Pozdrav svima, naime htio bi vidjet dal je netko imao slicne probleme, ako i je kako ih je rjesio,jer vec svi smo na rubu zivaca (malu cu sterat psihologu jer vise nemozemo).
Dakle N. ima 3 god. i 8 mjeseci, znam da djeca imaju shizeve i ispade i svasta al ja vise ne znam kaj napravit, baka njezina (moja mama) mi vec rekla - mala je spremna za psihologa,nazalost sve se vise slazem sa njom.
Naime radi problem od svega,al od SVEGA,kolko god banalno bilo njoj ce to bit razlog za cendranje od bar 3-5 minuta. U kuci nas zivi 6 (velka kuca ima se prostora,vrt,dvoriste) u zadnjih par mjeseci je postalo tako da smo svi presretni da ode u vrtic (sad je bila doma 10 dana radi bolesti,svi smo molili boga da cim prije ozdravi da ode u vrtic).
Mazena pazena (pogotovo od strane dede i bake) mozda i malo previse po mom,ali mene su odgojili pa ono...
Uglavnom uvjek je htjela puno paznje koju je i dobila,al nikad dosta. U pocetku vrtica bilo je problema ( nije se igrala bas narocito,sjedila u kutu sa medom,nije htjela sama jest,tete ju morale hranit,ono asocijalna ako se moze rec za djete od 2 god.) a sad mila majka,glavna u svojoj grupi,posprema igracke,teta nesta "naredi" cjeloj grupi tipa spremanje igracki sad ce rucak,ona trci okolo i kori ostale klince da idu jest i da moraju pospremit - ono mali zandar ajmo rec. Uglavnom totalna suprotnost od ono prve godine vrtica,igra se sa ostalima (ima "decka" - ono vrticke ljubavi) jede sama, "mali zandar", mudruje ostalim klincima,dobro je poznata u ostalim grupama,skoro pa ju cjeli vrtic (od zaposlenih) zna.
E sad to je ponasanje u vrticu,ja znam da ima vrticko ponasanje i doma ponasanje,ali ono negdje andjeo a drugdje crni sotona, blago receno WTF?!?!
Doma se nece sama igrat,za sve zivo joj treba pomoc, AL ZA SVE!
Znam da klinci pogotovo u tim godinama oce paznje,al ajmo ne prejerivat ona treba vise paznje od cjelog odjela novorodjenih beba.
Oces mi pomoc da slozim puzzle,oces mi pomoc da bojim sa flomicima,oces mi pomoc da farbam sa vodenim bojicama,oces mi pomoc da napravimo dvorac/kucu/stalu?/kulu/most (od velkih legica).
U cjeloj toj silnoj pomoci na kraju se mi igramo a ona sa strane ono kao nes se igra ustvari se dosadjuje ali ne zeli se sama igrat. To me najvise izludi,em me izmaltretira sa svojim shizevima ( o tome malo nize u tekstu kasnije) onda me ubi u pojam sa svojom dosadom (njoj je dosadno,ali nema teoretske sanse da uzme nes i pocne se igrat sama) pa se kao idemo igrat zajedno,na kraju se ja igram a ona zuji sa strane jer eto njoj je to "igra".
Sad prije Bozica ovog sam otkomentirao da mene pitaju kaj da joj kupe za pod bor,da bum se tak i tak ja i ostali igrali vise neg ona,pa da se dogovorimo kaj bumo si mi kupili za igranje.
Znaci vrtic igranje/druzenje sve 5, doma/parkic -5. Mala je ili glumica ili s******* do daske,pardon na jeziku,al se moram nekom izjadat ( nema smisla frendovima koji nemaju djecu, nit mi se da o takvim stvarima pricat sa ljudima koji ce mi ic odgovarat logikom "odraslih",nemres ti njima objasnit da je to djete koje ima svoju neku briju).
Dakle igra doma 0 bodova, klopa u vrticu sve kaj joj se da (veli teta da tu i tam joj malo "pomognu" oko jela kad vide da joj bas nejde) ali znaci kaj joj se stavi na stol,ona to pojede.
Pitam ju ja jednom iz zezancije da zasto doma nece tako jest,ona mi odgovorila da je to ipak vrtic, a doma je doma. Di sam ostao lagano pafff.
Sad ovih 10 dana kaj je bila doma radi bubanosti jela je samo pohano od piletine i pomfrit,baka joj je uspjela uvalit koju zlicu cuspajza,al ono u 10 dana to je fakat kita labudova u usporedbi sa vrticem.Jogurt doma? Bitka na neretvi je goli k.... naspram toga kaj moras napravit da pojede pol jogurta doma, a u vrticu je znala od ostalih uzimat (kak sam cuo) ak oni nisu htjeli.
E sad ajmo na zabavni dio,ovo je bio samo preludij glavnoj predstavi.
Znam da djeca imaju histerice ispade, napdaje bijesa,isprobavaju kolko mogu daleko otic,glume itd... al ova moja onda zasluzuje dozivotnu zalihu Oscara.
Prije ak nije bilo po njezinom odma u histericni plac (koji je ujedno baka uvjek rjesavala sa gugutanjem i tepanjem i takvim stvarima,ja sam reko bolje nek mi se sad dere,pa nek skuzi da to ne djeluje,al naravno proglasen sam primitvnom seljacinom,kretenom koji nema nimalo osjecaja i takve druge ljepe stvari).
Sad se istina i bog ne dere bas na svaku glupost,ali na svaku drugu ili trecu obavezno cendra. Mozda sam ja premalo gugutao...
Priznajem klepil sam je po guzi 2-3 puta (suzdrzavam se od toga,al stvarno kaj bi joj trebao aplauz dat kad mi zeme noz sa stola i pocne bezat po stanu - noz za mazanje putra i tih stvari ali svejedno).
Nisam bas najpononosniji na taj dio sebe,ali po meni bolje nalemat jednom nego u bolnici objasnjavat da eto mala mora tjerat inat i uvjek radit kontra (znam da svi klinci to rade,al stvarno kad zasluzi zasluzi - jednom mi je htjela pobjec na cestu,JEDNOM i nikad vise, ak si ugrozi zivot a nije toga svjesna - naravno da nije kad je djete - bolje da joj dam do znanja da TO VISE NIKAD NIJE NAPRAVILA sa bum po guzi,nego da idem djetetu od 2 godina objasnjavat kaj ce se desit ak ju pokupi auto nedaj boze, ko da ce me svatit ista uostalom).
E da histerija i cendranje...
Sad se sve uglavnom svodi na cendranje oko glupost i banalnosti. Npr. ima neku fiksaciju na ruke (pretpostavljam da joj to mama njezina nes nafilala u glavu) ruke moraju bit savrseno ciste,ak joj se malo zaznoji pa budu ljepljive, odma u plac i peri ruke peri ruke. Piskenje je posebna situacija. Imamo malu zutu tutu u koju i dalje piski i kaki (imamo onaj nastavak za WC, sam kaj nece na njega), e sad valjda ode 20 puta dnevno na tu tutu, ono pusti 3 kapi i kao piskila sam. Maknes tutu odma u plac...
Probali smo ono tutu bas maknut al dobili takav shiz da sam odustao nakon 15 minuta histericnog vristanja (al takvog vristanja da ono susjedi vec na prozor pa gledaju ko se to dere itd...)
Dakle sve sta joj se makne a nebi smjelo po njezinom odma u dramu (ne bas uvjek u cistu histeriju al u plac definitivno).
Doslo je do toga u vezi nekih banalnih situacija (nemogu se sad tocno sjetit koje, al ono fakat takva banalnost da nisam ni razlog zapamtio) da ju je uhvatio takav shiz (ja sam sam cekao da pocne vrtiti glavom ko Linda Blair u Egzorcistu) ono sa glavom po podu,mase ljevo desno ko da nije njezina glava,plac suze, nemres ju smirit,podignes ju u narucje ova jos jace,i pritom se jos jace pocne bacat i SPUSTI ME DOLJE,SPUSTI ME DOLJE (stavis ju nazad na pod,i ona nastavi dalje). Par puta sam (bar po mojem vidjenju dogadjaja) ju doslovno gledao kako sama sebe baca u frenzy (ne znam kak drukcije to opisat - znaci ono krene cendrat i sama sebe nabrijava do tog stadija kad ju nemres smirit).To je prije znalo trajat po 10 minuta,onda se smiri,i NASTAVI DALJE KO DA NIS NIJE BILO,pocne se smijat i "igrat" ko da se prije par minuta nis nije desilo. Svi joj kazemo to nije ljepo od tebe,ona veli znam, al i dalje sam ceka priliku (bar meni tak izgleda). E sad znam da klinci imaju faze,al ovak nekaj jos nisam cul ni vidjel.
Pardon ljudi na poduzem postu,zaigrao sam se sa pisanjem,al citam forum ovdje i opcentio po netu i moram priznat dosta ste sturi sa informacijama.
Uglavnom jel ima neko ovakva iskustva?