Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Los izgovor

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno Los izgovor

Radi se o necakinji N., 2 g. i 9 mj. Za svoju dob ima dovoljno bogat vokabular, ali je izgovor jako los. Nitko ne tepa kad razgovara s njom, eventualno nekoliko rijeci koje su im bas fora i to ne uvijek, npr. "tinotaua" za dinosaurus, "kaka" za baka i "koki" za sok. Ja ju vidim ca svaki drugi dan i svejedno ju slabo razumijem. Moja kcer (ovih dana puni 3 g.) me jako cesto pita sta je N. rekla, dakle niti djete njenog uzrasta ju ne razumije znatno vise nego mi. Kod 70% moje komunikacije sa N. ja znam sta je rekla samo ako se stvar o kojoj govori nalazi u vidnom polju, pa vidim u sto gleda ili na sto pokazuje.
    Znam da je tesko bilo sto reci na tu temu, bez da se cuje taj izgovor i da je jos rano za brigu, no mozda ima netko iskustva sa stanjem kad se vokabular razvija, ali se izgovor ne popravlja i ne razvija. Znam da su norme sto bi jedno dijete trebalo moci u kojoj dobi jako rastezljive, pa zato niti ne bi sestri spominjala logopeda za sada (ona ne voli kad joj se kaze nesto sto nije i ona vec ranije zakljucila), ali s druge strane ne bi niti voljela da se propusti intervencija ako je potrebna. Sto se tice svega ostalog (bitnog) je mala normalno razvijena.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

moja isto kao tvoja necakinja, ima 2,5godine. mi smo bili kod logopeda i to kako ona govori je izvrsno za njenu dob, tak da mi se cini da još nema potrebe za brigom

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Loš izgovor tolerira se do 4 god (neki kažu i 5 god), nema potrebe za intervencijom. Dovoljno je samo pred njom pravilno izgovarati riječi.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Od šestoro dece koju viđam stalno (skoro svakodnevno) samo dve devojčice su od početka pravilno govorile. Ovi drugi su se i mazili i tepali i frfljali i šuškali, naročito u dobi do 3 godine. Uglavnom to je išlo postepeno na bolje (tako da su polako mogli i drugi da ih razumeju), da bi sada kad su svi predškolarci bilo skroz ok. Od toga, troje od ovih četvoro je išlo kod logopeda u dobi od oko 5 godina i to uglavnom par puta da logoped vidi šta i kako i da objasni roditeljima kako da malo sa njima sami rade.
    Znači, mislim da je prerano da se sa nepune tri razmišlja o logopedu, a isto mislim da bi se do polaska u školu to trebalo srediti. Ili samo ili uz pomoć.

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Ma to i je moj problem sto imam premalo djece za usporedbu. Malo nacujem djecu u vrticu, malo izvan vrtica, u prolazu, u parku i sl., ali samo sa 4 djece ju mogu usporedjivati, jer sam upoznata sa njihovim razvojem. Ali tako los izgovor koji se tako dugo nije poboljsavao, nisam jos nigdje cula. Bila je pedijatrica u vrticu i zakljucila da ima deficita u razvoju govora, al ok, i mislila sam si da mozemo cekati do 4 god. Sestra ce sigurno i sama do tada probati pronaci vjezbice koje moze s njom raditi.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj joja prvotno napisa Vidi poruku
    Bila je pedijatrica u vrticu i zakljucila da ima deficita u razvoju govora, al ok, i mislila sam si da mozemo cekati do 4 god. Sestra ce sigurno i sama do tada probati pronaci vjezbice koje moze s njom raditi.
    A gle, postoji nešto što se zove ekspresivni govor (iliti ono što mi izgovaramo) i receptivni govor (iliti naše razumijevanje onoga što drugi govore). Što se ekspresivnog govora tiče, ona bi u ovoj dobi već trebala slagati rečenice od najmanje 3 riječi i imati razumljiv izgovor (ne potpuno pravilan). Ako je samo izgovor u pitanju, čeka se do 4 god. Ako dijete ne slaže rečenice i ne razumije druge, onda treba ići odmah. Ja sam iz tvog uvodnog posta zaključila da dijete ima problem samo u izgovoru.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj joja prvotno napisa Vidi poruku
    Radi se o necakinji N., 2 g. i 9 mj. Za svoju dob ima dovoljno bogat vokabular, ali je izgovor jako los. Nitko ne tepa kad razgovara s njom, eventualno nekoliko rijeci koje su im bas fora i to ne uvijek, npr. "tinotaua" za dinosaurus, "kaka" za baka i "koki" za sok. Ja ju vidim ca svaki drugi dan i svejedno ju slabo razumijem. Moja kcer (ovih dana puni 3 g.) me jako cesto pita sta je N. rekla, dakle niti djete njenog uzrasta ju ne razumije znatno vise nego mi. Kod 70% moje komunikacije sa N. ja znam sta je rekla samo ako se stvar o kojoj govori nalazi u vidnom polju, pa vidim u sto gleda ili na sto pokazuje.
    Znam da je tesko bilo sto reci na tu temu, bez da se cuje taj izgovor i da je jos rano za brigu, no mozda ima netko iskustva sa stanjem kad se vokabular razvija, ali se izgovor ne popravlja i ne razvija. Znam da su norme sto bi jedno dijete trebalo moci u kojoj dobi jako rastezljive, pa zato niti ne bi sestri spominjala logopeda za sada (ona ne voli kad joj se kaze nesto sto nije i ona vec ranije zakljucila), ali s druge strane ne bi niti voljela da se propusti intervencija ako je potrebna. Sto se tice svega ostalog (bitnog) je mala normalno razvijena.
    Gle, pitaj strucnjaka ovdje, na specijaliziranom logopedskom forumu: http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

recimo moj najmlađi najlošije priča od sve moje djece u tim godinama, najveća fora koju sam skužila je da sve riječi koje je prije naučio ( a govori ih na dva slova) su ostala takva, a sve nove koje sad počinje pričati su puno duže, tak da veli me ( medo) , ali i neku varijantu krokodila s baš toliko slova ( 8 komada).
    Rečenicu složi od 3-5 riječi i to ako malo bolje razlučiš izgleda na opipljivu rečenicu ( šalim se da on hrvatski govori ko ja francuski uz dobru maštu).

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Da rehab, problem je samo u izgovoru. Slaze ona i duze recenice i isprica cijelu pricu, ali ju ja ne razumijem.
    Cuje dobro i razumije (samo sto se cesto pravi gluha). Ima nekoliko rijeci koje izgovara super cisto, kod nekih samo jedan slog, kod drugih puno slova, al neznas sta je. Tko ne zna, ne bi pogodio da je dinosaurus "tinotaua".
    Hvala Peterlin.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •