Moj isto masturbira otkad je skinuo pelenu. Sam ode u sobu jer voli bit na miru, a ja se petljam samo ako traje malo duže jer sjedi gol i nije mi fora da se prehladi još od toga.
I meni se ove izjave tipa "to nema veze sa seksom, to je povezano sa ugodom" čine pomalo kao naša racionalizacija jer nam je teško zamisliti da bi naša djeca mogla imati takve osjećaje. Mislim, naravno da nije kao kod odraslih, ali nije baš ni kao obično češanje. Ja se isto sjećam svog otkrivanja u djetinjstvu, ne mogu se orijentirati u kojoj dobi, ali znam da sam još spavala sa plišanim igračkama.
Meni pustiti dijete da masturbira nije isto što i seksualizacija djece s kojom je tema počela - prikazivanje djece kao seksualno privlačnih odraslih osoba. Jer dijete koje masturbira samo otkriva svoje osjećaje i ima kontrolu nad svim tim, ako mu je čudno prestat će, a ove djevojčice koje u reklamama prikazuju kao žene mi se ipak čine kao da su namijenjenje nekom drugom, tj odraslim muškarcima.
i mi se pridružujemo "nenormalnima"
ma meni uistinu nije jasno da masturbaciju itko doživljava kao neki " prolazni problem"
evo stvarno me zanima zašto to mislite? ( oni koji misle)
postoji li neki znanstveni stav, neki dokaz, nešto opipljivo na što se pozivate?
ako imate takav izvor bila bih vam zahvalna da ga stavite
tangerina ja isto ne vidim NIKAKVU poveznicu između masturbacije i ove teme
zapravo me čudi ako netko vidi
Potpis i na tangerinu (u smislu da je naša racionalizacija da je to kao "duda/palac/sisa/uvojak") i na flopicu.
Zašto neki misle da je to prolazna navika - nemam pojma. To je kao rijeka ponornica - spusti se da je "nevdivljivo" - pa opet izroni. Koliko ja shvaćam, to hendlat treba jedino ako izlazi izvan nekih granica "normale" (di bi, i kod odraslih, biće, trebalo intervenirat) i treba ishendlat roditelje da promjene svoja očekivanja oko toga, u smislu prihvaćanja i puštanja i usmjeravanja na intimu, koliko kužim.
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.01.2013. at 09:48
ja mislim da je prolazno u onom smislu u kojem se spominjalo da je potreban razgovor sa strucnom osobom jer postoji pozadina, u onom smislu i slucaju kada dijete ne moze sudjelovati u aktivnostima jer stalno bjezi trenutku ugode. i u tom smislu razumijem kad kazu da je u male djece ono isto kao i sisanje palca, frkanje kose, grickanje noktiju.
em sto se time zeli reci da to nije nista nenormalno i da se ne zgrazamo kada vidimo malu djecu da sisu palac ili frcu kosu zeli se "nevinizirati" (koji pokusaj stavranja rijeci, al ne znam kako bi bolje) masturbacija u djece jer su odrasli ti koji su je okrnjili i smatraju je...vulgarnom, pa samim time i djecu koja masturbiraju na ocigled svih, vulgarnom. a to je lose, zlo...blabla. wrong.
s druge strane, prolaznost mislim u kolicini, intenzitetu i prisutnosti. ne u samoj masturbaciji.
Kužim sad. Ali... većini nije potreban razgovor sa stručnom osobom, koliko ja kužim, tj. rjeđe je da je masturbacija podloga neke psiho-panike, češće je da je normalna u stilu - eureka, vidi kako je ovo dobro, pa onda prihvaćanje toga da to nije nešto što se može radit svugdje i stalno.
tangerina, ja sam tako cula od psihologa. ta ugoda i uzbudjenje je fizioloske prirode i nije jednaka nasoj, u odrasloj dobi i to mi je u potpunosti shvatljivo. i nije nitko racionalizirao kao ceskanje. niti je usporedio s time. da pace.
odrasli imaju malo drugacije trigere od djece, zar ne?
mislim, prema freudu, ista stvar se dogadja u dojenceta u oralnoj fazi kad su usta srediste tjelesnog uzbudjenja. pa nitko ne govori da se relativizira sisanje. bilo cega.
i samo ću napomenuti kako to ne mora imati veze ni sa izuzećem odjeće, ni sa čistim rukama... a ponajmanje sa krevetom i vremenom koje djeca provode uz roditelje (pa sve i kad smo s njima 24 sata)
pa nije. ona je ociti primjer kako je ona prirodna, normalna, samonaucena. nije tu djecu niko ni educirao niti im pokazao. djeca/bebe su same otkrile ugodu. bas kao i svaku drugu- od sisanja sise/palca/dude, zagrljaja...nitko ne demonizira sisanje palca jer znaju da ga bebe sisu jos u maminom trbuhu. mozda kad bi se prihvatilo da bebe masturbiraju jos u pelenama, ne bi se sama masturbacija demonizirala. al evo, i danas uz tolike medije i dostupnost svih sadrzaja, ljudi se zgrazaju na pojam beba/male djece i masturbacije.
Ma čak i mislim da nije to toliko prisutno... i kad gledaš na Rodi, bio je taj zanimljivi lorybluin topic i i nekako nije baš bilo puno "coming outa" na tu temu - više je na ovom topicu bilo... ili je to moj dojam. Nema baš toliko članaka u Mama i bebama oko toga.. meni je frendica izrezala ili poslala jedan od Ljiljane B. Flander koji mi je dosta pomogao - kako ide masturbacija i odnos prema tijelu u kojoj dobi, s malo više detalja od onog koji se čuje od teta (one su meni bile najveći izvor toga koliko je to normalno) ili od doktora. Roditelji baš međusobno ne pričaju puno o tome... onako čuješ ovoga frenda od ovih čije je dijete radilo "to" i kako su to "riješili". Naglasak na rješavanju. Govorim o svojim kontaktima i svojoj percepciji.
ja sam stvarno s marsa pala
pa se opet čudim da ljudi to tako percipiraju
leonisa razumijem u kojem si kontekstu upotrijebila frazu prolaznosti
međutim ne vjerujem da su druge sudionice topika mislile na to
ili možda jesu , tko će ga znati?
kako god baš bih voljela da se javi netko " stručan" na tu temu
moji zaključci su čisto laički
doneseni na temelju vlastitog iskustva i promatranja djece oko sebe
nisam primjetila da su ta djeca imala neke jače frustracije, da je u pitanju nekakva patologija
evo neki su već odrasli mladi ljudi i sasvim su u redu, dapače
tako i ja masturbaciju shvaćam isključivo u kontekstu "zadovoljstva"
uz napomenu da postoji mjesto gdje se neke privatne stvari odvijaju, pa tako i to
to je sve što mislim na tu temu
što se tiče seksualizacije djece mislim da su mediji dali doprinos u velikoj mjeri
i mislim da je stav roditelja ključan
naprosto si dužan objasniti da postoje stvari koje nisu za djecu
dijete nema sposobnost odvagnuti kako, zašto i zbog čega
ali zato ima tebe ( roditelja) koji si dužan intervenirati
pa ako je npr. " ana milina kupila superiška tange sa šljokicama koje su taaako kul i njoj mama sve dozvoli i mama nju voli pa joj zato dozvoli i blablabla "
DUŽAN si objasniti da to ne ide tako, i zašto ne ide tako
sad karikiram ali sam susrela puno previše roditelja kojima je lakše ne biti iznimka
ne mislim da ljudi masovno kupuju djeci tange ali to može biti bilo što drugo
ovo je posebno karakteristično u manjim sredinama koje nose kompleks provincije
ljudi naprosto žele biti dio nekog urbanog " modernog svijeta" pa i djeca automatski povezuju da sve što dolazi iz veće sredine mora biti superiška
no naravno da se stavovi grade godinama pa ne možemo ni znati kako će neke stvari ispasti...
ova tema, na kojoj sam i sama sudjelovala ( i vidjela da je od 8mj. ne od 6. iako zaista mislim da je pocelo ranije samo nije bilo tako "uocljivo" jer jos nije sjedila) stara je vise od 6 godina.
stoga mi je zaista cudno da aktivne sudionice, narocito aktivne tada, danas se nakon toliko vremena "cude" i pitaju, zar to zaista i djeca rade. http://forum.roda.hr/threads/13464-MASTURBACIJA-U-DJECE
da, citala sam i ja te letke i stvarno su dobri.
potpis na flopicu.
mislim, ja mojoj objasnjavam i zasto netko moze nesto sto ona ne moze i zbog cega ja mislim da je to lose i ne dozvoljavam njoj. ono, od banalnih stvari. kako li onda necu oko ovako bitnih.
Ma, nije Roda sve, osim toga, pa vjerojatno "sudionicama aktivnim tada" to pitanje nije aktualno bilo i tome su prilazile stila "razbibriga" zbog super načina pisanja loryblue. Plus, ko od nas sad baš aktivno kopa po topicima - kopaš ono što te se tiče/aktulano ti je/zanimljivo. Zato i imamo formu "foruma", da nije tako, bio bi to edukativni site koji bi u nekom trenu trebalo zatvorit za postanje - jer sve je već napisano, pa neka nove "izvole čitati" skrivenih xy stranica starih topica i stranica.
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.01.2013. at 11:14
a sad si nekako razmisljam, kod vecine roditelja "nenormalne djece" simptomi su se pojavili nakon skidanja pelene. znaci da roditelji koji ne zele masturb. kod svoje djecice trebaju prakticirati bezpelenastvo i sve ce biti kul
niš ne razumim :/
eventualno mogu pretpostavit da si napisala neš u stilu 'misliš li ti da mi svoju djecu guramo u mastrub.?'
ak je to to, meni se više ne da
sami isčitavate ne znam što..
pa sena to stvarno ne bih trebala osvrtat
ne znam ko je stari Piček
al mi odmah padne na pamet da vjerojatno nije neš dobro...
neprimjerena komunikacija??
ma ne, zmaj, nego zahvaljuješ na "upisima"
moram priznat da se i ja (otkad sam to nekidan od tebe pročitala na "odgoju") pitam zašto je "upis" zamijenio "post", "odgovor" itd.
koliko ja znam, post nije hrvatska riječ
a između odgovora i upisa
draži mi je ovaj drugi
em je kraći, em je širi od odgovora koji pretpostavlja pitanje, a ne pita se uvijek
evto, hvala na pojašnjenju
znala sam
btw moj inama moze reci da izadjemo iz sobe ako treba privatnost. e sad u njegovom svijetu prvatnost se koristi kao rijec kad nas se zeli rijesiti. navecer mi veli da odem van iz sobe da treba privatnost (a gazda teba na spavanje jer se ujutro rano budimo zbog skole). pola sata nakon sto nas je izbacio zaticemo ga kako i dalje cita stripove. kupio si je pola sata i svaki me put digne na foru
btw ovo sto vama radi zmaj sa svojim davanjem savijeta mi dozivljavamo cesto na temu autizma. ljudi koji nemaju pojma sto je autizam, koji nemaju blagog pojma kako to izgleda ili koji u najboljem slucaju imaju iskustvo iz knjiga ali nemaju pojma kako to ziviti nam drze lekcije sto i kako
a da ne velim da je tu i ekipa koja malom pokusava drzati predavanje kako se treba ponasati, pored mene zive... sva sreca da sam na sva tri jezika podjednako lajava
lijepo te molim da ne impliciraš kako ja dajem savjetu
niti me je tko pitao
niti sam ja kog pitala
niti sam igdje nudila
već sam, kako je i radi na forumu, iznjela svoje iskustvo bez ikakvog savjetovanja
eventualno postoji mogućno da ja pitam za savjet, netko mene...
ovo što si ti implicirala je jako ružno
lijepo za njega
nadam se da ću drugi eventualni slični upadi proći bez spominjanja 'majke'
koliko god nekom izgledala ko poštapalica il zezancija
na forumu ovog kova di se ne tolerira upis npr., 'bzvz upis' ne bi se trebalo tolerirati ni spominjanje 'majke ti' u bilo kakvom kontekstu, pa i poštapalice
naprosto nije kulturno
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 22.01.2013. at 13:45
kakvo ismijavanje
kakva natucanja...
nadam se da će služba za monitoring foruma reagirat
a čuj, ja mislim da protiv prve rečenice nemaš ništa jer ionako smatraš da je marturbacija grijeh. a što se tiče druge s pelenama, zar nije netko nedevno rekao (ne sjećam se tko, a nemam vremena tražiti) kako je nekad na forumu vladala idila, pričalo se o sjedalicama, pelenama, dojenju i sl, a sad smo prešli na ove strašne teme o zdravstevnom odgoju, masturbaciji...
evo, ja pokušavam vratiti idilu
Vratite se na temu, ako se uopće itko osim flopice sjeća o čemu se pisalo![]()
ah Storma, takva sam ti ja
usprkos tome što sam mama masturbatorice
a i ja sam bivša
vidiš da smo mi normalni
dajte na temu recite štogoda
ilio više nitko osim mene nema potrebu pričati na istu?
Hm. Mogla bih dio o masturbaciji prebaciti na onaj drugi topic?
prije masturbacije upitah za bikini.![]()
da.
pocinju vec s velicinom od 2g. s 4 sam jedva nasla samo gace, a sa 6 sam morala kupit i gornji.
i sad dama ide u ekstreme, od trckaranja gole po plazi do inzistiranja da bi ona i gornji dio jer, eto, zasto se prodaje ako se ne nosi. i to sve u 1 danu.
od kad vase curke nose gornje dijelove, jer mi smo fest zagazili u skolu kad smo ih pocele nosat.
Moja ne nosi i normalno joj kupujem samo donji dio u Calzedoniji.
Međutim, ona uopće nije zainteresirana za imitiranje odraslih, dok je recimo njena mlađa prijateljica sa mora prava mala gospođica, i kad je lani na poklon dobila dvodijelni badić inzistirala je na gornjem dijelu.
Ja tu ne vidim neki ekstra problem, ova mala se kad bi smočila dvodijelni badić normalno presvlačila u gaćice.
Gornji dio joj je bio fora kao što je recimo fora narukvica ili ogrlica.
leo, moje ti nećakinje (mama Amerikanka, tamo rođene i žive) nose kostime s obaveznim gornjim dijelovima, ali koji su onako tipa topića, ili debelih, širokih trokuta. Plus, svi su kostimi "teretni", u barem dva sloja debelog materijala, s volanićima, suknjicama, ovim, onim...Njima je (mami i tati) bilo grozno kad su na poklon ovdje dobili bikinije (dakle, jedan sloj, trokutići donji i gornji dio) koji su po meni, ono - veseli, njima su bili kao da im je netko poklonio haltere za curice. Ali, gornji dio - obavezan. Ili gole. Gole može (ok, mlađa, kojoj je ljetos bilo 5 godina), ali ako je kostim, onda debeli, u dva dijela.
Ne treba tu bit baš krut. Meni je isto žao da se pate s gornjim dijelovima, kad mogu guštat golišave. Ali ako hoće - pa šta sad? Neka nose. Očito im nije patnja.
meni je gornji dio u rangu tangi. ok, ne skroz, al na putu.
mislim, sta curice od 4-5-6-7-8... imaju "skrivati" gornjim dijelom.
eee, ja sam ko tvoja amerikanka, s tim da je meni topic ista stvar ko i trokutic. :konzerva:![]()
E, ali njoj nije, njoj je skroz drugačija. Da ne govorim da su klasične muške kupaće upravo sramotne tamo. I to ti je primjer koliko je to sve skupa bezveze i neobjektivno. Nije to baš za toliko se nervirat.
Edit: njima je definitivni jezivo gldeat dečkiće u običnim kupaćima, ja mislim, kao nama curice u tangama (i jesam vidjela jednu, ovog ljeta na Zlatnom ratu)
Posljednje uređivanje od vertex : 22.01.2013. at 15:43
meni nije bio baš u rangu tangi, al mi je bilo totalno bezveze i bila sam totalni protivnik. dok m nije prošlo ljeto upilala da hoće ona gornji. nosila ga je dva tjedna (napisala sam već to, ja mislim) i onda odustala. sad mi je totalno nevažno.
i potpisujem vertex, ako želi, ne treba biti tu krut. nema smisla.
a ako ne želi, onda naravno da ne treba.
potpisujem vertex i cvijetu.
ako hoce neka nosi. vjerojatno ce joj postati neudobno, pa ce skinuti. tako to cesto biva.
Meni je jedini "problem" sa gornjim djelom kupaćeg to što dijete ima još komadić mokre krpe na sebi, a sa neke moralnopolitičke strane ne vidim nikakvih problema.
Btw. kad sam ja bila dijete već smo sve curice počele nositi gornji dio (10-11 godina možda) osim jedne koja isto nije imala još ništa za skrivati, ali su je svejedno opako zezali jer nije nosila gornji dio. Tako da, to se eto očekuje u nekom trenu, kao što se danas valjda očekuje da se depiliraju noge sa 11 godina.
Kaj nije žalosno da nekaj takvog moraš počet radit, iako ustvari ne želiš, samo zato jer se to od tebe očekuje, i zbog straha i neugode od ismijavanja, etiketiranja i tome slično?