-
Osoblje foruma
to ti je kad citas s wikipedije.
kad citas nas zakon onda jasno kaze: tko drugog usmrti, kaznit ce se (temeljni oblik), tko usmrti dijete, maloljetnu osobu, trudnu zenu...(kvalificirani oblik), te privilegirani oblici, tko drugog usmrti na mah (afekt), te cedomorstvo, usmrcenje na zahtjev itd.
cak niti ubojstvo trudnice nije dvostruko ubojstvo vec ubojstvo trudnice koje za kaznu ima tezu posljedicu od obicno ubojstva, ali definitivno ga se ne kaznjava jednako kao da je ubio dvije rodjene osobe.
mogu shvatiti da se koriste pravni izrazi za nesto sto to nije (poput ubojstva za abortus) bas kao sto se koriste izrazi pljacka za sve i svasta, dok pljacka de facto, u nasem zakonu ne postoji. jos gore je kad krene oruzana pljacka.
ali pokusat svrstati pod pravnu definiciju nesto sto nije te ga podrediti pravilima prava, a podredit se ne moze, mi je u najmanju ruku paradoks.
da je zakonodavac zelio da se smatra ubojstvom, ne bi uveo protupravan prekid trudnoce i ubojstvo trudne zene vec bi svako usmrcenje ploda, zametka, nerodjenog djeteta nazvao ubojstvom, a to je s razlogom propustio uciniti.
ono sto gornim postom pokusavas je ugurat plutona pod planete suncevog sustava. s tim da pluton nekoc je bio planet, dok pobacaj nikad nije bio u ravnom smislu ubojstvo.
stoga, jedno je sto mism ja, mislimo mi, misli crkva, ali to nije ono sto misli zakonodavac i to je jasno dao do znanja i ovakvo poturanje, pod teorijski dio prava tjera me da vristim jer ovo nije vise filozofiranje vec guranje tamo gdje nije mjesto.
to je ko da ja pokusavam ugurati u tablici kemijskih elemenata sumpor pod metale uopce ne shvacajuci zbog cega ne mogu, ne shvacajuci da on naprosto nije metal i da vec ima svoje mjesto u periodicnom sustavu.
mozda nije upitno jesi li covjek ili nisi, no jesi li osoba? i sta je sve potrebno da osoba budes?
sto se tice tame i svjetla, zar nemamo i ne osjecamo to svi mi? bilo da smo vjernici ili ne? zar ne osjecamo svi onu tamu grijeha koju smo ucinili prema bogu, sebi, bliznjima, daljnjima? bilo kao sramotu, tugu, zaljenje, pokajanje? i ono svijetlo ljubavi koju imamo u sebi? razlika je samo u omjerima.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma