Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: visoki šećer

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno visoki šećer

Radi se o svekrvi. Ima 90g, prije tri tjedna je pala i slomila kuk te je prije 19 dana operirana i ugrađen joj je gamma čavao u kuk. Dva tjedna je kod mene. Nemre hodati. Nema snage. Leži non stop. Ima pelene jer nemre na wc. Svaki dan ju pokušavamo dizati i ona sjedne u krevetu, ali sve drugo ne dolazi u obzir.
    Fizioterapeut dolazi tek u četvrtak, a danas je bila terenska sestra i izmjerila visok tlak 180/80 i šećer od čak 21,3. Prije operacije se sveki nije baš često kontrolirala, ali kaže da na zadnjoj kontroli KKS je šećer bio 6 i sve drugo ok. To je od prije tri mjeseca. U bolnici je imala šećer 15 i zato sam ja danas i zamolila sestru da joj provjeri šećer. Rezultat nas je zaprepastio. Previše je to. Dogovorile smo se da će doći opet sutra ujutro i izmjeriti svekrvi šećer natašte jer je danas jela 4 sata prije mjerenja.
    Molim da napišete iskustva i s ovako visokim šećerom i s oporavkom nakon loma kuka. Ne znam što da radim. Nitko ništa ne govori. Za sve se krvavo borim. Padam s nogu od umora i brige. Ja svekrvu prevrčem s boka na bok dok ju prematam i perem, ali bojim se da ju ne ozlijedim prilikom manipulacije, Ipak je to sve još jako friško. Tek jučer joj je doktor izvadio konce, a na moje pitanje kako i šta dalje samo sliježe ramenima. Na nogu ne smije stati, Ima hodalicu, ali ona nema snage skakati na zdravoj nozi. To je neizvedivo.
    Imam osjećaj da je svima svejedno pošto je visoka dob u pitanju. Jedino mi je terenska sestra od pomoći, a i to valjda zato jer se privatno znamo.
    Iz bolnice su sveki poslali doma s takvim groznim ranama koje sam na sreću uspjela sanirati, ali kako je to izgledalo...užas živi.
    Bojim se da ne zalegne, da ne dobije dekubitus. Za sada je ok. Mažem ju i ima super madrac, ali svejedno. Ako će duže ležati, rane joj ne ginu. Osobito zbog šećera. To me baš prepalo i bojim se da dodatno komplicira ionako lošu situaciju.
    Silno sam bila ponosna na svekrvu, na njene godine i samostalnost. Prije pada, dakle do prije tri tjedna je živjela sama i svaki dan išla na plac, u crkvu i potpuno samostalno se brinula o sebi.
    Sada, na žalost kao da je svima višak i smetnja. Iz bolnice su je doslovno izbacili. Nabili joj pelenu i utrpali u hitnu i vozi. Ni riječi o rehabilitaciji, pomagalima, šećeru, terapiji protiv tromboze. Ništa. Apsolutno ništa. Ali su napisali u otpusnom pismu da ona HODA a nitko živ ju nije iz kreveta ni pokušao dići.
    Ma joj.
    Molim Vas pomozite mi savjetom. Što mi je činiti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

deda mi ima 91 godinu, lani je pao i slomio kuk .

s tim da je i prije bio teško pokretan jer je imao nekrozu tkiva na nogama i zakrečenje žila i moždani udar.

iz bolinice je otišao na rehsbilitaciju u duga resu, onda u privatni starački dom na 3 mjeseca( jer se u tom periodu i mami dogažao svašta nešto ) i sad je doma

hoda uz hodalicu po stanu

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    U bolnici je imala šećer 15 i zato sam ja danas i zamolila sestru da joj provjeri šećer. Rezultat nas je zaprepastio. Previše je to. Dogovorile smo se da će doći opet sutra ujutro i izmjeriti svekrvi šećer natašte jer je danas jela 4 sata prije mjerenja.
    Svakako bi trebala nazvati njenog doktora, ona bi trebala dobivati inzulin.
    Već bi se 2 sata nakon jela razina šećera u krvi trebala stabilizirati. Moj deda ima dijabetes i mjeri 2 sata nakon jela svaki dan.
    Rezultat natašte nije baš mjerodavan. Pazi da joj se ne desi što i mojem dedi prije cca 10 god kad su mu zbog neliječenog dijabetesa otkazali bubrezi. Bio je u bolnici 3 mjeseca na infuzijama i terapijama raznim

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

To je OGROMAN šećer i definitivno razlog za uzbunu jer će navući i kojekakve urinarne infekcije, o ranama da ne govorim. Ne znam što se može poduzeti od doma bez odlaska dijabetologu, za prvu ruku jako pripazite na njenu prehranu. Otići kod njene liječnice pa barem probati sa tabletama dok ne bude u stanju na opsežnije pretrage.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tanci,
    ne znam sto bi ti rekla, ali znam da imas pravo na fizioterapeuta i na patronaznu preko tjedna, radi njezine dobi, no realno gledano morat ces ili ti vjezbati dosta s njom ili placati nekog. bitno je da se pocne gibati. znam da je rjec osobi od 90 god. koliegici s posla je mama prosle godine te dobi pala i slomila kuk. sad moze po stanu hodati, uz pomoc cega nisam pitala. ali ona je jako puno radila na njeno fizikalnoj.

sto se tice secera, vec si i sama zakljucila da je jako visok i da to moze stvoriti velike probleme po pitanju rana. odlazak diabetologu je sad mozda problematican, ali mislim da imate pravo na sanitetni prijevoz do bolnice. raspitaj se kod njene lijecnice, pa neka je oni odvezu da cim prije se dogovori terapija.
    do tad kako je rekla MBee, koja je i sama ako se dobro sjecam osoba koja ima te probleme, pazite na prehrannu. sto manje skorba i secera. na netu ces naci tocno listu voca koje nikako ne smije, ja se je sjecam lubenice i grozdja sto na srecu sad nije sezona.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pored toga sto smije a sto ne jesti, moras voditi racuna o tome da jede ucestalo, svakih par sati neki mali obrok. Tri obroka, kako je vecina starijih navikla, nisu dovoljna. A osim prehrane, na podizanje secera jako utjece i stres, tako da je lako moguce da se dignuo zbog cijele situacije, loma, bolnice, nepokretnosti... Ako se ne moze dizati na noge i hodati, probajte bar vjezbati u krevetu, kruziti sa stopalima... Starijima se za cas ukoce tetive i atrofiraju misici.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja bih vježbala s njom, nije mi problem. Ali ne znam što smijem, a što ne. Znam samo da ne smije stati na operiranu nogu, dakle ne može ni hodati.
    Da ja nju razgibavam u krevetu isto me strah jer ne znam koje pokrete ona smije raditi s operiranom nogom. Nadam se da će mi u četvrtak fizioterapeut pomoći i pokazati što smijem s njom raditi. Inače, ona se žali te boli ju ovdje te ondje. Ponavljam, još je sve to jako friško. Operirana je 21.12. na "smak svijeta" a navodno da zacijeljivanje traje dva mjeseca. Tako mi je rekla sestra u bolnici koja je jedina bila raspoložena malo porazgovarati.
    Što se tiče šećera, ne znam ni sama kaj da mislim. Moj pokojni otac je imao u terminalnoj fazi bolesti šećer 35 i onda bi zvali hitnu i doktorica iz hitne bi mu dala inzulin. Rečeno nam je da mi doma ne smijemo imati inzulin jer mu dijabetes nije primarna bolest već posljedica liječenja karcinoma od koje je očito gušterača stradala i prestala raditi kako treba. Za dijagnozu je trebao ići dijabetologu na VV što nije bilo moguće jer je isto bio nepokretan i u jako lošem stanju pa je jedini način bio taj da se zove svaki put hitna za inzulin što je meni bilo van pameti, ali tada, prije 5 godina je to bilo tako. Pretpostavljam da će i sada biti ista stvar. Pokušat ću nekako srediti da ipak odemo s bakom na VV da ju specijalista pregleda i odredi terapiju. Za dva tjedna moramo i u Vinogradsku na rentgen i kontrolu kod kirurga i rekao mi je njen dr da će ju prevesti hitna pa onda možda može i za dijabetologa isti sistem. Ovakvu nepokretnu ju ne mogu utrpati u običan auto i voziti u sjedečem stavu. Treba joj baš medicinsko vozilo. Kao i kad su je dovezli iz bolnice.
    Šećera se bojim. Jako. Znam koje probleme može izazvati i zapravo me strah da ju polako gubimo. Unatoč svom našem trudu, a trudimo se jako. Joj, sorry ali pucam po šavovima. Nisam navikla gubiti bitke.
    Svi mi govore kaj ju ne pošalješ u dom, Marof...? Ne, nema šanse. Znam ja jako dobro kako tamo stvari funkcioniraju. Ona bi tamo umrla od tuge za čas, a ja nikada više ne bi mogla mirno zaspati.
    Hvala vam svim na javljanju i trudu.
    Sutra javim kaj ima novoga.
    Posljednje uređivanje od Tanči : 08.01.2013. at 21:30

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tanci , drži se. Ovako napamet: imate pravo na kućne posjete vašeg liječnika opće prakse, možete dobiti uputnica i kontaktirati specijalistu, profil glukoze kakav treba bi možda mogao napraviti neki privatni Lab. U vašem domu da svekrva ne mora ići nigdje . Nalaze možete donijeti specijalistu koji pripisuje terapiju, doznaku za aparat i trakice. Ništa nije nemoguće, samo treba malo vise doktore vuci za rukav.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Danas ujutro nakon 12 satnog posta šećer je 10,1. Doktor radi popodne pa čekam da se s njim konzultiram.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tanči, da li je dobila lijekove za skidanje šećera (Gluformin ili slično) ?

Ako šećer nije previsok, to se uredno može kontrolirati lijekovima i odgovarajućom prehranom. Moja mama tako funkcionira već valjda 10 godina, čak i dulje. Vidim da su cure već napisale - puno malih obroka kroz dan.

Inače, šećer može i naglo skočiti uslijed šoka, npr. operacije, ali treba to kontrolirati. Sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •