Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1101

Tema: odgoj u duhu vjere 6. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tko kaže da će postati prljavo?da mu kupim i mali bič da se odmah ošine?

šalim se. ono što ja naglašavam, je, sve u svoje vrijeme.sad je nevino jer se radi još o bukvalnoj djeci.

kad mu prorade hormoni, i kad uđu u pubertet, trebati će mu drugačija objašnjenja.

don damir stojić, s kojim se na ovim stranicama nenormalno sprdalo izvlačeći iz konteksta poluistine i neistine(to znam jer sam provela sate slušajući njegova predavanja) je dao i roditeljima i mladima izvrsne smjernice kako se postaviti.

prljavo? kakva je to uopće riječ? da, radi se o otkrivanju vlastitog tijela i vlastite seksualnosti. tko je čitao teologiju tijela ili barem slušao predavanja na tu temu znati će o čemu pričam.naravno da se djetetu koje to čini neće osušiti ruka i peći ga vatre paklene, no istovremeno mu roditelji vjernici usađuju i neke druge vrijednosti-nema tu osuđivanja i proklinjanja, već polaganog razvoja svjesnosti(dakle kreće jedno polagano osvješćivanje) da ima jedna fina nijansa koja nas čini drugačijim od životinja kojima ravnaju nagoni-s njima dijelimo fizički i psihofizički dio, no ono što za razliku od njih imamo mi, duhovnu dušu, moramo njegovati. upravo u tom smislu kreće osvješćivanje koliko smo u svojoj iskonskoj biti savršeni i da nije loše tome stremiti. to znači izdići se iznad samosebisvrsishodnog udovoljavanja sebi i pokaušati se , s vremenom, izdići iznad toga i pronaći se u dijeljenju ugode s voljenom osobom, našom osobom, koju ćemo voljeti i kojoj ćemo biti vjerni.

nije loše stremiti dobrom. nije se loše smatrati savršenim i dragocjenim Božjim bićem. nije loše, nakon vrlo vjerojatnih padanja jer smo ljudi od krvi i mesa u vlasti svojih hormona, odabrati za sebe čistoću duha i tijela, uvijek iznova obećati samima sebi da mi to možemo, da smo za to sposobni, i da smo takvi i stvoreni.

da je lako, nije. no čovjek se može izdići iznad primarnih nagona koji ravnaju npr životinjama , sazrijevanjem, promišljanjem, i da, na kraju vlastitom odlukom.

drage moje nema tu prljavosti. ima samo pokušaja i stremljenja da se bude savršeniji.

tako ću odgajati svoje klince. nemam iluzija da će ih zaobići ludovanje hormona, sve ono što sazrijevanje i pubertet nose sa sobom, no kako će oni postepeno u svom sazrijevanju rasti, bez osude, a s podizanjem ljestvice, nadam se da ćemo ljestvicu podići visoko , najviše..u smislu i poštivanja sebe i drugoga.

to zahtijeva puno otvorenog razgovora koji isključuje tabu teme i puno primjera iz vlastitog obiteljskog iskustva .bez toga ništa, bez toga imamo prazne riječi.to bi ukratko bio katolikčki odgoj djece što se tiče seksualnosti. bez osuđivanja i tabu tema, ali s visokim vrijednosnim stavovima-tražiti od njih da se osjećaju posebnima, savršenima i dragocjenima, i da se nikad, baš nikad ne potcjenjuju i ne kupuju i traže ljubav na krive načine.
    Posljednje uređivanje od ronin : 01.02.2013. at 19:52

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    ?da mu kupim i mali bič da se odmah ošine?

.
    citiram leonisu s drugog topika.

sada sam poslusala dio koji jucer nisam stigla sa suceljavanja i toliko sam uzrujana da sam u stanju vristati- doticna je bebe-djecu koji masturbiraju indirektno nazvala zlostavljanim. seksualno.
    na komentar primarijusa gorana arbanas da mu dolazi veliki broj roditelja koji primjecuju masturbaciju u tako male djece te da takve informacije dobiva od teta u jaslicama i vrticima te da je pozivan u vrtice od strana odgajatelja da ih "educira", a ona odgovara da nece provocirati i pitati da li se netko uplitao u tu djecu i dodirivao ih na neprimjeren nacin....ona ne prihvaca da djeca mogu masturbirati bez da ih se prije toga nije seksualno zlostavljalo.
    te istrazivanja da to djeca rade (istrazivanje...upitnici roditeljima, npr. kojeg sam i ja svojevremeno ispunjavala, takodjer se smatra istrazivanjem) ona naziva kriminalnim radnjama.

e pa draga gospodjo, nazivati nasu djecu zlostavljanim takodjer je kriminalna radnja.
    vrla znanstvenica reisman tvrdi da su tvoja djeca, ronin, seksualno zlostavljana.
    upravo tako.
    seksualno zlostavljana od strane nekog odraslog.
    i ti nemaš potrebu kazati, gđo reisman - govorite gluposti.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku

to zahtijeva puno otvorenog razgovora koji isključuje tabu teme i puno primjera iz vlastitog obiteljskog iskustva .bez toga ništa, bez toga imamo prazne riječi.to bi ukratko bio katolikčki odgoj djece što se tiče seksualnosti. bez osuđivanja i tabu tema, ali s visokim vrijednosnim stavovima-tražiti od njih da se osjećaju posebnima, savršenima i dragocjenima, i da se nikad, baš nikad ne potcjenjuju i ne kupuju i traže ljubav na krive načine.
    možda u teoriji ili kod vrlo malog broja katolika u Hrvatskoj
    kod velike većine, nekih, rekla bih 80%, ne
    taj postotak doma nema niti bibliju, da od toga krenemo
    tako da je izlišno napominjati da enciklike nisu pročitali, drugu teološku literaturu da li uopće spominjati?
    njihova djeca se ne čuvaju do braka
    odlazak na misu nedjeljom vrhunac je njihova iskazivanja vjere
    a kao što je netko pametan jednom rekao, misliti da si kršćanin zato što nedjeljom odlaziš na misu, isto je kao i misliti da si automobil zato što si ušao u garažu
    vrh katoličke crkve jako dobro zna kakva im je pastva - spremna za potpunu evangelizaciju, od početka
    kao što i don stojić jako dobro zna da se od njegovih 600 studenata na vjeronauku svakoga tjedna, tek nekolicina čuva za bračni seks.

tako da su ovakvi napadi i ružni spinovi u najmanju ruku nepošteni a briga za to što će djeca učiti lažna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •