Stranica 18 od 23 PrviPrvi ... 81617181920 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 1101

Tema: odgoj u duhu vjere 6. dio

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

rehab, Jelena priča o bivšem MPO zakonu skrojenom po naputku Crkve. u tom je slučaju država pod utjecajem Crkve zbilja ugrozila zdravlje brojnih neplodnih parova i uskratila nam pravo na optimalno liječenje. dakle, nismo mogli slobodno živjeti naše svetinje, kako kažeš...

acqua, mislim da je stvarno prebrutalno tako malom djetetu objašnjavati takve strahote - pa to je strašno i za odrasle, a kako ne bi bilo za 3-godišnjaka... moja je vidjela raspelo kod bake koja joj je rekla da je to Isus. odmah sam uskočila i rekla joj da spava - nema šanse da mi djetešce sluša o razapinjanju i sl.
    da je ovisilo o meni, ne bi niti vidjela raspelo... da primijeti krv, rekla bih joj da je pao i ogrebao se pa da je malo legao da odmori.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ok, kužim. Budući da to nije priča u kojoj su u igri samo svjesne, odrasle osobe s jedne, i Crkva s druge strane, razumijem i podržavam uplitanje Crkve po tom pitanju, ali ne namjeravam razvlačiti ovo pitanje ovdje, budući da sam svjesna da se nikada nećemo složiti i da neplodne osobe prolaze kroz bitke koje ja nikada neću razumjeti. Samo me preskočite.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Rehab, ipak ček, nije mi jasno - ti podržavaš uplitanje Crkve u pitanja koja se tiču zdravstvene politike sekularne zemlje i zdravlja građana od kojih mnogi nisu ni vjernici?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Gle, za mene život počinje od one prve milisekunde kad se spoje spermij i jajna stanica. Na tome temeljim svoje stavove o MPO, abortusu, itd. Budući da netko tko ne gleda iz tog kuta ne može shvatiti mene, kao što i ja ne mogu shvatiti one koji razmišljaju o tome drugačije, ne bih dalje o tome.

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Gle, za mene život počinje od one prve milisekunde kad se spoje spermij i jajna stanica. Na tome temeljim svoje stavove o MPO, abortusu, itd. Budući da netko tko ne gleda iz tog kuta ne može shvatiti mene, kao što i ja ne mogu shvatiti one koji razmišljaju o tome drugačije, ne bih dalje o tome.
    MPO i abortus nemaju veze jedno s drugim. A što se tiče života, meni jedan simpatičan biolog rekao da je život na našem planetu započeo prije otprilike 3,5 milijardi godina i da se on od tada nepresteno razvija.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Rehab, ipak ček, nije mi jasno - ti podržavaš uplitanje Crkve u pitanja koja se tiču zdravstvene politike sekularne zemlje i zdravlja građana od kojih mnogi nisu ni vjernici?
    Podržavam samo ona uplitanja koja uključuju zaštitu nerođenih.
    Za Ljufi - nisam niti napisala da su MPO i abortus jedno te isto. A polemika o početku i razvoju života je rupa bez dna, pa ja STVARNO ne bih više o tome.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Podržavam samo ona uplitanja koja uključuju zaštitu nerođenih.
    E pa onda stvarno ne znam zašto si reagirala na Jelenin post. Podržavaš uplitanja i potvrđuješ da crkva utječe na svetinje ljudima koji s crkvom ne žele imati ništa.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    E pa onda stvarno ne znam zašto si reagirala na Jelenin post. Podržavaš uplitanja i potvrđuješ da crkva utječe na svetinje ljudima koji s crkvom ne žele imati ništa.
    Zuska, pročitaj opet ovu prepisku riječ po riječ, rečenicu po rečenicu, pa onda donesi zaključak. Ako ti zaključak i dalje bude kao ovaj iznad gore napisan, ja ti ne mogu pomoći. Ne mogu uvijek iznova sto puta opravdavati svaki post, i opet pisati ono što je već napisano, dok svi ne shvate.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ok, kužim. Budući da to nije priča u kojoj su u igri samo svjesne, odrasle osobe s jedne, i Crkva s druge strane, razumijem i podržavam uplitanje Crkve po tom pitanju, ali ne namjeravam razvlačiti ovo pitanje ovdje, budući da sam svjesna da se nikada nećemo složiti i da neplodne osobe prolaze kroz bitke koje ja nikada neću razumjeti. Samo me preskočite.
    ajd, barem si potvrdila moje riječi koje sam prije godinu dana na tu temu napisala:
    "No, bitnije od samog sadržaja nauka je činjenica da poniznost prema crkvenom stavu ne dozvoljava nikakvu istinsku (ljudsku, posebice žensku) solidarnost, pa je shodno tome od sljedbenica Crkve ne treba ni tražiti ni očekivati."

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rehab slazem se da je rasprava neproduktivna, al i dalje ne kuzim kako vjerujes da ne podrzavas uplitanja. Neovisno o tome koja je to katastrofa za moju generaciju bila, 3 reproduktivne godine i masa novca u stranim klinikama.
    A da se kamenovalo, a kamenovanje blago komentiralo, to smo isto i vidjeli i dozivjeli.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ajd, barem si potvrdila moje riječi koje sam prije godinu dana na tu temu napisala:
    "No, bitnije od samog sadržaja nauka je činjenica da poniznost prema crkvenom stavu ne dozvoljava nikakvu istinsku (ljudsku, posebice žensku) solidarnost, pa je shodno tome od sljedbenica Crkve ne treba ni tražiti ni očekivati."

MC, nisam nesolidarna prema ljudskoj, a posebno ženskoj patnji. Ja samo kažem da ne mogu do kraja shvatiti bol žena koje se upuštaju u MPO, kao ni žena koje su prisiljene na abortus, ili majki kojima je umrlo dijete, jer nisam to sama iskusila. Ne znam čemu potreba za izvrtanjima svake moje rečenice. Možeš li ti kao majka jednog djeteta shvatiti kako je ženi koja izgubi jedino dijete koje ima ? Ja poznajem takvu, zar misliš da ja kao majka žive i zdrave djece mogu do kraja shvatiti kako je njoj ? Zato sam rekla da se ne želim upuštati u te rasprave, jer ne želim nekome stavljati sol na ranu.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Rehab slazem se da je rasprava neproduktivna, al i dalje ne kuzim kako vjerujes da ne podrzavas uplitanja. Neovisno o tome koja je to katastrofa za moju generaciju bila, 3 reproduktivne godine i masa novca u stranim klinikama.
    A da se kamenovalo, a kamenovanje blago komentiralo, to smo isto i vidjeli i dozivjeli.
    Napisala sam da podržavam uplitanja samo kad su u pitanju nerođena djeca. Moj stav o početku života ne utječe pozitivno na moje mišljenje o MPO, i zato smatram da mi trebamo zaštiti one koji se ne mogu sami štititi. Znam da to tebi nema smisla, i da te ovakav moj stav vjerojatno vrijeđa i boli, zato ne želim nastavljati. Ostala uplitanja NE PODRŽAVAM (kome još nije jasno, nakon što sam nekoliko puta napisala isto).

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Rehab,
    meni je sve jasno, ne moraš više objašnjavati.

Razmišljam samo na koji način bi prihvatili svoju neplodnost svi ti protivnici medicinski potpomognute oplodnje? Pitam se bi li i dalje bili protivnici mpo da kojim slučajem nemaju djece?!

Da ne mogu imati i da nemaju djece, bi li svi koji misle da su protiv medicinski potpomognute oplodnje, samo klečali i molili Boga, ili bi pokušali imati dijete i uz pomoć medicine?

Odgovor se na gornje pitanje uglavnom zna. U velikoj većini slučajeva, ne bi sve stalo na molitvi.
    Posljednje uređivanje od Inesz : 20.02.2013. at 07:38

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    Rehab,
    meni je sve jasno, ne moraš više objašnjavati.

Razmišljam samo na koji način bi prihvatili svoju neplodnost svi ti protivnici medicinski potpomognute oplodnje? Pitam se bi li i dalje bili protivnici mpo da kojim slučajem nemaju djece?!

Da ne mogu imati i da nemaju djece, bi li svi koji misle da su protiv medicinski potpomognute oplodnje, samo klečali i molili Boga, ili bi pokušali imati dijete i uz pomoć medicine?

Odgovor se na gornje pitanje uglavnom zna. U velikoj većini slučajeva, ne bi sve stalo na molitvi.
    Slažem se, ali ovdje govorimo načelno o našim stavovima, nikada ne znamo što nam život može donijeti, zar ne ?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rehab, zahvaljujem sto nas barem ovdje ne napadas direktno. shvatila sam i ja odmah sto ti podrzavas konkretno. Ali u mom egzaktnom svijetu je neobicno reci: "ne podrzavam, samo podrzavam u slucaju abortusa i MPO." Osim sto ne mozes reci da ne podrzavas, nego da cesto ne podrzavas, to otvara dalje situacije gdje ce ti se vatikanska logika ciniti ok pa ces opet podrzati. Naprosto nisi za sekularnost. Ili ponekad jesi, ponekad nisi. Buduci da sam direktno pogodjena bas onim jedinim sto je lazima s Kaptola i iz HDZa progurano, iz moje perspektive za meni vazne stvari jesi za uplitanje (ne znam koliko si slijedila, al jos je veca tragedija da se kaptol sluzio lazima, HDZ ni ne pokusava igrati na kartu postenja, pa je to normalno da su Golem i Milinovic toliko lagali-imas cijeli topic sve lazi ministra Milinovica). Ja cu uskoro na kontracepciju iz zdravstvenih razloga. To mi onemogucuje definitvno ikakvu nadu da zatrudnim. Odluka je teska, al nemam puno izbora. Jako mi je drago da nije maknut kontracepcijski asortiman iz apoteke, jer bih morala na ekstremno rizicnu operaciju. Shvatila sam da ti nisi za to, al za mene je to jednako vjerojatno. Malo sto od toga ima uporiste u Bibliji, buduci da vjerske zajednice nisu uskladjenih stavova.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja cu uskoro na kontracepciju iz zdravstvenih razloga. To mi onemogucuje definitvno ikakvu nadu da zatrudnim. Odluka je teska, al nemam puno izbora. Jako mi je drago da nije maknut kontracepcijski asortiman iz apoteke, jer bih morala na ekstremno rizicnu operaciju.
    Žao mi je.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Rehab, zahvaljujem sto nas barem ovdje ne napadas direktno. shvatila sam i ja odmah sto ti podrzavas konkretno. Ali u mom egzaktnom svijetu je neobicno reci: "ne podrzavam, samo podrzavam u slucaju abortusa i MPO." Osim sto ne mozes reci da ne podrzavas, nego da cesto ne podrzavas, to otvara dalje situacije gdje ce ti se vatikanska logika ciniti ok pa ces opet podrzati. Naprosto nisi za sekularnost. Ili ponekad jesi, ponekad nisi. Buduci da sam direktno pogodjena bas onim jedinim sto je lazima s Kaptola i iz HDZa progurano, iz moje perspektive za meni vazne stvari jesi za uplitanje (ne znam koliko si slijedila, al jos je veca tragedija da se kaptol sluzio lazima, HDZ ni ne pokusava igrati na kartu postenja, pa je to normalno da su Golem i Milinovic toliko lagali-imas cijeli topic sve lazi ministra Milinovica). Ja cu uskoro na kontracepciju iz zdravstvenih razloga. To mi onemogucuje definitvno ikakvu nadu da zatrudnim. Odluka je teska, al nemam puno izbora. Jako mi je drago da nije maknut kontracepcijski asortiman iz apoteke, jer bih morala na ekstremno rizicnu operaciju. Shvatila sam da ti nisi za to, al za mene je to jednako vjerojatno. Malo sto od toga ima uporiste u Bibliji, buduci da vjerske zajednice nisu uskladjenih stavova.
    Jelena, očito se nisam dovoljno jasno izrazila. Moji stavovi po tom pitanju nemaju veze s vjerom. Oni su, po meni, plod razuma i logike. Bavila sam se anatomijom, genetikom, biologijom, tako da nisam neuka po tom pitanju, to nije pitanje slijepe vjere. I da nisam vjernica, mislila bih isto. Od ljudske zigote ne može nastati stolica ili kokoš, samo ljudsko biće. I tu sva priča za mene počinje i završava. Imam prijateljice koje nisu vjernice, a misle jednako. Žao mi je što prolaziš kroz sve ovo.

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    acqua, mislim da je stvarno prebrutalno tako malom djetetu objašnjavati takve strahote - pa to je strašno i za odrasle, a kako ne bi bilo za 3-godišnjaka... moja je vidjela raspelo kod bake koja joj je rekla da je to Isus. odmah sam uskočila i rekla joj da spava - nema šanse da mi djetešce sluša o razapinjanju i sl.
    da je ovisilo o meni, ne bi niti vidjela raspelo... da primijeti krv, rekla bih joj da je pao i ogrebao se pa da je malo legao da odmori.
    Hvala. Tako sam nekako i pokusala odgovoriti da je pao, ogrebao se... A kako da ne vidi raspelo? U crkvi je primijetila slike i kriz...

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Jelena, očito se nisam dovoljno jasno izrazila. Moji stavovi po tom pitanju nemaju veze s vjerom. Oni su, po meni, plod razuma i logike. Bavila sam se anatomijom, genetikom, biologijom, tako da nisam neuka po tom pitanju, to nije pitanje slijepe vjere. I da nisam vjernica, mislila bih isto. Od ljudske zigote ne može nastati stolica ili kokoš, samo ljudsko biće. I tu sva priča za mene počinje i završava. Imam prijateljice koje nisu vjernice, a misle jednako. Žao mi je što prolaziš kroz sve ovo.
    s obzirom da nekih cca. 75 % prirodno oplođenih jajnih stanica nikada ne postane dijete te je po logici stvari Bog najveći prenatalni biolog, možda bi sve žene preventivno trebale piti lijekove za održavanje trudnoće i to sponzorirane od strane crkve? ili je ipak bolje da neke zigote ne postanu dijete?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku
    s obzirom da nekih cca. 75 % prirodno oplođenih jajnih stanica nikada ne postane dijete te je po logici stvari Bog najveći prenatalni biolog, možda bi sve žene preventivno trebale piti lijekove za održavanje trudnoće i to sponzorirane od strane crkve? ili je ipak bolje da neke zigote ne postanu dijete?
    Pa, svako ljudsko biće završi svoj put prije ili kasnije, kao zigota, embrij, fetus, dijete, starac... Dok god čovjek svjesno ne utječe na prekid tog puta, ili na nehumane uvjete života, po meni je sve ok.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Pa, svako ljudsko biće završi svoj put prije ili kasnije, kao zigota, embrij, fetus, dijete, starac... Dok god čovjek svjesno ne utječe na prekid tog puta, ili na nehumane uvjete života, po meni je sve ok.
    ok, poštujem tvoj stav i tvoje pravo da ga pristojno izneseš

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Samo, oplodnja traje 24 sata a ne sekundu. Koja od tih milisekunda je prva milisekunda? Ako krenemo tim putem (sljedeci paragraf*), onda moramo zakljuciti da treba zastititi i jajne stanice, i spermije (ni od njih ne moze nastati niti kokos niti stolica), i ne dopustiti niti kontracepciju u kojoj ih toliko pogiba. A svaki razumni covjek ce napraviti razliku izmedju fetusa od 4 mjeseca gestacije i jajne stanice+spermija na pocetku ili cak prije oplodnje - zbog STUPNJA razvoja i POTENCIJALA daljnjeg razvoja, a ne zbog njihovih bioloskih sastojaka (koji su esencijalno isti). I tu je bas onaj najgori "catch" za MPO - sto velika vecina ljudskih zigota nema daljnji bioloski potencijal razvoja (za razliku recimo od misjih), a rehab i istomisljenici tvrde da treba svaku zigotu tretirati kao i rodjenu - ili nerodjenu - bebu. Sama DNK nije isto sto i zivot. I to (zastita zigote) bi bilo ezotericno pitanje da nema tako vrlo vazne posljedice za MPO populaciju, i vrlo lagano moze znaciti razliku izmedju uspjeha i neuspjeha lijecenja i razliku izmedju nastanka novog zivota i njegovog sprecavanja. Meni je to tako velika ironija da Crkveni stav oko MPO-a je zapravo stav koji kao posljedicu ima sprecavanje rodjenja nove djece.

*Paragraf koji objasnjava tvrdnju gore: Ako se ijedna milisekunda moze izdvojiti od drugih u ta 24 sata, valjda je to ona kad spermic prodre kroz omotac jajne stanice i posalje elektricni signal koji nacini da nijedan drugi spermic ne moze prodrijeti kroz omotac (to se zove capacitation, valjda kapacitacija na hrvatskom). U toj milisekundi jos nema jedinstvene nove DNK (niti je sigurno da ce process oplodnje dovrsiti, ili da ce proizvedena DNK biti kompatibilna sa zivotom). Znaci, rehab tvrdi da u tom trenutku kapacitacije zastita tog entiteta pocinje (zovem to entitet, jer to jos nije zigota). Ali zapravo ne postoji nista tako posebno u tom trenutku osim da je to prvi spermic koji je dosao do jajne stanice. Ako taj entitet uziva zastitu, onda zastitu uzivaju i jajne stanice i spermiji posebno. A posto 90% katolika koristi kontracepciju, mislim da je jasno sto obicni ljudi misle o moralnoj ispravnosti iste, bez obzira na to sto kaze Vatikan. (90% nije hiperbola, nego podatak iz SAD-a.)

Osobno, mislim da je kljucna tocka i prepreka u razvoju embrija implantacija, a ne oplodnja. Ako se stave zajedno jajne stanice i spermiji, stupanj oplodnje je preko 95%, medjutim, tek 30% vec oplodjenih ljudskih jajnih stanica se uspije implantirati (i kod plodnih parova). (Kod zivotinja je drugacije, zapravo i tu ovisi o zivotinjama, ali dugo je postojala ta zabluda o uspjesnosti ljudske reprodukcije jer se povlacila paralela s biologijom zivotinja o kojoj ljudi znaju zapravo i vise nego o bilogoji ljudske reprodukcije zbog uzgoja i rasploda zivotinja. Napominjem ovo u slucaju da je rehab biologinja koja radi s recimo misevima.)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pino, sretna sam da te vidim . pogotovo kad ovako lijepi post napišeš.
    poštujem i rehabin stav, pogotovo što ga tako pristojno izloži, al znanstveno sam na strani pino. I za nas je upravo ta implantacija nepremostiva, kao i kod dosta parova koji iziđu bez uspjeha, da sad ne nabrajam ljude s foruma za koje znam da su u toj situaciji. Ne osjećam se ubojicom svih naših embrija koji se nisu implantirali (19 komada) u moju maternicu. Isto tako sam oduvijek držala arogantnim da netko misli da treba moje embrije zaštititi od mene.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ajme, pino, što te krasno vidjeti opet

rehab, meni je apsolutno nevjerovatno da netko tko se bavio biologijom, genetikom, itd. i da se uz to bar minimalno informirao o MPO (iz izvora koji se u problematiku uistinu razumije) ima stavove poput tvojih. tu mora biti u pitanju ili neinformiranost ili utjecaj religije. i to je u redu - svatko ima pravo prikloniti se crkvenom stavu. dok god ga ne pokušava nametnuti svima.
    i nadam se da znaš da u MPO nema svjesnog utjecaja na prekid ljudskog puta, kako si se izrazila. u MPO se događa ista stvar kao i u prirodnim ciklusima - većina embrija stane s razvojem ili se ne implantira (što otprilike odgovara onom postotku koji je daddy napisao), a tek maleni postotak rezultira rođenjem djeteta. ono što je žalosno jest da je upravo zbog uplitanja crkve jedno vrijeme i dolazilo do bacanja embrija - po Milinovićevom zakonu skrojenom na Kaptolu smjele su se oploditi samo 3 jajne stanice, a mnogi liječnici nisu htjeli riskirati živote svojih pacijentica i njihove potencijalne djece pa su transferirali 1 ili 2 embrija, a ostatak su, zbog zabrane zamrzavanja, bacali. a oni koji su riskirali... koliko je samo trojkica izgubilo život ili završilo s trajnim posljedicama...

ali dovoljno smo puta prošli kroz sve ovo - tko je želio nešto čuti, sasvim je sigurno i čuo i naučio...

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pino, lijepo te vidjeti opet. I potpis na tvoj, Jelenin i frkin post.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako je ovo Odgoj u duhu vjere, vratimo se na temu brutalne smrti Isusa na križu

Djeca smrt i bolest u biti prihvaćaju bolje nego što mi mislimo.Naravno da ih želimo zaštititi od bilo kakve vrste nasilja, no to je u realnom životu često skoro pa nemoguća misija. I onda tražimo načine da im na što bezbolniji način predočimo -npr smrt. Pa radilo se o smrti bliske osobe, kućnog ljubimca ili slično.

Kad o Isusovoj smrti pričamo u kontekstu objašnjavanja djeci, ja sam im uvijek govorila ovako:Ja vas toliko i beskrajno volim da bih istog časa dala život za vas. Ne bih svojila ni tren.I Isus je nas ljude tako beskrajno volio da je za nas dao život.Kao što mama voli vas, tako vas voli on.Zašto je o morao učiniti, i to na takav bolan način, razumjet ćete kada budete veći.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne znam jesam li vas već pitala, možda i jesam pa se unaprijed ispričavam, kad se u zagrebu ove godine održavaju prve pričesti? već u travnju ili ipak u svibnju. hvala na odgovoru.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to ti je individualno za svaku župu, a općenito uzevši obično počinju tjedan dana poslije Uskrsa (ove godine 31. 3.) i traju negdje do sredine lipnja

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku
    to ti je individualno za svaku župu, a općenito uzevši obično počinju tjedan dana poslije Uskrsa (ove godine 31. 3.) i traju negdje do sredine lipnja
    hvala na info!

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    hvala na info!
    ur M
    Posljednje uređivanje od Juroslav : 28.02.2013. at 17:48

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Habemus Papam Jorge Mario Bergoglio! Imamo Papu Jorge Mario Bergoglio ! Za Papu je izabran kardinal Jorge Mario Bergoglio koji je odabrao ime Franjo!

Papa Franjo I-na prvu mi se sviđa..blago lice konstrukcija Ivana Pavla II..izabrao je ime sv.Franje osnivača franjevačkoga reda što obećava...vidjet ćemo!!!!

Nekako liči i na "nas" ..puno je Hrvata odselilo u Argentinu, možda mu iskopaju i neke hrvatske korjene
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 13.03.2013. at 20:55

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ronin, pročitala sam tvoju najnoviju priču. Divna je kao i sve ostalo što pišeš. Čestitam ti. Na svemu. Kako je ljudski život nepredvidiv, ali divan.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

I od mene čestitke, Ronin! Drago mi je da je sve prošlo dobro i da netko gore misli na vas!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ponukana betinim postom, otišla sam pročitati zadnji post, mada sam pretpostavljala što bi moglo biti... čestitam od srca!

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

A što je bilo, da se pridružim čestitkama ?

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ronin, čestitke i od mene!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Prije nekog vremena je rodila, objavila je to na fb i na svom blogu, ali nije ovdje, možda nije imala namjeru da se baš na ovom topicu čestita.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Čestitam!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala cure.nisam pojma imala da se ovdje nešto čestita

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Čestitam od srca !

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ronin čestitam!!!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    ronin, pročitala sam tvoju najnoviju priču. Divna je kao i sve ostalo što pišeš. Čestitam ti. Na svemu. Kako je ljudski život nepredvidiv, ali divan.

Beti koju priču, tako si to lijepo rekla da bih sad i ja čitala!

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

čestitke, ronin!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisam znala, čestitam!!!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ronin, cestitam od srca!

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ronin, cestitam

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Sretan Uskrs!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Psssst, danas je zadnji dan Ifigenijinog bana! Možda nam se vrati sutra i opet bude živahno ovdje...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ima bar nekoliko dana da je ban istekao

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Godišnji nije odmor od molitve

kolovoz 2nd, 2012

Vrijeme je godišnjih odmora. Svaki je čovjek potrošni materijal i treba nam odmor, osvježenje, nova snaga kako bismo mogli naprijed. Čovjek je biće koje se može umoriti, pa i klonuti. Zato nije čudo da nam treba povremeno predah, a katkada i vrijeme duljeg odmora. Upravo zato i postoji godišnji odmori kad čovjek pokušava malo jače predahnuti i odmoriti dušu i tijelo. I Isus je opazio da se njegovi učenici umaraju i da je svijet oko njih jako zahtjevan.
    Konačno, i sam Isus se umarao jer je kao čovjek s nama u svemu jednak osim u grijehu. I sam je znao potražiti osamljeno mjesto da odmori dušu i tijelo. Redovito je pritom molio. Evanđelja govore kako Isus potiče i zove svoje učenike da se povuku i malo odvoje od svijeta i odmore. Koji puta im to nije uspjelo. Ljudi su ih našli i Isus se više nije htio skrivati od njih jer mu je bilo žao naroda. Za Isusa je to upravo tipično: on se odmara da bi mogao bolje služiti. A ako je u pitanju ljubav, onda preskače i odmor kako bi mogao drugima darovati svoje vrijeme i svoje snage, zapravo svoju ljubav.
    I pred nama ili iza nas su godišnji odmori. Bez obzira na to kako ih provodili, gdje bili, osjećamo da nam je potrebno vrijeme kako bismo osvježili svoje sile i dobro se odmorili. To se može učiniti u planinama i na moru, kod kuće ili daleko od kuće, sam ili sa svojima. Redovito pritom ostavljamo po strani naš redoviti posao, pokušavamo se zaštititi od svakodnevnih obveza i prepustiti se rekreaciji, mirovanju ili nekoj drugoj aktivnosti koja pozitivno zaokuplja naše biće, kao što su sportske igre i slično. I odmor ima svoj cilj. Odmaramo se kako bismo mogli bolje služiti, više učinili kako bi ljudi za koje smo odgovorni, koji s nama dijele život, bili sretniji po našoj dobroti i ljubavi. Zato je važno uvijek sačuvati u sebi, pa i na godišnjem odmoru, neke prioritete. Recimo, neki kršćani kao da se na godišnjem odmoru opuste i od svojih duhovnih potreba pa se događa da ne nastoje nedjeljom ići na misu ili preskaču potrebu svakodnevne molitve. U tom pogledu kao da se čini nešto što je nelogično.
    Dok Isus poziva svojim poznatim pozivom: “Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni!”, mi kao da bježimo i od njega. Za kršćanina je logično da se kod mise i u molitvi odmara i skuplja snagu. Dakle, godišnji odmor nije odmor od molitve, nego odmor s misom i molitvom u ritmu dana i tjedna. Nadalje, Isus je i u trenucima odmora imao srce otvoreno za ljubav. Kolikogod mu je odmor bio potreban, kad je trebalo učiniti nešto za bližnje, žrtvovati se za ljude, on je to učinio. Katkada izgleda kao da na godišnjem očekujemo da nas drugi služe, ponašamo se prema radnicima u ugostiteljstvu kao da su sluge, a ne osobe vrijedne poštovanja. Od svojih ukućana očekujemo da poštuju naš umor. I na godišnjem valja služiti svojim bližnjima u mjeri ljubavi i odgovornosti. Jednako tako nema nekog raspusta i opuštanja u vezi najdubljih odgovornosti vjernosti prema bračnom drugu. U redovitim slučajevima bračni se drugovi odmaraju jedno s drugim, a ne jedno od drugoga jer su oni u istini tek kad su u ljubavi sjedinjeni. I na godišnjem odmoru valja paziti na propise u prometu, valja biti pristojan prema svakom čovjeku.
    http://blog.vecernji.hr/zvjezdan-lin...or-od-molitve/
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 27.06.2013. at 21:57

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •