evo i ja da zahvalim daddyiju
Pa meni nisu bube i fetusi isto, a ni čovjek i fetus mi isto nije isto, a u prekid navedenih života nazivam drugim imenima.
Ponovit ću tvoja retorika je identična onoj..., a nisam napisala da si ti imputirala neplodnima... Budući da je meni abortus SF, a IVF nekad bila realnost, jer je moja maternica "poubijala" 19 embrija, a 10-20 "naše djece" je u laboratorijima "pomrlo", dobro sam pratila scenu i ako nađem vremena napravit ću analizu analognih izjava. Bez da teoretiziram, sasvim mi je jasno prirodno i emotivno što je embrij, što je fetus, a što dijete nakon svog iskustva.
Da, ja mislim da je pobačaj između ostalog i samoobrana i dostignuće ženskih prava i u tom smislu ga glorificiram. Isto tako, budući da sam okružena gotovo isključivo muškarcima, uglavnom porijeklom s Balkana pa se i bolje uočava potencijalni problem, svaki dan bih imala primjer šovinističkog pokušaja agresivnog nametanja.
Posljednje uređivanje od Jelena : 09.07.2013. at 14:29
Ne znam kako je tvoja maternica poubijala 19 embrija, u svakom slučaju mi je žao zbog toga.
I zanima me kako je to moja kako kažeš "retorika" identična onoj..kojoj već, (na retoriku sam mislila kad sam napisala da ti imputiraš meni).
Osobno ne mogu glorificirati nešto što počiva na uskraćenju temeljnih prava slabijeg, makar to značilo moju veću slobodu.
Evo jennifer sa svojim "kvaka" pitanjima.
A koje se to temeljno ljudsko pravo uskraćuje na temelju te inicijative? Prvo ti treba da se uopće rodiš, a onda sve
ostalo.
Jeste znale da se na Chicago Abortion Clinic ab može napraviti do 23.5 tjedna. A
nezreli fetusi od 25/26 tjedana se već danas mogu spasiti. S jedne strane će dati sve da spase, a s druge
da ubiju, kakav paradoks.
Ali i ovaj "naš" granični fetus od 10 tjedana bi vjerojatno dogurao do 23.5, pa onda u čemu je razlika
10 ili 23.5.
meni je pomalo i paradoks da se baš toliko zagovara rađanje svakog začetog ljudskog bića a tako malo brine o kasnijoj kvaliteti njegova života - počevši od toga hoće li biti voljeno, prihvaćeno, odgojeno, gladno, mučeno, odbačeno
to je naravno već rečeno, ali evo i ovo me podsjetilo
prvo treba da se rodiš da bi živio život kakav nisi htio :/
odnosno kakav ti namjene spomenute udruge
Posljednje uređivanje od pomikaki : 09.07.2013. at 15:21
Pa pretpostavljam da nije u pitanju samo temeljno pravo, da bi se zauzela za slabijeg i kad nisu temeljna prava u pitanju.
Meni je to dosta logično. Očito postoji granica od 24 tjedna u više zemalja, a ona nije slučajna. Isto tako ispitivanja osjetljivosti na bol fetusa se rade do tih 24 tjedna zbog abortusa, a za kasnije tjedne (kako sam shvatila u kontekstu boli, nije jasno je li postojanje "infrastrukture" za prenošenje impulsa do mozga koje se događa negdje u 26. tjednu dovoljno da se zna da se oni i prenose) pitanje je je li potrebna anestezija za prenatalne zahvate. Ispričavam se liječnicima, na banaliziranju medicine na razinu tehnike. Al očito je da je to trenutak kada se nešto bitno mijenja u organizmu.
Ja to ne vidim kao paradoks. Niti se radi o istim ljudima, niti se radi o istim slučajevima. Da je meni netko pokazao da postoji korelacija između dubljenja na glavi subotom oko 11.15 sati i trudnoće, vjerojatno bih dubila na glavi i ne bih pri tome mislila kako je paradoksalno što ja moram dubiti na glavi da spasim svoje embrije. Eno, na topicu o Mireni sam se dopisivala, ja se moram zaštiti uz pomoć kontracepcije od potencijalno smrtonosne operacije, a kontracepcija mi nimalo ne odgovara, a ostatak cura propitkuje je li zbilja Mirena dovoljno učinkovita kontracepcija. Mi smo naprosto iz drugog filma.
malo sam guglala...
Women's rights arguments in favour of abortion
Here are some of the women's rights arguments in favour of abortion:
- women have a moral right to decide what to do with their bodies
- the right to abortion is vital for gender equality
- the right to abortion is vital for individual women to achieve their full potential
- banning abortion puts women at risk by forcing them to use illegal abortionists
- the right to abortion should be part of a portfolio of pregnancy rights that enables women to make a truly free choice whether to end a pregnancy
This argument reminds us that even in the abortion debate, we should regard the woman as a person and not just as a container for the foetus. We should therefore give great consideration to her rights and needs as well as those of the unborn.
Pro-choice women's rights activists do not take a casual or callous attitude to the foetus; the opposite is usually true, and most of them acknowledge that choosing an abortion is usually a case of choosing the least bad of several bad courses of action.The foetus is a potential human being, but...
There is no doubt that a fertilised egg is a potential human being since, if the pregnancy runs its full course, it will be born as a human baby; the question is whether being a potential human being gives the foetus any rights.
Potential versus actual
As a general rule we don't think that potential properties are the same as actual properties, or that potential rights are the same as actual rights. Children are potential adults, but that doesn't give them the same rights or obligations as adults.
Potential beings don't have the same rights as actual beings
Generally we do differentiate between actual and potential beings, and we distinguish between their rights, too. Many of the rights of a potential person are only potential rights - they only become actual rights when the person becomes an actual person.
evo, koga zanima od novopridošlica... a defence of abortion
a imamo i njega: george carlin
who has less abortion than homosexuals?![]()
pro life pokret jednostavno - ne podnosim. i stvarno budi ono nešto ružno u meni, da se tako blago izrazim.
no, ova rasprava nije pro-life vs pro-choice.
dijanini argumenti nisu pro life, jer ne zagovara zabranu pobačaja.
nego propituje moralni aspekt pobačaja.
tako da link nije prikladan, al neka ga, just in case da se netko sjeti krenuti u tom smjeru.
vid mene, glumim dedija![]()
nisam nalijepila ovaj link zbog dijane. nego se iz njega svašta nešto može zaključiti.u ovakvim primjerima bi i neki pro liferi bili za ab. što opet znači da je (odrasla) žena u najnezavidnijem položaju.
ponekad ne tako odrasla
po ovom pitanju mi se teško svrstati, jer je ab nešto što teško mogu zamisliti za sebe
ali kako netko reče treba se staviti u tuđe cipele
onaj zadnji pasus gdje se navode ostali slučajevi je strašan
te primjere ne vidim kao argument u korist prava na abortus nego na užasne situacije koje mogu očekivati pojednice (ili ne samo pojedince) odreknemo li se sekularizma
argument za ab je prije svega broj ilegalnih abortusa koji se svejedno događaju u zemljama gdje ab ne postoji, te smrtnost žena pri takvim zahvatima
dijana je napisala zasto se djeci ne opise postupak pobacaja.
recimo, ja ne zelim znati postupak.
ne zelim znati iako sam ga prosla i iako je plod vec bio mrtav.
imam pravo ne znati ga.
za mene je to tortura. brutalna.
zamisli koliko je takvih zena
i tortura bi mi bila da se djeci u 3. osnovne prezentira ta radnja.
bez obzira na moja uvjerenja, stajalista, odgoj itd. takav sadrzaj je krajnje neprikladan.
i krajnje neprihvatljiv.
Posljednje uređivanje od leonisa : 10.07.2013. at 01:34
ali u tekstu http://forum.roda.hr/threads/78029-y...=1#post2443816 se dotice taj aspekt, zar ne?
razradjue se jednako detaljno/povrsno/taman kao i svaki drugi.
Posljednje uređivanje od leonisa : 10.07.2013. at 01:45
Jelena, jasno da je svaki slučaj za sebe, ali zajedničko im je da se tu radi o (potencijalnim) ljudima.
U vezi istraživanja odkad fetus osjeća bol ispada humanije je ubiti ga ako ne osjeća bol.
Samo što to veze nema s humanosti, ali s licemjerjem da.
Pogledala sam ovaj nalijepljeni tekst od mc:
"the question is whether being a potential human being gives the foetus any rights."
Pravo pitanje nije daje li fetusu činjenica da je potencijalno ljudsko biće ikakva prava , već hoće li mu društvo/pojedinac dati prava ili neće. Prirodni tijek stvari je poznat. Ovo je tako bezlično rečeno, kao da se radi o nekoj svemirskoj instanci koja odlučuje hoće li fetus dalje rasti ili ne, a ne o majci ili kome već.
leonisa, prošla sam isto što i ti i jest sve tako kako kažeš. Ali mislim da je pošteno djeci reći o čemu se tu zapravo radi.
Prekid trudnoće zvuči apstraktno. Ne znam koliko njih će se uopće upitati - a što je to točno, što se radi na mom tijelu?
Ne slažem se s praksom puštanja onog filma s ab-om, ali kratak info o zahvatu mi je primjeren.
moja sestra je jedna od generacija kojoj su pustili onaj film. sjecam se kad je dosla doma uplakana, izbezumljena, van sebe, isprepadana, istraumatizirana. sjecam se da je lezala s mamom u krevetu cijeli dan i noc i plakala.
prekid trudnoce u 3. srednjem (ispravak gornjeg felera) zvuci dovoljno opipljivo bez da se ulazi u detalje jer tada vec znaju sta prekid znaci, a isto tako su, na zalost, vec vidjeli dovoljno filmova sa svim onim mesarskim alatom ispred zene i urlike zena. moj prvi bio je u osnovnjaku kad ga je isla napraviti ashton (north and south). znala sam sta to znaci, a doma se niej pricalo o tome. nit je bilo ZOa
nadalje, ako se spominje da je to s nekog gledista ubojstvo, a govori se o prekidu trudnoce, zar to niej dovoljno? mislim da bi i djeca u osnovnjaku povezala, a kamoli u srednjoj.
info sta se radi, na koji nacin i kako, pa cak i bez slika vec samo teorijski dio, po meni je too much za djecu. too much mi je i za neke odrasle (traume nakon lekcije o nacinima protupravnog prekida trudnoce).
Djeci se prikazuje abortus?? U Hrvatskoj??? To je neki bolesni humor ili??
ne prikazuje se sad, nego prije 10-tak godina, čini mi se, u sklopu vjeronauka, ako si imao sreće i imao nadobudnu vjeroučiteljicu/učitelja:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...u-/188361.aspx
ovo je bilo prije vise od 10g. tamo negdje 15.
I držali su da je to bilo primjereno, a sad drže da pričati o kondomima nije?
![]()
Zalosno kakvih sve umova ima
A da se malo potrudila nasla bi filmove gdje djevojke koje su radile abortuse u srednjoj svjedoce kako je to utjecalo na njihov psihofizicki zivot i sa cime se nose sad. Filmovi nisu nimalo degutantni niti na bilo koji nacin ugrozavaju privatnost samih djevojaka.
Uostalom, u RH se najcesce abortusi vrse u braku.
A onda naiđem na ovo:
http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/...va-sotoni.html
I ostanem bez riječi. A možda to i nije tako nestvarno. Stvarno ne znam što misliti.
Znam da se u nekim dijelovima svijeta ubijaju ženska djeca samo zato što su to. I da ima raznih ljudi i misli, ali...ovo nije ljudskost. Tko li mi stavi taj članak na face? A ja još gora kad sam ga išla pročitati.
Mislim da sam ja gledala u školi taj film ali mi je blijedo sjećanje - ili mi je to netko prepričavao pa su mi ostale slike u glavi kao da sam gledala?
U svakom slučaju ne sjećam se velike traume.
Ali to ipak nije način na koji bih ja poučila svoje dijete. To je kao da učim voziti pa mi u autoškoli umjesto kvalitetne poduke prikažu slike raskomadanih tijela nakon prometne nesreće.
To je baš ono što mi je bio ključni argument protiv vjeroanuka - sve do sad temeljila sam svoj odgoj na pozitivnom pristupu a ne na zastrašivanju.
A čini mi se da je dobar dio vjeronauka nametanje osjećaja krivnje i straha zapakirano u taj lijepi celofan priče o dobroti i milosrđu.
Kao nema problema, svi smo mi grešni, tako si i ti dijete grešno! Sve što trebaš činiti je kajati se kvalitetno.
zanimljiv, premda pomalo depresivan tekst http://www.libela.org/prozor-u-svije...di-zele-djecu/
da li pro-liferi žele toj djeci za čije se živote bore ovakve roditelje?
Da li nešto čine da zaštitite neželjenu a rođenu djecu?
Mislite li zaista da je najbolje rješenje zabrana abortusa, usprkos činjenici da će tako porasti broj ilegalnih ab, čedomorstava, napuštene i zlostavljane djece?
Nije li bolje rješenje boriti se, svim silama, da se roditeljima s malom djecom osiguraju što veća prava i povlastice, kako bi mogli normalnije odgajati svoju djecu? Uz edukaciju koja bi išla u pozitivnom smjeru (za mene je to objektivna edukacija kao u citiranom tekstu ZO, a nikako krvavi vjerski obojani filmići), to je pravac kojim treba ići i koji će dati najbolje rezultate - i to ako gledamo interese tog "potencijalong čovjeka" čija se majka dvoumi da li zadržati trudnoću.
joj, ako vam fali bizarnosti u životu, internet je čudo jedno.
evo, ovdje, mrtvih ko u priči, uključujući samo u zadnjem primjeru - 300-tinjak djece.
http://www.index.hr/black/clanak/ovo...tu/669398.aspx
Odgledala sam video do kraja. Ni spomena sotone, ni ubijanja dvogodisnjaka. Prolife zenska drzi govor. Novinaru petica za bombastican tekst i naslov koji nema veze s videom.
Pardon, novinarki, Marijana Katalinic, koju kad proguglas shvatis da nije napravila gresku, vec namjerno pogresno navodi ljude, valjda nadajuci se da ce ljudima biti previse mucno od samog teksta da pogledaju link, ili da ce ih prica koju prosipa gospoda na linku uvjeriti da je abortus zlo. U oba slucaja cilj se postize. I meni postaje sve jasnije koji je slijedeci cilj embrijica...
isvetica, link je na dnevno.hr
Ne mogu pisati protiv uvjerenja.![]()
Postoji li neki novinarski kodeks tamo, ili moze svatko napisati sto mu se sprdne, dok je u skladu s uvjerenjima?
super je ovaj tekst kojeg nam je pomikaki stavila!
Nisam gledala video, ali vjerujem isvetici.
Evo iz drugog kuta.
http://www.huffingtonpost.com/martha...b_3569928.html
Iako iskreno ne vidim zašto bi se pobačaji trebali obavljati nakon 20. tjedna, 5 mjeseci je sasvim dovoljno za odlučiti želiš li ili ne želiš dijete.
Nisam imala mira, pregledala sam tekst, nema imena grupe aktivistica, ni izvora za tekst, samo za fotku, pa sam otisla na njihovu stranicu theblaze.com. Fotka tamo nema veze ni sa sotonom, ni vec rodenom djecom, iako je ocito prolife vjerska. Ispada da gospoda novinarka podatke izvlaci iz dupeta tj. Cisto laze. Ovo me bas razbjesnilo...
i mene je podsjetilo. Koliko se sjećam, bračni par je postavio anketu na net i tražio od ljudi da glasaju da li da naprave abortus ili ne. A cijelo vrijeme su postali slike s ultrazvuka i ostale podatke o trudnoći. Tako su htjeli uzburkati duhove
pa da, naravno, imali smo i topichttp://forum.roda.hr/threads/61177-q...ti-ili-ne-quot
Ja sam odmah promislila da je to neki hoax, u kojem ludilu bi se lobiralo za usmrćivanje djece od 2-3 godine. Uopće, ne kužim kako je to moguće popit, isto sam gledala video i sve čekam vidit te što to govore a ono nix. Odmah sam se sjetila tih prolifera koji su oraganizirali kvazi glasovanje na temu.
nemojte se ljutiti što osjećam potrebu da se ovdje sjetimo srebreničkih žrtava.
žene u crnom u srebrenici, 2. dio
Trebao bi, po američkom modelu, dobiti osamsto doživotnih, tako da krepa u zatvoru.
Nema veze s iregioznim odgojem, no ipak.
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/gov...---294020.html
Linkovi bez riječi. Nema šanse da to otvorim. To nije pristojan način komunikacije.
ajd beti više oladi.
jučer si još stavila link sa stranice koja je dijametralno suprotna s onim što se zagovara na ovom topicu i to još krajnje maliciozan tekst, pa nitko te nije našao prozivati. a ni ti nisi osjetila potrebu se ispričati što si nas usrećila s takvom idiotarijom.