zanimljivo: građanski rat
zanimljivo: građanski rat
znate li tko je sophie scholl?
imate ovdje cijeli film o njenim posljednjim danima (i ispitivanju kod gestapoa): link
morate imati dobre živce da gledate ovo: video
Za gledati, ne treba živaca, jedino ako vam je dosadno deset minuta gledati sad mušku, sad žensku facu.
Za slušati, vjerojatno treba.![]()
Dobar! Jedan komentar na Pijev život, meni super lego (i film i knijga) zbog svih tih pitanja i mogućnosti raznih odgovora na njih, je bio - stila, svaka čast autoru (Ang Lee, ovaj od "Kauboja" isto), koji se u high profile holivud filmu usuđuje propitkivat i religioznost (iako, po meni, autorov odgovor je da je religion "a better story", but, nevertheless - story it is, pa je i ateist u meni zadovoljen).
E, i smišan mi je bio komentar u knjizi, umrla na to, stila da su mu agnostici još gori od ateista (za koje, of kors, pretpostavlja da će na death bedu reći hello, my lord), jer kako možeš bazirat život na sumnji. Očito autor ne kuži da su ta pitanja nekima irelevantna. Unatoč svemu, super knjiga i o vjeri i o nevjeri, u u tome kako lijepo u svemu možeš bit eklektičan i napravit svoj vlastiti patchwork koji ti najbolje paše.
Još jednu knjigu čitam, onu Enduring Love, isto jedan racionalist biva stavljen u kontrapunkt religijskog zelota, ne znam kako će završit, ali je zanimlljiva.
Sve su to beletristike, nisu neke "čitanke" ni u kom smjer, ali baš dobre knjige, po meni.
kužim šta je autor htio reći. ako je tebi pitanje o bogu irelevantno, onda (je)si ateist. to je definicija ateiste. agnostik (samo) ne zna postoji li bog ili ne. ako me se pita, znam li, reći ću da ne znam.
to što su neki od (nas) ateista aktivni nema veze s definicijom ateista, nego s našim karakterom i interesima (a i sa stvarnošću u kojoj živimo).![]()
recimo, ateisti smo i što se tiče hinduzima. potpuno nam je irelevantno postojanje krishne. ne razmišljamo uopće o tome. iz sasvim logičkih razloga ne raspravljamo o tome niti o našem ateizmu prema krishni. da živimo u indiji sigurno bi situacija bila drugačija. da živimo u pakistanu razmisli bi dobro je li bi uopće stavili na fejs bilo kakvu obavijest koja upućuje na naš ateizam. :/
Posljednje uređivanje od mama courage : 29.03.2013. at 14:36
misliš da u hrvatskoj postoje ljudi koji nikad nisu došli u situaciju da su se morali bilo kako "pozicionirati" iz svoje "irelevantnosti" prema pitanju o bogu? da nikad nisu "promislili" vjeruju li ili ne? znaju li ne znaju li? ili da nisu došli u dodir s tim pitanjem (samim tim kako ih roditelji odgajaju)?
Odgovorila bih, ali ne razumijem baš pitanje. Što me, zapravo, pitaš? Ovo iz Pijevog života - taj glavni lik je istovremeno kršćanin, musliman i hindus, tata mu je ateist, koliko shvaćam tog lika, njemu je nezamislivo da se o postojanju boga (njemu prevažnog pitanja, nevažno koji je bog - muslimanski, hinduistički ili katolički - ima neki stav stila "a, vidit ću kad umrem, nikad se ne zna". Općenito, važna mu je vjera - vjera u dobar ishod, u preživaljvanje, koji put i predavanje situaciji... nije onako crno-bijelo, a isto tako je u toj situaciji dao zamaha i "animalno-naturalističkom" dijelu sebe. Taj "Pijev život" nije neka aktivistička literatura...
Muslimani u Njemackoj traze obiljezavanje njihovih vjerskih blagdana. Spominje se interreligiozni kalendar. Navodno ne traze praznike (slobodne dane), nego samo da se drzavno priznaju njihovi blagdani.
http://m.welt.de/article.do?id=debat...cid=Startseite
Jedan od komentara citatelja
"Ich fordere atheistische Feiertage! Ich will den Tag der Freiheit von Religion, den Gedenktag der ermordeten Apostaten und Häretiker, den Religionskritiktag und ganz besonders den Tag der Religionsbeleidigung!"
Jelena, ovaj tvoj link je jako zanimljiv.
danas je topless jihad day, pa sad, tko je spreman pokazati cice za dobru stvar?
netko je pitao, čemu gole sise u katedrali i sl. možda dobije odgovor sa službenih stranica:
FEMEN book: "In the beginning, there was the body, feeling of the woman’s body, feeling of joy because it is so light and free. Then there was injustice, so sharp that you feel it with your body, it immobilizes the body, hinders its movements, and then you find yourself your body’s hostage. And so you turn your body against this injustice, mobilizing every body’s cell to struggle against the patriarchy and humiliation. You tell the world: Our God is a Woman!
Our Mission is Protest..."
још Хрватска ни пропала док ми живимо
Posljednje uređivanje od daddycool : 08.04.2013. at 21:42 Razlog: maknuo link na stranicu uvredljivog sadržaja
Dobro, stavila si link, do malo prije je bilo samo par riječi ćirilicom. Tih par riječi nije naslov, jer ne počinju velikim slovom, nije rečenica, jer nema točku na kraju, a ni ono veliko slovo na početku.
Tako da iz toga ne mogu pročitati tvoje mišljenje o tome.
Ja ćirilicu normalno čitam i ne predstavlja mi ni najmanji problem, ali mi nije jasno zašto samo stavljaš linkove, napiši nešto o tome.
Jer, mislim da nije provokacija to što staviš ćirilicu. Koliko te čitam, mislim da nije.
No, ako se radi o slobodnoj misli, pa stavi neku svoju. Misao, naravno.
beti, ne zamjeri, ali nemam volje (na ovom topicu) objašnjavati svoje misli niti se obazirati na tvoja "pandurske" opaske (znam da nisu zlonamjerne, ali jednostavno nemam želju/snagu whatever) , nego raspravljati. tko je shvatio, nastavit će raspravu (ili neće).
Svaka čast, GA! Još jedna akcija po mom guštu![]()
Meni se ne sviđa transparent, ispod svakog mi je nivoa. Ruka na srcu, ***** u glavi?!? Tko to smišlja, ovakvim parolama se samo gube simpatije javnosti
Posljednje uređivanje od daddycool : 08.04.2013. at 21:43
sve što sam mogla je lajkati tekst na linku. i učiti djecu da je pismo pismo, a čovjek je čovjek. ni bolji ni gori zbog toga jel se potpisuje ovako ili onako. transparenti ni meni nisu sjeli, ali shvaćam poveznicu. ćirilicu čitam i pišem, dovoljno sam stara da se sjećam svega.moja djeca je ne znaju, ali se ipak nadam da znaju taman toliko da im ovako nešto ne padne na pamet http://www.jutarnji.hr/prozvali-su-n...rilica/989675/
Evo tko nije gledao, Peratović (novinar i glasnogovornik Pokreta za sekularnu Hrvatsku) o sekularnosti u Duhovnim izazovima
Ja uopće ne kužim cijelu frku kad su Hrvati ćirilicom pisali prije nego latinicom...
Što mislite o ideji humanističkih radionica? Žao mi je da mi curka nije malo veća pa da skupa odemo. Prije par godina sam čitala o ateističkim kampovima za klince u VB i pomislila, jednom ćemo tamo...ja i moje buduće dijete
Što se tiče ćirilice, ma nije ona toliki problem. Problem je vlast. Pa je tako jednom Riva, drugi put je ćirilica itd. Uvijek je nešto. Osim ako nije HDZ.
Ja čak ne bih rekla ni da je problem vlast. Ako malo pogledamo, vidimo da je nacionalizam u Hrvatskoj najžešći tamo gdje su regije bile najpogođenije ratom, i gdje se nakon rata najmanje ulagalo. U Vukovaru nisu do kraja sankcionirani zločini imenom i prezimenom, nema posla, nema perspektive, i ljudima ne preostaje ništa drugo, nego da žive u prošlosti i hrane se mržnjom i nacionalizmom. Što ne opravdava ovakve skupove i izljeve mržnje. Samo, problem je puno kompleksniji nego što se to na prvu čini.
Slažem se, da je gospodarstvo u boljem stanju i da je općenito klima pozitivna, bilo bi teže mobilizirati ekipu za ovakve prosvjede.
Ali opet, sjetimo se Rive. Tada smo imali rast, situacija je bila pozitivnija nego danas, a deseci tisuća su arlaukali sa Rive u Splitu.
Mi smo zapuštena i zaostala nacija, treba tu i gospodarstva, ali i obrazovanja...puno, mnogo, jako.
Pa jasno je to svima. Kriza hrani nacionalizam i diktatore.
Ovaj put je Milanović po meni dobro reagirao. S jedne strane emocije, s druge strane Ustav. Nikome ne smeta talijanski u Istri, a i s njima smo bili u ratu. A tek Nijemci i Francuzi u Elzasu. Da su drugi nazivi u Vukovaru napisani na Sanskrtu, ljudi bi se zabavljali oko toga, ovako projiciraju sve svoje frustracije na ćirilicu. Ne mogu reći da nemam razumijevanja za njihove emocije, ali ne mislim da se to sad može odgoditi na malo pa će biti bolje iduće godine.
Malo zabavnija tema negdje gdje se brinu o ljudskim pravima i jednakosti spolova:
http://www.sueddeutsche.de/auto/neue...echt-1.1634273
Highlights
Tj., prije je stajalo da na određenim mjetima auti na određenim mjestima moraju propustiti pješake i vozače kolica (invalidskih) ubuduće moraju propustiti "one koji pješače" i "one koji se voze u kolicima"Bislang stand beispielsweise in Paragraf 26 StVO, dass Autos an bestimmten Stellen Fußgängern und Rollstuhlfahrern die Fahrbahn überqueren lassen müssten. Künftig müssen sie dies "den zu Fuß Gehenden" sowie den "Fahrenden von Rollstühlen" ermöglichen.
"Pješak" je također zamijenjen s "tko ide pješice"Auch das Wort "Fußgänger" wurde ersetzt durch: "Wer zu Fuß geht".
![]()
damir hršak (čovjek je vjernik, da ne bi bilo zabune)
xŠto se tiče ćirilice, ma nije ona toliki problem. Problem je vlast.
pokušavali su preko ZO, sad preko ćirilice (ili čirilice), neumorni su.
opet cenzura na djelu. nekog je uvrijedilo "govno u glavi" na transparentima, pa je admin pobrisao link i održao mi lekciju. ne vrijeđamo se na manipulacije, thompsonove pjesme, na "evo zore, evo dana" što se čulo na prosvjedu, na pogrešno napisanu riječ "čirilicu", vrijeđa što se jed(i)na skupina ljudi tom izrežiranom šovinizmu javno suprotstavila. a stavljajući link sam upravo na to htjela skrenuti pažnju - na tekst koji je išao uz sliku. na samo akciju, a ne na riječi na transparentu.Posljednje uređivanje od daddycool : 08.04.2013. at 19:42 Razlog: maknuo link na stranicu uvredljivog sadržaja
sve me to dovodi do zaključka da sam ipak previše ozbiljna (i po godinama i po forumskom stažu), a ovaj topic (a bome i moje slobodno vrijeme) meni je previše bitan, da si moram dopuštati da me se svako malo udara adminskom palicom po prstima i drži pridike kako da se izražavam i što i kako da pišem. dozlogrdilo mi je to, pa se za sada odjavljujem. čitamo se i dopisujemo na nekim drugim internetskim platformama, a i vidimo se uživo. ljeto će...
long live and prosper!
x
zar netko stvarno misli da je ovdje riječ o ćirilici?
i, ajmo malo u prošlost.
radi se o ustavnom zakonu o pravima manjina koji je donesen 2002. godine. tim zakonom osigurana je mogućnost korištenja ćirilice. dakle, hdz je imao godine i godine da navedeni zakon promijeni. no, nije ga mijenjao.
ne znam zašto se donose zakoni u ovoj državi, ako se ne misle primjenjivati. čekalo se s primjenom, čekalo, i onda je 2009. godine, ćirilica je i uvedena statutom grada Vukovara. statut je trebao biti promijenjen, ajmo reć, odmah po donošenju navedenog ustavnog zakona, no promijenjen je 7 godina poslije, dakle spomenute 2009. godine.
a sad slijedi poslastica.
za uvođenje ćirilice glasalo je 11 vijećnika HDZ-a, dvojica vijećnika HSP-a i trojica vijećnika SDSS –a, a trinaest SDP-ovih vijećnika bilo je protiv. zašto, pitate se. nezgodno je kad imaš vlast na knap, što bi se reklo. pa su ti te tri ruke srba jako jako bitne. pa im daš koji ustupak, hebeš ćirilicu, tko će ćirilicu uvest.
i, onda je došla 2013. i karamarko, koji će svaku priliku iskoristiti, a ne bi li malo popravio svoj prestrašan rejting koji ima u javnosti.
pa ako to nije g*vno od politike, a fakat ne znam što je.
ukoliko imam krive informacije, slobodno me ispravite.
Transparent je svejedno bio uvredljiv.
Da netko ovdje linka juru i bobana i to bi bilo obrisano i dobio bi opomenu.
Generalno ne razumijem odakle političke teme na ovom forumu i koja im je veza sa ovim topicom.
(uz pitanje da li je moguće biti branitelj i gej sad mi se nameće i pitanje da li je moguće biti ateist i biti protiv natpisa na Čirilici u Vukovaru)
može li mi netko tko je pratio temu opisati neuvredljivim riječima kakve naravi je bio taj uvredljiv sadržaj na linku koji je uklonjen iz posta MC?
![]()
Tužno...
Inesz, svakodnevica je često puno uvredljivija od ovog transparenta... samo je umotana u neki jeftini šareni celofan... a link je bio čisti art brut!
Posljednje uređivanje od Mojca : 09.04.2013. at 10:20
Inesz, šaljem link na pp
moja prva pomisao je bila da se transparent može nezgodno interpretirati
ali s obzirom na situaciju, opravdan je.
Ne mislim da se može Juru i Bobana, klanjanje poglavniku i poziv na prelazak Drine da bi se zapalilo Srbiju izjednačavati s time da nekome kažeš da ima "govno u glavi", čak i da je emsa to napisala (a nije!).
Mima, tko misliš da bi se trebao baviti politikom? Crkva? A ostali ne? Odnosno da ateisti ne bi trebali izreći svoje mišljenje kada se radi o pravima nacionalnih manjina i manjina općenito? Ili o zabrani plakata?
Mislim da je moguće biti ateist i protiv napisa na "čirilici" u Vukovaru i još k tome biti branitelj, a možda čak i lezbijka, to apsolutno nema veze jedno s drugim. Niti ateisti, niti crkva nemaju monopol na moral.
Branitelji izlaze kada iz zovu s Kaptola i iz HDZ-a, hoćeš pred katedralu, hoćeš na rivu, hoćeš na Trg neki dan.
Cvijeto, super ti je post s pregledom glasača za ćirilicu!
Pa šta je daddy bio admin na skupu pa je propustio brisati Juru i Bobana?
Ne, mislim da su pravila ovog foruma takva (ili su barem nekad bila) da na njemu nema mjesta za političke teme, a da su ova tema i njoj "nasuprotna" otvorene sa idejom da se raspravlja o izazovima odgoja u duhu vjere ili u duhu ne-vjere, a da aktualna problematika natpisa na ćirilici u Vukovaru niti sa jednim od toga dvoje nema ama baš nikakve veze.
Ja nisam shvatila ovaj topic kao pitanje odgoja i roditeljstva, jer niti ima takav naslov, a otkad ga pratim i nisu bile dominantne odgojne teme. A političkih tema je bilo koliko hoćeš na ovom forumu, od ulaska u EU, do Zakona o medicinskoj oplodnji, plaćanja vrtića i sl. tema koje nemaju veze s odgojem nego s trenutnom vlašću.
Posljednje uređivanje od Jelena : 09.04.2013. at 11:43
A aktualna tema je vezana uz toleracniju i suživot i definitivno ima veze s odgojem. Iako, istina je da je za razvoj i razumijevanje tolerancije važan raznoliki život i promjena okoline kako bi iskusio što znači biti manjina, što znači biti povlaštena manjina, a što znači biti omalovažavana manjina, isto tako naravno i za većinu. Puno se može naučiti čitanjem, al na vlastitoj se koži najbolje uči.
Ne znam je li ovo meni ili mimi namijenjeno, ako je meni, onda ja odgovaram Mimi da joj kontraprimjer (Da netko ovdje linka juru i bobana i to bi bilo obrisano i dobio bi opomenu.) nije prikladan. Jedni zovu na promišljanje, a drugi zovu na klanje. Barem ja tako vidim (bez obzira što je s riječju "govno" izvan granica pristojnosti).
Potpisujem i ovo, i Pomikaki i ostale cure.
Tranparent je manje uvredljiv od skupa, poruka na skupu i faca koje su se tamo okupile. I razloga.
Ali svi ti fini ljudi koji se stalno vrijeđaju stavovima poput ovih naših na forumu, nikako da se uvrijede zbog drugih stvari.
A brisanje linka, mislim stvarno. Svaka čast na administriranju, već neko vrijeme ono se zove - kako ubiti ovaj topic. Pa, eto, uspijeva...
Evo, pa se vrijeđajte: Stolica u glavi
Evo koristim citat Zuske da odgovorim Jeleni. Na ovo sam zapravo odgovarala, mc je to napisala, pa cvijeta potpisala, pa si ti, Jelena, slično napisala, pa sad Zuska.
Nema mi smisla brkat tako situacije. I meni je puno vezano za skup puno gore nego link na kojem se vidi slogan, ali daddy administrira forum. Mislim, kako se može reći: aha, a nikome ne smeta što se na skupu pjevalo, govorilo...pa smeta, naravno, ali šta da admin foruma radi s time?
A uvredljivih ima i vjernika i ateista.