Unaprijed se ispričavam administratorima ako postoji već ovakva tema, slobodno me prebacite!

Za početak prenosim članak sa ove stranice: http://www.webstilus.net/content/view/24908/76/

"Živjele naše mandarine
Kupila jutros mrežicu s 2 kg mandarina u Konzumu, kao da na poslu "grickam" nešto zdravo...
Čitam etiketu, piše opuzenske.... Malo niže na etiketi stoji : "tretirane imazalilom ".
Morala samo to proguglati, kad ono sa index.hr, tekst dr.sc. Ignaca Kuliera:

Neki pesticidi, kao imazalil, prodiru u dubinu ploda i sve dijelove biljke. Nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom pomaže kod glatkih površina kao što je jabuka, ali nije učinkovito za hrapavu koru naranče, pogotovo ne za jagode. Pomaže struganje kore i ljuštenje, osim u slučaju imazalila. Mnogi toksikolozi savjetuju pranje kore svakog voća bez obzira što će se kasnije baciti.
Pesticidi pogubno djeluju na trudnice i njihovu nerođenu djecu. To skriveno djelovanje ima kasnije posljedice u povećanom riziku za nastanak leukemije i ne-Hodgkinova limfoma. Kanadska istraživanja su potvrdila da izloženost žena pesticidima
tri mjeseca prije i tijekom trudnoće znatno povećavaju rizik od spontanog abortusa. Prema The Independentu, opasni pesticidi otkriveni su na svakoj naranči od nekoliko stotina uzoraka. Polovica korištenih pesticida je zabranjena, a trećina uzoraka sadržala je znatno više od dopuštenog europskog limita. Najveći dio pesticida potencijalno je kancerogen i izaziva probleme u središnjem živčano sustavu dojenčadi i male djece. Povraćanje, glavobolje i oštećenje reproduktivnih organa te sindrom ADHD-a(hiperaktivnost) neprimjetni su znakovi njihova toksično djelovanja. Premaklasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, sedam pesticida koji se
koriste za citrusno voće smatra se visoko i umjereno rizičnim za djecu mlađu od 14 godina. Od izdvojenih pesticida iz uzoraka, šest ih je bilo izrazito karcinogenih. Zanimljivo je da je britanski odbor za pesticide, unatoč poraznim analizama, objavio da nema opasnosti.
Prvi od optuženih pesticida je sitemski fungicid imazalil, koji prodire kroz cijeli plod (ne samo kroz koru), a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na povišenim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organei dokazano je kancerogen. Prosječno utvrdena količina je 5,2mg/kg, pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračiti dopušteni dnevni limit. Kancerogeni tiabendazol drugi je pesticid otkriven na narančama u rizičnim količinama, a treći je klorpirifos, vrlo učinkoviti insekticid
(nervni otrov) za leteće napasti i vrlo štetan za ljudski organizam.

Radin u konzumovu skladistu gdje obradjujemo mandarinu. Istina je da je tretirana imazalilom ito u prevelikom omjeru otprilike 1 litar imazalila na 1000 kilograma mandarine. Moj prijateljski savjet je da ih zaobilazite u sirokom luku pogotovo pakiranja od 2 kilograma jer se najgora mandarina koristi za pakiranje.
Osim imazalila jos se koriste i fungicidi i dezificjenti."

Znam da se ovo pitanje postavlja često što jedemo, tj čime nas truju. Dosad sam znala da se voće i povrće šprica sa svim i svačim, i učili su me da je dovoljno voće ili povrće dobro oprati, ostrugati malo sa sodom bikarbonom jer je većina pesticida i tih štetnih tvari na površini voća. I nisam nešto posebno šokirana da se i domaće mandarine špricaju, ali da to može imati toliki utjecaj konkretno pesticid imazilil. I ogorčena sam jer više ne znam što poduzeti, kako se braniti od toga. Da se razumijemo, ja imam tu sreću da i moja mama i cijela familija od MM imaju svoje vrtove, mala polja, pa uvijek imamo i domaćih salata raznih vrsta, rajčica,paprika,krastavaca,tikvica,krumpira,zelja ,brokula,karfiola,kupusa raznih vrsta,orasa,badema,višanja,aronija, ajme neznan ni ja šta već sve ne uzgajamo. Ali dosta toga i nemamo, poput naranči,limuna,jabuka i svog toga voća kojeg svakodnevno konzumiram, pogotovo u ovim zimskim mjesecima kad je ponuda voća puno manja, tj voće nije u sezoni.
Živim u malom gradu, sa isto tako malim placom gdje je opće poznato da većina tih prodavača kupuju voće i povrće na veliko i onda prodaju na placu. U trgovinama nigdje vidljivo nisu napisane deklaracije voća, a znam da trebaju biti napisane!
Sad ja vama postavljam pitanje kako se vi borite protiv toga kad znamo da se konkretno bez limuna,naranči,mandarina ne može, barem ja ne mogu, kako se jedan običan mali čovjek može boriti protiv toga? Želim svom budućem djetetu osigurati najbolji mogući razvoj, a kako ću to napraviti kad mu ne mogu ponuditi jeb*** naranču??!!

Morala sam podijeliti s nekim svoje frustracije nakon što sam pročitala članak. Hvala na strpljenju i razumijevanju!