tko kaže da će postati prljavo?da mu kupim i mali bič da se odmah ošine?
šalim se. ono što ja naglašavam, je, sve u svoje vrijeme.sad je nevino jer se radi još o bukvalnoj djeci.
kad mu prorade hormoni, i kad uđu u pubertet, trebati će mu drugačija objašnjenja.
don damir stojić, s kojim se na ovim stranicama nenormalno sprdalo izvlačeći iz konteksta poluistine i neistine(to znam jer sam provela sate slušajući njegova predavanja) je dao i roditeljima i mladima izvrsne smjernice kako se postaviti.
prljavo? kakva je to uopće riječ? da, radi se o otkrivanju vlastitog tijela i vlastite seksualnosti. tko je čitao teologiju tijela ili barem slušao predavanja na tu temu znati će o čemu pričam.naravno da se djetetu koje to čini neće osušiti ruka i peći ga vatre paklene, no istovremeno mu roditelji vjernici usađuju i neke druge vrijednosti-nema tu osuđivanja i proklinjanja, već polaganog razvoja svjesnosti(dakle kreće jedno polagano osvješćivanje) da ima jedna fina nijansa koja nas čini drugačijim od životinja kojima ravnaju nagoni-s njima dijelimo fizički i psihofizički dio, no ono što za razliku od njih imamo mi, duhovnu dušu, moramo njegovati. upravo u tom smislu kreće osvješćivanje koliko smo u svojoj iskonskoj biti savršeni i da nije loše tome stremiti. to znači izdići se iznad samosebisvrsishodnog udovoljavanja sebi i pokaušati se , s vremenom, izdići iznad toga i pronaći se u dijeljenju ugode s voljenom osobom, našom osobom, koju ćemo voljeti i kojoj ćemo biti vjerni.
nije loše stremiti dobrom. nije se loše smatrati savršenim i dragocjenim Božjim bićem. nije loše, nakon vrlo vjerojatnih padanja jer smo ljudi od krvi i mesa u vlasti svojih hormona, odabrati za sebe čistoću duha i tijela, uvijek iznova obećati samima sebi da mi to možemo, da smo za to sposobni, i da smo takvi i stvoreni.
da je lako, nije. no čovjek se može izdići iznad primarnih nagona koji ravnaju npr životinjama , sazrijevanjem, promišljanjem, i da, na kraju vlastitom odlukom.
drage moje nema tu prljavosti. ima samo pokušaja i stremljenja da se bude savršeniji.
tako ću odgajati svoje klince. nemam iluzija da će ih zaobići ludovanje hormona, sve ono što sazrijevanje i pubertet nose sa sobom, no kako će oni postepeno u svom sazrijevanju rasti, bez osude, a s podizanjem ljestvice, nadam se da ćemo ljestvicu podići visoko , najviše..u smislu i poštivanja sebe i drugoga.
to zahtijeva puno otvorenog razgovora koji isključuje tabu teme i puno primjera iz vlastitog obiteljskog iskustva .bez toga ništa, bez toga imamo prazne riječi.to bi ukratko bio katolikčki odgoj djece što se tiče seksualnosti. bez osuđivanja i tabu tema, ali s visokim vrijednosnim stavovima-tražiti od njih da se osjećaju posebnima, savršenima i dragocjenima, i da se nikad, baš nikad ne potcjenjuju i ne kupuju i traže ljubav na krive načine.