zmaj prvotno napisa
kako je tužno što nisi mogla shvatiti sliku, pa si u isti koš svrstala moj metaforički govor o 'vratima' i čistu bajku 'rode'
mogu samo pretpostaviti da možda nisu svi dovoljno upoznati s vanjskim i unutarnjim ušćem vrata maternice
da nisu dovoljno upoznati da dilatacija znači otvaranje grlića maternice (pa nerijetko čujemo pitanje 'koliko si se otvorila?')..
uostalom, na samom rodinom portalu ima hrpa slika, metafore, simbola kojim se tumači proces, recimo, poroda
to čitaju odrasli koji, usprkos dobu razuma, nisu imuni na govor u prispodobama
pa je logično zapitati se, tko to omalovažava metaforički govor o vratima kroz koje beba prođe?? a posebno kad je namijenjen djeci..
samo ljudi nerazumijevanja mogu tvrdokorno ta vrata uzeti ikao doslovna vrata s bravom i ključem .. i uz to stavit, recimo, 'lift'
logično se postavlja pitanje dal takvi ljudi pri govoru o maternici kao kruškolikom organu, možda zaista pomisle da se radi o kruški??..
no, svakako, svak je slobodan svojoj djeci govoriti o dilataciji, oksitocinu, andrenalinu, ušću ovom i onom, grliću maternice, vratu maternice...
dost onog što se uči u, mislim, 6oš, više u strukovnim sš, srodnom faksu
ja, osobno, takav govor ne stavljam pred svoju djecu jer samtram da nisu dorasla tim pojmovima, kao što nisu ni mnogi odrasli, već im trebaš prispodobit da bi razumjeli, ili, bolje razumjeli