Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
P.S. Da ne spominjem naslijeđe teškog i krvavog rata koji smo imali. I potpuno razumijem da to ne može shvatiti netko koga je taj rat samo okrznuo, npr. nekoga iz Zagreba ili Istre. I mene je rat samo okrznuo, i sto puta mi dođe da opsujem kad se opet počnu potezati ta pitanja. A onda, nekad se zapitam kako bih razmišljala da sutra netko sruši moju kuću, siluje me, ubije mi muža i djecu... I onda taj netko nastavi živjeti punim plućima, a ja ostanem bez ičega, bez ikakve zadovoljštine. Takvih nesretnih ljudi ima koliko hoćete u Hrvatskoj, i još mislim da smo i dobri koliko je neriješenih pitanja iz tog krvavog rata ostalo visjeti nad nama.
Joj, daj molim te. Više mi je pun kufer vađenja na rat.
O čemu mi pričamo? O dvije potpuno različite stvari.

Ljudske sudbine, strašne i prestrašne, jedan su dio priče. Pa nitko normalan ne misli da svim žrtvama i njihovim obiteljima nije trebalo i da im ne treba pomoći, da sve zločince treba privesti k sudu i osuditi da barem malo plate i da bude primjer svima drugima za budućnost. I važno je o tome pričati.
Ali ne mislim da cijela zemlja sljedećih 50 godina treba biti talac svih onih koji se odlučuju manipulirati ratom, a to se stalno događa.

U zemlji je uglavnom na vlasti bio hadeze koji je u dva navrata potpuno pokrao i uništio gospodarstvo. Na veliki dio proračuna nakeljio je one koji su mu sad dužni pa mu odrađuju situaciju, iako mnogi od takvih nisu rata vidjeli, ili jesu, ali im je jako dobro došao da se snađu. I sad su malo malo pa krivi žuti i zeleni vragovi, pa pederi, pa ćirilica (koja je do ovih dana funkcioniala u mnogim mjestima, ali sad ne funkiconira ni tamo, i za koju su zapravo glasali upravo ti hadezeovci u vrijeme Sanadera.)

Ne volim te propovijedi tko je što doživio i koga je okrznulo više, a koga manje. Svi smo okrznuti, ništa više nije isto, svi mi imamo svoje obitelji i prijatelje koji su jednako tako više ili manje okrznuti ratom.
Ali bogme ima okrznutih i onih kojima je netko umro zbog situacije u bolnicama. Ili onih čije je dijete nastradalo u prometu na pješačkom prelazu. I onih koje su silovane na zabavama ili ubijene zbog ...nebitno. Ima i onih čije kuće nisu spaljene, ali ih više nemaju zbog katastrofe sa francima ili radnim mjestima kojih više nema.
Nema manjeg ili većeg jada. Jadni smo već dulje vrijeme. I sve siromašniji, i kao pojedinci i kao država.

U ime rata jako se puno nakralo i pokralo, smuljalo, puno manipuliralo i manipulira i dalje.

Hrvatsku je, a pogotovo Slavoniju, ekonomski više uništio hadeze nego rat.

Mislim, kad već potežeš to pitanje.