Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 61

Tema: Da li su mala djeca manipulatori?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Da li su mala djeca manipulatori?

Imam prijatelje koji tvrde da je njihova kći od dvije godine manipulatorica. Da manipulira svim tetama u jaslicama, da pokušava manipulirati svima koje sretne, da pokušava i s njima, ali ju ne šljive... i stalno se ta riječ spominje u kontekstu njihove kćeri.
    Ja malu vidim tu i tamo... možda bi rekla da traži pažnju, ali ne bi rekla da minipulira.

E sad... oni su iskusni roditelji... ovo im je drugo dijete. Oni su jednostavna, praktična uma... a ja sam relativno friški roditelj jednog djeteta koji u svemu vidim uzroke i posljedice i pomalo komplicira, a pomalo ima romantični pogled na sve to.
    Inače držim do njihova mišljenja, ali nekako mi se čini da dijete od 2 godine ipak ne može biti manipulator. Starije da... ali ovako malo? Pa još o tome pričaju od njene prve godine...

Što vi mislite?

Amandica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Manipulirati?! Ne bih rekla. Mislim da dijete te dobi može jedino ispitivati granice roditelja i drugih oko sebe što je sasvim normalno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Amandica prvotno napisa Vidi poruku
    Manipulirati?! Ne bih rekla. Mislim da dijete te dobi može jedino ispitivati granice roditelja i drugih oko sebe što je sasvim normalno
    Pa neki ljudi upravo to ispitivanje granica nazivaju manipuliranjem. Ima djece koja na sve moguće načine pokušavaju dobiti što žele i na kraju dobiju, jer drugi odustaju od sukoba.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sve više i više mislim da djeca mogu biti sve i svašta, od manipulatora do humanitarca... to kako moja kćer oduvijek koristi zvukove i tonove i registre i poljupce za kontroliranje raspoloženja okoline (cilj je da svi budu sretni i veseli i ona carica) je upravo nevjerovatno... znamo da manipulira, znamo da puno puta ispušta gugutanje samo da dobije neku vrstu rastapanja okoline - i opet smo sretni... Još je teže vuć granice s djecom koja šarmiraju, guguću, ljube, maze se s proračunatim efektima nego s onima koji se bjesomučno bore za nešto...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pa ja mislim da ne može.
    Mislim, možda je dete videlo da neko ponašanje izaziva simpatije, da ima prođu pa ga ponavlja. Ali to je ok, jer odrasli su toga svesni. Nije sad da ih prevari malo dete, da su nesvesni da neko njima manipulira.
    Dete je verovatno pokušalo neki način da dođe do nečega, videlo da to prolazi i sad to ponavlja.
    Ne verujem da baš uveče pre spavanja pravi planove za sutrašnji dan kako će, koga i na koji način preveslati.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mozda klinci ne rade dugorocne planove kako preveslati roditelje, ali svakako imaju nacine i metode da pokusaju dobiti ono sto zele.
    Kod mladjih je to plac i suze, kod starijih sam znala cuti "a dobro onda, ako bas zelis da budem nesretan/na onda necu"

Sve su to varijacije na temu, ali svakako se moze svrstati u pokusaje manipulacije ili ti okretanje vode na svoj mlin

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pa da, moja je večeras rekla svom tati, koji je zapisivao nešto a ona htela da mu se baš tad uvali u krilo tj. pred kompjuter: ko ti je važniji taj kompjuter ili ja? ja sam ti dete!
    Ok, možemo to nazvati manipulacijom, ali on nije naseo na to, završio je posao pa je onda pustio za računar.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne bih to nazvala manipuliranjem nego koristenjem svih sredstava da dobiju ono sto zelle. Moja ima 2,5 g i osim stovse od rodenja zestoko bori za ono sto zeli, od prije par mj je pocela i s drugim nacinom, npr. nesto hoce, ja nedam i onda mi kaze: Mamice moja draga, najljepsa, znas ti koliko ja tebe volim? I kad nedam, onda onako jadnim glasicem kaze: Pa ti meni nista nedas.E, sad kad to cujes od djeteta od 2,5 g malo zastanes pa se zamisli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Imam prijatelje koji tvrde da je njihova kći od dvije godine manipulatorica. Da manipulira svim tetama u jaslicama, da pokušava manipulirati svima koje sretne, da pokušava i s njima, ali ju ne šljive... i stalno se ta riječ spominje u kontekstu njihove kćeri.
    Ja malu vidim tu i tamo... možda bi rekla da traži pažnju, ali ne bi rekla da minipulira.

E sad... oni su iskusni roditelji... ovo im je drugo dijete. Oni su jednostavna, praktična uma... a ja sam relativno friški roditelj jednog djeteta koji u svemu vidim uzroke i posljedice i pomalo komplicira, a pomalo ima romantični pogled na sve to.
    Inače držim do njihova mišljenja, ali nekako mi se čini da dijete od 2 godine ipak ne može biti manipulator. Starije da... ali ovako malo? Pa još o tome pričaju od njene prve godine...

Što vi mislite?

Eeeee, kad nakon lako odgojivog djeteta dobiješ obično prosječno derište, onda to tako izgleda...

Imala sam (i još uvijek imam) dosta tih elemenata doma. To je do karaktera... Moj stariji - s njim se sve moglo dogovoriti (sličnog karaktera je i mm - ne diže se na stražnje noge), a mlađi - taj tjera mak na konac gdje god stigne i moraš biti jako vješt da ga privoliš na neke stvari koje smatraš bitnima (tek sad razumijem kako je bilo mojim roditeljima - ja sam takva... My way or highway princip ).

Sad, da li se to može nazvati djetetom - manipulatorom, to je drugi par rukava. Trebali bi pitati odgajateljice u vrtiću koje imaju uvid u veće grupe djece (jer drugo dijete ne znači da su roditelji iskusni, svako dijete je priča za sebe).

Uostalom, puno je ovdje topica o zahtjevnoj i svakakvoj djeci - negdje je Trina napisala da joj je prvo dijete bilo zahtjevno ko zadnje(četvrto) da bi vjerojatno ostala na jednom djetetu.

Pa nismo svi isti. Ovakav karakter se kasnije može pokazati kao debela prednost u životu - dijete zna što hoće i kao odraslo će se lakše izboriti za to. Oni mirni i poslušni imat će većih muka da prepoznaju sami u sebi što zapravo žele...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Eeeee, kad nakon lako odgojivog djeteta dobiješ obično prosječno derište, onda to tako izgleda...

Imala sam (i još uvijek imam) dosta tih elemenata doma. To je do karaktera... Moj stariji - s njim se sve moglo dogovoriti (sličnog karaktera je i mm - ne diže se na stražnje noge), a mlađi - taj tjera mak na konac gdje god stigne i moraš biti jako vješt da ga privoliš na neke stvari koje smatraš bitnima (tek sad razumijem kako je bilo mojim roditeljima - ja sam takva... My way or highway princip ).

Sad, da li se to može nazvati djetetom - manipulatorom, to je drugi par rukava. Trebali bi pitati odgajateljice u vrtiću koje imaju uvid u veće grupe djece (jer drugo dijete ne znači da su roditelji iskusni, svako dijete je priča za sebe).

Uostalom, puno je ovdje topica o zahtjevnoj i svakakvoj djeci - negdje je Trina napisala da joj je prvo dijete bilo zahtjevno ko zadnje(četvrto) da bi vjerojatno ostala na jednom djetetu.

Pa nismo svi isti. Ovakav karakter se kasnije može pokazati kao debela prednost u životu - dijete zna što hoće i kao odraslo će se lakše izboriti za to. Oni mirni i poslušni imat će većih muka da prepoznaju sami u sebi što zapravo žele...
    potpisujem te u potpunosti.

Manipulacija moze biti gledana i kao borba za opstanak
    al da nas kadtkad izludi - izludi.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih to nazvala manipuliranjem nego koristenjem svih sredstava da dobiju ono sto zelle. Moja ima 2,5 g i osim stovse od rodenja zestoko bori za ono sto zeli, od prije par mj je pocela i s drugim nacinom, npr. nesto hoce, ja nedam i onda mi kaze: Mamice moja draga, najljepsa, znas ti koliko ja tebe volim? I kad nedam, onda onako jadnim glasicem kaze: Pa ti meni nista nedas.E, sad kad to cujes od djeteta od 2,5 g malo zastanes pa se zamisli.
    pa šta ovo nije čisto manipuliranje?!
    mislim ne mora to nužno biti ništa ružno ili bezobrazno,
    ovo je čak i simpatično,
    ali nazivali mi to manipuliranjem
    ili bili politički korektni i rekli da koriste sva sredstva da dobiju ono što žele,
    kad se zbroji i oduzme ispada jedno te isto.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Ne verujem da baš uveče pre spavanja pravi planove za sutrašnji dan kako će, koga i na koji način preveslati.
    Ni ja ne vjerujem u ovo, ali da malo dijete - pa i dvogodišnjak - itekako dobro zna od koga što može dobiti i na koji način, u to sam se sama uvjerila.
    Ne jednom sam za svoje dijete rekla da je "mali manipulator", pritom nisam mislila ništa loše, nego to da okreće vodu na svoj mlin ovisno o tome s kim boravi.
    Naročito je to dolazilo do izražaja (i još uvijek dolazi) u kontaktu s bakama koje vrti oko malog prsta. Pa sad, hoću li to nazvati manipuliranjem ili ću upotrijebiti neki blaži izraz, nije toliko bitno.
    U stvari, čak i ne vidim u tome ništa loše, dijete tako uči o ljudima oko sebe i stječe nekakvu socijalnu inteligenciju. Sve je to u sklopu famozne socijalizacije o kojoj najčešće slušamo u kontekstu vrtića, a zapravo počinje i puno prije vrtića.
    (to što bake ne znaju - ili ne žele - postavljati granice, druga je priča, i nema puno veze s ovom temom)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem.

Ne mora ta rijec manipuliranje biti u nekom ruznom kontekstu. Al to definitivno jeste TO.

Potpisujem i Ifigeniju, puno je teze postaviti granice djetetu koje nas sve umazi i uljuljka u neki fini osjecaj, a sve u svrhu vlastite koristi.

Imam doma jednog izrazitog manipulatora, uvijek pokusava stvari postaviti kako njemu odgovaraju.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Pa neki ljudi upravo to ispitivanje granica nazivaju manipuliranjem. Ima djece koja na sve moguće načine pokušavaju dobiti što žele i na kraju dobiju, jer drugi odustaju od sukoba.
    Sviđa mi se ova formulacija

I da neka djeca to rade, o, da - rade!

Mojca, i ovi majušni - stavi se u njihovu poziciju: kojih 80ak cm visine, fiz.snaga zanemariva a želje, naravno, imaju i

pokušavaju ih ostvariti

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

manipulator mi nekako ipak nije izraz za dijete, bez obzira na političku korektnost. za dijete mi više odgovara neki blaži termin.
    samo zato jer mi ti manipulatori podrazumijevaju dugoročno planiranje.
    ovo što kaže marsupilami i vissnja.
    s ostalim rečenim na topiku se skroz slažem.
    al kako drugačije da se ponašaju? kako kaže teica, tako mali, sto i jednu želju imaju, pojam nemaju o tome što je ok, a što nije ok, sve bi odmah i sad, mozak radi sto na sat, ko bi čekao na nas da se sjetimo udovoljiti im...
    iskreno, zabrinula bih se da je drugačije.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mi to zovemo "mali mudrac"

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a mi dijelimo oskare
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 10.01.2013. at 11:11

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    mi to zovemo "mali mudrac"
    potpisujem

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    pa šta ovo nije čisto manipuliranje?!
    mislim ne mora to nužno biti ništa ružno ili bezobrazno,
    ovo je čak i simpatično,
    ali nazivali mi to manipuliranjem
    ili bili politički korektni i rekli da koriste sva sredstva da dobiju ono što žele,
    kad se zbroji i oduzme ispada jedno te isto.
    može se reći da si u pravu, ali opet zvati svoje dijete manipulatorom i to redovito ponavljati, čini mi se kao početak ne baš sjajnog odnosa
    što ne mora značiti da su ti ljudi loši roditelji, rekla bih da se radi o detalju
    ja radije prihvaćam takve pojave kao normalne dječje smicalice, koje me nekad nasmiju a nekad naživciraju
    ali se trudim češće nasmijati

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

potpisujem cvijetu i pomi. mislim da je manipulator kao termin pretežak za opisivanje djeteta. i da konstantno ponavljanje djetetu daje utisak da kada pokušava ostvariti svoje želje i/ili potrebe da radi nešto krivo ili na štetu drugima. doduše, osobno mi je sam termin iznimno emocionalno obojen, pa dozvoljavam da postoje situacije, načini, djeca i roditelji koji tu formulaciju- dijete nas manipulira- koriste nekako drugačije.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Možda nisam dovoljno oslikala navedeno dijete. Ima svoju plišanu igračku, od koje s ene odvaja i koja joj služi za "manipulacije", evo primjera iz vrtića koje sam zapamtila kad su mi pričali:
    -sjedi za stolom i doručkuje, igračka je s njom. Netko prolazi, ona baci igračku i traži da ju se digne,
    -sakrije igrački u počene tuliti "gdje je moja igračka" i tuli ko šašava dok cijela grupa traži igračku ne bi li se ova umirila,
    -dobije neku drugu igračku kad su u gostima, sakrije ju i neće doma dok se igračka ne nađe...
    Kako to nazvati? Da li je to manipulacija?

Inače, stariji brat je sušta suprotnost, baš kako Peterlin kaže, mio je, drag, dobar, susretljiv, svima pomaže, puno suosjećanja...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    što ne mora značiti da su ti ljudi loši roditelji, rekla bih da se radi o detalju

Ne, super roditelji su, zato me ovo i čudi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Možda nisam dovoljno oslikala navedeno dijete. Ima svoju plišanu igračku, od koje s ene odvaja i koja joj služi za "manipulacije", evo primjera iz vrtića koje sam zapamtila kad su mi pričali:
    -sjedi za stolom i doručkuje, igračka je s njom. Netko prolazi, ona baci igračku i traži da ju se digne,
    -sakrije igrački u počene tuliti "gdje je moja igračka" i tuli ko šašava dok cijela grupa traži igračku ne bi li se ova umirila,
    -dobije neku drugu igračku kad su u gostima, sakrije ju i neće doma dok se igračka ne nađe...
    Ne znam kako nazvati, ali jako me podsjeća na Kishonovu priču "Duda Cuci"

(Kad sam spominjala manipuliranje, nisam mislila na ovakve situacije, nego više na "navođenje vode na svoj mlin". I naravno da nikad nisam djetetu u lice govorila da manipulira, to bih ostavila za komentare s MM-om. Uostalom, koji bi dvo- ili trogodišnjak uopće razumio riječ "manipulacija"?)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja mislim da djeca rade ono sto djeca rade- testiraju granice.
    to rade i odrasli, zar ne?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sad vidim ostatak postova koji, u pravilu, govore isto.

i misljenja sam da se osobu koja ne zeli da se snjome manipulira, manipuliran ne moze.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne, super roditelji su, zato me ovo i čudi.
    Ne kužim kaj te čudi. Vidjeli su neku osobinu, odnosno obrazac ponašanja svog djeteta, i prokomentirali to tebi, svojoj prijateljici.

I ja za svoju djecu mislim da su pravi manipulatori, odlični pregovarači...i ne kužim da bi to moje mišljenje bio okidač da netko na osnovi toga stvara mišljenje o tome kakav sam roditelj.

Ali stvarno svašta pročitam na tu na forumu, morati ću paziti šta pričam pred ljudima koje smatram prijateljima, da ne osvanem na nekom topicu, naslova tipa: Mislila sam da je dobra mama, ali djetetu nekad kaže zločko- hoće li to izazvati traume?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A za ovo dijete bi rekla da je kreativno i da, želi da bude po njezinom- pa i ja to isto htjela, ko ne bi? I ja bi rado manipulirala drugima, ali nažalost, onda me drugi ne bi trpjeli, pa sam morala usvojiti obrazac društveno prihvatljivog ponašanja. Djeca to ne trebaju, zato i jesu djeca - manipulraju, istražuju granice, sve je to normalno ponašanje, jednako kao što je i normalno takvo ponašanje nazvati pravim imenom. I nema tu ništa loše niti da se djeca tako ponašaju u dobi od 2g, niti da roditelji takvo ponašanje nazovu manipulacijom.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mene moj dvojac vrti oko malog prsta. Ne znam kako se to zove, nit mi je potrebna riječ. A vanjskom promatraču se to najvjerojatnije zove manipulirati.
    Ajde dajte link na definiciju riječi "manipulirati" da pojasnimo što to djeca mogu ili ne mogu biti

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    A za ovo dijete bi rekla da je kreativno i da, želi da bude po njezinom- pa i ja to isto htjela, ko ne bi? I ja bi rado manipulirala drugima, ali nažalost, onda me drugi ne bi trpjeli, pa sam morala usvojiti obrazac društveno prihvatljivog ponašanja. Djeca to ne trebaju, zato i jesu djeca - manipulraju, istražuju granice, sve je to normalno ponašanje, jednako kao što je i normalno takvo ponašanje nazvati pravim imenom. I nema tu ništa loše niti da se djeca tako ponašaju u dobi od 2g, niti da roditelji takvo ponašanje nazovu manipulacijom.
    x

meni je genijalno kako se dijete dosjetilo da bude u centru paznje. i sasvim mi je normalno da dijete to zeli i na sve nacine koji mu padaju na pamet to pokusava.
    da dijete samo sjedi i place po strani, povuceno, asocijalno zavrsilo bi kod psihologa zbog neuspjele adaptacije.

mislim da smo skloni promatrati neko ponasanje u datom trenutku ne uvidjajuci da je takvo ponasanje sada mozda jako naporno i zamorno, al dugorocno, fantasticno. to je dijete sto zna sto zeli i kako to dobiti. zar ne zelimo djecu odgojiti u takve ljude?
    naravno, s vremenom ce usvojiti granice koje ne smiju preci, ali sad ko djeca...nebo im je granica kao im dopustimo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam neku vecer imala zucnu raspravu sa prijateljicama,jedna je od njih tvrdila da je 2,5g dijete od njene prijateljice (koje cesto pricuva) zlocesto! Kao primjer je navela da je tom djetetu mama nesto zabranila a ona se iskalila tako sto je nju (prijateljicu) udarila nogom. I podrzavaju "blago tapsanje" po ruci kao odgojnu metodu kad nista drugo ne pali, i da lako meni govorit kad imam dobro i mirno dijete....skrenula sam temu jer bi se bas bile posvadjale...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Leonisa, hvala na linku. Wiki kaže da je manipulacija (u smislu u kojem se riječ rabi u ovom topicu ) citiram:
    " postupak podčinjavanja pojedinca, društvenih skupina, javnosti, komunikacijske procedure, komunikacijskih kanala, medija i subjekata određenoj vrsti interesa. To je model ponašanja obilježen pokušajima da se iskoriste međuljudski kontakti radi zaustavljanja ili skrivanja relevantnih informacija. Manipulacija je također smišljeno baratanje krivim podacima, izvrnutim činjenicama, lažnim interpretacijama te vješto podmetanje kako bi se stvaranjem lažnog dojma ostvarila kontrola nad recipijentom."

E pa onda, ako je manipulacija to što definicija kaže, mislim da tako malo dijete ne može manipulirati odraslima, jer još nema skilove za to.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo neke pregovore s djecom doma zvali "talačka kriza".

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    "... Manipulacija je također smišljeno baratanje krivim podacima, izvrnutim činjenicama, lažnim interpretacijama te vješto podmetanje kako bi se stvaranjem lažnog dojma ostvarila kontrola nad recipijentom."

E pa onda, ako je manipulacija to što definicija kaže, mislim da tako malo dijete ne može manipulirati odraslima, jer još nema skilove za to.
    pa zar nije primjer sa sakrivanjem igračke točno opisan u ovoj definiciji?

ni meni se ne sviđa karakteriziranje djece kao manipulatora, iako to je to ponašanje, no ne možemo nego zaključiti da djeca još ne znaju bolje. kao da kažemo da su glupi, jer ne znaju zbrajat. nisu glupi, samo još nisu stigli to sve naučit.

na talačku krizu

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužim kaj te čudi. Vidjeli su neku osobinu, odnosno obrazac ponašanja svog djeteta, i prokomentirali to tebi, svojoj prijateljici.

I ja za svoju djecu mislim da su pravi manipulatori, odlični pregovarači...i ne kužim da bi to moje mišljenje bio okidač da netko na osnovi toga stvara mišljenje o tome kakav sam roditelj.

Ali stvarno svašta pročitam na tu na forumu, morati ću paziti šta pričam pred ljudima koje smatram prijateljima, da ne osvanem na nekom topicu, naslova tipa: Mislila sam da je dobra mama, ali djetetu nekad kaže zločko- hoće li to izazvati traume?
    Pa Mojca kaže da su ljudi super roditelji, ne stvara na osnovi toga drugačije mišljenje
    samo je prokomentirala, kao što i ti prokomentiraš npr svoju djecu

ali istina je da bi se ti prijatelji mogli pronaći na topicu i ne biti najsretniji u vezi toga.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pitanje sam postavila po onoj "ne laje pas zbog sela", a ne kao kritiku njima kao roditeljima. Mislim da su sjajni roditelji, istina u nekim razmišljanjima o roditeljstvu se razilazimo (zajedničko spavanje, cijepljenje npr.), ali u većini ostalog smo na istoj valnoj dužini... oni su među strpljivijima i opuštenijima roditeljima koje znam, volim se družiti s njima, s njihovom djecom... spadaju među one s kojima mi je sve "protočno", lako... To što svoje dijete zovu manipulatorom, to je njihovo pravo, na koncu, oni ju najbolje poznaju... ali moje pitanje iz naslova govori o meni i mojim pitanjima, sumnjama... Ovi primjeri su tu da pojasne moja pitanja, dvojbe, a ne da nekog osuđuju, kritiziraju... Svakodnevno se pitam što me čeka, hoću li znati odgovoriti, ispravno reagirati... što ću ako moje dijete krene s nečim sličnim...
    Ovo konkretno pitanje pitam, jer osobno mislim da malena ne manipulira već traži pažnju i to mudro čini... na tragu sam onoga da ne vjerujem da nevečer legnu u krevet i smišljaju kome će i što sutra napraviti ali dopuštam da može biti i drugačije, posebno nakon Leonisinog linka i prve rečenice iz posta od koryansheae.

A na talačke krize
    To je nešto što ne spada u ovo pitanje, ja pitam dali su MALA djeca manipulatori... za velike sam gotovo uvjerena da jesu.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mislim da je za dvogodišnje dijete reći da manipulira preteška riječ. Ono upoznaje svijet i sebe, odnose i relacije...
    Po primjerima koje je Mojca dala vidi se da se mala, osim što je inteligentna, i vrlo dobro zabavlja Svi rade ono što ona želi..bit će da je osvijestila da može ljude nagnati da rade ono što ona želi pa probava do kud to ide, upoznaje svoje osobine i osobine drugih (strpljenje, toleranciju i sl.)

Rekla bih da malo veća djeca itekako mogu manipulirati, polazim od vlastitog iskustva. Kao, vi niste pokušavali manipulirati roditeljima?

Ali ovo je ipak topic o maloj djeci i mislim da se kod njih to stvarno još ne može zvati manipulacijom, već učenjem, istraživanjem, isprobavanjem itd.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ali dopuštam da može biti i drugačije, posebno nakon Leonisinog linka i prve rečenice iz posta od koryansheae.
    molim te nemoj moje riječi uzimat kao argument za to, iliti pročitaj i ostatak posta

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Kad kažem dopuštam da može biti i drugačije, ne znači da i usvajam.

(Sve tvoje postove pažljivo i u cijelosti čitam.)

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Manipuliranje je preteška riječ, ali zapravo je tako. I tako i mora biti, prirodno je da djeca ispituju granice, pokušavaju dobiti ono što žele i traže načine i taktike kako do toga doći. Zabrinula bih se da toga nema.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Manipuliranje je preteška riječ, ali zapravo je tako. I tako i mora biti, prirodno je da djeca ispituju granice, pokušavaju dobiti ono što žele i traže načine i taktike kako do toga doći. Zabrinula bih se da toga nema.
    mogu se složiti. I kad se nađemo pred takvim problemom mi kao roditelji moramo biti jači u tom skukobu - ne nužno uvijek nepopustljivi, ali si ne smijemo dozvoliti nesigurnost. Istovremeno trebamo i dalje imati pozitivan odnos prema djetetu - u tom smislu mi često etiketiranje djeteta ima negativan predznak.

Problem s igračkom bih pokušala riješiti tako da predvidim situaciju. Npr kad se ide u goste rekla bih da ne može nositi svoju igračku jer smo je zadnja dva puta morali tražiti. Ili bih kad nastane drama rekla da idemo bez igračke i gotovo (prijatelje bih zamolila da je vrate kad je negdje iskopaju). I dala bih sve od sebe da ostanem normalna do kraja dana

Nije lako, naravno. Ali mi smo ti koji postavljamo pravila, i koji smo odgovorni za izgradnju odnosa s djetetom. Zato mi je bitno da svoje dijete doživljavam kao dobro. I sebe moram povremeno na to podsjećati

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pomikaki, baš mi se sviđa ovo što si napisala.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

fala

i još da dodam savjet koji će sigurno oduševiti sve roditelje ne rubu razuma , ako dijete na takav način traži pažnju, treba mu je dati kada se dobro ponaša

(umjesto da se konačno izvalim na kauč i odahnem )

ne dozvoliti da dijete prihvati etiketu manipulatora i zahtjevnog djeteta kao svoj identitet, kao svoje ja

(bla, bla, bla)

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pomikaki, mudro zboriš. Samo... igračku je tamo dobila, bila je to njena brand new igračka I odmah je mudrica krenula "manipulirati" s njom. Naravno da su roditelji otišli doma bez te igračke, koja je kasnije nađena ugurana između jastuka u kauču.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 11.01.2013. at 10:03

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    fala

i još da dodam savjet koji će sigurno oduševiti sve roditelje ne rubu razuma , ako dijete na takav način traži pažnju, treba mu je dati kada se dobro ponaša

(umjesto da se konačno izvalim na kauč i odahnem )

ne dozvoliti da dijete prihvati etiketu manipulatora i zahtjevnog djeteta kao svoj identitet, kao svoje ja

(bla, bla, bla)
    je, ovo je model. al često završi sa škartocom na glavi. što opet nije tragedija. al bar moraš biti svjestan da ne mereš i ovce i novce.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Isto kao što odrasli svakodnevno vodu navlače na svoj mlin to rade i djeca, naravno na drugačije načine (primjereno dobi i osobnosti). Nazvali mi to manipulacija ili kako bilo temelj je isti.

Btw, ja volim što je moj H. pregovarač i 'manipulator', sviđa mi se ta snalažljivost. Naravno da ga usmjeravam da ne oštećuje druge na bilo koji način. Za sada me ne može izmanipulirati, a ako postane pametniji i pronicljiviji od mame svoje ionako će mi bii svejedno.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mislim da moze...

imam takvu doma...ona jednostavno mora dobiti sve sto pozeli inace vlada kaos ...i to ne onaj rasplakat ce se i prestat za koju minutu,,,ona se rasplace i u stanju je plakati cijeli dan dok netko ne popusti...

ako ne place onda vice 100puta isto dok opet netko ne popusti,pokusaj razgovara i skretanje paznje ne dolazi u obzir ,jednostavno mora biti tako i tocka...
    u svemu tome mi je zao starije curke jer ona vecinu puta ispasta ali ja zasta NEZNAM kako da se vise postavim...NEZNAM!!!

luda sam od tog njenog ponasanja...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

evo danasnjeg primjera...

spremali smo se u igraonicu...ja spremna, starija spremna,a mala vristi,dere se, place ...nece ici i nece ici...duri se ...pokusaj oblacenja na ni jednu fintu nije uspio,podmicivanje 0 bodova,objasnjavanje 0 bodova,ma nista jednostavno nista nije upalilo...toliku je scenu radila da mi je doslo da ju zveknem po guzici (nisam)ali jednostavno sam luda od tog njegovog ponasanja kojem neznam kako stati na kraj,u takvim situacijama se spustim na njenu razinu uz neki pokusaj razgovora ali ona jednostavno nece ni poslusati...

natezale smo se jedno sat vremena uz neznam koliko nagovaranja i na kraju nismo otisli nikud...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja ću samo navesti primjer s mojom curom kad je bila u toj dobi.

prvo moram napomenuti da imam fobiju od povraćanja, kako svog tako i tuđeg. i mudrica je to tako brzo skontala da bi svakom prilikom kad ne bi dobila ono što je naumila počela vrištati i prijetiti *sad ću ti se porigati!*. i tako sam ja u većini slučajeva popuštala jer mi i sama pomisao na rigotinu stvara traumu. Jednom me je ipak toliko raspi*dila da nisam popustila i na kraju se stvarno ispovraćala. nakon toga baš nije više često koristila tu metodu iako je njoj i dan danas za razliku od mene povratiti isto ko i popiti čašu vode.

ako to nije manipulacija, onda stvarno ne znam kako bih to nazvala

al što je najvažnije, na kraju je mala ispala čisto ok
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 12.01.2013. at 01:33

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •