Radi se o necakinji N., 2 g. i 9 mj. Za svoju dob ima dovoljno bogat vokabular, ali je izgovor jako los. Nitko ne tepa kad razgovara s njom, eventualno nekoliko rijeci koje su im bas fora i to ne uvijek, npr. "tinotaua" za dinosaurus, "kaka" za baka i "koki" za sok. Ja ju vidim ca svaki drugi dan i svejedno ju slabo razumijem. Moja kcer (ovih dana puni 3 g.) me jako cesto pita sta je N. rekla, dakle niti djete njenog uzrasta ju ne razumije znatno vise nego mi. Kod 70% moje komunikacije sa N. ja znam sta je rekla samo ako se stvar o kojoj govori nalazi u vidnom polju, pa vidim u sto gleda ili na sto pokazuje.
Znam da je tesko bilo sto reci na tu temu, bez da se cuje taj izgovor i da je jos rano za brigu, no mozda ima netko iskustva sa stanjem kad se vokabular razvija, ali se izgovor ne popravlja i ne razvija. Znam da su norme sto bi jedno dijete trebalo moci u kojoj dobi jako rastezljive, pa zato niti ne bi sestri spominjala logopeda za sada (ona ne voli kad joj se kaze nesto sto nije i ona vec ranije zakljucila

), ali s druge strane ne bi niti voljela da se propusti intervencija ako je potrebna. Sto se tice svega ostalog (bitnog) je mala normalno razvijena.