Zuska prvotno napisa
Marusha, to što tvoja beba radi je prirodno, bebe su rođene s prstima i rukama, i tako ih upoznaju, na taj način zadovoljavaju potrebu sisanjem, grizenjem, mahanjem itd. Pusti bebicu da to radi, skoro sve bebe to rade. U nekoj fazi će prestati ili smanjiti turanje prstiju u usta (moja ima 14 mjeseci i još ih tura iako puno manje nego kad je imala par mjeseci, zapravo sve manje, a sad je to više povezano s izbijanjem zubiju).
Pomiri se unaprijed da će njeni prstići, bez obzira koliko ih puta opereš, kad počne puzati biti prljavi i da će u usta dospijeti svašta. Tako se gradi imunitet. Ne samo da će stavljati ruke u usta, nego i razne druge predmete koji nisu sterilni koje će nalaziti po stanu i izvan stana - travu, kamenje, papire itd. Nećeš uvijek uspjeti uhvatiti svaki predmet prije nego ga stavi u usta, ali neka. Jedino što treba paziti je da to ne budu stvari od kojih se može ugušiti i da nisu preprljave, ostalo je ok - to je prirodan način na koji se bebe upoznaju sa svijetom.
Naravno, ima beba koje nikad baš nisu stavljale prstiće i stvari u usta (moj nećak, npr.), ali većina se ipak ponaša kao tvoja ili kao moja beba. I mene je to na početku zabrinjavalo pa sam išla malo čitati i istraživati i ...naučila upravo ovo što sad tebi pišem - bebe upoznaju svijet i ne treba ih u tome sprječavati, već samo paziti. Sterilni uvjeti nisu nikad pomagali u izgradnji imuniteta, već upravo suprotno.
Zapravo, htjela sam ti reći da meni ovi tvoji razlozi ne bi bili dovoljno dobri razlozi za davanje dude jer beba ne radi ništa neprirodno i nešto što bi se već sad moglo nazvati navikom.
Ja sam mojoj pokušavala davati dudu jer se noću stalno budila pa sam mislila da bi joj duda mogla pomoći da barem malo spava, ali nikad je nije htjela prihvatiti.
Pa, eto, ni dalje ne spava, ali sve manje stvari stavlja u usta i sve više svijet upoznaje na drugi način...