Stranica 45 od 101 PrviPrvi ... 3543444546475595 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,201 do 2,250 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dakle, ako imas dvoje gace, jedne traperice i jednu pamucnu potkosulju, vjerojatno nemas veliki udio u odgovornosti za sva samoubojstva. Al tko je kriv? Onaj sa 7 gaca i dvoje traperice i pamucnom posteljinom i dva rucnika?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

OK, sebična sam, ne razmišljam u tim širinama. Puno sam više lokalno orijentirana.
    Teško da bih im ja pomogla ako ne kupim te gaće, da se cijeli svijet ujedini i ne kupi ih. A možda ni onda. Prevelike su to stvari da o njima jedan mali čovjek kao ja može razmišljati. Jer, pomoći ne mogu.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma nismo mi krivi. Krivi su zli preradjivaci. Ne mozemo mi regulirati trziste. Pa sve bi dvostruko poskupjelo kad bi se vise pazilo na osiguranje rudnika boksita ili uzgoj pamuka bez pesticida (a ionako nam ostaje problem enormne kolicine energije za Al, odnosno vode za pamuk).

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nekako, sve ide u lošem smjeru. Banalno je reći, ali bilo je bolje prije . Nije bilo interneta i ne bi ovako razgovarale, nije bilo puno toga, ali moglo se i bez toga.
    Gomile stvari imamo. Čemu? Malo su presitni sati za razmišljanje. Trebam odmor...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj uopćavati. Nismo svi isti.

Možda po tvom iskustvu, ali to nije npr. moje iskustvo.

Ja sam tolerantna. No, ima jedna stvar koju teško podnosim, a to je glupost. Pa onda kažem sama sebi, nije kriv/a što je glupa. Pa toleriram i to.

Zloba i zloća. Tu podvlačim crtu. Namjernu zlobu i zloću ne volim. Nikako.

Ne sudim ljude oko sebe i uopće me nije briga što tko misli o meni. Ja živim svoj film.
    Pa cu ponovo citirati tvoj crno bijeli post.
    Tko tu sad tolerira unistavanje izvora vode i tko je tu sad dobar, tko los, a tko glup? A tko zivi svoj zivot i briga ga za druge.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Pa cu ponovo citirati tvoj crno bijeli post.
    Tko tu sad tolerira unistavanje izvora vode i tko je tu sad dobar, tko los, a tko glup? A tko zivi svoj zivot i briga ga za druge.
    Mi apsolutno ne kužimo jedna drugu, ali ni ne trebamo, ako nećemo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Dobro, ako nakon što djetetu pokažem tri puta kako se računaju npr. jednadžbe, i četvrti put očekujem da zna, a izvali totalno krivo, što ću mu reći nego da je glup.

Kad vidim da imam studenata koji jos uvijek ne razumiju nesto sto sam vise puta objasnjavala, obicno zakljucim da jos uvijek nisam nasla pravi nacin da to dovoljno jasno objasnim ili da im ukazem koliko je vazno da to razumiju. Reci djetetu da je glup - znam da se moze dogoditi, ali stvarno nisam mislila da bi netko mogao o tome pricati u pozitivnom smislu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da ni meni ne bi bilo lako objasniti kako se "računaju jednadžbe" :D

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

greška
    Posljednje uređivanje od Jelena : 18.03.2013. at 15:28

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma ja mislim da kužim u čemu je razlika. Ti misliš na zlobu i zloću iz "Ruže vjetrova". Ja mislim na realni život gdje nije sve crno bijelo kao u Ruži vjetrova i gdje ne možeš jednostavno zauzeti stav. Informiraš se koliko možeš i na osnovi toga zauzmeš stav.
    Možda mi netko pomogne citirati Kunderu koji je ne znam više ni u kojoj knjizi (mislim da je Šala), napisao nešto tipa: Jesu li komunisti krivi za ono što se događalo? Da li ih to što nisu znali opravdava?
    A dalje ja postavljam pitanje jesu li glupi zato što to nisu znali?
    Dala sam ti primjer za kojeg sam pretpostavljala da ne znaš odgovor, da ti pokažem da nije lako zauzeti stav i da nije sve crno - bijelo kako si ti napisala u svom postu.

(greška je bila tehnička u gornjem postu)
    Posljednje uređivanje od Jelena : 18.03.2013. at 15:29

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

http://www.vecernji.hr/vijesti/sto-j...-clanak-524237

Na zapadu ništa novo :/

I stvarno mi već počinju ići na jetru ovi napisi o papinoj skromnosti...te nije htio zlatni križ, te je sam platio hotelski smještaj, a čak se i u autobusu vozio. Što nam time žele poručiti? Umjesto da je to sve pod normalno mi bi se sad kao trebali diviti kakav dobar su izbor napravili...wau, papa koji se čak udostojio sam prošetati par metara i popričati s nekim službenikom umjesto da je za to uposlio nekog drugog.

A ona rečenica u emsinom potpisu me posebno ubola pa se dalje suzdržavam od daljne rasprave na tu temu jer bi mogla još i kakvu opomenu zaraditi :D

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni je najbolje kako je prao i ljubio noge osobama oboljelim od AIDS-a.
    Je l njegova pusa posebna, posebnija od ostalih pusa? Ili se borimo za ravnopravnost svih pusa.
    Da sam ja to napravila zadržali bi me na psihijatriji vjerojatno.

Odmah si zamišljam situaciju u kojoj ležim u bolnici i dolazi mi netko oprati i ljubiti noge. (A ja si mislim - ajme toliko mi je loše da nisam mogla noge obrijati )

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Off topic -MC, vezano za potpis, primjetila sam to i na portalima, zar se onda i vrag ne bi trebalo pisati velikim slovom? Ako se ne molim Bogu, molim se Vragu?
    fakat nemam pojma. odi pitaj cure na vjerskom topicu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Radnja, ne bih tako nazvala. Što tebe dovede do tog zaključka? Prije je to proces. Slušanje, gledanje, razmišljanje. Rijetko ja za nekoga kažem ili pomislim da je glup.

Dobro, ako nakon što djetetu pokažem tri puta kako se računaju npr. jednadžbe, i četvrti put očekujem da zna, a izvali totalno krivo, što ću mu reći nego da je glup. Da ga tetošim i kažem, ah, nisi koncentriran.

Ali, ponekad kad gledate što ljudi rade, gluposti neshvatljive. Dosta je otvoriti youtube.

Naravno da sam i ja napravila gluposti u životu, auuu. Glupe izbore. To je tako ljudski, zar nije?
    nikako se ne razumijemo, pa da pojasnim. radnja se zove "suditi" o ljudima, što ti navodno nikad ne činiš (tako si napisala u nekom postu). ali ipak nekako dolaziš do zaključka da su neki glupi. meni je potpuno svejedno tko je tebi glup, samo htjedoh skrenuti pažnju da ipak i ti sudiš (kao naravno svi mi ostali).

p.s. nikad svom djetetu ne bih rekla da je glupo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni je najbolje kako je prao i ljubio noge osobama oboljelim od AIDS-a.
    Je l njegova pusa posebna, posebnija od ostalih pusa? Ili se borimo za ravnopravnost svih pusa.
    Da sam ja to napravila zadržali bi me na psihijatriji vjerojatno.

Odmah si zamišljam situaciju u kojoj ležim u bolnici i dolazi mi netko oprati i ljubiti noge. (A ja si mislim - ajme toliko mi je loše da nisam mogla noge obrijati )
    to se zove dobra PR kampanja. nije bez razloga benedikt "dao otkaz". treba malo "ispolirati" imidž nakon svih onih pedofilskih i financijskih skandala i zataškivanja. i eto nam novog i skromnog (sic!) pape koji čak ljubi noge bolesnicima. možda ti bolesnici i ne bi bili bolesni (posebno u africi) da su koristili tako omražene i od crkve zabranjene kondome? ali tko bi se onda mogao pohvaliti da ljubi noge bolesnicima? divan spin. umjesto o kondomima (i odgovornosti crkve), govorimo o nogama. umjesto o vatikanskoj banci, govorimo o siromašnima.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    to se zove dobra PR kampanja. nije bez razloga benedikt "dao otkaz". treba malo "ispolirati" imidž nakon svih onih pedofilskih i financijskih skandala i zataškivanja. i eto nam novog i skromnog (sic!) pape koji čak ljubi noge bolesnicima. možda ti bolesnici i ne bi bili bolesni (posebno u africi) da su koristili tako omražene i od crkve zabranjene kondome? ali tko bi se onda mogao pohvaliti da ljubi noge bolesnicima? divan spin. umjesto o kondomima (i odgovornosti crkve), govorimo o nogama. umjesto o vatikanskoj banci, govorimo o siromašnima.
    X

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ustrajno protiv deklaracije UN o nasilju nad ženama

Vatikan, Iran i Rusija nastavili su u petak da se protive nacrtu deklaracije Ujedinjenih nacija u kojem se osuđuje nasilje nad ženama zbog pasusa o religiji, običajima i tradicijama, izjavili su diplomati, javlja agencija Fena.

Neslaganje prijeti da ne uspije 57. godišnja sjednica UN-ove Komisije o statusu žena koja se završava ovog petka. Više od 6.000 predstavnika civilnog društva učestvuje u radu konferencije od 4. marta.

Dok skandinavske zemlje insistiraju da se u završnu deklaraciju uključi skup striktnih kriterija za borbu protiv nasilja nad ženama, druge zemlje, kao Vatikan, Iran, Rusija, Sudan i Egipat trude se da je ublaže.

Religija i tradicija opravdavaju nasilje

Oni se posebno protive pasusu u kojem se tvrdi da religija, običaji i tradicije ne mogu služiti kao izgovor nekoj vladi da izbjegne svoju obavezu zaustavljanja nasilja.

Iste države su protiv toga da seksualni odnosi koje ženi nameće suprug ili partner budu smatrani silovanjem i osporavaju pozivanje na pravo na abortus.

Muslimanska braća u Egiptu ocijenila su u petak da je tekst o kojem se razgovara u UN-u u suprotnosti s islamom i da će dovesti do "potpune propasti društva" u slučaju da bude usvojen.

Posljednji pokušaj UN-a da usvoji tekst o nasilju nad ženama propao je 2003. godine.

Prema jednom izvještaju Svjetske banke koji se spominjao na konferenciji, veći broj žena u dobi od 15 do 44 godine umre od nasilne smrti nego od malarije, side i raka zajedno.
    nu, vidi ih kako su se lijepo poredali rusija, iran i vatikan (pa malo egipat, sudan)...

znači religija može služiti kao izgovor za nasilje nad ženama, a prinudan seks u braku nije silovanje? kojoj ženi treba takva religija?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

na njemačkom: beschneidung

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ma ja mislim da kužim u čemu je razlika. Ti misliš na zlobu i zloću iz "Ruže vjetrova". Ja mislim na realni život gdje nije sve crno bijelo kao u Ruži vjetrova i gdje ne možeš jednostavno zauzeti stav. Informiraš se koliko možeš i na osnovi toga zauzmeš stav.
    Možda mi netko pomogne citirati Kunderu koji je ne znam više ni u kojoj knjizi (mislim da je Šala), napisao nešto tipa: Jesu li komunisti krivi za ono što se događalo? Da li ih to što nisu znali opravdava?
    A dalje ja postavljam pitanje jesu li glupi zato što to nisu znali?
    Dala sam ti primjer za kojeg sam pretpostavljala da ne znaš odgovor, da ti pokažem da nije lako zauzeti stav i da nije sve crno - bijelo kako si ti napisala u svom postu.

(greška je bila tehnička u gornjem postu)
    Nemam pojma o "Ruži vjetrova", nadam se da to nije nešto što bih trebala znati. Idem se informirati na gugl. Vjerujem da misliš na seriju, a ne na

http://www.adria-tribunj.com/ruza%20...20vjetrova.png

Serije ne gledam, a vjetar me zanima uglavnom ljeti kad više plovimo.

Crno-bijelo, ma meni je smiješno kad to netko napiše. Pa ništa nije crno-bijelo.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nemam pojma o "Ruži vjetrova", nadam se da to nije nešto što bih trebala znati. Idem se informirati na gugl. Vjerujem da misliš na seriju, a ne na

http://www.adria-tribunj.com/ruza%20...20vjetrova.png

Serije ne gledam, a vjetar me zanima uglavnom ljeti kad više plovimo.

Crno-bijelo, ma meni je smiješno kad to netko napiše. Pa ništa nije crno-bijelo.
    Ovo je toliko besmislen post da bi moj daljnji komentar zasluzio ban.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Hvala na uvredi. Baš mi je trebala.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo, za roditelje srednjoškolaca: summer school of science

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

http://www.pzkm.org/skeptici-u-pubu-12-4-2013/

Teme i predavači:

1. Ovisnost: geni i/ili okoliš - Dr. sc. Dubravka Švob Štrac
    2. Genetički modificirani ljudi - Dr. sc. Andreja Ambriović Ristov
    3. Histerija oko “opasne” hrane – Prof. dr. sc. Franjo Plavšić

Gdje: Movie pub, Savska 141, Zagreb, http://goo.gl/maps/KwMo7
    Kad: 12.04.2013. 18h – 21h
    evo jedno predavanje prof. plavšića: link
    Posljednje uređivanje od mama courage : 19.03.2013. at 14:46

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo nešto zanimljivo: lupiga ( )

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Jelena, realschule u njemačkoj, je li to najdonja ljestvica? ili hauptschule? (uvijek miješam te dvije škole): homeschooling

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Najslabija je die Hauptschule. Ali Realschulabschluss, ako se ne varam, se stječe nakon 10 godina školovanja, znači da mama-glavna učiteljica nema niti punu srednju školu. Kod nas toga niti nema, možeš ići 11 godina, ako ideš za bravara npr.
    Malo sam išla pogledati za Austriju:
    Parents do not need any special qualifications to instruct their children at home, but they must inform the “Bezirksschulrat” (district school board) before the start of the school year of their intent to homeschool. A school board may prohibit a family’s right to homeschool only if the home school instruction is not “equivalent” to the education provided in the public school.
    Ovo je isto zanimljivo - rezultat triju diplomskih radova:
    Alle Befragten waren "finanziell sehr gut gestellt"
    Ako jedan podučava, onda samo jedan roditelj privređuje, a imaju N djece. Odakle im toliko novca.

U Austriji ima preko 2000 djece na homeschoolingu i trend raste. Većinom iz religioznih razloga. Al vidjela sam primjer i zbog neuklapanja u sredinu.
    E sad, kako to dalje ide kod zapošljavanja, je l to kao kakvo bratstvo - pa se međusobno podupiru. Za genijalce sigurno nema problema, al za prosječne ljude, kakvi smo većina, nekako bih očekivala da imaju problem kod zapošljavanja. Ili im roditelji smanjuju izbor na poduzetništvo i poljoprivredu.
    Nek i završe fakultet nakon toga, mislim da će većina poslodavaca biti oprezno kod zapošljavanja. Kad dobije na stol 100 molbi za jedno radno mjesto, onda ionako po nekim kriterijima mora prvo odbaciti 80, pa ozbiljnije pogledati 20.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 20.03.2013. at 09:34

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da je to o religijskim razlozima kao glavnoj motivaciji za HS prilično rasirena predrasuda. Moja iskustva u udruzi http://www.druginacin.hr/o-nama/ i sire poklapaju se s onim sto navodi
    http://www.nheri.org/research/research-facts-on-homeschooling.html

Reasons for Home Educating

· Most parents and youth decide to homeschool for more than one reason.
    · The most common reasons given for homeschooling are the following:
    · customize or individualize the curriculum and learning environment for each child,
    · accomplish more academically than in schools,
    · use pedagogical approaches other than those typical in institutional schools,
    · enhance family relationships between children and parents and among siblings,
    · provide guided and reasoned social interactions with youthful peers and adults,
    · provide a safer environment for children and youth, because of physical violence, drugs and alcohol, psychological abuse, and improper and unhealthy sexuality associated with institutional schools, and
    · teach and impart a particular set of values, beliefs, and worldview to children and youth.

Ostalo je off-topic pa necu komentirat

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kanga, ja sam našla na malo druge podatke (izvor je wikipedija, ali i drugi izvori):

In the 2003 and 2007 NHES, parents were asked whether particular reasons for homeschooling their children applied to them. The three reasons selected by parents of more than two-thirds of students were concern about the school environment, to provide religious or moral instruction, and dissatisfaction with the academic instruction available at other schools. From 2003 to 2007, the percentage of students whose parents reported homeschooling to provide religious or moral instruction increased from 72 percent to 83 percent. In 2007, the most common reason parents gave as the most important was a desire to provide religious or moral instruction (36 percent of students). This reason was followed by a concern about the school environment (such as safety, drugs, or negative peer pressure) (21 percent), dissatisfaction with academic instruction (17 percent), and "other reasons" including family time, finances, travel, and distance (14 percent).[20] Other reasons include more flexibility in educational practices and family core stability for children with learning disabilities or prolonged chronic illnesses, or for children of missionaries, military families, or families who move often, as frequently as every two years.
    http://nces.ed.gov/pubs2009/2009030_sup.pdf

no, treba uzeti u obzir da se radi samo o podacima iz amerike (gdje postoje i bolji uvjeti za provođenje hs), pa se neke njihove razloge (poput onog o environment) mogu razumijeti. za njemačku znam da je hs zabranjen (jer postoji obaveza odlaska u školu, a ne samo obaveza obrazovanja - naravno osim u slučajevima bolesti i sl.), ali je jednoj vjerskoj (kršćanskoj) fundamentalističkoj sekti (nakon puno peripetija) u bavarskoj ipak dozvoljeno. to su samo činjenice, da ne ulazimo u raspravu o samom hs.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

znači da mama-glavna učiteljica nema niti punu srednju školu
    ma ovo me u biti zanimalo. u ch je obrnuto, tamo je realschule najlošija, pa ide sekundar, pa gymnasium. znam koliko se moje kumče napatilo da bi pretprošle godine prošlo u gimnaziju (u 5. osnovne!).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne znam koliko vas ovdje poznaje one luđake iz westboro baptist church? ako ne znate, pogledajte ovo: video (ima još nekih tri nastavaka) i ovaj 4 godine kasnije: video

ali ovo je genijalno: link

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

p.s. evo priče njihovog najstarijeg sina koji je s 18 pobjegao od kuće (čekao ponoć da napuni 18 i pobjegao): video (još nekoliko djece/unučadi su u međuvremenu pobjegli)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je to o religijskim razlozima kao glavnoj motivaciji za HS prilično rasirena predrasuda. Moja iskustva u udruzi http://www.druginacin.hr/o-nama/ i sire poklapaju se s onim sto navodi
    http://www.nheri.org/research/research-facts-on-homeschooling.html

Reasons for Home Educating

· Most parents and youth decide to homeschool for more than one reason.
    · The most common reasons given for homeschooling are the following:
    · customize or individualize the curriculum and learning environment for each child,
    · accomplish more academically than in schools,
    · use pedagogical approaches other than those typical in institutional schools,
    · enhance family relationships between children and parents and among siblings,
    · provide guided and reasoned social interactions with youthful peers and adults,
    · provide a safer environment for children and youth, because of physical violence, drugs and alcohol, psychological abuse, and improper and unhealthy sexuality associated with institutional schools, and
    · teach and impart a particular set of values, beliefs, and worldview to children and youth.
    Vjerojatno si barem djelomično u pravu, ako ne i potpuno. Ja zaista nemam izgrađen stav o ovoj temi, nisam o tome puno razmišljala. Sad sam nešto pročitala o tome, pa u člancima vidim da većinom djeca nemaju problema sa socijalnim kompetencijama i da pokazuju poslije dobre rezultate.

E sad zbilja sam prilično sumnjičava za ovaj primjer iz filmića što ga je emsa stavila. S jedne strane je pozitivno upadljivo kako jedna curica sigurno govori, iako je jasno da se radi o naučenim rečenicama (dijete argumentira zašto je dobro obrazovanje kod kuće), s druge strane si ne mogu zamisliti da osoba koja je ukupno 10 godina išla u školu može podučavati sve predmete (osim biologije, to tata podučava), ako i stavim na stranu vjerski fanatizam. Ja sam išla preko 20 godina u školu pa ne znam da bih se usudila. Pa ta potpuna kontrola svake pjesme koju djeca slušaju, svaki tekst se prevodi i gleda je li prigodnog sadržaja za djecu i svaka knjiga koju djeca čitaju je kontrolirana. Ne smiju niti knjige o duhovima čitati. Kako jedan teolog kaže u jednom od članaka kroz koje sam proletila - ako je sve to problem, onda je i vjera upitne snage.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

MC, iz pdf-a koji si linkala lijepo se vidi da se vecina roditelja odlucuje na HS iz vise od jednog razloga, a manje od pola njih (36%) kao glavni razlog navodi religijsko *i moralno* poducavanje. Meni to ne podupire Jeleninu izjavu. Ako vama da, ok, ne bih dalje o tome.

Sto se tice primjera iz Bavarske, zapitaj se kolika bi bila sansa da su se izborili za to pravo nekim od drugih razloga. Stvar je u tome sto se ostali razlozi percipiraju atakom na sustav, dok jedino ovaj ima privilegiju smatrati se atakom sustava na slobode pojedinca. Zato takvih primjera ima, a ostalih nema.

BTW, kad malo razmislim mozda bih i ja kao agnostik, a u kontekstu hrvatskog skolstva u praksi (pogledaj za ilustraciju zadnji mali tanje.b) kao jedan od glavnih razloga za HE navela religijske i moralne razloge

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

BTW, kad malo razmislim mozda bih i ja kao agnostik, a u kontekstu hrvatskog skolstva u praksi (pogledaj za ilustraciju zadnji mali tanje.b) kao jedan od glavnih razloga za HE navela religijske i moralne razloge
    Da ne ostane visjeti u zraku: s time u vezi poslala sam mail u MZOS, ne očekujem odgovor, ali bit ću sretna već i ako to netko pročita

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sori, promakla mi je Jelenina poruka. Nisam gledala taj filmic (nemam vremena), ali vjerujem da primjera ima i ovakvih i onakvih i sve ima svoje prednosti i nedostatke, a crno-bijelih scenarija nema nigdje (kao sto si nedavno lijepo ilustrirala ), pa tako niti u obrazovanju (ovog ili onog oblika). Ja polazim od toga da bi teziste odluka vezanih uz dijete trebalo biti na roditeljima (osim, naravno u nekim ekstremnim slucajevima). Protivnici HS (znam ih puno) smatraju da bi veci upliv trebao imati sustav. I to je to.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

bravo tanja!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC, iz pdf-a koji si linkala lijepo se vidi da se vecina roditelja odlucuje na HS iz vise od jednog razloga, a manje od pola njih (36%) kao glavni razlog navodi religijsko *i moralno* poducavanje. Meni to ne podupire Jeleninu izjavu. Ako vama da, ok, ne bih dalje o tome.
    imaš pravo, više od jednog razloga. mada mi još uvijek nije jasno otkud ti ta brojka od 36%. ali, nebitno.

edit: aha, sad sam našla. ali ipak je to još uvijek najveća brojka.

Sto se tice primjera iz Bavarske, zapitaj se kolika bi bila sansa da su se izborili za to pravo nekim od drugih razloga. Stvar je u tome sto se ostali razlozi percipiraju atakom na sustav, dok jedino ovaj ima privilegiju smatrati se atakom sustava na slobode pojedinca.
    da, ovo je taman dobro zapažanje za naš topic. u biti bi i vjerski razlog trebao biti onoliko bitan tj. nebitan kao ostali razlozi.

u švicarskoj se u sličnom kontekstu često spominje obaveza školskog plivanja, kojeg neki roditelji pokušavaju izbjeći. u javnosti se percipira da se uglavnom radi o muslimanskim roditeljima, ali navodno je istina da su to uglavnom kršćanski vjernici u većem broju.

i to što kažeš

eto, bez da ulazimo u raspravu o samom hs (jer znamo da su nam stavovi različiti), našli smo temu za raspravu. super
    Posljednje uređivanje od mama courage : 20.03.2013. at 17:17

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zimus kad sam pricala s HS mamom u americi (ima zavrsen fakultet, psihologija) rekla je da mala nije sama doma i da ju ne uci samo ona, da imaju cijelu mrezu HS mama koje, ovisno o njihovom podrucju znanja i edukacije) uce djecu i da 2 ili 3 dana u tjednu ona je u grupi. ne obavlja svu edukaciju samo mama. evo, mama uz nju uci latinski i spanjolski.
    pricala je da je jedini razlog individualan pristup i razvoj djetetovih potencijala sto u skoli ne moze niti dobiti niti postici.
    dala mi je zaprimjer kako je po planu trebala u proljece poceti s mnozenjem. vidjela je da je maloj to jos previse apstraktno i odlucila staviti tu lekciju po strani. na kraju ljeta ju je ponovila i mala je usvojila materiju u roku keks jer je tada bila spremna.
    onos to je mene iznenadilo (osim da svaka drzava u US ima svoja pravila, od onih da ne trebas od drzave nikakav nadzor do onih da tjedno moras drzavi predstavljati nastavni plan) je to da do koledja mogu imati HS.
    pokusavam to zamisliti kako bi bilo kod nas

btw, nisam primjetila da su vjernici :D

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ma ja taj HS prije svega smatram okrutan način roditeljstva prema samim roditeljima za te mreže znam (nešto poput preteča školi), ali to što je netko stručnjakinja u nekom polju, još uvijek ne mora značiti da ima i pedagoško znanje i iskustvo na djeci primjeren način prenijeti znanje (mada se stiče utisak da to možda i nije bitno u hs).
    haha, zamišljam sebe da podučavam vašu djecu njemački jezik.

nego, ovo je zanimljivo: ekonomsko nasilje

brojka od 30% nije mala

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e to da do koledja mogu imati HS.
    ćim se govori o hs u nama prorade menaĐerice

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kad vidim da imam studenata koji jos uvijek ne razumiju nesto sto sam vise puta objasnjavala, obicno zakljucim da jos uvijek nisam nasla pravi nacin da to dovoljno jasno objasnim ili da im ukazem koliko je vazno da to razumiju. Reci djetetu da je glup - znam da se moze dogoditi, ali stvarno nisam mislila da bi netko mogao o tome pricati u pozitivnom smislu.
    U pozitivnom smislu? Kako to misliš? Pa biti glup nije pozitivno. Ni biti takav da ti netko može reći da si glup. I ne kažem na glas da je glup (to nije pristojno reći), ali kažem: Pa, kako TO ne kužiš, da mu iz tona bude jasno što je.

Da malo citiram:
    “Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam baš siguran.” – Albert Einstein

Jesam HSala srednjoškolca godinu dana, i ni malo mi nije bilo lako suzbiti svoju nestrpljivost da brže nauči. Uspjeli smo, a koliko je mojih sijedih posljedica toga, bolje da ne znam. Nije iskustvo koje bih ponovila. Ni preporučila.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 20.03.2013. at 18:17

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

U pozitivnom smislu? Kako to misliš? Pa biti glup nije pozitivno. Ni biti takav da ti netko može reći da si glup. I ne kažem na glas da je glup (to nije pristojno reći), ali kažem: Pa, kako TO ne kužiš, da mu iz tona bude jasno što je.
    To sto ne kazes na glas (jer nije pristojno reci ) nego mu to porucujes tonom ne mijenja nista na stvari (zapravo, neki psiholozi tvrde da implicitne poruke na djecu djeluju jace od eksplicitnih). Zgranulo me saznanje da si takvo vrijedanje druge osobe istakla kao nesto normalno i podrazumijevajuce (odatle - "u pozitivnom smislu").

Izjava AE o ljudskoj gluposti je uopcena, a ne usmjerena na konkretnu osobu. Osim toga, meni se cini da ima i suptilne autoironije u njoj (veliki ljudi su cesto skromni, iako nije pravilo). U svakom slucaju, primjer ti je potpuno promasen.

HS i nije za svakoga (ali to ne pomaže da onaj za koga to nije pokušava upravo sebe dati za primjer, snebivajući se nad time kako bi to izgledalo).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

potpisujem kangu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

lijepim, pa kad budem imala vremena, proučim: link

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

potpisujem kangu.
    još ćeš na kraju i hs potpisat

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ćim se govori o hs u nama prorade menaĐerice
    razmisljala sam se jel uopce ima 'rvatska rijec, a znas da mi je dj u krvi :D
    i da, zamisljam tvoj njemacki s bicem
    svoju edukaciju zamisljam s litrom rakije po danu :D
    Posljednje uređivanje od leonisa : 20.03.2013. at 21:34

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Što se tiče ekonomskog nasilja, nekako mi nije lego taj članak. Mozda jer u familiji poznajem obrnute slucajeve (supruznici podjednako zarađuju, a novac stoji kod žene) a ove opisane ne, pa sam pristrana.
    Je l ima nekih podataka o situacijama gdje zene dosta bolje zarađuju, kako to muževi podnose? Nacelno ce svi reci -super, al čini mi se da nisu bas zbilja sretni s tim. Barem ne na Balkanu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisam još stigla pročitati taj članak, jelena.

http://vimeo.com/62202050#

adrijana o džuditki

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •