Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Kraće radno vrijeme-biste li željeli?

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Kraće radno vrijeme-biste li željeli?

Kod nas je koliko znam moguće kraće radno vrijeme samo roditeljima koji imaju dodatnu potrebu njege djeteta (ne znam kako se izraziti) kad navrši 12 mjeseci.
    Ono što me zanima, biste li kao mama radili skraćeno radno vrijeme u ime toga da vam za obitelj ostane više vremena? i ako da pod kojim uvjetima? Kako bi se to odrazilo na karijeru? Biste li to pravo koristili kad bi bilo moguće skroz ili samo dok dijete/djeca ne navrše odredjenu dob?
    Meni se čini da smo mi jedna od rijetkih zemalja u Europi koje nemaju tu opciju za žene.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo, već smo nešto bile pisale na sličnu temu:
    http://forum.roda.hr/threads/66528-B...ete?highlight=

Inače, ja sam u ovo svoje kratko vrijeme roditeljstva smislila idealan model dok su djeca mala = radila bih otprilike 20 sati tjedno, u vremenu i tempu koji meni odgovara da odradim tih 20 sati, bilo od doma, ili od negdje drugdje. E, sad, kad bi još postojao takav posao u kojem sve (ili većinu) možeš prilagoditi sebi, a ne nečijim drugim rokovima, i da te netko za njega plaća .

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Definitivno da!

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Da mogu, radila bih cijeli život (ili barem dok djeca ne narastu dovoljno ) pola radnog vremena. Nije me briga za karijeru, uspjeh, priznanja... Najviše od svega voljela bih uvijek biti TU za svoju djecu, gledati ih kako odrastaju, saditi vrt, štrikati, raditi zimnice... :čežnja:

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    EInače, ja sam u ovo svoje kratko vrijeme roditeljstva smislila idealan model dok su djeca mala = radila bih otprilike 20 sati tjedno, u vremenu i tempu koji meni odgovara da odradim tih 20 sati, bilo od doma, ili od negdje drugdje. E, sad, kad bi još postojao takav posao u kojem sve (ili većinu) možeš prilagoditi sebi, a ne nečijim drugim rokovima, i da te netko za njega plaća .
    tako bih i ja

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

naravno da bi

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da mogu, ja ne bi radila uopće... bavila bi se svojim hobijima... kad bi koji od njih mogla unovčiti... super... a ako ne, pristajem biti sponzoruša.

(Ah pusti snovi... ovi tipkam da si resetiram mozak i vratim se na poslovne teme. Počela sam raditi pred 3 tjedna i već radim noću od doma. )
    Posljednje uređivanje od Mojca : 10.01.2013. at 22:44

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Da mogu, radila bih cijeli život (ili barem dok djeca ne narastu dovoljno ) pola radnog vremena. Nije me briga za karijeru, uspjeh, priznanja... Najviše od svega voljela bih uvijek biti TU za svoju djecu, gledati ih kako odrastaju, saditi vrt, štrikati, raditi zimnice... :čežnja:
    yes!

ali to onda znači da mm mora upregnuti na full i over time, prosto zbog kućnog budžeta. ne vidim kako bi inače itko sa pola prosječne plaće mogao preživjeti i zbrinuti cijelu obitelj...u tom grmu leži zec, barem kod nas...šmrc...

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja radim tako sada, ali mi je i plaća na pola, tako da jedva čekam 3 mj kada počinjem full time. ok je to organizacijski ako si možeš priuštiti financijski.
    za ovu moju smješnu plaćice ne miće mi se od kuće,ali obečali su napredovanje....

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    yes!

ali to onda znači da mm mora upregnuti na full i over time, prosto zbog kućnog budžeta. ne vidim kako bi inače itko sa pola prosječne plaće mogao preživjeti i zbrinuti cijelu obitelj...u tom grmu leži zec, barem kod nas...šmrc...
    u tome i je problem, što cijela obitelj ne može živjeti od samo 1 plaće, ma koliko skromno živjeli
    mi ne možemo živjeti skromno ni od 2 plaće, pa oboje radimo i u fušu

tako je kako je, nažalost

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    yes!

E pa zato i kažem, DA MOGU.
    Možda budem mogla jednog dana. Kad ovog svog spakiram na platformu.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja to u zadnje vrijeme pocinjem intenzivno zeljeti... Vratila sam se na posao i tesko mi pada ovaj tempo koji sad zivim. Ustajanje oko 6 pa popijem kavu i malo prosurfam ( to je mojih sat vremena zivota kad sam malo sama ) i onda dalje nema stajanja dok ne odemo spavati. Dok spremim klince za vrtic, razvezem ih, pa na posao, tamo cesto zaglavim do 18, pa u povratku jos kratko ducan, skupiti klince ako su kod bake a ne doma, doma, vecera, malo igranja ako imam snage ili cesce crtic jer sam krepana i spavanje
    cijeli dan u nista... I onda opet iznova za pon-pet a vikendima onda kupovina, spremanje i ostatak sto vec treba, ali onda su ipak klnci tu pa bar se malo ipodruzimo, odemo u parkic, zoo i sl... Uglavnom ,zivim prakticno samo vikendima, ako doma dodjem oko 17 ne znam sto bi sa sobom od silnog vremena...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja skoro počinjem radit na pola, samo zato jer imam još ostatka porodiljnog, bila sam s srednjom na SRv radi njege, i to mi je bilo super.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ako ne na pola radnog vremena, rado bih da imamo mogućnost radit 6h dnevno. pa da ne jurimo poslije posla, ko sumanute,
    po klince. već da sve može biti u ležernijem tonu. mene ta jurnjava ubije.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

vidiš to 6h vrijeme je imala jedna moja frendica u privatnoj stranskoj firmi i svrsi tome tolko i para

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Bih, i razmišljam o tome kako to izvesti. Pogotovo kad A. krene u školu, barem tu prvu godinu.

Kako je to kod nas sada zakonski riješeno? Znam da spominju promjene ZOR-a u tom smislu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja ću sada biti partybreaker...

Mislila sam da bi mi kraće radno vrijeme pasalo, ali nisam imala prilike to isprobati. Meni nije bio problem broj sati radnog vremena nego činjenica da mi je posao bio 17 km daleko od stana, a u vrijeme špice to je bilo strašno - prolaziti s kraja na kraj grada...

Više od kratkog radnog vremena pomogao mi je posao do kojeg mogu pješice i slučajno s takvom satnicom da je cijena ranog ustajanja (radila od 7) bila višestruko vraćena dolaskom doma u 15 sati. Nažalost, to je mnogima teško izvedivo ili čak nedostižno u vremenima kad bi čovjek dao krvi ispod grla za bilo kakav posao...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

iako kraće radno vrijeme ima svojih prednosti, složial bih se s Peterlin radije bih da radim blizu posla pa da ne gubim svaki dan sat i pol na prijevoz.

Inače, bila sam nedavno u situaciji (2.porodiljni) kad je MM bio prisiljen raditi puno i dolaziti kasno doma, nekad i u 23h, ni ja ni djeca ga nismo viđali i nikad više to ne bih ponovila jer djeca trebaju tatu (kao i ja njegova ženica). ne znam ni sama kako sam to izdržala s njih dvoje malih i ne bih ponovila NIKAD.

Volim da smo obitelj svi zajedno da provodimo više vremena zajedno, a ne da ja radim kraće pa je on zbog toga prisiljen radit dulje i zapravo da smo onda vrlo rijetko preko tjedna zajedno, to NIJE moj izbor. Nažalost u RH je takva situacija da se s jednom pa i dvije plaće teško živi.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    pa ako ne na pola radnog vremena, rado bih da imamo mogućnost radit 6h dnevno. pa da ne jurimo poslije posla, ko sumanute,
    po klince. već da sve može biti u ležernijem tonu. mene ta jurnjava ubije.
    6 sati bi bio i moj izbor
    naravno, pod uvjetom da si to mogu financijski priustiti (dakle, samo sanjam...)

ima smisla i ovo sto Peterlin kaze
    da stanujem blizu posla (tipa 15 minuta, a ne sat-sat i pol kao sada) ne bih trebala krace radno vrijeme

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja ne bih radila kraće.
    Odgovara mi mojih 8 sati, volim biti na poslu, ma volim čak i gužvu koja ponekad bude nesnosna, a posebno volim to što mogu konkretizirati teoretska znanja stečena na faksu.
    Već sam o tome pisala devetsto puta, nisam tip koji svu satisfakciju pronalazi u djetetu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bih radila kraće.
    Odgovara mi mojih 8 sati, volim biti na poslu, ma volim čak i gužvu koja ponekad bude nesnosna, a posebno volim to što mogu konkretizirati teoretska znanja stečena na faksu.
    Već sam o tome pisala devetsto puta, nisam tip koji svu satisfakciju pronalazi u djetetu.
    Ovo je istina! Ali kad je praktičnost u pitanju, ja bih rado da budem plaćena po učinku (jer često imam prazne hodove i ne mogu tome doskočiti) pa ako sam gotova u 12, nema dalje... Ali ispada da moram sjediti i čekati hoće li naići kakav posao. Teško je to organizirati čak i kad si svoj gazda. Iskreno, bolje mi je dok imam posla nego dok se mogu luftati + još razmišljati što sad rade djeca... A za djecu mi je najvažnije bilo da me nitko ne zadržava kad je kraj radnog vremena. Zbog toga sam ostavila prethodni posao jer nikad nisam mogla planirati niti znati hoću li stići u vrtić po njih. Ako je kraj u 15.00 nek je u toliko, ako u 18.00 nek to ne bude 18.20.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    . Meni nije bio problem broj sati radnog vremena nego činjenica da mi je posao bio 17 km daleko od stana, a u vrijeme špice to je bilo strašno - prolaziti s kraja na kraj grada...

Više od kratkog radnog vremena pomogao mi je posao do kojeg mogu pješice i slučajno s takvom satnicom da je cijena ranog ustajanja (radila od 7) bila višestruko vraćena dolaskom doma u 15 sati. Nažalost, to je mnogima teško izvedivo ili čak nedostižno u vremenima kad bi čovjek dao krvi ispod grla za bilo kakav posao...
    Slažem se, radije bi da radim blizu 8h, nego npr. 6h a da mi treba do posla i natrag još 1.5h (toliko sad putujem, kad nema prevelike gužve)!

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da mogu birati, ne bih radila vikendima niti popodnevne smjene. I to bi mi puno više značilo nego kraće radno vijeme.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bih radila kraće.
    x

a i ne mogu zamisliti šta bih u ta 4 sata i napravila.
    ono što bi meni pasalo, a imam takav posao, bila bi malo veća fleksibilnost. ovo što peterlin govori. moj posao je uglavnom takav da moram isporučiti neku studiju il we do nekog roka.
    koji se mora poštivati.

a što se tiče puta na posao i nazad, meni treba cca 7-10 min. stanujem na kraju grada, a radim u centru. neki dan me baš neka tuga uhvatila. mislim si šta je to s ovom mojom rijekom. ulazim u grad, u centar, u špici, a ko da ulazim u štajaznam, otočac. pasa nema.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Inače, nije moguće na svim poslovima raditi 4-6h. Ja sam neko vrijeme radila tako i nije lako, posebno uskladiti se sa kolegama, koji onda moraju voditi računa da se sastanci moraju meni prilagoditi, pa isto tako onda i vanjske klijente opet treba uskladiti, a da ne govorim o samom poslu - teško da se de facto dobije i manje posla, dobiješ isto, ali očekuje se da odradiš to u pola radnog vremena.

U principu, dosta je to bila velika gnjavaža za sve ostale u firmi.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, nije moguće na svim poslovima raditi 4-6h.
    To je, naravno, točno.

Ja sam ovu temu shvatila kao idealiziranje, odn. "što bi bilo, kad bi bilo", no čini se da sam tu zastranila jer se većina bacila na objašnjavanje zašto ne može.
    Pa ću još jednom reći - da mogu, radila bih tako. No, ne mogu pa neću. I više bi mi pasalo da radim, recimo, tri dana u tjednu po 8 sati. Ili da radim od doma. Ali, eto, ne mogu.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam prije 2mj kukala na temi o europskom radnom vremenu da po povratku s porodiljnog ostajem od 8-18 na poslu (pa me onda dijete totalno ignoriralo kad bi dosla navecer doma)....i puko mi film i dala sam otkaz...prethodno sam ponudila poslodavcu da radim na 4h i odbio me....
    Ubrzo me pronasao novi posao....i sad cu u veljaci (nakon sto ispucam cijeli GO) preci raditi na 4h dnevno....novi poslodavac odusevljen sto zelim radit na pola radnog vremena radi malog djeteta...i jos me pitao kad mi pase dolaziti na posao radi male (ostala sam paf na to pitanje)...i ja rekla od 9,da izbjegnem onu jutarnju guzvu i dodjem na posao za 15 umjesto za 45min....zvuci savrseno za sada,vidjet cemo kako ce bit kad pocnem,u startu sam rekla da se nadam da im uistinu treba netko na samo 4h,i da se to nece odma pretvoriti u 6h...
    Da napomenem,presla sam na "nize rangirani" (i dosadniji) posao, no zanimljivo kad bi pomnozila placu x 2 ispala bi veca nego sto sam imala na prijasnjem zahtjevnijem....

Govorka se da bi od ove godine trebao stupiti taj zakon o 1/2 radnog vremena na snagu,i to ne samo za majke sa malom djecom...
    Kao poanta je motivirati poslodavce koji mozda nemaju potrebe/novaca zaposliti ljude na punu satnicu, drzava placa razliku doprinosa.
    I to sve naravno s ciljem uskladjivanja zakona u EU.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Svaka cast na hrabrosti Zasad Skulirana.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Svaka cast na hrabrosti Zasad Skulirana.

Visia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ja da mogu birati, bila bih mama na puno radno vrijeme. No nažalost, život nije takav. Pristala bih dakle i na rad na pola radnog vremena, jer želim biti majka svojoj kćeri a ne radnik kojem drugi podižu dijete, a tako je to kod nas nažalost.
    No ekonomski gledano, morat ću raditi. Isto tako nažalost, imam 27 godina, majka sam bez dana radnog staža osim preko student servisa, a to se ne računa, i pitam se hoće li me uopće itko htjeti zaposliti... a i muž mi je trentuno bez posla, pa sve više vidim kako moj ideal o majci s punim radnim vremenom doma zapravo ne postoji jer je novac bitniji i od obitelji.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam u stvari raadila neko vrijeme na pola radnog vremena, kad sam bila na prvom porodiljnom nisam mogla financijski izdrzati onih drugih sest mjeseci pa sam s bebinih osam mjeseci isla raditi skraceno. Meni je bilo super, ujutro bi duuuugo spavale, pa laganini kavica, igranje, kupovina, skuhala rucak pa bi je ostavila na cuvanju oko podneva i na posao do pet. Bas mi je pasalo, mogla sam i koji prekovremeni ubaciti a da me ne iscijedi totalno, da ne spominjem da je pola bruto place dosta vise u netu od pola neta
    steta samo sto nije potrajalo ...

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja imam samo jednu (skromnu) zelju: da barem jedan dan u tjednu radim samo 1h krace pa da stignem po dijete u vrtic jer me uvijek pita: - Mama, zasto ti nikad ne dodjes po mene? Kad ces jednom vise doci?

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Sandee prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam samo jednu (skromnu) zelju: da barem jedan dan u tjednu radim samo 1h krace pa da stignem po dijete u vrtic jer me uvijek pita: - Mama, zasto ti nikad ne dodjes po mene? Kad ces jednom vise doci?

Voljela bih da ti se želja ostvari.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    6 sati bi bio i moj izbor
    naravno, pod uvjetom da si to mogu financijski priustiti (dakle, samo sanjam...)

ima smisla i ovo sto Peterlin kaze
    da stanujem blizu posla (tipa 15 minuta, a ne sat-sat i pol kao sada) ne bih trebala krace radno vrijeme
    xx

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Sandee prvotno napisa Vidi poruku
    E da, i kod mene je bila slična situacija kad je bila prva godina vrtića, ja dugo radim, pa su je obično podizali baka i tata. Onda sam se ja par puta u godin uspjela izvući s posla malo ranije, koja je to sreća bila!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

i meni se čini da smo jedna od rijetkih zemalja koje ne pružaju mogućnost skraćenog radnog vremena
    za majke koje nemaju djecu s pos. potr.

Mislim da bi 4 satno radno vrijeme (20 sati tjedno) bilo idealno za majke male djece (do 7 ili 10 god),
    mada bi puno značilo kad bi se omogućilo i 6 satno radno vrijeme.
    Garantiram da prosječna žena za 6 sati može biti učinovita kao prosječni muškarac za 8 sati (ispričavam se na šovinizmu).

Ja bih pristala na 20% manju plaću za 6 satni radni dan.
    Posljednje uređivanje od krojachica : 14.01.2013. at 09:44

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

valjda za roditelje male djece?

moj ideal je sustav koji dopušta da se roditelji kombiniraju na način da uvijek jedan provodi više vremena s djetetom (skraćeno radno vrijeme ili naizmjenični dopust).

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam prije 2mj kukala na temi o europskom radnom vremenu da po povratku s porodiljnog ostajem od 8-18 na poslu (pa me onda dijete totalno ignoriralo kad bi dosla navecer doma)....i puko mi film i dala sam otkaz...prethodno sam ponudila poslodavcu da radim na 4h i odbio me....
    Ubrzo me pronasao novi posao....i sad cu u veljaci (nakon sto ispucam cijeli GO) preci raditi na 4h dnevno....novi poslodavac odusevljen sto zelim radit na pola radnog vremena radi malog djeteta...i jos me pitao kad mi pase dolaziti na posao radi male (ostala sam paf na to pitanje)...i ja rekla od 9,da izbjegnem onu jutarnju guzvu i dodjem na posao za 15 umjesto za 45min....zvuci savrseno za sada,vidjet cemo kako ce bit kad pocnem,u startu sam rekla da se nadam da im uistinu treba netko na samo 4h,i da se to nece odma pretvoriti u 6h...
    Da napomenem,presla sam na "nize rangirani" (i dosadniji) posao, no zanimljivo kad bi pomnozila placu x 2 ispala bi veca nego sto sam imala na prijasnjem zahtjevnijem....

Govorka se da bi od ove godine trebao stupiti taj zakon o 1/2 radnog vremena na snagu,i to ne samo za majke sa malom djecom...
    Kao poanta je motivirati poslodavce koji mozda nemaju potrebe/novaca zaposliti ljude na punu satnicu, drzava placa razliku doprinosa.
    I to sve naravno s ciljem uskladjivanja zakona u EU.
    Ajme čestitam, divno! Držimo fige da u praksi sve prođe dobro!

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja bi stvarno voljela da se javi neki pravnik(ca) i kaže kako stoje stvari jer mislim da naš zakon o radu poznaje opciju 1/2 radnog vremena. Nema ovih varijanti 20-30-70% punog radnog vremena, ali 1/2 ima... (i to ne za rod.djece s pp, nego tu opciju može koristiti svako).
    Dakle, ako poslodavac ima volje i ako je radno mjesto takvo da se može posao organizirati, a uz to vam paše primati pola plaće i da vam ide pola staža, možete tako raditi.

sandee, a jel bi mogla dogovoriti da stvarno jedan dan tjedno izađeš sat-dva ranije, pa kad ispucaš satnicu od 8 sati da daš dan godišnjeg? Mislim, ako ti je s poslom tako izvedivo

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moja susjeda ima troje male djece, najmladji, treći sin je u jaslicama
    vratila se raditi sa njegovih 12 mj. na pola radnog vremena
    nema nikakvu posebnu njegu, dijete je zdravo
    kako je to ona izregulirala sa poslodavcem ne znam, al pričala mi je da je odlučila ne koristiti porodiljni do njegove 3. godine (što sa 3. djetetom može), nego je odlučila raditi na pola radnog vremena, detalje doista ne znam
    vrijeme i mjesto događanja - zagreb, 2012.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa da, to se može. Za treće dijete, umjesto porodiljnog do treće godine može se raditi pola radnog vremena.
    (mislim da to isto vrijedi za prvo i drugo dijete do godinu dana).
    Moja prijateljica je isto tako radila.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Za blizance i 3+ roditelje se može koristiti opcija rad s polovicom punog radnog vremena. Ne mora nužno biti 4 h dnevno. Može se dogovoriti s poslodavcem na obostrano zadovoljstvo
    8 h svako drugi dan, 6 h dnevno + par slobodnih dana. Bitno je mjesečno odraditi pola satnice za taj mjesec.

Edit:
    Može se koristiti i za prvo dvoje djece, ali kraće.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 14.01.2013. at 15:51

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

koliko dugo se za trece dijete moze koristiti opcija pola radnog vremena i kad se moze aktivirati? kad dijete navrsi 12 mj ili u bilo kojem trenutku do tri godine starosti?

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U Engleskoj pola radnog vremena (part time) uglavnom znaci da se rade dva ili tri dana u tjednu po 8 sati dnevno ( ili vise) a ostatak tjedna je slobodan.

Druga varijanta part timea je rad samo vikendom. Mozda ce neke reci kako je to moguce? Ali razmislite samo, mnogo je mjesta na koje najvise ljudi pohrle vikendom, od ducana, preko nocnih klubova, restorana, zooloskih vrtova, do kina... i na tim mjestima kroz tjedan je dovoljno da radi xy broj ljudi ali za vikend to nije dovoljno. I
    tako se kreiraju nova radna mjesta za ljude kojima pase raditi samo vikendom. Part time.

Ja trenutno NE radim i niti ne trazim posao i ne razmisljam da bih pokrenula nesto svoje jer ne zelim raditi puno radno vrijeme dok maleni malo ne poraste. Sa velikim odusevljenjem pozdravljam promjene u ZOR-u, no da li ce se pokazati korisno provodive u praksi to cemo vidjeti.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Moja frendica u Belgiji radi, čini mi se, 40 % radnog vremena. Radi svaki dan, ne osam sati, nego nešto manje, ali svaki put kad djeca imaju bilo kakve praznike u školi, ona je doma. Meni je to super sustav. Njena su djeca već velika, ali ona to i dalje koristi jer joj tako super paše. I lijepo žive, čak i od tih 40 % (ili koliko već) plaće.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    koliko dugo se za trece dijete moze koristiti opcija pola radnog vremena i kad se moze aktivirati? kad dijete navrsi 12 mj ili u bilo kojem trenutku do tri godine starosti?
    Radi se o roditeljskom dopustu koji za svako dijete pocinje s 6 mj. Moze se poceti raditi pola mjesecne satnice odmah ili bilo kad za vrijeme trajanja roditeljskog.
    Otac i majka mogu koristiti roditeljski istovremeno u punoj satnici ili rad na pola ili kombinirano. Naravno, u dogovoru s poslodavcem.
    Otac ne mora otvoriti roditeljski u isto vrijeme kad i majka.
    Ako ti treba nesto detaljnije, posalji pp. Ne pratim bas.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa Vidi poruku
    Sa velikim odusevljenjem pozdravljam promjene u ZOR-u, no da li ce se pokazati korisno provodive u praksi to cemo vidjeti.
    gdi pišu takve nakane, o takvim stvarima se pričalo pred nekih 5-6 godina ali nije izrodilo plodom

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    gdi pišu takve nakane, o takvim stvarima se pričalo pred nekih 5-6 godina ali nije izrodilo plodom
    Ja sma nesto citala po novinama jos po ljeti, bila je i jedna otvorena tribina u Zg u 8 ili 9 mjesecu, a frendica koja je aktivan clan SDP-a je optimisticna da ce do promjena, barem onih zakonskih, doci.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da, to se može. Za treće dijete, umjesto porodiljnog do treće godine može se raditi pola radnog vremena.
    (mislim da to isto vrijedi za prvo i drugo dijete do godinu dana).
    Moja prijateljica je isto tako radila.
    U tom slučaju taj preostali dio dopusta traje dvostruko.

Tako sam ja radila neko vrijeme na pola radnog vremena,
    i nekako mi je bilo premalo svega,
    uvijek mi je nedostajalo vremena da nešto završim na poslu
    a i novaca mi je bilo malo.
    Šest sati bi meni bilo idealno radno vrijeme.

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da možemo ovako od 1 do 31 u mjesecu živjeti s 1 plaćom, rado bih bila samo mama, žena i domaćica
    to govorim sada iz perspektive mame kojoj je 2,5 godišnje dijete stalno bolesno otkad je krenuo u vrtić

idealno bi bilo da mogu pola radnog vremena raditi, a živjeti normalno od takvih primanja
    a malcu bi taman dobro došlo tih par sati ujutro za igru s vršnjacima i učenje, a onda ostatak samnom
    meni fali vremena s mojim djetetom, a vjerujem da i njemu isto tako fale roditelji

nažalost, stanje nam je takvo da me strah da, ukoliko i uvedu opciju part time rada, bit ćemo prisiljene ne koristiti se njime jer primanja neće biti dovoljna za normalan život i pokrivanje osnovnih troškova života

al da mogu, bih definitivno radila kraće
    Posljednje uređivanje od alkemicar : 16.01.2013. at 10:08

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •