Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Koje sve pretrage ukljucuje sistematski pregled zdrave 35-godisnjakinje?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno Koje sve pretrage ukljucuje sistematski pregled zdrave 35-godisnjakinje?

Htjela bih napraviti jedan opsezan sistematski pregled, ali ne znam od kud poceti.
    ODuvijek sam dobrog zdravlja pa se ni ne sjecam koji pregledi ulaze u sistematski.
    Napraviti krvnu sliku i sto dalje? AKo je sve ok ima li potrebe raditi jos nesto?
    Ajmo probati pobrojati sve preglede koje bi bilo dobro napraviti?
    Zanimaju me uz one osnovne, koje i skoro svaki lijecnik sam predlozi, i sve druge kojih se bas ne sjete "na prvu"

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ginekološki pregled
    uzv abdomena
    krvna slika (i hormoni štitnjače)
    okulist/sluh?
    EKG i spirometrija
    fizijatar/ortoped
    internist

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

urin
    tlak
    uzv grudi, odnosno mamografija za one iznad 35

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Sve ovo što krumpiric kaže...

Ako bi to sama radila, na uputnice i sl., vjerojatno bi predugo trajalo. Ako misliš obavljati kod privatnika, onda imaš paket koji se baš tako zove (sistematski ) i gdje ti za neku određenu cifru oni sve to skupa obave. Recimo, znam da to postoji u Suncu. Vjerojatno i u drugim privatnim klinikama za medicinu rada, recimo.

Edit: Da, i UZV dojke.
    Posljednje uređivanje od mishekica : 11.01.2013. at 12:48

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, kako sam cice zaboravila

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    da, kako sam cice zaboravila
    Mi imamo i štitnjaču uključenu (hormoni + uzv) ali nemam ortopeda, kao ni ispitivanje vida i sluha.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

pretrage necu raditi u Hrvatskoj i sve moram sama platiti i to poprilicno, pa zelim izbjeci placanje necega sto mi objektivno i nije potrebno.
    Cini mi se npr. da sistematski u suncu ukljucuje spirometriju pluca, a meni se cini da ako su mi svi drugi nalazi ok i ako sam nepusac da mi ta pretraga nicemu ne sluzi.
    Ali isto tako zelim obaviti kompletan pregled tako da se zelim dobro pripremiti na razgovor kod ljecnika kako bi mogla traziti i dodatne pretrage ako zakljucim da su mi potrebne.
    Pitanja:
    ako dojim ima li smisla raditi mamografiju? I sto je "bolje" mamografija ili UZV
    Koji se hormoni stitnjace gledaju? jednom sam negdje procitala da ima neki hormon stitnjace koji je jako vazan, a da se eto njega bas i ne gleda.Uf ovo je pametno napisano, ) ma zaboravila sam sto sam tocno procitala pa sad pitam ovako nekog tko zna.
    Ima li smisla raditi onu pretragu gdje se gleda jel imam genetsku predispoziciju za karcinom dojke? jel to nesto komplicirano i skupo ili rutinska pretraga? Iako iz ove perspektive i ne znam sto bi s tom informacijom, ali zanima me kako se to radi
    Moja svekrva se odmah po rodjenju moje starije od svih stvari sjetila ici provjeravati jel njezin karcinom genetski ili uvjetovan okolinom. PA je bilo da nije genetski, malo mi je islo na zivce, ali poslije sam i odahnula kaj se tice cura.
    Jel ima smisla raditi onaj neki test na intoleranciju na hranu?
    Sto je sa helicobacter pylori npr?
    Ili mjerenje gustoce kostiju?(kao nekakva preventiva kasnije mozebitne osteoporoze?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sophie girafe prvotno napisa Vidi poruku
    pretrage necu raditi u Hrvatskoj i sve moram sama platiti i to poprilicno, pa zelim izbjeci placanje necega sto mi objektivno i nije potrebno.
    Cini mi se npr. da sistematski u suncu ukljucuje spirometriju pluca, a meni se cini da ako su mi svi drugi nalazi ok i ako sam nepusac da mi ta pretraga nicemu ne sluzi.
    Ali isto tako zelim obaviti kompletan pregled tako da se zelim dobro pripremiti na razgovor kod ljecnika kako bi mogla traziti i dodatne pretrage ako zakljucim da su mi potrebne.
    Pitanja:
    ako dojim ima li smisla raditi mamografiju? I sto je "bolje" mamografija ili UZV
    Koji se hormoni stitnjace gledaju? jednom sam negdje procitala da ima neki hormon stitnjace koji je jako vazan, a da se eto njega bas i ne gleda.Uf ovo je pametno napisano, ) ma zaboravila sam sto sam tocno procitala pa sad pitam ovako nekog tko zna.
    Ima li smisla raditi onu pretragu gdje se gleda jel imam genetsku predispoziciju za karcinom dojke? jel to nesto komplicirano i skupo ili rutinska pretraga? Iako iz ove perspektive i ne znam sto bi s tom informacijom, ali zanima me kako se to radi
    Moja svekrva se odmah po rodjenju moje starije od svih stvari sjetila ici provjeravati jel njezin karcinom genetski ili uvjetovan okolinom. PA je bilo da nije genetski, malo mi je islo na zivce, ali poslije sam i odahnula kaj se tice cura.
    Jel ima smisla raditi onaj neki test na intoleranciju na hranu?
    Sto je sa helicobacter pylori npr?
    Ili mjerenje gustoce kostiju?(kao nekakva preventiva kasnije mozebitne osteoporoze?
    mislim da ništa od toga ne ulazi u sistematski pregled osobe od 35 godina bez tegoba.
    onako najosnovnije:
    laboartorij: krvna slika , sedimentacija , biokemija - osnovna, eventualno hormone stitnjacu, i crp
    Pregled interniste, ekg
    ginekolog( Papa, pregled, uzv sa doplerom)
    Uzv: grudi sa elastografijom , uzv andomena i stitnjacu - mozda

Sve ostalo ovisno o tegobama , zivotnom stilu , radnom mjestu i obiteljskoj anamnezi.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam išla na uputnice prvo krvna slika, tlak, hormoni štitnjače, urin, urnokultura, šećer plus uzv štitnjače, abdomena i grudi i ginekološki. Moj dr kaže ako je sve u redu da ne treba ići dalje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •