Stranica 7 od 23 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 1101

Tema: odgoj u duhu vjere 6. dio

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i dko miševi misle da kolo vode, mačke ipak ne spavaju
    one, rasprodaju
    http://www.24sata.hr/politika/biskup...-bubanj-298527

nego, čitala sam ovh dana ovu:
    http://verbum.hr/knjige/maksimilijan-kolbe-16670-1260/
    ima zgodnih citata i ne znam koji bih prije izdvojila
    na kraju knjige stoji ovaj:
    Francuski filozof Gabriel Marcel (umro 1973.) napisao je rečenicu: "Svjedočanstva preživjelih logoraša trebaju nas uvjeriti u pakao kao što nam životi svetaca zajamčuju stvarnost neba."

čitala sam i Vikotra Frankla "Zašto se niste ubili", poznati neurolog, psihijatar, logoterapeut, profesor koji predavao na raznim sveučilištima.. vezano uz naš ZO, spominju ga kao onog koji je radio s homoseksualcima. čovjek je prošao logor što opisuje u spomenutoj knjizi. ako do sad niste pročitali, pročitajte!!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    krojachica osim ove koju si navela imaš dosta biblijskih kvizova,postoje Verbumove slagalice
    http://www.ezadar.hr/clanak/verbum-p...e-na-hrvatskom
    , njihov Memory s biblijskim likovima, zatim biblijska abeceda i sl

ma baš me zanimaju društvene igre, da se možemo svi zajedno igrati, komentirati,
    nebi ove kompjuterske,a kod memory mi se je nekako pokazalo svejedno koji su likovi u pitanju,
    brza je igra koja se samo izvrti...

Ivanche, ajde molim te javi komentar kad isprobate (cijena nije baš sitnica, pa mi se neda riskirati)

Zmaj i ja sam nedavno ulovila na tv 5 sekundi priloga o toj većoj obitelji koja je smislila igru, to me
    je i dalo u potragu i nekako mi se čini da ova iz Verbuma nije ta, a ni KS nemaju ništa takvo na webu, možda
    imaju u knjižri

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja čitam životopis sv.Ivana Bosca- bliži se blagdan 31.1., javim se i ja s kojim zgodnim citatom.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

drage žene, pročitala sam jedan vrlo mučan članak o ZO u Njemačkoj
    isprva sam mislila da je to neka šala
    al sad sam na tragu da je to sramotna žalosna istina
    ne znam koji bi mučniji citat ovdje stavila
    pa sam odabrala jedan 'lakši'
    Premda trenutačni njemački vodič za spolni odgoj predškolaca ne kaže izričito da bi obitelji trebale biti uključene u ove aktivnosti, on ipak identificira djecu kao seksualna bića i mučno je jasan u tome da djeci u dnevnoj skrbi ili vrtiću treba dozvoliti da eksperimentiraju sa seksom u kutku za lutke,...
    ne znam što bih rekla.. sve se nadam da baš sve nije istina...
    iako je i 'nešto' već previše...
    http://zdravstveniodgoj.com/news/zo-u-njemackoj

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Drage sestre u vjeri, molite li za učitelje i nastavnike s (većom) djecom? Ja često uključim sve koji nam pomažu i čine dobro lječnike i učitelje, svećenike u svoje molitve, ali nikad nisam o tome razgovarala s djecom. Kako vi?
    znala sam da sam neš preskočila
    nismo izričito razgovarali
    al je zanimljivo da nasjtarije dijete, kad molimo, oće i samo uvrstiti molitve pa to bude neš tipa 'dragi Isuse daj svjetlo ovom i onom...' - onima koji nisu obitelj al jesu javni djelatnici
    moram priznat da me je to razveselilo jer nije bilo poticaja s naše strane

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja je od uvijek navela mamu, tatu, bake, didove, najfrendicu i zavrsila sa svim ljudima ovog svijeta. danas skrati na sve ljude. i to mi je ok. da pace, puno draze od segregacije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Zato mi je bilo ambiciozno kad je ljiljan rekla da bi trebalo manje teorije,a više evangelizacije u vjeronauku. Ja sam za, i inače treba uvesti više "srca" jer dok te negdje u dubini ne zdrma, slaba vajda od svakodnevnog čitanja poslanica (nadam se da znaš što mislim). A pretpostavljam da gradivo vjeronauka pišu oni isti, ranije spomenuti profesori.
    Ovo boldano -ma baš me zdrmalo. Živa istina. Svatko tko istinski ljubi Krista manje će o teoriji a više o ljubavi. Ne treba tražiti da djeca Deset zapovijedi nabiflaju napamet. Treba im pričati kako ih živjeti...u ljubavi. Koliko često naši vjeroučitelji idu na duhovne obnove?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    moja je od uvijek navela mamu, tatu, bake, didove, najfrendicu i zavrsila sa svim ljudima ovog svijeta. danas skrati na sve ljude. i to mi je ok. da pace, puno draze od segregacije.
    zaš ne navođenje pere i štefe (ovo karikiram) navodiš kao segregaciju?
    meni je to prejako
    još da mi i u obiteljsku molitvu neko zadire i veli da diskriminiram
    ne hvala

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko često naši vjeroučitelji idu na duhovne obnove?
    mislim da su obevzni ić na usavršavanja, neke seminare ...i obnove jednom u par godina (ovo za obnove)
    pitanje je i kakve su to obnove i nisam baš sigurna da će nekog tko ide pro forme to dotaknut..
    nekako polazim od stvari da prvo treba imati osoban susret s Isusom..na što bi se onda mogle nadovezati obnove i tom sl.
    ugl. mislim da je danas manje više, što si i rekla, stvar više na štreberaju i čisto razumskom poimanju bez onih 'očiju duše'

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne mora nužno biti riječ o segregaciji. Mene dirne do suza kad bebač hoće moliti za one koji su u potrebi, imaju problema i muka...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    nekako polazim od stvari da prvo treba imati osoban susret s Isusom..na što bi se onda mogle nadovezati obnove i tom sl.
    Može biti i obrnut redoslijed - mnoge na obnovi dotakne Duh i dožive taj osobni susret. Mnogi takav susret dožive slučajno (ili to samo izgleda slučajno). Mi koji nismo obavezni ići a ipak idemo na obnove nešto tražimo i pronalazimo.
    Uglavnom, Duh puše kad hoće i gdje mu se hoće, kaže sv. Josemaria.
    Mislim iskreno da nam svima, i klericima i laicima, treba više poniznosti prema Bogu. Naš nekadašnji župnik je govorio da se teologija uči "na kolenima".

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

naravno
    šturo sam se iznjela
    naravno da može i radi tako
    al, da budem iskrena, ja sumnjam da su neke takve obnove zaista i duhovne
    više doimljem da su suhoparna teološka naklapanja
    iz nekih izvora, jel
    al Bog zna..kako si i napisala, Duh puše gdje hoće...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da nadopunim
    već ste pričale o tom
    mislim da nam treba reevangelizacija rad ovog:
    "Imaju obličje pobožnosti, ali snage su se njezine odrekli" 2Tim 3,5.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

al, da budem iskrena, ja sumnjam da su neke takve obnove zaista i duhovne
    više doimljem da su suhoparna teološka naklapanja
    Imam doma oko pedesetak brojeva Veritasa pa mi je teško pretraživati...ali tako mi je žao što više ne znam u kojem je broju članak jednog svećenika koji je odgajan u katoličkoj vjeri od malih nogu a na studiju teologije je počeo prezirati pučke izraze pobožnosti. Učenost je uzela svoj danak. A onda su ga životne nevolje ponovno vratile u dane djetinjstva i sa ljubavlju se počeo prisjećati svoje bake i sličica Svetog Ante i Svete obitelji i blagoslovljene vode i stare krunice i osjećao se kao da se vratio nekoj milini...divan, divan članak.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

možda jednom uspiješ nać, pa nekak pročitamo članak
    voljela bih takvo što pročitati
    dolazi od osobe unutar redova

obzirom da možemo pročitati kako se na zapadu rasporadju crkve i pretvaraju u hangare i stambene prostore
    očito je da neš ne valja
    a ja kontam da je to u tom 'što smo se snage odrekli a zadržali formu'

sigurno je da se nekad teologija studirala 'na koljenima'
    al sad? nisam baš sigurna
    mislim da se i mi pomalo želimo svidjeti svijetu
    pa odbacujemo ono nadnaravno kako bi mogli naklapat o ovo zemnom u znanstvenim rukavicama s kojekakvim zemnim metodama... onako, kao da smo od teologije otišli u filozofiju a Nauk proglasili nekom vrstom socijale..
    ni t od transcendentalnog

ipak, čujem od nekih da don Stojić govori kako su ovo plodna vremena.. i ja vjerujem da jesu
    jer protivljenja nas 'bude'
    veli čovjek, sve je više zvanja. odlično

ponekad se sjetim i ne mogu se načuditi.. na koji način je to Isus pozvao onu umjetnicu, glumicu Editu Majić
    što se svijeta tiče, bila je uspješnja, izvanjski prelijepa.. ma da bi joj što nedostajalo iz opusa svjetovnih 'vrijednosti'
    ali eto nje u zatvorene sestre
    budući da iznova čitam Faustinin dnevnik, ne mogu se ne razgalit na takve duše koje se, unutar zidina, razadju za duše...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

na duhovne obnove trebamo ići jednom u tri godine. kao i sve, neke duhovne obnove stvarno obnavljaju, a neke malo manje. mislim da u varaždinskoj biskupiji imaju obnovu svake godine. da je premalo, premalo je. ali, ako ne svi, a onda većina je vjeroučitelja uključena u rad župe i imaju mogućnost otići na duhovnu obnovu. svi vjeroučitelji koje znam idu i na duhovne obnove i na hodočašća bez obzira na obavezu ići jednom u tri godine.

a da je vjeronauk čisti štreberaj...nije. ali, djeca jednostavno moraju nešto naučiti. moraju znati nešto o vlastitoj vjeri, a ne da u 8.razredu ne znaju 10 zapovijedi. posebno jer se o njima uči cijelo prvo polugodište u 7.razredu. meni je upravo znanje koje sam dobila na fakultetu produbilo vjeru jer sam sve više otkrivala njenu širinu i dubinu. kad se samo sjetim koliko su me kolegiji o Svetom Pismu i sv. Pavlu ispunjavali, približavali Bogu, tjerali me da preispitujem svoju vjeru, da je pregledavam sa svih strana, odmah bih se vratila na fakultet. mi imamo plan i program koji moramo slijediti. zato i postoji župna kateheza u kojoj će se se "naučeno" živjeti. osim toga, imamo rubriku znanje koju moramo ispuniti. svaki je vjeroučitelj drugačiji. nemaju svi jednake darove. ja se u načinu rada prvenstveno vodim upravo "metodom" don Bosca i pokušavam svjedočiti Krista svojim životom, biti im izazov, a opet svjesna sam da do neke djece jednostavno ne dopirem. jedino što želim je moći pogledati se u ogledalo i reći da sam učinila sve što sam mogla...ja sam posijala, a Krist će učiniti da raste.

puno, puno ovisi o obitelji...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zaš ne navođenje pere i štefe (ovo karikiram) navodiš kao segregaciju?
    meni je to prejako
    još da mi i u obiteljsku molitvu neko zadire i veli da diskriminiram
    ne hvala
    ja sam rekla sta je meni. ona jos ne uzi kome je potrebnija i zasto i drago mi je da se obraca svima, sto, ne samo na taj nacin, zaista pokazuje kako ljubi sve ljude i stalo im je do njih.
    i ja kada molim, molim za konkretne osobe, ali u 99% slucaja obuhvatim cijelo nase drustvo, nas ljudski rod. vjerujem da postoje osobe kojima je molitva jako potrebna ali ja to ili ni ne znam ili ih osobno ne poznam pa ih ne mogu imenovati.
    to je moj nacin i pogled. dopusti da je drugaciji od tvog

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ne mora nužno biti riječ o segregaciji. Mene dirne do suza kad bebač hoće moliti za one koji su u potrebi, imaju problema i muka...
    ovo je jako lijepo, kad konkretno zna kome sta treba, kome je muka i zasto. da to uocava.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam rekla sta je meni. ona jos ne uzi kome je potrebnija i zasto i drago mi je da se obraca svima, sto, ne samo na taj nacin, zaista pokazuje kako ljubi sve ljude i stalo im je do njih.
    i ja kada molim, molim za konkretne osobe, ali u 99% slucaja obuhvatim cijelo nase drustvo, nas ljudski rod. vjerujem da postoje osobe kojima je molitva jako potrebna ali ja to ili ni ne znam ili ih osobno ne poznam pa ih ne mogu imenovati.
    to je moj nacin i pogled. dopusti da je drugaciji od tvog
    ma gle, nemam ja što ne dopuštat nit sam ne dopuštala
    kao što sam rekla, za moj pojam prejako sudiš kad je u pitanju molitv i segregacija
    budući da sam konkretna osoba s konkretnim životom, ugl molim konkretno
    kao što i pokušavam činiti neka konkretna djela

uostalom, sve ovo što si napisala u ovom novom postu daje mnogo bolji vidik i nalazim se u njem
    dok u onom koji aludira na segregacija ka ne spomeneš cijelu kuglu zemaljski.. u njem se ne nalazim
    iako znam spomenuti i cijeli planet, pa ako hoćeš, i svemir
    no ugl sam bazirana na konkretne stvari i mislim da je to sasvim uredu

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku
    na ...
    puno, puno ovisi o obitelji...
    ne znam koji dio tvog upisa bih izdvojila
    na kraju svega, jasno je da ima iks faktora
    sigurno je i da su neki manje značajni, neki više
    a ko će to sve prosudit?

ipak, osobnog sam mišljenja da je malo istinskog duhovnog pastorala
    premda, vide se pomaci u zadnje vrijeme, rekla bih
    za moj pojam, sve je to još nekak premalo
    evo za primjer: kad sam pričala s jednim redovnikom zaduženim za njegov samostan (kak se to već veli)
    kaže ćovjek da je, nakon jedne obnove, odlučio raditi na obnovama i seminarima u svom mjetu
    na što su se pobunile neke okolne kolege (ne znam sad jel su to župnici il što... bilo je to prije cca 10god)
    zašto? jer su se uljuljali u formu i nisu nešto bili raspoloženi za eventualna traženja duhovnosti od strane puka

u tom kontekstu znam se sjetiti Pavla di je ono išao propovijedati čisto razumom i znanjem, pa nije pobrao plodova

ne kaže zalud papa - reevangelizacija
    a neki teolog, svećenik il čak biskup (?) svijet je potreban prije svjedoka nego učitelja

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pa, ja sam i napisala da se trudim svjedočiti Krista. i potpuno mi je jasno da je potrebno više duhovnosti u župama. i uopće nisam govorila o župama već o školi.
    znanje o vjeri ne isključuje duhovnost. da bi znao da je nešto grijeh, to mora naučiti. da bi znao što treba činiti, mora naučiti 10 zapovijedi. vjeroučitelj ne može dati vjeru koliko god on duhovan bio. djeca se razlikuju, dolaze iz različitih obitelji, opterećeni su različitim problemima i ono što će nekome pokazati put prema Bogu, kod drugoga može stvoriti otpor. i Isus je bio Učitelj...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nemam što reć
    očito se svi nadopunjujemo upisima

a kod rečenicie o svjedoku
    falšala sam jer ima i nastavak, otprilike ovako: a ako je učitelj, nek bude i svjedok i učitelj
    možda sutra pronađem tko je i točno kako to rekao

željka, hvala što si se uključila

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

"Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke, nego učitelje; ili, ako sluša učitelje, sluša ih zato što su svjedoci«, rekao je Papa Pavao VI.
    još davne 1975. godine u svom apostolskom nagovoru o evangelizaciji u suvremenom svijetu." Evangelii nuntiandi – Naviještanje evanđelja. Apostolski nagovor o evangelizaciji u suvremenom svijetu.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bog s tobom zmaj, njemački klinci koji se seksaju u vrtiću, obama health care čipira ljude...what's next?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Ljube postoje prijepori jer se ovako nešto prvi puta dešava...ukazanja traju i traju, trideset i nešto godina, to je sasvim nov momenat u povijesti Crkve. No , u svom sam srcu kad sam bila dolje osjetila da se ta priča približava svom kraju.Jedava čekam njen predivan i toliko najavljivan završetak!
    Ja se isto nadam toliko najavljivanom zavrsetku - da jednom zasvagda bude receno da je to obicna prijevara i sramota. I da odgovorni za to budu propisno kaznjeni i da svi vide da se ne moze bez posljedica 30 godina varati milijune ljudi i na njima zaradjivati. A najveci grijeh koji ce imati na dusi bit ce to sto su 30 godina radili na zavadjanju lokalnih ljudi, okretanju jednih protiv drugih, takvih gadarija koje su pisali i pricali protiv biskupa i sviju koji su bili protiv njih, sto su ti fratri (ekskomunicirani) posvadjali obitelji, raskolili zajednistvo i slogu vecine malih hercegovackih gradova - a sve zbog obicne gramzivosti. Gdje je u Medjugorju poslusnost i hijerarhijski ustrojena Crkva? Gdje su osnovna krscanska moralna nacela? Gdje je ljubav prema bliznjem? Gdje je, na kraju krajeva, "ne reci lazna svjedocanstva"?
    ja im to nikad necu oprostiti i za mene ce uvijek biti samo obicni kriminalci.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

draga sladjana, jako mi je žao da si toliko ogorčena s Međugorjem.užasno mi je krivo.

znam da ti moje svjedočanstvo kao takvo neće promijeniti stav i išta značiti, no vjeruj mi da ti ljudi ne lažu.kad bi to sve skupa bila prevara, ti bi, o da, itekako bi bila u pravu.

već sam napisala, ja sam u vjeri više racionalni tip. nemam vizije, ne ukazuju mi se Isus i Marija, štreber sam i knjiški moljac koji se drži one "blago onome tko ne vidje a povjerova" a ipak sam , makar to ni u snu nisam očekivala, na ukazanju vidjela dio onoga, mali dio, ali predivan, u što vjerujemo, i to me toliko šokiralo i prenerazilo kao da me netko sa čekićem lupio po glavi.Srce mi je tuklo i jedino što sam mogla pomisliti bilo jevo se STVARNO dešava!!!!!!

Draga. Ja znam što sam ja vidjela, ti zaš u što vjeruješ(ili bolje rečeno ne vjeruješ), a vrijeme, koje je najbolji sudac će pokazati što je istina.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja ne dam maloj (9g) gledati Sulejmana, ali prijateljica u školi joj svaki dan ispriča sadržaj nove epizode.

ronin

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    bog s tobom zmaj, njemački klinci koji se seksaju u vrtiću, obama health care čipira ljude...what's next?
    hvala i s tobom zajedno Bog
    čuj, obzirom da čipo postoji i da se koristi u nekim prilikama, ne znam što se čudiš na moje čuđenje? dakle, postoji cijel kompanija koja proizvodi tu spravicu. zaš? a valjda da joj se divimo.
    http://hr.wikipedia.org/wiki/VeriChip

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

"Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke, nego učitelje; ili, ako sluša učitelje, sluša ih zato što su svjedoci«, rekao je Papa Pavao VI.
    još davne 1975. godine u svom apostolskom nagovoru o evangelizaciji u suvremenom svijetu." Evangelii nuntiandi – Naviještanje evanđelja. Apostolski nagovor o evangelizaciji u suvremenom svijetu.
    hvala

što se tiče Međugorja, nemam sud o tom.
    nekad znam otići tamo. u vidu neke svoje obnove. nepovezano s ukazanjem. naprosto mi eksterijer odgovara. kamen i krš i brda.. molitva.. ljudi...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni je godinama "nešto" falilo. Filing neki. Ništa protiv čitanja, ni učenja, nemam, dapače, inače bih bila pobornik višestoljetne nepismenosti puka. Jesam prije par postova pisala o želji za knjižnicama, da ljudi čitaju? Jesam.
    Čitam i ja, sv. Pavao mi nije ono baš favorit, naravno da ima savršenih stvari, uostalom,najviše toga je i napisao, izdvajam one "duhovne" poruke od onih njegovih, kako ih zovem, "menadžerskih", jer on je bio i organizator i korektiv svih tih crkava, a malo mi se zamjerio i zbog onoga samouvjerenog isključivanja žena iz učenja i propovijedanja , te pokrivanja,
    više su mi legle (kratke i rijetko se za njih čuje, tu i tamo na misi) Jakovljeve poslanice.
    Dobro, nema veze.
    Samo sam uočila, a ne samo ja, da ljudi teško mogu samo na taj način biti dugo povezani s onih "duhovnim". Treba neka "nadogradnja",
    da oni to što čitaju zaista i osjećaju na nekim dubljim razinama, a sad ne znam gdje i kako netko to nađe, stvarno individualno, nekome je baš Euharistija taj connect (taj izraz koristim jer se svaki dan spajam na net, sorry zmaj, othrvatila ja sve živo), meni je bila hagioterapija, pa onda opet kombinacija, Euharistija,pa predavanje, živa riječ, pa čitanje, pa neka molitva ili meditacija...
    Nekad sam i nekoliko tjedana stalno konektirana, a nekad se tako diskonektiram zbog nekih životnih obveza da obavezno osjetim nemir i točno znam da mi je status "disconnect".
    Kad budem svaki dan i non-stop povezana znat ćete možda po tome što neću imati prisilnu radnju ispoljavanja bolesnog humora, sad si ne mogu pomoći. A zapravo, možda neću moći nikad, i to je pitanje.
    Ugl, što sam ono htjela reći? Ne znam više sad, malo sam odlutala.
    Treba za neke stvari uložiti napor, ne dolazi sve spontano.To sam isto htjela razraditi, no, ne mogu sad nastaviti, moram presvući malu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nekad sam i nekoliko tjedana stalno konektirana, a nekad se tako diskonektiram zbog nekih životnih obveza da obavezno osjetim nemir i točno znam da mi je status "disconnect".
    Kad budem svaki dan i non-stop povezana znat ćete možda po tome što neću imati prisilnu radnju ispoljavanja....
    Ovo ti tako savršeno opisala, samo mogu rečenicu nastaviti nekim svojim slabostima, recimo svađalačkim tonovima itd ima toga
    Za mene je prekretnica bilo savjet za redovnu ispovjed i naravno euharistija, nakon nekog vremena kao da su se sante počele topiti i sve manje i manje ometati connection status. I dalje ima faza i fazica, ali sve ih je lako povezati s manjkom duhovne kondicije, molitva, ispovjed, sv. misa, ma jednom rječju sakramentalni život... Ali nisam ja to sama uspjela velika pomoć je prijateljica u vjeri, ekipica, još netko tko te pita ideš? idemo? jesi bila? jesi čula ovo i ono? Meni je bilo najlakše pogubiti se kad sam bila nekako sama u vjeri... Zato sve više molim za prijatelje, poznanike itd - iz sebičnih razloga
    Posljednje uređivanje od pikula : 23.01.2013. at 14:02

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa, ja sam i napisala da se trudim svjedočiti Krista. i potpuno mi je jasno da je potrebno više duhovnosti u župama. i uopće nisam govorila o župama već o školi.
    znanje o vjeri ne isključuje duhovnost. da bi znao da je nešto grijeh, to mora naučiti. da bi znao što treba činiti, mora naučiti 10 zapovijedi. vjeroučitelj ne može dati vjeru koliko god on duhovan bio. djeca se razlikuju, dolaze iz različitih obitelji, opterećeni su različitim problemima i ono što će nekome pokazati put prema Bogu, kod drugoga može stvoriti otpor. i Isus je bio Učitelj...
    Slažem se. Razum je važan dio naše vjere, papa Benedikt XVI puno piše o tome. Ali mislim da u KC svatko može nači karizmu koja njemu "govori" jer ima među nama po tipu i Toma Akvinskih i sv. Augustina i sv. Majke Tereze, želim reći svatko od nas mora svojim putem doći do Boga, a toliko je različitih duhovnih tradicija i svetaca koji nam mogu pomoći treba samo zaroniti u to bogatstvo. Mislim da je put školskog vjeornauka da djeci zagrebe po površini, da saznaju što sve postoji i da mogu sami naći svoj put. Osim činjenica, vjeroučitelj može svojedočiti samo svoj osobni put vjere, a to ne mora nužno svim odgovarati po karakteru.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Gledala sam zagrebačkog rabina (predaje u zg na dva fakulteta)u jednom dokumentarcu i pričao je o tome kako je šokiran time koliko je malo mladih ljudi pročitalo Bibliju. Čovjek je rabin i tvrdi da je Biblija kulturološki temelj naše civilizacije i da je to potpuno nepoznavanje samog sebe bez obzira na vjeru. Ne bih sad o tome dalje, to nije moj posao, ali sam to navela kao poticaj da mi koji jesmo kršćani sami čitamo Bibliju, ali i da djecu upoznamo detaljnije sa sv.Pismom. Tu vidim ogroman prostor za školski vjeronauk. Što kažete?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Što kažete?
    meni je još u glavi onaj Zdenkin govor i svjedočenje o čitanju Biblije unutar neke grupe...kao neka vrst akcije
    i mislim si, mogla bih se i ja uključit u to, a ne da mičitanje uvijek bude neko paušalno grebanje..
    doduše, ovim sam se odmakla od tvog pitanja, ak sam dobro shvatila, Biblije i vjeronauka
    al eto
    ako iko sazna za neku sličnu akciju, nek javu

što s tiče tvog odgovora Željki
    meni je zapravo fantastično koliko se čvojek može nadopunjavati upisima.. i koliko ima različitih puteva unutar Crkve, a svi su ustvari dio jednog Puta - Krista

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nena, draga, nisam baš razumijela što si htjela reći. ja jako volim Pavla zbog njegovog "ne živim više ja, već živi Krist u meni". i ta njegova borba sa samim sobom, sa svojim obrazovanjem, znanjem da bi na kraju sve to ostavio i smisao pronašao u Kristu.
    prošle godine sam znala imati meditativni sat. pjesma, Sveto Pismo, meditacija, osluškivanje Božje Riječi. neki su prihvatili odlično, jedan dečko je i zaplakao (vjerojatno jer sam govorila o Bogu Ocu, a on svog oca nema), a neki su rekli šta ćemo opet spavati. al, ja sam hrabro nastavila. Duh Sveti djeluje.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Gledala sam zagrebačkog rabina (predaje u zg na dva fakulteta)u jednom dokumentarcu i pričao je o tome kako je šokiran time koliko je malo mladih ljudi pročitalo Bibliju. Čovjek je rabin i tvrdi da je Biblija kulturološki temelj naše civilizacije i da je to potpuno nepoznavanje samog sebe bez obzira na vjeru. Ne bih sad o tome dalje, to nije moj posao, ali sam to navela kao poticaj da mi koji jesmo kršćani sami čitamo Bibliju, ali i da djecu upoznamo detaljnije sa sv.Pismom. Tu vidim ogroman prostor za školski vjeronauk. Što kažete?
    o Bibliji govorimo i iz nje čitamo od prvog razreda. ali, što to znači kad doma Bibliju nemaju, a niti mi u školi nemamo pa da bar imaju na nastavi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ovo ti tako savršeno opisala, samo mogu rečenicu nastaviti nekim svojim slabostima, recimo svađalačkim tonovima itd ima toga
    Za mene je prekretnica bilo savjet za redovnu ispovjed i naravno euharistija, nakon nekog vremena kao da su se sante počele topiti i sve manje i manje ometati connection status. I dalje ima faza i fazica, ali sve ih je lako povezati s manjkom duhovne kondicije, molitva, ispovjed, sv. misa, ma jednom rječju sakramentalni život... Ali nisam ja to sama uspjela velika pomoć je prijateljica u vjeri, ekipica, još netko tko te pita ideš? idemo? jesi bila? jesi čula ovo i ono? Meni je bilo najlakše pogubiti se kad sam bila nekako sama u vjeri... Zato sve više molim za prijatelje, poznanike itd - iz sebičnih razloga

Da, ti si ponekad na kratkom fitilju, skuži se to, ali da nije tako, to ne bi bila ti, šta ne?
    Zar ti možeš biti ljiljan ili ronin ili zar ja mogu biti zdenka? Ili trebam biti?
    Mislim da bi to tek bilo nakaradno. Svi smo originali, neponovljivi i tu dolazimo do onih tzv. sebičnih razloga i tog navodnog, ali zaista pod navodnike "egoizma", kad je zdrav, taj "egoizam", neminovno vodi i do altruizma.
    Sve je rečeno u "ljubi bližnjeg svog kao sebe samog", a kad se prihvatiš kao dar, oriđiđi perfektna kreacija u svojoj nesavršenosti, eto super podloga za nadogradnju.
    I poznata teza da u duhovnom svijetu nema zavisti, nema mjesta zavisti jer što su drugi na višoj duhovnoj razini
    i onome tko s njima kontaktira je automatski bolje.
    Moram priznati da tu stepenicu baš i nisam prekoračila, ne zavidim nikome na materijalnom bogatstvu niti kojekakvim drugim stvarima, ali malo da na intelektualnim i duhovnim dosezima. Racionalno znam da je to i na moju korist, ali negdje na trenutak pojavi se pitanje - a zašto nisam i ja takva?

Tu dolazim i do onog predavanja na vjeronauku, npr. zapovijedi- ne poželi tuđeg ženidbenog druga ili ne poželi tuđe stvari!
    Ma, mene je to kao klinku izbezumljivalo.
    Pa kako - ne poželi!?
    Pa normalno da poželim tu majicu ili cipele, pa non-stop neku torbicu poželim. A nitko da mi objasni da se tu radi o silnom i ustrajnom treniranju sebe kao osobe koja uspije probuditi svjesnost koliko joj toga ne treba i koja takvo nešto ne želi tako da bi patila za tim, ili da ju sve to vuče kao da je najvažnije na svijetu, ili koja zavidi ili, ne dao Bog, mrzi nekoga zato što to ima, ili se svjesno, iliti s predumišljajem upušta u akciju razaranja braka zato što baš želi tog drugog itd. itd. ima toga jako puno pa sad ne mogu sve nabrojati.
    Djeci se serviraju fakti, često ih sve to skupa zbunjuje, a mislim da i odrasle zbunjuje.

No, kad sam već spomenula humor, pade mi na pamet Rambo Amadeus, (kad se već okolo govori o novim školskim predmetima, uvođenju, izbacivanju i sl.)
    kaže on kako bi ukinuo Povijest kao predmet, šta će to, to sve učenje o ratovima i razaranjima, koje ionako pišu pobjednici, dovoljno je znati dva-tri fakta, tek toliko da sve smjestiš u prostor i vrijeme.
    "Ja bih uveo predmer- Budućnost!"- reče. Da učimo što sve dobro možemo napraviti i kako možemo ispraviti gluposti iz povijesti.
    Eto, ti originali mene oduševljavaju.

(cvijeto, pratiš gradivo?)

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nena, draga, nisam baš razumijela što si htjela reći. ja jako volim Pavla zbog njegovog "ne živim više ja, već živi Krist u meni". i ta njegova borba sa samim sobom, sa svojim obrazovanjem, znanjem da bi na kraju sve to ostavio i smisao pronašao u Kristu.
    prošle godine sam znala imati meditativni sat. pjesma, Sveto Pismo, meditacija, osluškivanje Božje Riječi. neki su prihvatili odlično, jedan dečko je i zaplakao (vjerojatno jer sam govorila o Bogu Ocu, a on svog oca nema), a neki su rekli šta ćemo opet spavati. al, ja sam hrabro nastavila. Duh Sveti djeluje.
    A, ko da je bitno. Pavao je puno toga napisao pa je logično da nekome više odgovara nešto, a nešto manje. Sve one silne upute, poslanice svim tim crkvama i vjernicima, korekcije, djelovao je kao neki koordinator među njima, nije samo prenosio Kristovu riječ nego je unosio i neke svoje, organizacijske prijedloge, bilo o braku, ženama, svemu. Imao je i vrlo praktične prijedloge kako propovijedati,kako se približiti različitim narodima, biti dio njih, jesti što i oni, živjeti kao oni, sve da bi im prenio Riječ i da bi ih spasio. Sve je to odlično obavljao i nema to veze što ja mislim, to sam samo ja, ne mora meni baš sve od A do Ž biti super, ko da je to bitno.

Ovaj drugi pasus što si napisala,
    podsjetilo me na jedno davno izlaganje našeg župnika kad je rekao kako je propovijedanje o Božoj ljubavi nekome tko nikad nije osjetio ljudsku ljubav, ni od jednog čovjeka, apstraktno i teško to može pojmiti.
    Čovjek treba doživjeti ljubav prvo od roditelja, a onda i od drugih ljudi, da bi uopće mogao pojmiti da postoji i nešto više od te elementarne, uvjetne i ograničene ljubavi. Kako gladnom kruha pričati o slasti kolača?
    Nije usko vezano za tvoju temu (opet će biti da sam nejasna), samo mi se pojavila blic asocijacija.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

podsjetilo me na jedno davno izlaganje našeg župnika kad je rekao kako je propovijedanje o Božoj ljubavi nekome tko nikad nije osjetio ljudsku ljubav, ni od jednog čovjeka, apstraktno i teško to može pojmiti.
    Čovjek treba doživjeti ljubav prvo od roditelja, a onda i od drugih ljudi, da bi uopće mogao pojmiti da postoji i nešto više od te elementarne, uvjetne i ograničene ljubavi. Kako gladnom kruha pričati o slasti kolača?
    Nije usko vezano za tvoju temu (opet će biti da sam nejasna), samo mi se pojavila blic asocijacija.
    E da, i onda nije čudo kad se naljute, kaj ne?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Neću linkat jer ima nepristojnog i prostota, ali moram prokomentirati jer volim Raosa, njegov osvrt na zdravstveni odgoj je
    I bravo Raspudiću!

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Neću linkat jer ima nepristojnog i prostota, ali moram prokomentirati jer volim Raosa, njegov osvrt na zdravstveni odgoj je
    I bravo Raspudiću!
    Raosa dugo nisam čula
    al u ovom što sam pročitala, što je stavljeno u pisanu riječ je nešta doli konkretnost!! ima na zo com
    Raspudića taman pročtah. lipo zbori

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I bravo Raspudiću!
    ma daj, linkaj, pa odrasli smo ljudi, znamo filtrirati.

pa da mogu ja, bez grižnje savjesti i straha da će se netko naljutiti, linkati jednu neozbiljnost srednjoškolaca, a meni te neozbiljnosti skroz simpatične

https://www.srednja.hr/Posteri/Poste...-masturbaciju#

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ovaj drugi pasus što si napisala,

jasna si, jasna...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Na www.zdravstveniodgoj je
    A ja ne volim net.hr ni u tragovima, mene to potrese samoubojstvo, trudnica, gole babe sve na jednom mjestu, nije to za mene, ja očito imam neke jako loše filtere. Što vidim teško izbacujem iz glave. Frendice mi kažu, reći ću nešto ružno i nemoj to sad odm,ah zamišljat
    Posljednje uređivanje od pikula : 23.01.2013. at 16:12

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

(cvijeto, pratiš gradivo?)

zar si sumnjala
    dok nema čipova, nema ni mene
    e da, ne rade vam ti linkovi, ovaj topik je počeo svoju volju provodit i neda te prostote da se po njemu provlače.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma to sam ja tuka imam multiclick disorder
    na stranici koja se zove "zdravtveni preodgoj"

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vezano za onaj moj upis o zo u Njemačkoj
    članak od tada vrijedećim stvarima i činima. navodno je povučeno. ne znam koliko je vremena trajalo do opoziva
    jedan od primjera: poticanje očeva na milovanje spolnih organa svojih kćerkica. bar što se predškolske dobi tiče.

http://www.lifesitenews.com/news/arc...7/jul/07073008

Raos je na ispravnom linku
    al evo opet
    http://www.zdravstveniodgoj.com/
    Posljednje uređivanje od zmaj : 23.01.2013. at 16:28

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

e da, ne rade vam ti linkovi, ovaj topik je počeo svoju volju provodit i neda te prostote da se po njemu provlače.
    evo,sad vidiš što znače oni izrazi "Duh radi":LOL:

A, dobro, ja sam zato malo tamo prosurfala na te stranice pa vidjela da se masturbacija sad (to u zadnje vrijeme,e, nije uvijek bilo tako)
    više analizira kao potencijalna ovisnost, a ne kao neki ne znam kako opaki grijeh.
    Meni se i prije činilo da u praksi to tako izgleda, pod praksa mislim kako objasniti klincu, a da mu ne navodiš za to doba iritantne teze o nužnoj povezanosti spolnosti i ljubavi (detaljnije http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=506) ili mu reći da griješi

jer je to
    »autoerotizam«, tj. erotizam usredotočen na samog sebe.
    kad on, nesretnik, ne zamišlja sebe nego nju,

da se ukaže kako to prvotno rješavanje napetosti na taj način može ići u učestalo ili preučestalo, u neku vrstu ovisnosti.
    Pa se onda na to nadoveže i pornografija koja pojačava dojam, a kako s praksom i ti podražaji trebaju biti jači, to se i spektar pornografskih sadržaja širi i tako ide dalje i dalje.
    Ulg, povezivala sam to s nekom vrstom samosavladavanja, da se ne pretjera, ono, čoksa mi je super pa ajde da se nabubam dok se ne udebljam ko prase, nisam mogla naći poveznicu s nekom silnom grešnošću kad se prirodno pojavljuje sa spolnim sazrijevanjem, navodili su neki tu pojavu i kod djece s posebnim potrebama, koja stvarno ništa lošega u tome nisu ni mogla shvatiti.
    Sjećam se da su neki moji školski kolege u OŠ pričali da ih na ispovijedi stari župnik nije ništa posebno opominjao, najčešće bi taj dio njihovog izlaganja šutke odslušao, bez komentara, a nekad bi rekao- ajde, sinko, malo polakše s tim, više ti ajde na nogomet, manje se zabavljaj sam sa sobom.

Stranica 7 od 23 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •