Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Losos na moj način

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Losos na moj način

    Kažu da je jako zdrav pa se trudimo jesti ga što češće.
    Kako mi je presuho samo ga ispeći, izmislila sam ovaj recept:

    sastojci:
    odresci lososa
    za marinadu (maslinovo ulje, češnjak, vino, lovorov list, ružmarin...)
    vrhnje za kuhanje
    salsa (može i kupovna, iz staklenke)

    Odreske staviti u marinadu i držati što dulje.
    Ispeći u dubljoj tavi. Zaliti vrhnjem i salsom i kuhati koliko vas volja (od 5 minuta do...).
    Zbog neograničene duljine kuhanja, zgodno je za goste koji vole kasniti.

    Uz ovo poslužim palentu.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    864

    Početno

    pa šta nisi to napisala neki dan kad sam tražila recept za lososa
    ja sam napravila nešto slično i bilo se fino, ali tvoje mi se čini "punije" i bolje. probat ćemo.

  3. #3
    Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    ispod površine
    Postovi
    2,651

    Početno

    Ovako i ja pravim, smo bez salse.
    A posluzujemo uz integralne spagete.
    Mljac

    A prijateljica ga priprema u alu foliji.
    Stavi odreske svaki za sebe u alu foliju, na njih stavi malo PestoGenovese i na kriskice izrezan paradajz, zamota i ispece u pecnici. Isto jako ukusno.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    mi isto obozavamo losos i cesto ga spremamo samo sam dosta nezadovoljna njegovom kvalitetom kod nas. dimljeni je ok, ima dosta vrsta ali onaj zamrznut je nekako cudno suh kao da ga drze zamrznutog jedno deset godina, a onaj friski s placa je obicno najgora kategorija, onako prosaran debelim bijelim crtama...gdje ga vi kupujete?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    102

    Početno

    apricot koje vino bijelo ili crveno

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    trebalo bi da je bijelo....al s njom se nikad ne zna...

  7. #7
    egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,301

    Početno

    a gdje se kupi losos? (ako nije u konzervi tj staklenki ili onoj foliji)

    u ribarnici?

  8. #8
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Ima u ribarnicama. Dolac, ali i oni veliki shoping-cetri npr. Metro, Merkator... Prodaje se narezan na snicle...

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ninet prvotno napisa
    trebalo bi da je bijelo....al s njom se nikad ne zna...
    kako hoćeš:
    - ako stavljaš vrhnje za kuhanje bez salse i ako hoćeš skroz bijeli umak, stavi bijelo
    - kombinacija bijelog vina, vrhnja i salse daje ružičasti
    - salsa i crno vino (bez vrhnja) daju crveni.

    Znači, jedan recept, tri okusa, tri izgleda.
    Ovisno o vinu i (ne)salsi, mijenjaš i začine.

    Ja losos ponekad kupim u Utrinama na tržnici (svježi), a nekada u Konzumu (smrznuti). Smrznutog mariniram još dok je tako zaleđen, pa se onda otapa u marinadi.

    Ne znam je li chi ili prana... ali meni je fino.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Ne znam je li chi ili prana... ali meni je fino.
    ne znam jel ovo islo mene?
    ma i meni je fino, narocito u jelima gdje je malo jace kuhan i zacinjen ali za neke recepte je naprosto potrebna nesto bolja kvaliteta lososa (npr. za sushi) pa zato pitam.

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma kakvi - tebe!

    to se ja sebi rugam što nemam pojma ni o čemu :/

  12. #12

    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    326

    Početno

    Evo jos jedan za losos stake - jednostavan i provjereno dobar.
    Na maslacu (dosta) prepeci odreske - nije bas zdravo mozda moze i na maslinjaku pa onda staviti maslac - ali tu varijantu nisam isprobala.
    Gotove popariti bijelim paprom i zaliti sokom od limuna.
    Jednostavno i brzo.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    ja volim tjestetinu s lososom i radichem.
    losos se filetira i nareze na manje komadice te stavi marinirati preko noci u smjesu zacina prema zelji (mediternanski okusi). skuhaju se siri rezanci.
    na maslinovom preprziti losos koji se marinirao, dodati narezani radic (ovaj crvenkasti, gorkasti, koji se upravo prodaje na placu). kad radic onako "uvene" dodati malo vrhnja za kuhanje, umijesati tjestetinu i to je to.

  14. #14
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Eh, tražim jučer neki recept za finoga lososa i sve neki bjesni sastojci uz to...Šafran npr...
    I uguglam losos, roda i eto ti ga na!
    Eno ga marinira se, pomješala sam bijelo i crno vino jer sam imala premalo bijeloga. Nadam se da ne bu prerozo jer mislim staviti samo vrhnje. Uz to neću palentu jer nismo baš neki fanovi, pa ću zato skuhati zelene rezance.
    Posljednje uređivanje od ana.m : 06.02.2011. at 10:47

  15. #15

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    nl
    Postovi
    660

    Početno

    Citiraj tridesetri prvotno napisa Vidi poruku
    ja volim tjestetinu s lososom i radichem.
    losos se filetira i nareze na manje komadice te stavi marinirati preko noci u smjesu zacina prema zelji (mediternanski okusi). skuhaju se siri rezanci.
    na maslinovom preprziti losos koji se marinirao, dodati narezani radic (ovaj crvenkasti, gorkasti, koji se upravo prodaje na placu). kad radic onako "uvene" dodati malo vrhnja za kuhanje, umijesati tjestetinu i to je to.
    Varijacija na ovu temu- zapravo najjednostavniji od svih mojih jednostavnih recepata:

    1. tjesteninu (preferiram tagliatele, ali moze bilo koja) skuhati
    2. dok se kuha nasjeckati dimljeni losos (100-200gr) i rukolu ( 400-500gr). Umjesto rukole moze i nesto drugo zeleno, npr. spinat -ali to se onda mora barem obariti
    3. losos i zelenjavu ubaciti u vrucu, ocjedjenu tjesteninu i dodati vrhnje (4-5-6 zlica). Umjesto vrhnja moze i bilo koji bijele sir ala ricotta, philadelphia ili kombinacija sira i vrhnja.

    Dimljeni losos je sam po sebi slan, pa oprezno sa solju.
    Sve navedene kolicine su odokativne, a i izbor namirnica je fleksibilan. Najvaznije je da duljina pripreme ne prelazi 9 minuta (8 za tjesteninu, deveta za mjesanje).

  16. #16
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Bilo je ODLIČNO! Jedino sam malo premalo umaka napravila, ponestalo mi vina, a nisam htjela da bude rozi umak... Za drugi put ću znati! Stvarno predobro, meni s ovim zelenim rezancima baš njamiiiii!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •