Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
Gle, za mene život počinje od one prve milisekunde kad se spoje spermij i jajna stanica. Na tome temeljim svoje stavove o MPO, abortusu, itd. Budući da netko tko ne gleda iz tog kuta ne može shvatiti mene, kao što i ja ne mogu shvatiti one koji razmišljaju o tome drugačije, ne bih dalje o tome.
Samo, oplodnja traje 24 sata a ne sekundu. Koja od tih milisekunda je prva milisekunda? Ako krenemo tim putem (sljedeci paragraf*), onda moramo zakljuciti da treba zastititi i jajne stanice, i spermije (ni od njih ne moze nastati niti kokos niti stolica), i ne dopustiti niti kontracepciju u kojoj ih toliko pogiba. A svaki razumni covjek ce napraviti razliku izmedju fetusa od 4 mjeseca gestacije i jajne stanice+spermija na pocetku ili cak prije oplodnje - zbog STUPNJA razvoja i POTENCIJALA daljnjeg razvoja, a ne zbog njihovih bioloskih sastojaka (koji su esencijalno isti). I tu je bas onaj najgori "catch" za MPO - sto velika vecina ljudskih zigota nema daljnji bioloski potencijal razvoja (za razliku recimo od misjih), a rehab i istomisljenici tvrde da treba svaku zigotu tretirati kao i rodjenu - ili nerodjenu - bebu. Sama DNK nije isto sto i zivot. I to (zastita zigote) bi bilo ezotericno pitanje da nema tako vrlo vazne posljedice za MPO populaciju, i vrlo lagano moze znaciti razliku izmedju uspjeha i neuspjeha lijecenja i razliku izmedju nastanka novog zivota i njegovog sprecavanja. Meni je to tako velika ironija da Crkveni stav oko MPO-a je zapravo stav koji kao posljedicu ima sprecavanje rodjenja nove djece.

*Paragraf koji objasnjava tvrdnju gore: Ako se ijedna milisekunda moze izdvojiti od drugih u ta 24 sata, valjda je to ona kad spermic prodre kroz omotac jajne stanice i posalje elektricni signal koji nacini da nijedan drugi spermic ne moze prodrijeti kroz omotac (to se zove capacitation, valjda kapacitacija na hrvatskom). U toj milisekundi jos nema jedinstvene nove DNK (niti je sigurno da ce process oplodnje dovrsiti, ili da ce proizvedena DNK biti kompatibilna sa zivotom). Znaci, rehab tvrdi da u tom trenutku kapacitacije zastita tog entiteta pocinje (zovem to entitet, jer to jos nije zigota). Ali zapravo ne postoji nista tako posebno u tom trenutku osim da je to prvi spermic koji je dosao do jajne stanice. Ako taj entitet uziva zastitu, onda zastitu uzivaju i jajne stanice i spermiji posebno. A posto 90% katolika koristi kontracepciju, mislim da je jasno sto obicni ljudi misle o moralnoj ispravnosti iste, bez obzira na to sto kaze Vatikan. (90% nije hiperbola, nego podatak iz SAD-a.)

Osobno, mislim da je kljucna tocka i prepreka u razvoju embrija implantacija, a ne oplodnja. Ako se stave zajedno jajne stanice i spermiji, stupanj oplodnje je preko 95%, medjutim, tek 30% vec oplodjenih ljudskih jajnih stanica se uspije implantirati (i kod plodnih parova). (Kod zivotinja je drugacije, zapravo i tu ovisi o zivotinjama, ali dugo je postojala ta zabluda o uspjesnosti ljudske reprodukcije jer se povlacila paralela s biologijom zivotinja o kojoj ljudi znaju zapravo i vise nego o bilogoji ljudske reprodukcije zbog uzgoja i rasploda zivotinja. Napominjem ovo u slucaju da je rehab biologinja koja radi s recimo misevima.)