Stranica 61 od 101 PrviPrvi ... 1151596061626371 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,001 do 3,050 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

btw gdje si nasla produzenu verziju njenog citata? ja sam nailazila samo na skracenu:
    Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da najviše pravosudno tijelo snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školstvu. 'No traži da se nastavni sadržaji sustavno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima', kazala je Omejec.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 22.05.2013. at 12:30

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali drugi sudac (izvjestitelj?) kaže ovo:

Po riječima suca izvjestitelja Mate Arlovića država je nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece.
    "U konkretnom slučaju država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim odnosno javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece", ustvrdio je Arlović.

To ne zvuči kao formalni problemi radi procedure uvođenja, nego baš kao ono na što su se udruge koje su protiv ZO žalile.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

e to je i meni upalo u oko. narocito nakon procitanog http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/d...---287555.html

mediji su totalno kontradiktorni. bas me zanima gdje ce biti ona presica u 13h i sta ce na njoj biti receno.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

http://www.jutarnji.hr/-u-ime-obitel...endum/1104053/

zanimljiv mi je i komentar mare milin na kraju.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Može li se zahtjev za referendumom odbaciti zbog "proceduralnih" pogrešaka? Smiju li se potpisi skupljati po kućama, vrtićima, fakultetima, tvrtkama...?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vjerojatno može, ali tko će dokazati te proceduralne pogreške?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa sigurno ima svjedoka.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

MOja frendica ih je svaki put slikala kad bi postavili štand pred njenom zgradom.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a ima i prikupljanja potpisa na način da jedna osoba ispotpiše sve ostale

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni su ti medijski napisi ovih dana sa obadvije strane jako smiješni, i o napadima na volontere, i o nepravilnosti kod sakupljanja potpisa.
    Pa i ta Mare Milin, kako se odrasla osoba uopće može ovako pravdati, kako možeš nešto potpisati a ne znati što potpisuješ!?
    (što rekao moj kolega jednom volonteru - potpisujem samo uz prisustvo odvjetnika)
    Tako da iskreno ne vjerujem da bi Sabor mogao odbaciti zahtjev na temelju navodnih nepravilnosti, ako stvarno utvrde da je sakuplen dovoljan broj potpisa.
    No ne znam što je sa onim člankom zakona o tome da se može Ustavnom sudu referendumsko pitanje dati na provjeru ustavnosti, jer ne razumijem do kakve je tu točno promjene u zakonu došlo.
    Zvuči mi zaista nevjerojatno da bi se za baš svako pitanje mogao raspisati referendum, jer po toj logici se mogu postaviti stvarno svakakva pitanja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    MOja frendica ih je svaki put slikala kad bi postavili štand pred njenom zgradom.
    ZAšto, to nije dozvoljeno?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A što je sa onim nedavnim skupljanjima potpisa?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, povodom odluke Ustavnog suda o privremenom ukidanju Zdravstvenog odgoja, dati izjavu vezano uz odluku Ustavnog suda, održat će u 14:30 sati u Velikoj dvorani MZOS-a, izvanrednu konferenciju za medije.
    .

snimka izjavehttp://www.hrt.hr/index.php?id=vijes...ash=4999ed9b73
    Posljednje uređivanje od leonisa : 22.05.2013. at 13:21

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mima, zašto ti je smiješno pisanje o nepravilnostima pri skupljanju potpisa?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zato što su svi napisi koje sam o tome pročitala, kao i oni o napadima na volontere, na nivou rekla-kazala.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    ZAšto, to nije dozvoljeno?
    Nije.
    Kaže ona, a time se bavila više nego ja. Da je dozvoljeno samo na određenim mjestima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Stvarno ne znam, ja sam u kontekstu ovih napisa o nepravilnom sakupljanju potpisa pročitala samo da se potpisi moraju sakupljati na označenom mjestu, a štand to je.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni jedino pada na pamet mjesto na kojem je stand postavljen i dozvola za njega

al vise me brine, tesko dokazivo, potpisivanje u ime drugih.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

"Izjaš­njava­nje birača o potrebi da se zatraži raspisiva­nje referenduma može se održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine).Organizacijski odbor je dužan prijaviti mjesta na kojima će se održavati izjaš­njava­nje birača o potrebi da se zatraži raspisiva­nje referenduma policijskoj upravi na čijem se području izjaš­njava­nje održava, pet dana prije početka izjaš­njava­nja."

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mojoj frendici su zvonili na vrata, mislim da nisu nosili štand sa sobom.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mislim da smiju imati standove posvuda, ali sigurno ne smije profesor na fakultetu skupljati potpise!
    strasno se osjecam. zamislite koliko je to ljudi potpisalo. sad ovo sa ZO. prosvjedi protiv cirilice. dzabe meni moja mikroklima i ljudi kojima sam okruzena, kad se evidentno, po vrijednosnom sustavu, sustinski razlikujem od velike vecine. i to nije dobar osjecaj.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

jer ne mozemo mi vise govoriti o radikalnoj manjini. stvarnost nas je opovrgla.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Iz svega ovoga je očito vidljivo da treba postojati nekakav nadzor i za prikupljanje potpisa za referendum, neko tijelo kojem se mogu prijaviti i ozbiljno dokumentirati nepravilnosti.

No mislim da se ne treba zavaravati - jasno je da je jako veliki broj ljudi svjesno i dobrovoljno potpisao.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Iz svega ovoga je očito vidljivo da treba postojati nekakav nadzor i za prikupljanje potpisa za referendum, neko tijelo kojem se mogu prijaviti i ozbiljno dokumentirati nepravilnosti.

No mislim da se ne treba zavaravati - jasno je da je jako veliki broj ljudi svjesno i dobrovoljno potpisao.
    potpis

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    dzabe meni moja mikroklima i ljudi kojima sam okruzena, kad se evidentno, po vrijednosnom sustavu, sustinski razlikujem od velike vecine. i to nije dobar osjecaj.
    Ovako sam se ja osjećala u 90-tima, a tad još i nije bilo foruma

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

to tocno kaze MM, ja sam bila premala, da mrznje ima kao u 90ima.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Nisu još skupili sve potpise. Treba im preko 400.000 jer Ustav kaže da je 10 posto od ukupnog broja birača, to znači da se gleda cijeli registar birača, a ne samo popis birača.

Ako netko hoće odluku USUD-a, pošaljite mi mail u inbox pa vam je pošaljem.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo je na netu: odluka

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu još skupili sve potpise. Treba im preko 400.000 jer Ustav kaže da je 10 posto od ukupnog broja birača, to znači da se gleda cijeli registar birača, a ne samo popis birača.

Ako netko hoće odluku USUD-a, pošaljite mi mail u inbox pa vam je pošaljem.
    Pa koliko to ima birača u RH?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Podsjetila je da je ovo prvi slučaj u kojemu Ustavni sud odlučuje o ustavnim odredbama koje govore o odgovornosti roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, ali i da djetetu osiguraju pravo na potpun razvoj osobnosti.
    Da, to baš o tome se vodi računa kod djece koja idu na vjeronauk "reda radi", "zato jer svi idu" i sličnih pobuda.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

možda još i nisu ali mislim da nije upitno da li će uspjeti
    ostaje nada da će referendum pasti zbog neustavnog pitanja a ako se niti to ne dogodi i netko stvarno odluči spiskati silne novce na ovakvu ****** onda se nadam da će pasti jer neće izaći 50% ljudi

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja se slažem, ali ne možeš reći da nema određenog pritiska ako te potpis pita profesor na fakultetu ili teta u vrtiću. (ne, tamo nema štanda).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku
    možda još i nisu ali mislim da nije upitno da li će uspjeti
    ostaje nada da će referendum pasti zbog neustavnog pitanja a ako se niti to ne dogodi i netko stvarno odluči spiskati silne novce na ovakvu ****** onda se nadam da će pasti jer neće izaći 50% ljudi
    misliš da je potrebno da izađe 50%?

ako se ne varam, ni to nije potrebno.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo ti popis birača za EU referendum: LINK

Bauk je prošli tjedan medijima rekao točnu brojku koja im je potrebna, a ona ne na tom tragu oko 450.000. Tu su i birači u Hr i dijaspora.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo je na netu: odluka
    Kopiram dio koji mi se čini bitan.
    III. UTVRĐENJA I OCJENA USTAVNOG SUDA

8.Iz prigovora navedenih u točki 7. obrazloženja ove odluke može se zaključiti da predlagatelji osporavaju i materijalnopravnu suglasnost s Ustavom IV. modula Kurikuluma zdravstvenog odgoja jer on, prema njihovu mišljenju, sadržava "ideologizirana stajališta" i slijedi određeni svjetonazor koji je aktom državne vlasti nametnut svima.

Ustavni sud u ovom ustavnosudskom postupku neće razmatrati materijalnopravni supstrat osporenog akta odnosno njegov sadržaj,a ni navodno vrijednosno opredjeljenje koje mu pridaju predlagatelji.

Podsjeća, međutim, da esencijalna načela na kojima se temelji demokratsko društvo u smislu članaka 1. i 3. Ustava - načela pluralizma, tolerancije i slobodoumlja - imaju i svoj proceduralni aspekt. Drugim riječima, demokratičnost procedure u okviru koje se odvija društveni dijalog o pitanjima od općeg interesa jest ono što sam akt, kao ishod te procedure, može odrediti kao ustavnopravno prihvatljiv ili neprihvatljiv. U ovom se ustavnosudskom postupku razmatra isključivo taj proceduralni aspekt osporene Odluke-KZO/13.
    KZO/13 je skraćeno za odluku o uvođenju Kurikuluma i sam Kurikulum.

U točki prije ove se navode svi prigovori predlagatelja. Neki se odnose na proceduru uvođenja Kurikuluma, a neki na njegov sadržaj sadržaj.

Nisam do kraja čitala...

Što se potpisa tiče, mislim da će ih skupit koliko god da je potrebno.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    misliš da je potrebno da izađe 50%?

ako se ne varam, ni to nije potrebno.
    bilo bi super da nam na ovo netko da odgovor
    neki dan je jedan saborski zastupnik na svojem profilu pisao o potrebnih 50%, a istodobno pravnica s pravnoga fakulteta u medijima o tome kako nema tog uvjeta

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Emsa, pogledaj članak 6 Zakona - za državni referendum odlučuje natpolovična većina izašlih, ali mora izaći natpolovična većina upisanih u popis birača, osim ako za pojedina pitanja nije Ustav drukčije propisao (EU).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zakon o referendumu i...
    Ne kužim kako to može biti nešto o čemu ljudi koji bi trebali znati daju kontradiktorne izjave?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jer ne mozemo mi vise govoriti o radikalnoj manjini. stvarnost nas je opovrgla.
    Ja mislim da je Hrv. podijeljena na crveno-plavu 50-50% ili, recimo, 40-60%. Čini mi se da se to vidi i po rezultatima izbora - plavo-crveno-plavo-crveno, nema baš tolikog kontinuiteta jednih. Mislim da je relativno malo ljudi kojima je puno stalo jedno ili drugo da bi se aktivirali, ljudi se priklanjaju većinskome, a kad uzmeš još malo veći odmak (tipa 30-40 godina), pa to su razlike vrijednosnih sustava nebo i zemlja.

Sad.... ne znam jel' to koga tješi, puno je za individualni život 20-30 godina čekat promjenu obrtnog momenta.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.05.2013. at 15:57

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Onda uzmeš još i krizu, i ono što je onaj Pakistanac Tarik Ali, gost Subversive Film Festivala govorio, da, u biti, sve evropske vlade, bile desne ili lijeve, provode istu ekonomsku politiku, onda ostaje samo svjetonazorna diferencijacija, ko što pokazuju i ove naše "kruha i igara" epizode - lakše je riješiti definiciju braka, ZO, vjeronauk, nego što je ekonomska pitanja, svi se hvataju onog što je rješivo i u biti samo po tome se vidi neka suštinska razlika različitih političkih opcija.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.05.2013. at 16:00

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emsa, pogledaj članak 6 Zakona - za državni referendum odlučuje natpolovična većina izašlih, ali mora izaći natpolovična većina upisanih u popis birača, osim ako za pojedina pitanja nije Ustav drukčije propisao (EU).
    Evo sad na rtlu rekli opet drukcije, da nije vazno koliko ce ljudi izac ako se skupi dovoljan broj potpisa, tih 450000

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U Ustavu definitivno piše većina birača koji su pristupili referendumu.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

danas na učiteljskom vijeću, učiteljica hrvatskog jezika veli za dvoje djece: pa oni ni na krizmu ne idu!
    kako može netko biti tako glup? ne kužim i gotovo, koji je vrag ti ljudima?
    nije ni dovršila do kraja kad sam joj s neskrivenim prijezirom rekla kako mislim da to stvarno nije tema za učiteljsko vijeće. čula bi me još štošta, jer sam baš nabrušena na takve, ali je isti tren završila s temom.
    što bi takvi s guštom palili lomače da su rođeni u neko drugo vrijeme. fuj.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

strasno se osjecam. zamislite koliko je to ljudi potpisalo. sad ovo sa ZO. prosvjedi protiv cirilice. dzabe meni moja mikroklima i ljudi kojima sam okruzena, kad se evidentno, po vrijednosnom sustavu, sustinski razlikujem od velike vecine. i to nije dobar osjecaj.
    do nedavno sam mislila da sam normalna, sad vidim da ispada da baš i nisam-ako gledamo kakva je većina.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

U Ustavu definitivno piše većina birača koji su pristupili referendumu.
    ovo i mene zbunjuje. mislim, ne ono sto pise u ustavu vec ono sto pricaju u medijima.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zapravo u ustavu pise:
    referendumom se odlucuje vecinom biraca koji su pristupili referendumom
    a u zakonu o referendumu pise:
    referendumom se odlucuje vecinom biraca koji su glasovali, pod uvjetom da je referendumu pristupila vecina biraca.
    osim ako za pojedina pitanja u ustavu ne pise drugacije. (kao npr odluka o udruzivanju i razdruzivanju za koje pise da je potrebna vecina izaslih biraca)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

http://www.index.hr/vijesti/clanak/o...--/679153.aspx
    eto

"Samo dajemo poruku da se donese nova odluka i da se poštuje procedura. Tako će se dobiti legitimitet koji je ovdje prijeko potreban", rekla je Omejec.
    nije ZO neustavan niti njegovo uvodjenje vec nacin, procedurta. potrebno je ispraviti proceduru, a ne ZO.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.index.hr/vijesti/clanak/o...--/679153.aspx
    eto

nije ZO neustavan niti njegovo uvodjenje vec nacin, procedurta. potrebno je ispraviti proceduru, a ne ZO.
    a arlović je prije nekoliko sati trabunjao da je i čl 63 sporan... ne zna se ni ko pije ni ko plaća. koji cirkus od države.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jlz

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •