, ne verujem da zbilja mislis da su simboli isto sto i regali, fotelje i kastanjete sa zadnjeg putovanja.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto te smeta križ na zidu?
    Meni je svejedno da li je na zidu Van Goghova reprodukcija, srp i čekić, križ, Titova slika, tapiserija sa jelenom koji riče, reklamni plakat za Viagru ili...ma baš me briga. Neka svatko ukrašava odaje u kojima boravi po guštu.
    pa svašta ću pročitati. ako neki bolesnik iznad svog kreveta prikuca križić, to još mogu shvatiti (pretpostavljam da će križ skinuti kad krene doma). ja sam znala prilijepiti sliku koju je nacrtalo moje dijete (nije baš van gogh ), ali me oduševljava (stalno iznova) kako pojedinke poput beti gledaju na društvo samo u crno-bijelim nijansama. ako si protiv vjerskih obilježja u javnim ustanovama, mora da si ipso facto za srp i čekić. mora da je i christopher hitchens imao titinu sliku iznad kreveta

btw, u našim sudnicama, na stolu ispred sutkinje/sudaca znaju stajati raspela. potpuno neprimjereno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Emsa, a da ga pozovete na Nevjernike ? Joj, on bi bio super za Subverzive Festival...
    nisam ti u organizacijskom timu nevjernika. ali postoje neka nastojanja da pozovemo neke druge (i bitnije) face u ovaj dio europe...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ni ja nisam za vjerska niti ikakva svjetonazorska obilježja na javnim mjestima. naravno, svatko u svom domu ima slobodu staviti štogod želi pa taman ako će to biti i Gospa u prirodnoj veličini, a vidjela sam i to kod jednih poznanika :D

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moram priznati da pisanje protestnih pisama zbog kriza u bolnici meni nije bas jasno. Da li bi trebalo zatraziti da Vinogradska promijeni svoje ime?
    Sta mene kao nevjernika ugrozava kriz u bolnici?
    Za slobodnomisliteljice, prilicno ste iskljucive.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku
    Moram priznati da pisanje protestnih pisama zbog kriza u bolnici meni nije bas jasno. Da li bi trebalo zatraziti da Vinogradska promijeni svoje ime?
    Bolnica je javno mjesto.
    Da li bi ti smetalo da dobiješ nalog da u svoj ured objesiš križ?

Nego, evo nam članak o već znanom svećeniku
    Sjajan je

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Dakle, nije isključiva ona osoba koja je te križeve postavila (odobrila) ne mareći za Ustav, kao ni za osjećaje i prava svih onih ostalih pacijenata (druge vjere ili ireligioznih pacijenata), već sam isključiva ja koja ću na to reagirati (neovisno jesam li ne/vjernica)?
    Potpuna zamjena teza.

Križ u bolnici jednako je križu u školi, križu u policijskoj stanici, križu u bilo kojoj drugoj javnoj ustanovi. Ja bih nekako voljela da te javne ustanove ne vješaju nikakve simbole osim državnih, zapravo voljela bih da te institucije poštuju vlastite propise i vlastite građane.

Ako ikad postanemo teokracija, a križ postane simbol hr države, onda neću pisati mailove

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Dakle, nije isključiva ona osoba koja je te križeve postavila (odobrila) ne mareći za Ustav, kao ni za osjećaje i prava svih onih ostalih pacijenata (druge vjere ili ireligioznih pacijenata), već sam isključiva ja koja ću na to reagirati (neovisno jesam li ne/vjernica)?
    Potpuna zamjena teza.
    Ustav zabranjuje križ na javnom mjestu?
    Križem su ti narušeni osjećaji ili prava? Iako uopće ne vjeruješ u Boga, pa ti taj križ predstavlja, što? Meni dva prekrižena komada drveta. Ne znam kako bi mi to vrijeđalo osjećaje ili uskratilo prava. Onome tko ga je postavio očigledno nešto znači. Zašto bi to mene vrijeđalo ili smetalo?

Križ u bolnici jednako je križu u školi, križu u policijskoj stanici, križu u bilo kojoj drugoj javnoj ustanovi. Ja bih nekako voljela da te javne ustanove ne vješaju nikakve simbole osim državnih, zapravo voljela bih da te institucije poštuju vlastite propise i vlastite građane.
    Čak i nije. U bolnici ljudima često nitko ne može pomoći i ljudski je da se okrenu vjeri. U HR je deeeeebela većina ipak rimokatolika pa je nekako logično da je simbol križ. Mene je recimo iznimno iritirala pojava Tuđmanovih slika po uredima pa mi nije padalo na pamet pisati pravobraniteljici da osjećaji nekog činovnika vrijeđaju moje osjećaje. Evo moj kolega ima ponosno Tiletovu sliku u uredu (državna firma) i nikome ništa. Svima simpatično

Ako ikad postanemo teokracija, a križ postane simbol hr države, onda neću pisati mailove

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Bolnica je javno mjesto.
    Da li bi ti smetalo da dobiješ nalog da u svoj ured objesiš križ?
    Definiraj javno mjesto i zašto ne bi smio biti na javnom mjestu?
    Bio bi to neobičan nalog i ukoliko bi mi netko drugi postavio križ meni bi to bilo više komično nego problematično. Prva pretpostavka bi mi bila da nečiji rođak očigledno radi križeve pa mu je narihtana javna nabava

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Daddy,
    tebi ne smeta križ u bolnici, nekom drugom ne smeta plakat koji reklamira adaptirano mlijeko i bočicu kod pedijatra, nekom trećem ne smeta stranačko znakovlje na biračkom mjestu...nekome ne smeta ni voziti dijete u staroj AS, ako je uopće ima...itd.
    Svašta nekome smeta i svašta nekome ne smeta.
    Srećom, u državi postoje propisi kojima je sve ovo gore navedeno propisano pa se zna što se krši, a što ne.

Hrvatska država nije država katolika, već građana, neovisno o tome vjeruju li i u kojem broju. U skladu s tim, tijela javne vlasti se moraju tako i ponašati. To što se ona nisu u povijesti tako ponašala pa smo mi navikli na nešto drugo, to je drugi par rukava. Kako vrijeme prolazi, tako standardi i zahtjevi građana rastu.

Vjera je privatna stvar. Kad dođem u bolnicu, ne smeta me to što netko iznad svoje bolesničke postelje drži krunicu, križ, polumjesec, golu ženu ili frajera, poster Lady Gage, Dinama ili, pak, goblen. To su sve privatne stvari i privatni afiniteti.

Ali kad tijelo javne vlasti nešto tako privatno uzdigne na razinu javnog i poopćenog, e tu imam problem. Ne kao nevjernica, već kao građanka. Religija nije državna stvar.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Potpuna zamjena teza.
    Daddy, zbog čega si izignorirao ovo pitanje?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Daddy, zbog čega si izignorirao ovo pitanje?
    kako sam ignorirao?
    pa pitao sam te da li se time krši Ustav i kako se ugrožavaju tvoji osjećaji i prava?

zašto si ti ignorirala pitanje o imenu KBC-a?

da li postoji neki Zakon ili slično koji zabranjuje križ na javnom mjestu?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mene je recimo iznimno iritirala pojava Tuđmanovih slika po uredima pa mi nije padalo na pamet pisati pravobraniteljici da osjećaji nekog činovnika vrijeđaju moje osjećaje. Evo moj kolega ima ponosno Tiletovu sliku u uredu (državna firma) i nikome ništa. Svima simpatično
    Ma koliko Tuđman i njegova pojava bili (i ostali) iritantni, on je ipak bio predsjednik države i njegova slika po javnim institucijama nije (bila) isto što i simbol jedne vjerske grupacije. Naravno, ako na slici nije bio logo HDZ-a. jer onda je to isto kao slučaj s križem.

To da li neki činovnik na svom stolu dok radi gleda fotku Tuđmana, Tita ili svog djeteta je njegova privatna stvar, osim ako taj stol nije ujedno i šalter na koji dolaze stranke.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

kako sam ignorirao?
    pa pitao sam te da li se time krši Ustav i kako se ugrožavaju tvoji osjećaji i prava?

zašto si ti ignorirala pitanje o imenu KBC-a?

da li postoji neki Zakon ili slično koji zabranjuje križ na javnom mjestu?
    Ignorirao si jer si na pitanje odgovorio pitanjem, a posve zanemario dio o isključivosti.
    Pitanje o KBC sam previdjela, to je toponim, kao i Sveta Nedjelja, Sv. Petar i slično.
    Naravno da ne postoji Zakon o zabrani križa ako to pitaš. Ali ne postoji ni Zakon o zabrani držanja simbola XY stranke u javnim ustanovama. Ni Zakon o zabrani držanja simbola xy koorporacije u javnim ustanovama.

Ali postoji Ustav koji definira što su državni simboli. A križ to nije.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Definiraj javno mjesto i zašto ne bi smio biti na javnom mjestu?
    Bio bi to neobičan nalog i ukoliko bi mi netko drugi postavio križ meni bi to bilo više komično nego problematično. Prva pretpostavka bi mi bila da nečiji rođak očigledno radi križeve pa mu je narihtana javna nabava
    Trebala sam reći javna ustanova.
    Moja prva pretpostavka bi bila da moj poslodavac nameće meni svoju vjeru. Te da ja, ako sjedim pod križem svaki dan i ne bunim se, nemam pravo na izjašnjavanje svojih uvjerenja već mi se nameću tuđa.
    Bolesnik koji leži u bolnici možda ne želi da mu nad glavom visi križ. Onaj koji želi, može si (ponavljam emsu) postaviti križić uz svoj krevet, na noćni ormarić, recimo ne bi mi smetalo da dijelim sobu u bolnici s čovjekom koji drži križ na ormariću. To je izraz njegove vjere. Ali kad je postavljen na zidu sobe, on se nameće svima (uostalom, Zuska je sve već rekla). Meni je stalo da ne dođe do toga da nam se vjera ne nameće i s te strane mislim da je dobro i pravilno javiti se, poslati mail, dati do znanja da postoje građani koji žele da se ova ustavna odredba poštuje.
    Ne bih ni fotografiju Tuđmana nad svojim krevetom ili stolom u uredu

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ignorirao si jer si na pitanje odgovorio pitanjem, a posve zanemario dio o isključivosti.
    Pitanje o KBC sam previdjela, to je toponim, kao i Sveta Nedjelja, Sv. Petar i slično.
    Naravno da ne postoji Zakon o zabrani križa ako to pitaš. Ali ne postoji ni Zakon o zabrani držanja simbola XY stranke u javnim ustanovama. Ni Zakon o zabrani držanja simbola xy koorporacije u javnim ustanovama.

Ali postoji Ustav koji definira što su državni simboli. A križ to nije.

ignorirao sam dio o isključivosti jer sam prvo želio razjasniti premise koje si ti upotrijebila da bi potkrijepila da nisi ti ta koja je isključiva.
    dakle utvrdili smo da nije protuzakonito niti protuustavno imati križ u bolnici.
    svi tvoji primjeri koje si usporedila (marketing nadomjestaka mlijeku, autosjedalice i stranački simboli na glasačkom mjestu) su kršenje zakona, znači upotrijebila si ih samo zato da pokušaš mene diskreditirati iako nemaju istu težinu. još uvijek nismo utvrdili čije osjećaje i na koji način vrijeđa i čija prava narušava.
    i da ovaj put odgovorim, da, mislim da si isključiva. iskreno mi odgovori, da je u čekaonici visjela zastava duginih boja i da je netko pisao pravobraniteljici kako mu ta zastava u čekaonici bolnice vrijeđa osjećaje i prava, što bi mislila i napisala ovdje na forumu o tome?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i da ovaj put odgovorim, da, mislim da si isključiva. iskreno mi odgovori, da je u čekaonici visjela zastava duginih boja i da je netko pisao pravobraniteljici kako mu ta zastava u čekaonici bolnice vrijeđa osjećaje i prava, što bi mislila i napisala ovdje na forumu o tome?
    Iskreno, čak ni ja ne mogu zamisliti zastavu duginih boja u čekaonici bolnice, ali mi ni vjerska obilježja ne spadaju tamo.
    Zar zbilja nemamo ustavom donesene odredbe o isticanju vjerskih simbola u javnim i državnim ustanovama? Meni se, izgleda, podrazumijevalo da imamo. Odnosno ako nemamo, trebali bi ih donijeti

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ustav RH:
    Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Možda je predstojnik klinike javno očitovao svoju vjeru

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ustav RH:
    Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Možda je predstojnik klinike javno očitovao svoju vjeru
    Ali je li to u redu?
    Može je očitovati križem na svom radnom stolu, u svom uredu, zašto ga postavlja u prostorije koje dijeli s ostalim zaposlenicima?
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 13.03.2013. at 15:37

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ali je li to u redu?
    Može je očitovati križem na svom radnom stolu, u svom uredu, zašto ga postavlja u prostorije koje dijeli s ostalim zaposlenicima?
    zašto imamo gay paradu?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zašto imamo gay paradu?
    Imamo i procesije, to nije isto što i postavljanje simbola u urede i bolnice. Već sam rekla da ne bih ni gay zastavu u bolnici, a parade podržavam svim srcem. Što se tiče procesija, neka ih
    Ako si na to mislio, ili si zbilja htio da pišemo o razlozima za održavanje parade.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ignorirao sam dio o isključivosti jer sam prvo želio razjasniti premise koje si ti upotrijebila da bi potkrijepila da nisi ti ta koja je isključiva.
    dakle utvrdili smo da nije protuzakonito niti protuustavno imati križ u bolnici.
    svi tvoji primjeri koje si usporedila (marketing nadomjestaka mlijeku, autosjedalice i stranački simboli na glasačkom mjestu) su kršenje zakona, znači upotrijebila si ih samo zato da pokušaš mene diskreditirati iako nemaju istu težinu. još uvijek nismo utvrdili čije osjećaje i na koji način vrijeđa i čija prava narušava.
    Daddy,
    nije zid javne bolnice ničija privatna prćija pa da kroz njega natura svoja privatna vjerska, stranačka ili ina uvjerenja. To nema veze s citiranim člankom Ustava o slobodi vjeroispovijesti (dapače, taj čin postavljanja križa je krši).

Isključiv je općeprisutan stav u društvu, a koji ti zastupaš - da što ima nekome smetati križ bilo gdje.
    E pa smeta. I dosta je bilo takve isključivosti.
    To što ti smatraš da sam ja isključiva, tvoje je pravo, ne sekiram se

Miješajući problematiku križa i organizirane religije (koja ima svoju povijest i svoje konotacije) sa nekakvim simbolima tipa zastave duginih boja ili s gay paradom u kojoj sudjeluju ljudi čija se ljudska prava ozbiljno krše je

U takvoj raspravi nemam vremena, a ni želje sudjelovati jer mi se čini da je to puko provociranje, toliko neinformiran, čini mi se, ipak nisi.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Imamo i procesije, to nije isto što i postavljanje simbola u urede i bolnice. Već sam rekla da ne bih ni gay zastavu u bolnici, a parade podržavam svim srcem. Što se tiče procesija, neka ih
    Ako si na to mislio, ili si zbilja htio da pišemo o razlozima za održavanje parade.
    ne, naravno. uzeo sam je za primjer izražavanja mišljenja a kao reakciju na tvoju rečenicu:

Jer promjenim li malo tekst:
    Može je očitovati ljubljenjem u svom domu, zašto se ljubi u prostorijama koje dijeli s heteroseksualcima?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa ne znam daddy kako bi završila ta zastava obješena na ulazu u neku javnu instituciju. il ne mora niti biti na ulazu, nego u hodniku. izvješena. lijepa. duginih boja, prije ulaza u šalter salu mirovinskog osiguranja.
    a prije ulaza u zdravstveno - visi tito. a na ulazu u trgovački sud, nemam pojma, npr. ante pavelić.
    kako kaže beti, svako si malo uredio odaje di radi prema svom ćejfu.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 13.03.2013. at 18:56

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Daddy,
    nije zid javne bolnice ničija privatna prćija pa da kroz njega natura svoja privatna vjerska, stranačka ili ina uvjerenja. To nema veze s citiranim člankom Ustava o slobodi vjeroispovijesti (dapače, taj čin postavljanja križa je krši).
    ja stvarno nisam pravnik. ti si sigurna da je to tako kako kažeš?

Isključiv je općeprisutan stav u društvu, a koji ti zastupaš - da što ima nekome smetati križ bilo gdje.
    E pa smeta. I dosta je bilo takve isključivosti.
    To što ti smatraš da sam ja isključiva, tvoje je pravo, ne sekiram se
    zašto bi se sekirala, razgovaramo. meni se čini da tebi nije skroz jasno kakav stav ja zastupam. bolnica je mjesto gdje ljudi idu da im bude bolje. nekima će pomoći doktori, nekima neće. u katoličkoj zemlji logično je da će se većina okrenuti Bogu.
    nije mi jasan argument sa toponimom? da li bi značilo da mjesto "Ustaška prčija" ne bi bilo uvredljivo jer je toponim? KBC Sestara milosrdnica je naziv ustanove (što koliko vidim po wikipediji ne spada pod toponime) i definitivno ima vjerski prizvuk.

Miješajući problematiku križa i organizirane religije (koja ima svoju povijest i svoje konotacije) sa nekakvim simbolima tipa zastave duginih boja ili s gay paradom u kojoj sudjeluju ljudi čija se ljudska prava ozbiljno krše je

U takvoj raspravi nemam vremena, a ni želje sudjelovati jer mi se čini da je to puko provociranje, toliko neinformiran, čini mi se, ipak nisi.
    hmmm. meni ovo tvoje izgleda kao namjerno neshvaćanje onoga što sam napisao kako bi izbjegla diskusiju. prvo si potegnula (neuspješno) neke od stvari za koje se RODA zalaže kako bi dokazala valjda moju neobjektivnost, a sad si izbečila smajlija valjda implicirajući moju šta? homofobiju?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne znam daddy kako bi završila ta zastava obješena na ulazu u neku javnu instituciju. il ne mora niti biti na ulazu, nego u hodniku. izvješena. lijepa. duginih boja, prije ulaza u šalter salu mirovinskog osiguranja.
    a prije ulaza u zdravstveno - visi tito. a na ulazu u trgovački sud, nemam pojma, npr. ante pavelić.
    kako kaže beti, svako si malo uredio odaje di radi prema svom ćejfu.
    mislim da je bolnica malo specifično mjesto. objasnio sam gore.
    zašto recimo roditelji Nore strašnog lava, pozivaju roditelje da mole za nju?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Bez obzira što mi se postovi daddycoola čine provokacijom, npr. usporedba ustaštva s imenom sestre milosrdnice to mi se uopće ne da komentirati, čini se da je djelomično u pravu.
    http://www.focus.de/finanzen/recht/e...id_898370.html

Im März 2011 entschied der EGMR, dass Kruzifixe in Klassenzimmern staatlicher Schulen hängenbleiben dürfen. Die Richter stellten damit klar, dass sie Regierungen des Europarats in der sensiblen Frage christlicher Traditionen die Entscheidung überlassen. Sie betonten aber auch, dass ein Kruzifix an einer Wand ein passives Symbol sei, dessen Einfluss auf Schüler nicht mit der Teilnahme an religiösen Aktivitäten verglichen werden könne.
    Dakle Europski sud za ljudska prava je u ožujku 2011. presudio da raspela kao pasivni simboli smiju visjeti u školama. Odnosno da se odluka prepušta vladama. U Njemačkoj, ako se itko od učenika pobuni, moraju ga navodno skinuti. Nemam sad energije tražiti za bolnice baš, ali to mi je slično.

S druge strane je li npr. u sudnici dozvoljeno, koliko sam shvatila nije svugdje isto, u Duesseldorfu definitivno nije dozvoljeno, ali ako je tamo posebno rečeno da nije dozvoljeno onda znači da negdje je.

Ovdje vidim da si je netko dao truda oko te analize, ali sad stvarno nemam snage pogeldati teskt, pa ako netko stigne nek pogleda:
    http://skydaddy.wordpress.com/2010/0...n-vs-juristen/
    Ja ću se možda i vratiti na taj link kasnije (vidim i da piše na toj stranici da se od 14. godine starosti smije izaći iz crkve bez pristanka roditelja).

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U svakom slučaju, možda gledam pristrano, ali ono što sam primijetila u kratkoj pretrazi jest da su ljudi sve iznerviraniji sa raspelima u državnim institucijama. A bome znamo i da se sve više vrlo negativno piše o prigovoru savjesti zbog vjerskih razloga u bolnicama.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A sad evo da sačekam u miru papu da se pokaže. Brinem već danima o tome

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa svašta ću pročitati. ako neki bolesnik iznad svog kreveta prikuca križić, to još mogu shvatiti (pretpostavljam da će križ skinuti kad krene doma). ja sam znala prilijepiti sliku koju je nacrtalo moje dijete (nije baš van gogh ), ali me oduševljava (stalno iznova) kako pojedinke poput beti gledaju na društvo samo u crno-bijelim nijansama. ako si protiv vjerskih obilježja u javnim ustanovama, mora da si ipso facto za srp i čekić. mora da je i christopher hitchens imao titinu sliku iznad kreveta

btw, u našim sudnicama, na stolu ispred sutkinje/sudaca znaju stajati raspela. potpuno neprimjereno.

Dobro je da postoje forumi, jer ne bih znala da postoje ovakva posve kriva shvaćanja nečijih riječi. mama courage, ti nikako ne razumiješ ono što ja pišem. Vjerojatno je razlog tome što posve drugačije percipiramo svijet.

Ti misliš da ja gledan svijet crno-bijelo, a moj je svijet potpuno šaren i prozračan. Nema nikoga da je protiv drugoga. U mome gledanju na svijet je sasvim svejedno da li će netko objesiti križ ili duginu zastavu, ili bilo što drugo.

Apsolutno ne mislim da ako je netko protiv križa u javnoj ustanov,i da je onda za srp i čekić! Ma gdje si to pročitala?

(Inače, habemus Papa, iako još ne znamo koga)

Sreća da je daddy napisao toliko dobrih postova i razjasnio stav koji i ja dijelim. TOLERANCIJA. I za križ na zidu ordinacije i za istospolno držanje za ruke na ulici. I za mnogo, mnogo toga.

Ako ste slobodnih misli, dozvolite i drugima da ih ispoljavaju. Svima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ok ,sad smo naučili da to nije protuustavno.

al i dalje me ovakva argumentacija smeta:
    U mome gledanju na svijet je sasvim svejedno da li će netko objesiti križ ili duginu zastavu, ili bilo što drugo.

.
    zašto me smeta? zato što nema tog bilo što drugog što se vješa. nema. dakle, argumentacija koja stoji je argumentacja - većine. to je prihvatljivo zato što je većina tih uvjerenja. sve ostalo - nije prihvatljivo. ni tito ni duga ni srp ni čekić dakle, nije svejedno. iako sad već imamo dva mjesta u svijetu gdje je svejedno. betin svijet i legendarni ifin stol

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A kako meni ifi fali na forumu!!

No, dobro, valjda mogu razumjeti da nekome smeta križ u bolnici. No, ne smeta vam valjda i drugdje? Npr, na vrhu brda. Da li posjećujete crkve, džamije, sinagoge? Ne kao vjernici, nego kao ljubitelji ljepote, staroga, arhitekture. Da li bi vam smetala žena u burki na cesti? Muškarac sa turbanom?

Pokušavam naći razloge zbog kojih bi nekome smetao križ na zidu, sporedno kojem zidu. Jer, ja ih ne vidim.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A kako meni ifi fali na forumu!!
    I meni

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove