Jel to bitno?
pitam sto jos osim gore navedenog trebam predati/ sto se predaje?
treba li fitokopija osobne, maestro kartice...
Jel to bitno?
pitam sto jos osim gore navedenog trebam predati/ sto se predaje?
treba li fitokopija osobne, maestro kartice...
ma pitam te radi toga da vidiš ak su deca slučajno muževa i ostalo je još nešto od povlastica da ih ti možeš suzeti. ako ti treba pomoć javi se da ti zračunam.
ne treba osobne, maestre, jedino treba kopija rodnih listova ako su djeca njegova , a ti ih malo želiš uzeti ( recimo)
Hvala na ponudi
djeca su nam vec kombinirana na obadvije porezne
znaci, samo rodni list treba
ako su djeca na jednoj kartici, a ti ih želiš iznajmiti na koji mjesec onda još i rodne listove za onoga na koga nisu djecu pisana
Radila sam do lipnja 2012., od tada sam na burzi primala naknadu. Ako sam dobro iščitala s njihovih stranica, ostvarenu naknadu za nezaposlenost ne unosim u poreznu prijavu jer ta naknada ne podliježe oporezivanju.
Jel' to točno?
Posljednje uređivanje od zizi : 30.01.2013. at 18:01
Može li mi netko, molim vas, dati link na neko mjesto gdje jasno i glasno piše koje dokumente treba priložiti u kojem slučaju. Ne radi se samo o mojoj prijavi pa me nemojte pitati za konkretan slučajveć me zanima gdje to točno piše jer ovdje nisam našla.
![]()
http://www.porezna-uprava.hr/
nađi dolje lijevo na stranici prijava poreza na dohodak za 2012 godinu - tu se nalaze i upute u word-u, samo ih treba skinuti
onda imaš i kontakt centar
http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/index.asp
gdje također imaš upute i FAQ-ove za prijavu (sa desne strane) i br.telefona koji možeš nazvati 0800-66 99 33 od 8-15 sati.
olakšice za sebe pišeš kroz cijelu godinu, a honorare i plaču upisuješ na 2. stranicu, ovo od Hzzo ne pišeš nigdje, ako nećeš znat rješiti sjeti se kad dobiš papire od tih svojih subjekata pa me pp.
onda kuma zna da ti ne treba ništ više
Od ove godine se umjesto broja tekućeg računa upisuje IBAN računa, imate ga na izvodima iz banke, danas predao poreznu prijavu pa su mi tako rekli u poreznoj.
Pitanje: prvih 7 mjeseci sam bila na porodiljnom dopustu, inače zaposlena, osmi i deveti mjesec sam radila, a deseti, jedanaesti i dvanaesti sam bila nezaposlena. Može li me MM koristiti kao olakšicu za te mjesece kad sam bila nezaposlena bez obzira što nisam prijavljena na njegovoj PK? Treba li u tom slučaju predati vjenčani list ili nešto?
Pošto si bila zaposlena primala si rodiljnu naknadu. Da bi suprug mogao tebe navesti kao uzdržavanog člana mogla bi imati maksimalno 12800 kn dohotka prošlu godinu, računajući rodiljnu nakndu i tvoju plaću. Zato ti možeš podnijet godišnju prijavu sa PK od bivšeg poslodavca kad ti pošalju PK.
Razumijem, hvala! Ali vrijedi li meni uopće predavati kad mi na obrascu od poslodavca piše 2,86 kn uplaćenog poreza?
I još jedno pitanje: mama koristi kao olakšicu svoju kćer i nezaposlenog muža. Budući da i samo sa kćerkom ima dovoljan odbitak da ne plaća porez, može li brat koristiti tatu kao olakšicu premda je tata na maminoj kartici?
Koji papir treba onda dodati prijavi u tom slučaju: rodni list ili?
Termin za četvrto dijete mi je 23.02. Ukoliko sve prođe kako treba i u terminu, imam li prava navesti i to dijete kao poreznu olakšicu (ako ga uspijem prijaviti)?
Drugo pitanje - muž je prošlu godinu bio zaposlen od 3.mj ali je do otvaranja roditeljskog u 10.mj primio samo dvije plaće i plaćena su tri doprinosa. Budući da mu je zapravo cijela prošla godina na poreznoj kartici ispod 10 000kn, smijem li i njega navesti kao uzdržavanog člana za prošlu godinu?
Treće pitanje - sve do o2011.g. su djeca bila prijavljena na njegovoj pk jer je imao otvoreni obrt, trebam li ja mijenjati nešto na Poreznoj upravi, nositi dokumentaciju, prebacivati i sl. budući da bi ih ove godine ja koristila kao poreznu olakšicu? Ili ih je dovoljno samo u obrascu navesti kao olakšicu (jer on sasvim sigurno neće)?
Hvala![]()
ivala,
1. za prošlu godinu to dijete nemaš pravo prijaviti, nego tek od rođenja.
2. a koliko novaca je dobio na roditeljskom, sveukupna cifra treba biti manja od 12800
3. potrebno ih je na obrascu navesti ko djecu i priložiti rodne listove
imam li pravo povrata poreza na dividendu?
imam i ja par poreznih pitanja, pa ako znate:
moj muz nije zaposlen ali nije niti prijavljen na burzu, niti je prijavljen na moju PK kao olaksica niti smo prijavljeni na istoj adresi.
da li svejedno mogu njega navest kao poreznu olaksicu za 5 mjeseci koje smo bili u braku u 2012. godini? nije imao nikakva primanja cijele godine.
ako mogu, sto mi treba kao "dokaz" tj sto priloziti uz prijavu?
Bila bih zahvalna ako mi tko može pomoći i razjasniti iznos osobnog odbitka, jer tu sam naime zapela. Razumijem kako se izračunava koeficijent itd. No evo primjera: Bila sam zaposlena do 9 mj 2012. godine te moj ukupni osobni odbitak za to razdoblje iznosi 21 200,00 kn. U obrascu IP što sam dobila iz firme mi je obračunat osobni odbitak i za 10 mj. A negdje sam pročitala da iako nismo bili zaposleni svih 12 mj imamo pravo na osobni odbitak cijele godine. I to me zbunilo, pa sad neznam dal upisujem osobni odbitak do 10 mj ili za svih 12? Jer ako upisujem do 10 mj onda nemam pravo na povrat poreza, a ako upisujem do 12 mjeseca onda imam pravo na 500 kn, što mi nije za bacit. Bila bih zahvalna ako mi tko može pomoći i objasniti. Tnx
katy001 upisuješ svih 12 mj osobni odbitak.
martincius možeš muža navesti kao uzdržavanog člana od mjeseca u kojem ste se vjenčali, a dokaz je vjenčani list
Imam jedan problem s popunjavanjem porezne prijave: naime u onom excell kalkulatoru erste banke http://www.erstebank.hr/hr/Gradjanstvo/DOH_obrazac, ali i u onom koji je u prvom postu stavila Marsupilami, meni na 8. stranici prijave udvostručuje vrijednost osobnog odbitka (1.800,00 kn za prva dva mjeseca i 2.200,00 za ostalih deset mjeseci). To excell napravi automatski. Zašto?
Nikada prije nije s tim bilo problema...ne znam otkud sada ovo...nelogično je i otežava mi izračun (moram sve pješice računati)...mislim, rezutlat ispadne super, ali je nelogičan i očito se radi o pogrešci...je li netko na to naišao i ima li objašnjenje za ovu pojavu? ako netko ima bolji excell kalkulator, molila bih link. Hvala!
Posljednje uređivanje od zika : 07.02.2013. at 09:33
tnx, znaci ne mogu cijelu godinu, kao kad se tek zaposlim, nego tek od mjeseca kad smo se vjencali?
je li isto tako za dijete kada ga prijavim, od mjeseca kad je rodeno?
pliz jos jedna informacija, tek cu sad staviti muza na poreznu karticu kao uzdrzavanog clana ali cu staviti da vrijedi od datuma vjencanja, to je ok tj ne moze utjecati na ishod porezne prijave?
bit je od mjeseca kad ste se vjenčali,prije ne može
kuzim.
ja cu ga sad i prijavit na PK ali cu i trazit povrat za par mjeseci koje smo bili u braku u 2012, nemam sto izgubit.
Pitao me je jedan prijatelj, da li nasljedstvo mirovina za pokojnikom ulazi u povrat poreza. Uplaćeno je oko 250 kn poreza i prireza.
ne nego buš nekaj dobila ako imaš plačenog poreza
Ajd da i ja nešto pitam, kad već ima onih koji znaju.
Koji su uvjeti da prijavim mamu na svoju poreznu, ili da je moj muž prijavi?
Naime, mama je nezaposlena (u evidenciji je) i nema nikakvih primanja (ni legalno, ni ilegalno) pa je mi doista i uzdržavamo... No, ona ne živi s nama u kućanstvu. Štoviše, nije ni u istom gradu.
Već sam je prije htjela prijaviti, no ona se uplašila da će na taj način izgubiti neka prava.Inače je poprilično bolesna i pokušava dobiti invalidsku mirovinu pa je došla do zaključka da joj oni to neće htjeti dati ako je meni na olakšici.
Ima netko nešto pametno (i provjereno točno) za reći?
Moj brat svake godine stavlja baku kao poreznu olakšicu, a ona prima mirovinu. Čak ju je MM jednom stavio, a tada nismo bili na istoj adresi. Mislim da ti samo treba tvoj rodni list da se vidi srodstvo i to je to. ne gubi nitko ništa. Barem je tako kod nas bilo.
Posljednje uređivanje od klaudija : 12.02.2013. at 08:52
Zapravo, imam i ja par pitanja. Jesu se mijenjali koeficijenti za uzdržavane članove ili je i dalje, 0,5 za 1., 0,7 za drugog?
Onda, konkretna situacija: šogica je zaposlena od 2. mj prošle godine, radila par mjeseci pa otišla na bolovanje. Pišem li osobni odbitak od početka godine ili od veljače kad je počela radit? Za ove mjesece kad je bila na bolovanju isto pišem osobni odbitak?
Pozdrav!Imala bih jedno pitanje.Imamo troje djece i prijavljene su na supruga i kao porezna olakšica.Netko nam je rekao da se za to isto dobiva povrat poreza,odnosno da je on dobio.Dali to vrijedi iako su uredno,od rođenja prijavljene ili je to kod te osobe zbog toga što je on to tek sada prijavio ili je to nešto sasvim drugo,pa on ne zna objasniti?Totalno smo se zbunili jer niti jedne godine nismo predavali zahtjev za povrat jer nismo mislili da i to ulazi.I još bih imala pitanje:plaćam dopunsko zdravstveno godinu dana,dali i to,mada sam nezaposlena ,ulazi u pravo za povrat?Totalna sam neznalica u vezi toga,pa možda ovo nekom i bude smiješno!
vidi na njegov isplati u obrascu dal još ima što za povrat poreza, vidim da su deca dosta stari pa ako su svi na kartici onda je to trebalo tak i biti obračunato. za svaki slučaj ak još vidiš da poreza ima u +, uzmi proračun ubaci unutra cifre, koeficijente (0 .5+0.7+1+muž ( 1)), pošto si ti nezaposlena ( dobijaš li što love) ak je ta lova manja od 12800 još i sebe ubaci u tablicu ti si 0.5 .
Ako imaš i dalje pitanja ppmi pa ću ti ja složiti online i poslati, znači skupi sve o njegovim uplatama IP obrazac iz firme, lovu koju ti dobijaš
Mi smo kod kombiniranja djece na dvije porezne morali dati jedino rodne listove
Posljednje uređivanje od anjica : 12.02.2013. at 21:47