Stranica 75 od 101 PrviPrvi ... 2565737475767785 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,701 do 3,750 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

FrancescaF avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Mene zanima hoću li ja svojoj kćerkici smjeti doći na pričest? Hoće li me svećenik ljubazno zamoliti da napustim "sveto tlo" ili će me u najmanju ruku prijekorno gledati? Smijem li se pričestiti, što iskreno i nemam želju, a ni potrebu za tim, jedino u svrhu izjednačavanja s ostalim roditeljima, da djetetu ne pravim frku u glavi....?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vertex, Stroma, ne mogu naći smajlić koji plazi jezik, pa ću samo

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Winnerici naravno neću plaziti jezik. Samo ću ostati bez teksta.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Molim vas, stanimo sada.
    Ima mnogo ugroženih skupina, i ne bih voljela da krenemo u raspravu kome je gore. Svatko nosi svoj teret i njemu je najteži. I neka svatko od nas pomogne kako i koliko može, i svijet će biti bolje mjesto.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I mislim da se nas dvije definitivno nismo razumijele, a ni ne trebamo se razumijeti.
    Dovoljno velika je i Hrvatska i svijet i svemir.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Vertex, Stroma, ne mogu naći smajlić koji plazi jezik, pa ću samo

Stvarno ne znam što bih rekla, pohvalimo te a ti tako

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku

Stvarno ne znam što bih rekla, pohvalimo te a ti tako
    Pusa.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    Molim vas, stanimo sada.
    Ima mnogo ugroženih skupina, i ne bih voljela da krenemo u raspravu kome je gore. Svatko nosi svoj teret i njemu je najteži. I neka svatko od nas pomogne kako i koliko može, i svijet će biti bolje mjesto.
    Oprosti, Storma, ali ipak bih odgovorila winnerici.
    Nismo razgovarali o tim žrtvama (iako mislim da i jesmo, ali ne nadugo), kao što ni na vjerskom topicu ne pišu svaki čas forumašice: molim često za žrtve ratnih silovanja u Vukovaru...Nismo razgovarali jer ovo nije sistematična i sveobuhvatna diskusija.

Ali jesmo na forumu na jednoj temi o tome razgovarali, i meni je to bilo praktički prvi put da čujem i shvaćam u kakvom su položaju te žene. I zar nisu njihove riječi da su im, nakon zločina čije su bile žrtve, podršku uskratili svi, i domovina, a često i najbliži?

A kad bih željela takve niske udarce zadavati kakav je ovaj tvoj, mogla bih te pitati zašto ovaj elan, organizacija, umreženost i novci potrošeni od strane Građanske inicijative nisu upotrijebljeni da se zločinci dovedu pred sud?

I još: ova domovina je i moja, također meni jedina.
    Posljednje uređivanje od vertex : 05.06.2013. at 12:41

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Na vjerskom topicu forumašice više uopće ne pišu, topic je kvalitetno zatučen.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znam, Dijana, ali to nije važno za moju poantu.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Nismo razgovarali o tim žrtvama (iako mislim da i jesmo, ali ne nadugo), kao što ni na vjerskom topicu ne pišu svaki čas forumašice: molim često za žrtve ratnih silovanja u Vukovaru...Nismo razgovarali jer ovo nije sistematična i sveobuhvatna diskusija.

Ali jesmo na forumu na jednoj temi o tome razgovarali, i meni je to bilo praktički prvi put da čujem i shvaćam u kakvom su položaju te žene. I zar nisu njihove riječi da su im, nakon zločina čije su bile žrtve, podršku uskratili svi, i domovina, a često i najbliži?

A kad bih željela takve niske udarce zadavati kakav je ovaj tvoj, mogla bih te pitati zašto ovaj elan, organizacija, umreženost i novci potrošeni od strane Građanske inicijative nisu upotrijebljeni da se zločinci dovedu pred sud?

I još: ova domovina je i moja, također meni jedina.
    Neznam Vertex, na vjerskoj temi ovog foruma nisam nikad pisala, isto kao i na vašoj temi (do nedavno). Kad s nekim želim razgovarati o vjerskim iskustvima onda volim poznavati tu osobu, pogledati je u oči. Pitaš MENE za Građansku inicijativu?! Zbog čega???!!! Ja sam se na vašu temu i javila prvi put samo zbog pljuvanja po religiji, Bogu i ostalome, a sad po pljuvanju po domovini (neposrednoj), ne zbog homoseksualaca, ne zbog zelenog ajvara, ne imputiraj mi ono što nisam nikad izrekla. Još uvijek sam fala Bogu prisebna.
    Osvrt na silovane žene iz DR nije se odnosio na ovaj forum nego na ovu temu; u kontekstu ugroženosti i obespravljenosti. Nadam se da si sad razumjela što sam mislila reći. Eto, radi emancipacije, ženske solidarnosti, empatije i svega drugog moglo se i o njima pisati, a ne izvlačiti NDH i druge gadarije iz rukava. Ali nije... Jel to isto niski udarac? Je!
    I drago mi je da dijelimo domovinu, još da svi podijelimo i osjećaje za nju, gdje bi nam bio kraj. Hvala i doviđenja!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    I drago mi je da dijelimo domovinu, još da svi podijelimo i osjećaje za nju, gdje bi nam bio kraj.
    Impliciraš da mi ostali ne volimo svoju domovinu?
    Posljednje uređivanje od Jurana : 05.06.2013. at 13:06

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Doviđenja i tebi, winnerice.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako se ne varam, mislim da sam upravo ja stavila link na organizaciju "ženskog suda" koji se planira i na temu ratnih silovanja. zašto? jer sam dio pravnog tima feministkinja koje se bave tom temom. tako da, razgovara se o tome, kako da ne. i razgovaralo se i na ovom topicu. samo što se ne čini, ne koriste se muke jedne skupine da bi se drugoj skupini osporila prava, a to je upravo činila (u jednoj emisiji prošle godine) gospođa koja promovira "sunčicu".

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i btw, nisam pričala o prošlim vremenima... pričala sam konkretno o kerumu koji ne bi zeta srbina (ili tko je ono to izjavio?) i vrlog nam prvog predsjednika koji je rekao da je sretan što mu žena nije (srpkinja ni) židovka. tako da, ne... nisam govorila o II. svj. ratu. goorila sam o hrvatskoj danas. možemo slobodno spomenuti i ružu tomašić.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

iskreno se uzasavam ljudi sa mentalnim sklopom like ifi, da se blago izrazim.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A sta radite u tom pravnom timu? Sta se konkretno radi po tom pitanju?
    Tim zenama, muskarcima i djeci (u kucama oznacenima bijelim zastavama - kucama za silovanje nisu bile samo zene) smo svi skupa okrenuli ledja.
    Nitko ne skuplja medeke niti potpise, nitko se ne ljubi pred katedralom, nema "i ja sam bio silovan" fejsbuk grupe, nema parada, nema toples protesta.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    A sta radite u tom pravnom timu? Sta se konkretno radi po tom pitanju?
    Tim zenama, muskarcima i djeci (u kucama oznacenima bijelim zastavama - kucama za silovanje nisu bile samo zene) smo svi skupa okrenuli ledja.
    Nitko ne skuplja medeke niti potpise, nitko se ne ljubi pred katedralom, nema "i ja sam bio silovan" fejsbuk grupe, nema parada, nema toples protesta.
    neću se spuštati na ovakvu razinu rasprave. fakat neću. to nema veze s iskrenom sućuti i interesom za te žene, nego se one evo i u tvom postu koriste kako bi se opandrčilo po gay ljudima.

možda je među tim silovanim ženama bilo i lezbejki... ili čak možda, o gle čuda... srpkinja? koje su silovale pripadnici hrvatskih postrojbi.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

MarijaP nije nikog poštedila kritike. Vidiš da su tu i medeki (Nepomireni) i "i ja sam bio (embrij)"...Ako sam ja dobro shvatila.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

To nije bio nizak nivo rasprave. Ukljucila sam se jer si spomenula da radis na tome. Stvarno me zanima sta se radi po tom pitanju.
    Bas nitko ih nigdje ne spominje u zadnje vrijeme, a baratalo se njima u predizbornim obecanjima.
    Ja bih isla na proteste da se tim ljudima vrati dostojanstvo. Samo, izgleda, nikome nisu zanimljivi. Bas nikome nisu zanimljivi. To zakljucujem jer ih nigdje niti ne spominju.
    Mislim da zasluzuju da se nesto napravi po tom pitanju. Sta i kako, ne znam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ok, ispričavam se, marijaP.

napišem ti u sljedećem postu što se radilo/radi.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih isla na proteste da se tim ljudima vrati dostojanstvo. Samo, izgleda, nikome nisu zanimljivi. Bas nikome nisu zanimljivi. To zakljucujem jer ih nigdje niti ne spominju.
    Mislim da zasluzuju da se nesto napravi po tom pitanju. Sta i kako, ne znam.
    X

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Druzila sam se s djecom koja su bila u logoru za koji se tvrdi da od tamo nitko nije izasao nesilovan.
    Kad sam to procitala, shvatila sam njihove izgubljene poglede.
    Zasluzuju da se bavimo njima. Zasluzuju!

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kako se samo winnerica nije sjetila reći da bi se novci i energija koji su ulupani u ovu inicijativu i koji će biti ulupani u referendum mogli iskoristiti da se recimo pomogne žrtvama silovanja katoličkih svećenika.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

iz vremena kad je bio rat znam po pričama starijih kolegica da se išlo u izbjegličke kampove i nudila se psihološka (i koja je već bila potrebna) pomoć silovanim ženama (provodile su se sati i sati terapije). jedna od učesnica (link) je isto obavljala u BiH - njena organizacija je nudila ginekološke preglede i psihološke terapije za žene žrtve rata (ovo je njeno predavanje).

jedno vrijeme, istina je, ta tema je pala u zaborav.

2010. su se feministkinje ponovno aktivirale kroz inicijativu "ženskog suda" (vidi link vidi i ovdje). dio sam pravnog tima, pravimo komparaciju zakona; zadovoljne smo da je ratno silovanje priznato kao ratni zločin. tražimo donošenje zakona kojima bi se obeštetilo žrtve, ponudila im pomoć pri svjedočenju, psihološka, financijska itd. nije samo fazon dovesti te žene na sud i onda ih ostaviti sa svojom traumom koja bi se kroz takav proces sigurno ponovno probudila.

prisustvovala sam suđenju za kerestinec. što reći... žena je davala izjavu kako su je mučili i silovali, a obitelj optuženog je sjedila u publici i dobacivala da to nije istina. bilo je to mučno za gledati. užasno.

IZJAVA ZA JAVNOST

Zagreb, 16.01.2012.

Potaknute javnim svjedočenjem žena koje su preživjele ratno silovanje u Vukovaru, izražavamo zabrinutost zbog neprocesuiranja ovih teških zločina, te marginaliziranja, relativiziranja i negiranja iskustava žena žrtava rata.

Iako je silovanje u ratu po prvi put u povijesti proglašeno ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti, te je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju donio i prvu presudu za silovanje kao ratni zločin, tragična iskustva žena koje su preživjele silovanje tokom rata 1991. – 1995. u Hrvatskoj nisu do sada ni na kakav način podstakla institucije hrvatske države da se bave ovim problemom, te da stvore pretpostavke za primjenu zakonske zaštite žena koje su preživjele zločin ratnog silovanja.

U Hrvatskoj do danas ne postoji statistika koja bi ukazivala na broj žena žrtava ratnog silovanja i seksualnog zlostavljanja, kao ni zakon koji bi im omogućio dobivanje statusa civilnih žrtava rata i ostvarivanje prava iz toga statusa.

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću - u svojoj analizi navodi da u Hrvatskoj samo 17 sudskih predmeta o ratnim zločinima sadrže i seksualno zlostavljanje civila, iako je prema saznanju ženskih organizacija i dokumentima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju jasno da je razmjer ovih zločina daleko veći.

Najveći broj slučajeva silovanja u ratu nije nikada procesuiran, a veliki broj njih u vrijeme procesuiranja nije bio prepoznat kao ratni zločin. Revizijom kaznenih djela počinjenih za vrijeme rata došlo bi se do točnijeg i većeg broja slučajeva ratnog silovanja. Stoga, povodom poziva DORH-a ženama koje su preživjele silovanje da se jave, želimo Državnom odvjetništvu skrenuti pozornost da postoje na tisuće stranica dokumentacije Međunarodnog kazenenog suda koja im stoji na raspolaganju. Dokumentacija sadrži važne podatke o počinjenim ratnim zločinima koji čekaju da ih Republika Hrvatska dodatno istraži i procesuira. Među njima je i značajan broj slučajeva silovanja u ratu.

Svjedočenja žena iz Vukovara pokazuju ne samo što su preživjele već i kako danas žive - bez podrške društva i ostvarenih prava kakva imaju druge civilne žrtve rata.

To su upravo neki od važnih razloga zašto su se ženske organizacije i pojedinke iz svih država na području bivše Jugoslavije okupile u Inicijativu za Ženski sud. Inicijativa je pokrenuta kako bi žene postale subjekt pravde i potakle stvaranje drukčije sudske prakse, te utjecale na institucionalni pravni sustav i pravnu praksu.

Suradnja organizacija civilnog društva i institucija u regiji važna je zbog utvrđivanja bitnih činjenica o počinjenim zločinima, kako bi počinitelji bili kažnjeni, a žene, bez obzira na mjesto počinjenja zločina, ostvarile svoja prava kao civilne žrtve ratra i dobile obeštećenje.

Žrtve zločina ratnog silovanja su dvadeset godina bile nevidljive i potpuno marginalizirane. Vrijeme je da rješavanje njihovog problema već jednom postane prioritet hrvatske države i društva.
    na ovoj tribini sam i sama bila prisutna: http://www.sigurnomjesto.hr/tribina-...inu-silovanja/

još malo o tome

evo i ovdje link
    za zlostavljane žene se i plesalo: link

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

MC, hvala za info i za aktivnost po tom pitanju.
    I mi bismo htjeli plesati za zrtve pa molim obavijest kad ce to opet biti organizirano.

I sramota je da u novinama ne bude dovoljno "glasno" najavljivano pa da ljudi znaju doci.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ovo je već konkretan dijalog. Možemo li nastaviti tako?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Možemo se prepucavati i dalje, mjesecima, godinama, no važno je napraviti nešto, kao što se MarijaP postavila.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dodajem da ću sankcionirati one koji nastave provocirati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajd, ajd... pišite.. ne boj'te se storme

evo o mimi simić

Ali, zapravo mi se javilo najviše strejt ekipe, parova s djecom, samohranih majki - i svi s porukom da je svijet o kojem sam na emisiji pričala svijet u kojem žele da odrastaju njihova djeca.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zanima me vaše mišljenje o Lego Friends figuricama.

http://voxfeminae.net/vjestice/vijes...iends-peticija

Iskreno, nisam uopće o tome tako razmišljala niti zapažala, dapače, baš su mi bile simpa (čak i mom sinu, ima jedan set, ta figurica mu je jedna od najdražih ), ali sad vidim da se mogu, odnosno, da ih neki promatraju i iz drugog kuta.
    Je li to stvarno nametanje rodnih stereotipa od malih nogu ili ipak samo igračka?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me vaše mišljenje o Lego Friends figuricama.

http://voxfeminae.net/vjestice/vijes...iends-peticija

Iskreno, nisam uopće o tome tako razmišljala niti zapažala, dapače, baš su mi bile simpa (čak i mom sinu, ima jedan set, ta figurica mu je jedna od najdražih ), ali sad vidim da se mogu, odnosno, da ih neki promatraju i iz drugog kuta.
    Je li to stvarno nametanje rodnih stereotipa od malih nogu ili ipak samo igračka?

Kad sam pred par tjedna jednoj curici kupovala dar za rođendan, baš sam to zapazila, da Lego nalikuje na Barbike.
    Hvala na linku, lakše je kad nisam usamljena u kritiziranju brenda kojeg sam držala ispravnim.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam dala A. da pogleda Mimu Simić jučer. Rekla sam mu da ima jedna emisija koju bih voljela da pogleda, na što su mu se oči zacaklile (jer ekran češće branim nego što nudim :D). Spao mu je entuzijazam kad sam rekla da je to govorna emisija pa sam mu rekla da odgleda 20 minuta i ne mora više ako mu bude dosadno. Odgledao je sve, smješkao se i smijao na istim mjestima gdje i mi i bilo mu je zanimljivo. Jedino je u jednom času napravio pauzu da pođe kupit slije (sličice) prije nego što zatvori trafika

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mene uzasno ljute i to necu kupiti nikad!
    Sve feminizirane i testosteron igracke lete u smece ili ih udomimo kod nekog tko nema problema s tim (muka mi baciti kad znam da ce oni svejedno kupiti).

U clanku pise da su i Doru feminizirali. Nisam vidjela nova izdanja Dora igracaka i slikovnica. Ne mogu vjerovati da su isli za tim.
    I stvarno se trebamo zapitati malo. Oni samo plasiraju ono sto narod trazi.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne kuzim kako je lego bio do sada rodno neutralan

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    riječ je o čovječuljcima.
    ovi friends imaju baš cice

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A naša se pak oduvijek igra s autićima, bagerima, kamionima &co., pa mi nemamo ovih problema. Kako sam sretna, nemate pojma. Ima jednu lutku i s njom se valjda igrala čitavih pet dana, sad stoji u čošku. Ona lijepo autiće stavlja na spavanje, pokriva ih, njeguje, mazi, pazi ko da su bebe, priča sa njima. I plišane igračke, ima joj najdraži jedan mali psić i jedan veliki. U vrtiću kad imaju dan da mogu donijeti svoje igračke od doma, ona uredno uzme autiće i nedaj bože da ih netko takne, vele tete u vrtiću, autići su svetinja. E pa ja se veselim da će potrajati. Jedino me već brine što zna već sve marke od auta, sama počela propitivati, pa joj polako oko zapinje sve nešto na one skupe, e to me malo brine ))

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma niti neutralan niti kreativan u ovom smislu kako piše u članku, pa oduvijek setovi tipa Creatora dolaze sa shemama za slaganje.
    Nego ove Lego frendice su napravljene kao velike cure sa oblinama, a prije figurice nisu bile takve (ali su svejedno bile curice i dečki, mame, tate, bake - i to ako baš hoćemo uvijek su sva zanimanja tipa doktor, strojovođa, vatrogasac muški likovi).
    Još sam za prošli Bing linkala da su Lego frendice proglašene za najgoru igračku godine

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj FrancescaF prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima hoću li ja svojoj kćerkici smjeti doći na pričest? Hoće li me svećenik ljubazno zamoliti da napustim "sveto tlo" ili će me u najmanju ruku prijekorno gledati? Smijem li se pričestiti, što iskreno i nemam želju, a ni potrebu za tim, jedino u svrhu izjednačavanja s ostalim roditeljima, da djetetu ne pravim frku u glavi....?
    FranceskaF tebi nitko nije još odgovorio, ja odgovor ne znam, mogu samo pretpostavljati, ali i mene zanima ako netko zna, ima iskustva..

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    Bili su oblikom isti. Zenski likovi nisu imali sise i struk.
    Moji se ne drze uputa na kutiji. Pa baka vozi bager, a stricek iz cistoce njeguje zivotinje. Nije mi problem sto oni prerasporede figurice po stereotipu. To moji niti ne primjete. Problem su mi sise na figurici djevojcice.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa to nisu djevojčice, to su velike cure sa kojima se djevojčice igraju. Kao Barbike.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Mene uopće smeta taj stereotip koje se još uvijek na žalost uvelike zadržao, da se curice moraju igrati sa lutkama i biti u roza, lila, crveno i šta ja znam bojama.

A možda su te lego figurice zapravo namjenjene dečkima, tko zna

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sin je vidio kutiju i rekao kceri da su djevojcice za nju, a chima za njega (pa su se poklali u ducanu, ali za to ne mogu optuziti lego )
    Mozda mi prepoznajemo dob i detalje, ali moja djeca ne.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Rekla sam mu da ima jedna emisija koju bih voljela da pogleda, na što su mu se oči zacaklile (jer ekran češće branim nego što nudim :D).
    podsjetila si me kad je meni mama negdje u šestom/sedmom osnovne rekla da ostanem gledati jedan film, da je to divan film. i ja sam bila zabezeknuta jer mi je inače branila tv.

bio je to film... "sjaj u travi". što da kažem na to? sve ljubavi su tužne... ili to ili završiš u ludari.

ja sam mojoj prošle godine pustila ovaj spot bila je oduševljena što može pjevati refren.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Moja mama dolazi i idemo skupa na Pride!

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    FranceskaF tebi nitko nije još odgovorio, ja odgovor ne znam, mogu samo pretpostavljati, ali i mene zanima ako netko zna, ima iskustva..
    Ja nisam vjernik, ali sam nekad bila pa se sjećam da se pričešćuješ ako živiš u skladu s vjerom i ako si se prije toga ispovijedla. Sjećam se isto tako kako je svećenik mojoj prijateljici odbio dati hostiju i osramotio ju pred hrpom ostalih jer joj je rekao da zna da se nije ispovijedila (on si ju tako dopuštao odgojne mjere jer smo bile djeca, mislim da nekom odraslom to ne bi napravio, ali tko će ih znati). Tak da, ovisi puno o svećeniku, ali ja ne bih riskirala. A da li će te svećenik zamoliti da napustiš crkvu, ne bi smio, ali puno toga oni ne bi smijeli pa... Opet, ovisi o njemu. Nisam možda dobro shvatila, ali ako nisi vjernik, vjerojatno je najbolje kćerkici objasniti da s obzirom da nisi vjernik, nećeš uzimati hostiju jer je to privilegija onih koji jesu vjernici. Tako da ne bude zatečena ako će svi drugi roditelji uzimati, a ti nećeš.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa Vidi poruku
    ali ako nisi vjernik, vjerojatno je najbolje kćerkici objasniti da s obzirom da nisi vjernik, nećeš uzimati hostiju jer je to privilegija onih koji jesu vjernici. Tako da ne bude zatečena ako će svi drugi roditelji uzimati, a ti nećeš.
    ms. mar ti je dala dobar savjet.

ja bih ti dala savjet da je ne pričešćuješ ali to sam ja

mojca, vidimo se!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

podsjećam na današnju tribinu:
    https://www.facebook.com/events/131710667032284/

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj FrancescaF prvotno napisa Vidi poruku
    Moj savjet je da ne brines nego samo prije pricesti nadjes priliku da sveceniku odneses kovertu.
    Ne zelim da se ovo shvati kao provokacija. Govorim iz svog visestrukog iskustva. Iako nisam vjernica, obavila sam sve sakramente jer su me tri frendice koje su se sve redom vjencale u crkvi trazile da im budem kuma a njihovi svecenici, koji su bili u razlicitim crkvama, trazili su da obavim pricest a jedan je trazio i krizmu. Nisam isla na nikakve tecajeve. Jednom sam se kao ispovjedila u nekom uredu. Unaprijed mi je bilo diskretno sugerirano sta trebam prijaviti.
    Dakle, ne brini, nemas problem, imas trosak.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo sam procitala na fejsu,
    na stranici
    Glas Razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku
    "Imamo malo vise informacija. Ucenici Obrtnicke skole Split su isli na popravni ispit iz hrvatskog jezika, a profesorica Ivanka Bilobrk im je zadala da moraju napisati zadacnicu na temu "Je li brak zajednica muškarca i žene?". U vrijeme kada se vodi klerikalna kontrarevolucija po tom pitanju. U ispitnoj komisiji je sjedila - vjerouciteljica. E sad, sama cinjenica da vjerouciteljica (prakticki agent katolicke crkve) sjedi u komisiji za popravne ispite iz hrvatskoj je vrlo, vrlo problematicna. No, tema zadacnice je ocito vise nego indikativna i pretenciozna. Zamislimo se u ulozi ucenika koji se bori za prolazak i mora pisati o tome je li brak zajednica muškarca i žene, a u komisiji sjedi agent katolicke crkve? To je otprilike kao da je neki ruski djecak davne 1937 trebao pisati sastavak o tome vodi li nas drug Staljin u svijetlu buducnost a u komisiji sjedi - partijski sekretar"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •