Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1101

Tema: odgoj u duhu vjere 6. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ivana, ti do sada lijepo i nježno odgajaš svoju curicu
    a za sve ono što će doći u kasnijoj dobi, dozvoli si da nemaš već sada stavove uklesane u kamenu.
    rast ćeš uz svoje dijete i vidjet ćeš da je to najbolji način da ju odgojiš - bez šablona i shema.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ivana, ti do sada lijepo i nježno odgajaš svoju curicu
    a za sve ono što će doći u kasnijoj dobi, dozvoli si da nemaš već sada stavove uklesane u kamenu.
    rast ćeš uz svoje dijete i vidjet ćeš da je to najbolji način da ju odgojiš - bez šablona i shema.
    žao mi je što neki nisu shvatili što sam htjela reći kad sam drogu i sex strpala u isti koš...ali po ovom pretpostavljam da ti jesi

time što sam sve stavila u isti koš sam samo htjela objasniti da biti podrška nekome u životu nije isto što i odobravati mu nešto-po meni jedno ne isključuje drugo eto zato sam rekla

- npr. bit ću tu uz svoju prijateljicu koja napravi abortus, biti ću joj podrška, pomoć bez i jedne riječi osude bez i jednog krivog pogleda- ali ja sigurno neću biti ta koja će je "poticati" na abortus ili ga odobravati (prije nego ga počini) , ako me pita za moje mišljenje ja ću joj reći da sam protiv ali isto tako ću joj reći da je ona ta koja mora donijeti tu odluku, da tu odgovornost ne može prebaciti na nekoga drugoga

- za mene je razlika pomoći narkomanu, ne osuđivati ga od toga da mu odobravam drogiranje pušenjem trave u sobi

-za mene je velika razlika u tome što ću npr. prihvatiti što će moja kćer živijeti s svojim dečkom i imati predbračne i odnose i toga da ću ju poticati na to da

-eto za mene je razlika nekome nešto odobravati ili ga poticati i biti tu za njega u potrebi

Čovjek je za mene iznad svih ljudskih pravila i regula, naših osobnih predrasuda itd. sam je Isus rekao nije čovjek stvoren radi subote, već subota radi njega.

Život nije crno bijel i ne može se živjeti točno po pravilima, u životu nam se svašta dogodi i često napravimo stvari za koje smo mislili da nikad nećemo. Ali to ne znači da ne trebamo sebi postaviti neke moralne vertikale.

Meni usporedba s sexom na klupici na moru i optuživanje da se mala boji s majkom otići ginekologu smiješna.

Ne razumijem što si htjela s time reći; da joj je mama dopustila da se sexa doma onda ne bi bilo problema, ili si mislila da joj mama nema ništa protiv predbračnog sexa mala bi joj se povjerila?

Ovo je samo pokazalo da je ta cura željela intimne odnose osjećala se dovoljno odraslom i odgovornom tj. spremnom da to i učini, ja stvarno ne vidim zašto sad ta djevojka odjednom nije više tako odrasla pa joj treba mama di ide ginekologu?

Od svog doktora opće prakse može dobiti uputnicu i sam otići ili s frendicom u Klaićevu?

Ti misliš da je njezina majka kriva jer ova s njom nije podijelila svoje prvo seksualno iskustvo?

Ja znam jako puno cura koje su ateistice i njihovi roditelji pa svoja seksualna iskustva skrivaju od roditelja i ako su neki roditelji (ne svi) po pitanju sexa totalno otvoreni, one to ne žele dijeliti s njima smatraju to svojom intimom.

Ne možeš vjerovati ali ja sam s njima išla ginekologu a s jednom od njih i na abortus. Proživjela sam i vidjela stvari koje neke od Vas nikada neće i znam da svojim stavovima samo želim zaštititi svoje dijete, što naravno neće uvijek biti moguće.

Ja ću joj pokušati dati dobre temelje a dalje je na njoj i treba biti na njoj, ja je neću osuđivati niti za jedan njezin čin jer to je njezin život ali neću je ni poticati na neke stvari koje ja smatram da nisu OK- jedino što tražim je da shvati da sve što radi sebi radi i da bude uvijek hrabra prihvatiti odgovornost za svoje postupke i da ih se ne srami, nego digne glavu i krene naprijed.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku

Meni usporedba s sexom na klupici na moru i optuživanje da se mala boji s majkom otići ginekologu smiješna.

Ne razumijem što si htjela s time reći; da joj je mama dopustila da se sexa doma onda ne bi bilo problema, ili si mislila da joj mama nema ništa protiv predbračnog sexa mala bi joj se povjerila?

Ovo je samo pokazalo da je ta cura željela intimne odnose osjećala se dovoljno odraslom i odgovornom tj. spremnom da to i učini, ja stvarno ne vidim zašto sad ta djevojka odjednom nije više tako odrasla pa joj treba mama di ide ginekologu?

Od svog doktora opće prakse može dobiti uputnicu i sam otići ili s frendicom u Klaićevu?

Ti misliš da je njezina majka kriva jer ova s njom nije podijelila svoje prvo seksualno iskustvo?
    Očito ništa nisi shvatila.

Ako je dijete odgajano u katoličkom duhu i ako je to njena majka (tvrdih stavova kao što su to i tvoji) uspješno obavila dijete nije ni trebalo završiti na toj klupici.

Ne, nisam htjela reći da je trebala sve to obaviti kod kuće nego da se petnaestogodišnjakinja odgovornog ponašanja nije smjela zateći u usputnom nezaštićenom (naglasak na ovo-jer očito nisi primijetila) seksualnom odnosu. Upravo zato je potreban zdravstveni odgoj jer očito postoje djeca koja kod kuće nisu naučila čemu služe kondomi i kontracepcija.

I, ne, nije se osjećala ni spremnom, ni odgovornom, ni zrelom. Napravila je to (prema priči moje kćeri) tek toliko, poslije je imala grižnju savjesti, plakala je i bila užasno nesretna, a takve svoje osjećaje nije mogla podijeliti sa svojom majkom. Zamisli da ti je dijete duboko nesretno, a ti za to ne znaš???

Ne, nije mogla otići obiteljskoj liječnici po uputnicu za Klaićevu da joj to ne sazna mama. Ne, nije mogla sama otići ni privatnom ginekologu jer joj za pregled treba novac, a nije ga mogla tražiti od mame. I uopće nije toliko važno što se događalo post festum (a moglo je ispasti tragično i još uvijek može ako je dijete zaraženo HPV-om, klamidijom....). Meni kao majci važno je samo to što je djevojka bila u svemu tome sama. Nisu joj trebali prijatelji: trebala joj je majka.
    I, da, mislim da je njena majka tvrdih stavova kriva za to što joj se kćer nije mogla obratiti u trenucima kad joj je bila najpotrebnija. Ne zato jer nije s njom dijelila detalje seksualnog iskustva (ne očekujem ni od moje da će mi to prepričavati jer je i učim da je to intimna stvar dvoje ljudi koji su u vezi), ali smatram da, ma koliko odrasla i zrela djeca bila, moraju i smiju potražiti podršku i pomoć roditelja. Ova djevojka to nije mogla zbog osude koju je očekivala. I njena mama vjerojatno tvrdi da neće osuđivati, ali dijete je između redova pročitalo drugačije.

Ne očekujem da će sve to omekšati tvoj stav. Samo te podsjećam da si još u fazi teorije jer ti je dijete očito malo. Hoće li ta teorija na kraju rezultirati samosvjesom, zrelom, odgovornom osobom-to će tek vrijeme pokazati. Ja sam malo dalje odmakla i vidim koliko je tijekom vremena potrebno korigirati odgojne metode i vlastite stavove u korist djeteta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •