Nije me interesiralo mišljenje zakonodavca nego tvoje osobno mišljenje. Mislila sam da ga imaš kad si izdvojio toliko vremena na postove. Mogu li iz toga zaključiti da nisi došao raspravljati?
Iako me je cak malo i zabavila analogija da se ni dva hetero muskarca ne smiju vjencati, zapravo je super primjer za "false analogy" logicku pogresku. A takvih je vise i u mujicinim postovima i u UIO argumentaciji (ako tu postoji razlika uopce)
Arguing by analogy is probably always inferior to arguing a case directly since analogy forces us to leave the subject at hand to argue in other terms.* Analogies can be wonderfully useful when trying to help someone visualize something they’ve never seen (“the shores of the great lakes are sort of like the shores of the ocean”) or understand a new concept (“a four-year university is sort of like a two-year college”).* We have to make sure, though, that the things being compared are fundamentally similar and not fundamentally dissimilar in ways that matter.
Isto tako kohabitacija uistinu nije fundamentalna za brak.
Kaže: Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda
Citat: Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Hrvatski ustav ne primjenjuje sustav numerus clausus u pogledu zabranjenih osnova diskriminacije, već je moguće antidiskriminacijskim zakonodavstvom širiti dosege ove odredbe.
Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje. Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.
Ja ne vidim problem nigdje, osim ovog javni moral, a znamo tko je na to stavio šapu, pa manipulira ljudima.
Na žalost, ne stižem se uključivati u rasprave ovih dana, navratila sam samo da linkam ovo.
ja-sam-gay-ozenjen-i-imam-troje-djece
Nadam se da nas FrancescaF i dalje prati pa će komentirati ovu priču.
Ja zapravo nemam nikakvih problema s ovom pričom. Ako je čovjek sretan, super. Svatko bira svoj put. Ali to ne znači da je to jedini ispravni put.![]()
Ma nije meni priča toliko čudna, koliko razlog zbog kojeg je stavljena na sajt ZO-a. Što to oni pokušavaju reći, poručiti?!
A ja nisam ni gledala na kojoj je stranici, šta je to uopće, čija je to stranica?
Iako, već slutim.
zeli reci da je ona izljeciva.
jer osobe koje su bile homoseksualci, pa su sada strejt, nisu nikad ni bili homoseksualci. to je samo ili hir ili bolest.
sta mislis cija j stranica ZO?![]()
Ah, tek sam sad uočila ovo "pre"
ok, ipak imam problema s pričom![]()
Članak je izvrstan i poučan jer stavlja iskrenost na prvo mjesto. Već na prvom spoju, ona je znala sve. Vjerujem da bi i supružnici gay ljudi koji žive dvostruki život voljeli imati taj izbor.
Prst gore za informirani izbor!
X.
Čovjek je na ovaj način pomirio ono što mu je bilo važno - lijepo na jednom mjestu kaže da nije htio alternativni život jer je nepriznat, htio je obitelj, i napisao je da kao gay osoba moraš puno više toga promišljati od straight osobe, koja može "have it all".
Možda, da živi u društvu u kojem može "imati all" (i da nije vjernik odn. da njegova crkva normalno tolerira gej osobe ne kao bolest i odabir (ovaj upravo pokazuje koliko to nije odabir/hir), da može ozakoniti svoje partnerstvo, može dobiti djecu, može normalno živiti bez da ga se gura u "alternative" - šuti, samo doma to nešto prakticiraj i ne paradiraj, još hoćeš i brak i djecu, to je nezamislivo, neki se i ubijaju koliko im je to neshvatljivo i koliko su im promjene neprihvatljive (Notre Damme nedavno), pitanje je bi li uopće morao odlučivati.
ne znam kako vama, al meni se recimo, kad sebe zamislim da sam cijeli život u braku sa ženom (pa bila ona najljepša i najpametnija na svijetu, i najbolja frendica) i da se još moram nedajbože s tom ženom i seksati, brrrrr, smrači mi se odmah.
ok, njegov izbor, sretan je, valjda ipak ga i žene privlače bar malo (bar se nadam) al koja je poruka ove priče na ovom sajtu...i od toga mi se smrači odmah.
upravo tako cvijeto.
ne mogu se zamisliti s osobom istog spola i muka mi je od pomisli i zato mogu razumijeti i tesko mi bude oko srca kad cujem komentare kako se i homoseksualne osobe mogu vjencati ali s osobama suprotnog spola, nitko im ne brani.
On kaže da ga njegova žena privlači, i voli seks s njom. To je meni queer komponenta i samim time on nije (na propagiran način) homoseksualac koji se prilagodio i dobio najbolje od svega.
Ali isto tako ostaje pitanje koliko ga je društvo natjeralo na takav "kompromis".
Evo, tu sam još uvijek, pa da prokomentiram...
Super ako se čovjek stvarno tako dobro snašao i ako se osjeća tako ugodno u braku sa svojom ženom.
Ja sam pokušala. Očito mi nije uspjelo. Toliko sam dugo uvjeravala samu sebe da sam sretna, da sam ponekad čak i vjerovala u to. Sada svjesno, sebi i drugima (još uvijek ne svima) mogu priznati da sam gay, da volim žene, isključivo žene, žensko tijelo, ženske mirise, žensku suptilnost, nježnost, način razmišljanja. Vodila sam ljubav sa mužem, zamišljala druge na njegovom mjestu da bih postigla užitak, sve skupa to je bila predstava za okolinu, za moj osobni mir, za nalaženje snage da izdržim.
I meni je u teškim trenucima pomagala vjera, to koliko me Bog voli, držala sam se grčevito za tu slamku spasa....
Ali onda bih se u trenucima očaja pitala: Ako me Bog stvorio ovakvu kakva jesam, da volim žene, zašto bi mi branio da živim tu ljubav? Ne možemo to uspoređivati sa pedofilima, nekrofilima, sodomijom i ne znam s čim. Ovdje se radi o svjesnom činu, emocijama ljubavi i privlačnosti, poštivanja i uvažavanja dvije odrasle zrele osobe, koje u taj odnos ulaze svjesno, dragovoljno, u odnos koji te dvije osobe ispunjava, nadograđuje, osolobađa, čini sretnima.... Jedino loše u svemu tome je neprihvaćanje okoline, ta socijalne komponenta koja ovisi o mjestu gdje živimo, kulturi, tradiciji i vjeri koja nas okružuje.
Zato želim na kraju reći da sam sretna ako je Josh iz ovog članka doista uspio pomiriti svoja čuvstva, emocije, snove i biti u potpunosti sretan u braku sa ženom. Ali ako je ova priča stavljena tu kao neko rješenje "problema", kao lijek za sve homoseksualce koji se ne mogu suočiti sa svojom seksualnošću.... onda sam tužna. Iz osobnog iskustva mogu reći da je sretan onaj tko prepozna sebe na vrijeme i nađe načina i hrabrosti da živi to što osjeća, naravno, i osobu s kojom će podijeliti te emocije.![]()
Meni je isto priča predivna. Kontekst u kojem se plasira sumnjiv, u najmanju ruku.
Predivna mi je ta iskrenost, njihova otvorenost, donošenje odluka uzimajući sve čimbenike. Ipak, kao i cvijeti, meni je nezamislivo da budem u braku sa najboljom prijateljicom i spavam s njom, da se uopće ljubim s njom. Pa valjda mora postojati neka seksualna privlačnost, na razini kemije.
Ako je čovjek iz priče u potpunosti iskren sa sobom ako ga žene uopće ne privlače, za razmišljat je o tome što sex uopće je i što ga pokreće. Kad razmišljam, većinu heteroseksualnih parova, koji se međusobno privlače, nakon nekog vremena navodno prođe ta vrsta privlačnosti i sex se zaista svodi (ili svodi nije najbolji izraz) na dijeljenje najdublje intime...
Pa svega ima, nije svim ljudima seks jednako bitan, većini pak nije duhovna dimenzija, i tako... nije seks sve. On je vagao cost-benefit seks vs. partnerstvo i odabrao partnerstvo, a od seksa napravio valjda duhovnu dimenziju, taj dio ja ne kužim, to je kao da pokušavam skužit transcendentalnost duše, nije na meni da se pačam u meni zapravo nepoznate, a i nezanimljive predjele - ako je njima to super, i njih zanima, a nisu agresivni u stilu to je Istina, svi drugi su moji protivnici, bilo na agresivni, bilo na pasivni (obuhvatit će i njih moje milosrđe) način, super i meni.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.06.2013. at 14:38
Ajmo prvo razdvojiti seks i vođenje ljubavi, jer to nije isto. Vođenje ljubavi je nešto što nadilazi tjelesno, i ja potpuno razumijem što on priča. Njega privlače muškarci kao spol, pa i kao rod. Žene ne percipira. Njegova žena je jedina iznimka, i to zato što ju percipira na SVIM razinama. I zato vodi ljubav s njom, i uživa u tome. Iako smatra da je gay. Posve logično (meni).
Ono što u toj priči "ne valja", odnosno, kod onih koji ju šalju dalje je indirektna poruka da postoji rješenje, čak i kada si gay. E pa ne postoji. Jer da njegova žena njemu nije sve, on ne bi mogao voditi ljubav s njom, i našao bi se tamo gdje se nalaze svi oni koji pokušavaju biti ono što nisu - u osobnom paklu.
e, ina, dobro kažeš. za nas dvije bolje da se ne petljamo u te više sfere. seksa. koliko god čitam te najdublje intime i duhovne aspekte, opet ne mogu zamisliti da se seksam sa ženom. i gotovo.
recite vi što hoćete, ja mislim da u ovoj priči igra ona :Onoga-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti: skala. od 0 do 6. gdje 0 označava Exclusively heterosexual, a 6 Exclusively homosexual.
ovaj je trojka, sto posto.
Ne bih rekla. Da je trojka, bio bi biseksualac, a nije. On je dokaz da je takvo definiranje društveno uvjetovano. Čovjek je osjetio da ga privlače muškarci, a ne privlače žene, i to je to. On je zaključio homoseksualac, a ja mislim da je opako pogriješio :D Jer, da je uistinu homoseksualac, ne bi mogao spavati sa ženom. To cijelo vrijeme pokušavamo objasniti pričom o ZO (i svime vezano uz ovu temu). Orjentacija nije nešto što mijenjaš pa si svaki dan nešto drugo. Možeš negirati ono što jesi, ipak je to proces a živimo u društvu koje nekim stvarima nije naklonjeno. No nije nešto što mjenjaš kao čarape, osim ako si baš takav, no takvih je izuzetno malo.
Kada bi se odmakli korak dalje, i otišli do dekonstrukcije roda, kada se od nas ne bi očekivalo profiliranje već bi bili jedinke, koje mogu biti s drugim jedinkama, vjerujem da rod ne bi bila prevladavajuća komponenta (jer nije ni sada, samo što nismo osvijestili taj dio). I jednako tako ne mislim da bi to dovelo do propasti ...nečega.
Pa ona je očito hetero, ako joj je bilo važno konzumirati brak.
storma, taman kad mislim da sam skužila tvoj point, shvatim da ne kontam, rekli bi mi ovdje, ni kope ni špade
ovo ne kontam. zašto misliš da nije homoseksualac? ako ga privlače muškarci.Čovjek je osjetio da ga privlače muškarci, a ne privlače žene, i to je to. On je zaključio homoseksualac, a ja mislim da je opako pogriješio
Zato što bih ja definirala homoseksualca kao muškarca kojeg privlače isključivo muškarci. A on sam kaže da ga njegova žena privlači, i često vode ljubav (pretpostavit ću da je rekreativno, a ne isključivo u svrhu prokreacije). U svrhu nekog klasificiranja, možeš biti homo, hetero ili biseksualan. (U queer kategoriju bih ubacila sve ostalo, da se ne zapetljamo).
Mogu i na primjeru pojasniti![]()
Razumiješ, to je klasifikacija na temelju koji spol jesi, i koji preferiraš.
Homo - voliš osobe istog spola
Hetero - voliš osobe suprotnog spola
Bi - voliš oba spola jednako
A ako se uzdigneš iznad te klasifikacije, voliš osobu, i ako je tome tako i uopće možeš razmišljati na taj način (iako bih možda radije rekla osjećaš tako, jer to je puno više osjećaj nego odluka), spol te osobe više nije odlučujuća komponenta.
Jer taj izbor je dobar ili loš samo u segmentu koliko je to društveno prihvatljiva komponenta.
Ne moramo uopće o spolu - to može biti pitanje rase, vjere, nacionalnosti...
storma - ti sama sa sobom razgovaraš?
evo nešto na tu temu, s jednog predavanja
QUEER je
odstupanje od heteropatrijarhalnih normi, principa i vrijednosti;
preispitivanje i konstantno remećenje svega što je društveno pretpostavljeno i uvjetovano;
transgresija i dekonstrukcija pretpostavljenih konstrukata seksualnosti i identiteta, spola i roda;
stvaranje slobodnog prostora zasnovanog na principima samodefiniranja, samoidentifikacije, individualnosti, slobode i izbora;
uključivanje lezbejske, gej, biseksualne, transrodne, transpolne, interspolne i heteroseksualne populacije kroz preispitivanje njihovih (zatvorenih) konstrukcija seksualnosti i identiteta;
teorije, politike i aktivizmi koji realiziraju vezu između svih oblika opresije i diskriminacije.
Queer Sarajevo Festival
mc, vidiš da mi je zanimljivo, samo mi nedostaje sugovornika u RL, pa ovdje nadoknađujem![]()
Jedna homoseksualna ženska osoba pričala nam je upravo o tome. Kako je pokušavala izlaziti s muškarcima, pa čak i spavati s jednim od njih koji joj se jako svidio na svim područjima i čak je..uživala je u tom trenutku.
Ali kad je pomislila da je to to...i da bi to tako moglo biti i ubuduće...nije mogla zamisliti. Nije mogla zamisliti sebe s muškarcem. Dugoročno. S djevojkama joj se taj moment nezamislivosti nikad nije događao.
Sad je sretna i zaljubljena.
Pa i leonisa i cvijeta su rekle potpuno istu svar - one su hetero, i ne mogu zamisliti da bi bile sa ženom. I to je posve ok. Lako vama koji znate što ste![]()
Ja ne mogu zamisliti da se seksam sa najboljom frendicom, ali mogu zamisliti da živim s njom. Ona bi nam kuhala, a mi bismo danima vodile zanimljive razgovore i smišljale akcije. Ah... :čeznutljivo: