Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 92 of 92

Thread: Što jedemo ili kako se trujemo??!!

Kayyya's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Kupi flajšmašinu! I ne zezam se, i mi razmišljamo o tome, sad to više nije nedostupno.
    i obična sjeckalica fino usitni meso
    treba ga narezati na komadiće pa postepeno sitniti, ali bar znaš što jedeš. ne budu formirani oni "špageti", ali zar je bitno?

Udjem u trgovinu i za sta god mi krene ruka to ne valja jer je tretirano otrovima,jer je ko zna od kuda uvezeno,mlijeko je lose,sir je los,voce je lose,povrce je lose,meso je uzas,te zivotinje se hrane svim i svacim,mesu se dodaje svakakav sljam samo da bi se prodalo,prekucavaju se rokovi,mjenjaju se deklaracije,artikli su iz Poljske,s Tajlanda,i ostalih razno raznih mjesta Bogu iza nogu,svi artikli za ciscenje kuhinje i kupatila su losi i vise manje otrovni,u pekari ne treba kupovati jer je brasno isto tako tretirano raznim otrovnim dodatcima,na placu svi nude domace i ne prskano a istu tu robu kupuju na veliko sa nekog kamiona,u restoranima nas truju starim mesom jer ga ne smije osoblje baciti pa ga onda peru i spremaju a mi jedemo i jos debelo platimo,pa onda vrt i vocke za koje mislimo da su zdrave a one isto tako prskane a i ako nisu ne znaci da su zdrave kad je recimo zrak zagadjen 100% i sav taj uzas pada na vocku,na plod koji raste u svom tom sr...nju i on je kao zdrav...posle svega jedino mi preostaje da si skrati zivot i ostanem koliko toliko zdrava

palčica's Avatar

Ne, možda me niste shvatile. Ne sjedimo mi doma i čekamo dostavu, nemamo dapače nikakvu dostavu, osim ako ne dođe baka i donese sa sela svoja jaja i poneko povrće, koje je i ako je uspjelo. Ako nam upali ovo sa eko imanjem i njihovom dostavom voća jednom mjesečno, odlično, nitko sretniji od nas, voće zdravije a jeftinije nego u dućanima. Ako ne uspije uzet ćemo si dan i potražit po okolnim selima kod bake ima li itko viška za prodati (mm radi od 6.30, sa trosatnom pauzom kod kuće i opet dolazi doma oko 23, često ga nema cijeli dan, ne meditiramo doma da se razumijemo). I meni je prioritet da se naspavam, živim, ali htjela sam reći da su evo, konkretno nas, mnogi poznanici uvjeravali da bi jeli zdravije da imaju više novca a istovremeno kupuju vani sendviče, kekse, čips, satima bulje u TV.
    Nije bolja, zdravija, provjerenija hrana nužno skuplja, to je poanta mog tipkanja.

palčica's Avatar

Npr. kruh iz pekare košta 10 kn, pun je aditiva, stavljaju hrpu kvasca i E-ova. Za to novca kupim 1,5kg bio brašna od pira (4 kruha) i stavim u pekač i treba mi za sve to 5 min. truda. A pekač se isplatio za manje od 6 mj. O tome govorim.
    Last edited by palčica; 18.01.2013 at 14:46.

fingertips's Avatar

Ma slažem se ja s tobom palčice, i ja pečem sebi doma kruh, evo sad sam rekla mami (ona živi u Trogiru) da mi se raspita kod svog prijatelje za naranče i limune, kaže da naplaćuje oko 5-6kn/kg, pa će mi poslati, i ne oduzima puno vremena dnevno sjesti na komp i naručiti dostavu voća i povrća, ne naplaćuju svi ko suvo zlato. Treba biti malo uporan, i nešto malo vremena imati, generalni problem je šta je izbor mal.
    Daj mi link za taj svoj eko voćnjak, eko dostavu šta već!

Ja se ne mogu više zamarati s tim aditivima.
    Nabavim što mogu, što ne mogu jedem iz dućana.
    Generalno, puno se više ježim na današnju proizvodnju mesa od proizvodnje bilja.
    Shodno tome imam domaće piceke i koliko toliko domaće meso.
    Kupujem sirovine ne polugotove proizvode, kuham svaki dan, pečem ajvar, kuham pekmeze, kruh radimo sami...

palčica's Avatar

Quote Originally Posted by fingertips View Post
    Ma slažem se ja s tobom palčice, i ja pečem sebi doma kruh, evo sad sam rekla mami (ona živi u Trogiru) da mi se raspita kod svog prijatelje za naranče i limune, kaže da naplaćuje oko 5-6kn/kg, pa će mi poslati, i ne oduzima puno vremena dnevno sjesti na komp i naručiti dostavu voća i povrća, ne naplaćuju svi ko suvo zlato. Treba biti malo uporan, i nešto malo vremena imati, generalni problem je šta je izbor mal.
    Daj mi link za taj svoj eko voćnjak, eko dostavu šta već!
    http://www.sirovahrana.hr/clanak/sirovi-adresar-579

Još javim kad mi odgovori barbić s tog eko gospodarstva o cijenama

flopica's Avatar

mene ubija strah za djecu i svaki dan razmišljam da li dati da nešto jedu ili ne
    evo, mlađa će skoro 9 mjeseci i još nije meso probala, jer čekam dostavu domaćih pilića krajem mjeseca
    kruh pečem sama od domaćeg brašna
    jaja domaća kupujem

na proljeće dogovaram domaće mlijeko - ionako nitko u kući ne pije osim mene a za bebu još planiram da siše

imam 200 kvadrata svog vrta i tu se apsolutno ništa od kemije ne koristi
    sve povrće koje mogu zamisliti a koje je pogodno za moje podneblje planiram staviti u taj vrt
    znam da ću se satrati od posla ali nije mi žao

Kayyya's Avatar

Quote Originally Posted by flopica View Post
    meni je žao kad kopam, lomim leđa pljeveći, nagrćem, prevrćem, navečer se jedva u fotelju uvalim od kičme, ali kad se to razraste i počnem brati - samo ponos i sreća
    kao porod, brzo zaboraviš bolove kad dobiješ svoju brokulu u ruke

Osoblje foruma Mimah's Avatar

Quote Originally Posted by palčica View Post
    Npr. kruh iz pekare košta 10 kn, pun je aditiva, stavljaju hrpu kvasca i E-ova. Za to novca kupim 1,5kg bio brašna od pira (4 kruha) i stavim u pekač i treba mi za sve to 5 min. truda. A pekač se isplatio za manje od 6 mj. O tome govorim.
    Isprike na oftopičarenju, ali zanima me kako ti ispada taj kruh od pirovog brašna. I ja imam pekač, ali da kruh ne bude cigla, moram pomiješati bijelog brašna s nešto manje raženog. Kako ide s pirovim? Može i na pp.

zloćko's Avatar

Quote Originally Posted by flopica View Post
    mene ubija strah za djecu i svaki dan razmišljam da li dati da nešto jedu ili ne
    evo, mlađa će skoro 9 mjeseci i još nije meso probala, jer čekam dostavu domaćih pilića krajem mjeseca
    kruh pečem sama od domaćeg brašna
    jaja domaća kupujem

na proljeće dogovaram domaće mlijeko - ionako nitko u kući ne pije osim mene a za bebu još planiram da siše

imam 200 kvadrata svog vrta i tu se apsolutno ništa od kemije ne koristi
    sve povrće koje mogu zamisliti a koje je pogodno za moje podneblje planiram staviti u taj vrt
    Vidim da si ovdje gore napisala da čekaš isporuku domaćih pilića?
    Kako znaš da su domaći? Ajd mi odgovori pa ću ti ja napisati nešto o domaćim pilićima.

flopica's Avatar

znam jer ih goji moja susjeda
    vidim ih svaki dan

palčica's Avatar

Quote Originally Posted by Mimah View Post
    Isprike na oftopičarenju, ali zanima me kako ti ispada taj kruh od pirovog brašna. I ja imam pekač, ali da kruh ne bude cigla, moram pomiješati bijelog brašna s nešto manje raženog. Kako ide s pirovim? Može i na pp.
    Pir nam je otkriće. Bude fin, nije ni težak, bar ne meni. Mislim da to nije slučaj s raži, ona se uvijek mora staviti u kombinaciji s nečim. Dugo ostane svjež, mada napravimo manji jer se trudimo ne jesti nikakav kruh. Žitarica sa najmanje količine glutena. Prijatelji su isto imali samo poz. rakcije. Odlično je i za palačinke i pizzu. Kupim ga u intersparu u slo.
    Last edited by palčica; 19.01.2013 at 14:08.

Kosjenka's Avatar

zloćko baš me zanim to o običnim pilićima.
    nedavno je prijatelj završio na nekoj bolničkoj dijeti i između ostalo zabranjeni su mu pilići "gajbaši" bez obzira što su domaći dakle smije samo" trkače"
    Mi imamo svoje "domaće gajbaše" i ponekad si mislim koliko je to domaće, kupimo pile od 3 tjedna, hranimo ih između ostalog i kupovnom hranom, ali opet sigurna sam da su zdraviji nego ovi iz dućana.

zloćko's Avatar

Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    zloćko baš me zanim to o običnim pilićima.
    nedavno je prijatelj završio na nekoj bolničkoj dijeti i između ostalo zabranjeni su mu pilići "gajbaši" bez obzira što su domaći dakle smije samo" trkače"
    Mi imamo svoje "domaće gajbaše" i ponekad si mislim koliko je to domaće, kupimo pile od 3 tjedna, hranimo ih između ostalog i kupovnom hranom, ali opet sigurna sam da su zdraviji nego ovi iz dućana.
    E upravo sam na te "gajbaše" mislila , nikakve razlike nema od onih koji se tove doma u gajbi i prodaju pod domaći pilići, od onih recimo cekinovih, znam jer susjedi tove za cekin, isto jedu smjesu i za 3 tjedna su "mamuti".Znam isto tako da bakice baš nemju novca za pileću smjesu pa kupe za svinje pa hrane istom smjesom i prasce i piliće.
    Pravo domaće pile je ono kako mi kažemo "avlijaneri" koji se ne hrane , jedu i rastu od onoga što popasu i iščeprkaju, crva kukaca itd a izlegli su se ispod kvočke a ne u inkubatoru, i nakon 6 mj su 1,5kg, kad ga skuhaš pomalo žilav, a prsti ljepljivi, a kad ga vidiš očišćenog ružno .
    Ako netko želi takvo pile nek mi se javi na pp otkrit ću izvor, jeftino

Kosjenka's Avatar

ja te avlijanere zovem trkači
    Ma ja i dalje imam gajbaše, jedu smjesu i mješavinu domaće hrane koja je isto tako iz konvencionalnog uzgoja ali opet držim da je barem malo kvalitetnije pile nego ono iz dućana.

mene baš nekako muči ta hrana,
    jedan od glavnih razloga zašto smo prešli na selo
    je da uspijem uzgojiti bar nešto svoje i zdravo,
    za sad imamo vrt, dosta toga i smrznem, svoje koke i jaja,
    domaće mlijeko, voćke još čekamo da rode,

a opet dosta toga kupujem,
    uglavnom pokušam ne misliti o tome
    onda opet kad izviri ovakav topić,

s mukom gledam na ove naranče i jabuke na stolu
    i narančine kore u octu sa kojim sam trebala prati kuhinju

zloćko's Avatar

Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    ja te avlijanere zovem trkači
    Ma ja i dalje imam gajbaše, jedu smjesu i mješavinu domaće hrane koja je isto tako iz konvencionalnog uzgoja ali opet držim da je barem malo kvalitetnije pile nego ono iz dućana.
    je ima tu istine, i ja imam preko ljeta i gajbaše i trkaće , i hranim gajbaše samo prvi tjedan smjesom jer inače ne bi mogli napredovati kasnije jedu samo kukuruz ,budu žuti ko suncokreti...

zloćko's Avatar

Quote Originally Posted by studena View Post
    za sad imamo vrt, dosta toga i smrznem, svoje koke i jaja,
    domaće mlijeko, voćke još čekamo da rode,

a opet dosta toga kupujem,
    uglavnom pokušam ne misliti o tome
    onda opet kad izviri ovakav topić,

s mukom gledam na ove naranče i jabuke na stolu
    i narančine kore u octu sa kojim sam trebala prati kuhinju
    ma znaš što uopće se nemoj opterećivati stim voćem, nije to baš tako kako se piše i čita, ja znam iz struke da to malo pesticida i ako dođe do voća nije tak opasno koliko neke bakterije mogu bit opasne ako pojedeš trulu voćku, proces truljenja ne mora uvijek biti vidljiv , bar ne u naj ranijoj fazi, tako su barem nas učili na tehnologiji prehrane.

Quote Originally Posted by adal View Post
    Udjem u trgovinu i za sta god mi krene ruka to ne valja jer je tretirano otrovima,jer je ko zna od kuda uvezeno,mlijeko je lose,sir je los,voce je lose,povrce je lose,meso je uzas,te zivotinje se hrane svim i svacim,mesu se dodaje svakakav sljam samo da bi se prodalo,prekucavaju se rokovi,mjenjaju se deklaracije,artikli su iz Poljske,s Tajlanda,i ostalih razno raznih mjesta Bogu iza nogu,svi artikli za ciscenje kuhinje i kupatila su losi i vise manje otrovni,u pekari ne treba kupovati jer je brasno isto tako tretirano raznim otrovnim dodatcima,na placu svi nude domace i ne prskano a istu tu robu kupuju na veliko sa nekog kamiona,u restoranima nas truju starim mesom jer ga ne smije osoblje baciti pa ga onda peru i spremaju a mi jedemo i jos debelo platimo,pa onda vrt i vocke za koje mislimo da su zdrave a one isto tako prskane a i ako nisu ne znaci da su zdrave kad je recimo zrak zagadjen 100% i sav taj uzas pada na vocku,na plod koji raste u svom tom sr...nju i on je kao zdrav...posle svega jedino mi preostaje da si skrati zivot i ostanem koliko toliko zdrava
    Jako dobar post.
    Iako mi nije svejedno što jedem, ipak jako dobar post.

MM i mm (moja mama) uzgoje ponešto u vrtu, ali odmah preko puta je vinograd koji susjed šprica. Tako da je i to što oni uzgoje isto otrov.

Administratorica puntica's Avatar

sve što mogu kupujem iz provjerenih izvora
    povrće - iz eko proizvodnje
    voće - isto (iako se teže nađe)
    meso - isto
    kruh jedemo jako malo, i uglavnom ga ja pečem
    i sve uglavnom platim manje nego u dućanu, a hranimo se puno bolje nego dok smo kupovali u dućanu (iako, nije toliko jednostavno ka odlazak u dućan i kupovanja svega kad god ti padne na pamet, i sve na istom mjestu.
    Malo je koma zimi, jer nema puno toga, ali...prilagodiš se, jedeš sezonsko

sad razmišljam i o pekmezu od jagoda
    koji sam kuhala proljetos,
    cure ga baš vole i često jedu,

jagode su navodno od provjerene tete,
    a opet...tko zna

sad razmišljam i o pekmezu od jagoda
    koji sam kuhala proljetos,
    cure ga baš vole i često jedu,

jagode su navodno od provjerene tete,
    a opet...tko zna
    Ne moraš sumnjati u tetu. Ali ako je u krugu od 1 kvadratnog kilometra od mjesta na kojem su jagode uzgojene netko špricao vinograd ili voćnjak, jagode imaju otrova.

I kad bi nam sva hrana bila zdrava opet imamo atomskih istraživanja i bombi, oružja koja zrače i sto drugih napasti.
    Kad sve skupa zbrojimo i odzumemo ljudski rod baš i nije previše pametan, zar ne?

Osoblje foruma blackberry's Avatar

Quote Originally Posted by ljiljan@ View Post
    Ne moraš sumnjati u tetu. Ali ako je u krugu od 1 kvadratnog kilometra od mjesta na kojem su jagode uzgojene netko špricao vinograd ili voćnjak, jagode imaju otrova.

I kad bi nam sva hrana bila zdrava opet imamo atomskih istraživanja i bombi, oružja koja zrače i sto drugih napasti.
    Kad sve skupa zbrojimo i odzumemo ljudski rod baš i nije previše pametan, zar ne?
    kako ne? trebalo je puno ideja i pameti da se dovedemo tu gdje jesmo.

Osoblje foruma leonisa's Avatar

Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    ja držim da je zdravo sve što se kupi neprerađeno, u izvornom obliku. meso, riba, voće, povrće, žitarice, grahorice... i ako od toga napravim obrok, onda sam napravila zdrav obrok. a kad pojedemo mekdonalds ili paštetu il hrenovku onda sam pojela nešto što nije zdravo, al me neće ubiti. i baš me briga ako sam u krivu, ne mogu drugačije živjeti.
    x

Jadranka's Avatar

I ja potpisujem Cvijetu

zloćko's Avatar

Moja sreća il nesreća je u tome da imam sve doma i da skoro svaki dan mogu ručak napravit a da ne moram u dućan il na plac, ta sreća je plod mukotrpnog rada u polju, vrtu, štali, svinjcu, kokošinjcu , ispucale ruke, mokre noge, blato .. i mislim si pa nije to baš vald tako crno, nije to baš sve tako loše iz dućana , kad neki dan čujem da je jedan naš "rvacki" mešetar svinjetine uvezo svinjetinu iz" susjedne "KINE a slavonskim uzgajivačima otkazao ugovore jer su preskupi... i onda si opet mislim pa zbilja šta to ljudi sve jedu... i gledam moje ruke i moje blato i mislim si hvala Ti Bože pa ne živim u gradu..

Audrey's Avatar

Danas u Billi gledam Stanić gaudu. Stanić je samo uvoznik, zemlja porijekla je ISLAND!!!
    Jedan Island koji valjda sveskupa 5 krava ima (zato si mislim da su i oni to mlijeko od tko zna kud uvezli) nama izvozi sir, a naše mlijeko nema tko otkupiti .

mašnica's Avatar

Meni je dovoljno bilo kad sam pročitala na pakiranju od limuna da kora nije za jelo ((

A koliko sam samo korica naribala u kolače...sada već dugo vremena ne ribam, a domaćeg limuna nažalost nemam

mašnica's Avatar

Ja se držim rezervirano kad čujem nazive bio i eko. Jedan poznanik ima eko proizvodnju meda, da vi vidite kako njemu skladište izgleda gdje drži med mislim da ne bi imao taj certifikat. Iako...vjerujem da je prošao neke kontrole? Možda?

Teica's Avatar

mašnica, što mu piše na etiketi: koja nadzorna stanica ga kontolira?

zloćko's Avatar

Ma draga Teica đaba što piše na etiketi, ja imam poznanika koji je imao klaonicu mesa u prerađenom starom štaglju i tako je godinama radio , kontrole su dolazile al s praznom torbom a odlazile s punom, nema kod nas kontrole, jer svako ima nekoga i to ti je začarani krug...

Pricao mi je jedan covjek o piletini iz brazila,svinjetini i govedini. Te zivotinje su samo na nekim antibioticima i steroidima. Ni jedno uvozno meso nikad nece biti dobro kao sa hrvatskog sela

zloćko's Avatar

DA upravu si o uvezenom mesu,jeftino ga dobiju skupo prodaju, a naše selsko su toliko pritisli, ljude stočare farmere , i općenito hrvatsko selo su pritisnuli tolikim zakonima da uopće ne znam kako još uopće dišemo, ne bi mi bilo dosta 17 stranica kad bi počela pisati što sve treba provoditi jedno poljop. gospodarstvo... ne znam kako će biti al po ovome što nam se piše naša djeca pa čak ni ona na selu neće znati kako izgleda kokoš, svinja , krava , žalosno al istinito. Hrvatsko selo val mora umrijet.

Quote Originally Posted by zloćko View Post
    DA upravu si o uvezenom mesu,jeftino ga dobiju skupo prodaju, a naše selsko su toliko pritisli, ljude stočare farmere , i općenito hrvatsko selo su pritisnuli tolikim zakonima da uopće ne znam kako još uopće dišemo, ne bi mi bilo dosta 17 stranica kad bi počela pisati što sve treba provoditi jedno poljop. gospodarstvo... ne znam kako će biti al po ovome što nam se piše naša djeca pa čak ni ona na selu neće znati kako izgleda kokoš, svinja , krava , žalosno al istinito. Hrvatsko selo val mora umrijet.
    Bila je emisija mislim da se zove "food" i tamo su objasnili kako americki lobiji funkcioniraju. Najezio sam se dok sam to gledao

Deaedi's Avatar

ja držim da je zdravo sve što se kupi neprerađeno, u izvornom obliku. meso, riba, voće, povrće, žitarice, grahorice... i ako od toga napravim obrok, onda sam napravila zdrav obrok. a kad pojedemo mekdonalds ili paštetu il hrenovku onda sam pojela nešto što nije zdravo, al me neće ubiti. i baš me briga ako sam u krivu, ne mogu drugačije živjeti.
    X

A nemam ni vremena ni novaca da nešto bitno mijenjam.

Deaedi's Avatar

a šta fali mlijeku iz poljske
    Ja čak nekako vjerujem više ino proizvodima, jer su u drugim zemljama rigorozniji standardi kvalitete, a i manja je korupcija, pa je je i manje vjerojatno da se u proizvodnji koristi sve i svašta.

Uglavnom, naš prijetelja koji je veterinarski inspektor i radi u nadzoru klaonica i domaćih mesara, kupuje meso isključivo u trgovačkim centrima, kaže da oni ipak imaju neke standarde, a ovo što vidi kod naših domaćih lokalnih, je strahota.

fingertips's Avatar

Misliš si domaće je dobro, al kod njih su higijenski uvjeti ajme meni majko moja.
    A ovi tvornički,to su opet samo takvi dodatci da ti srce stane.
    Najbolje je lipo vratiti se u prahistoriju, ić okolo po livadi, brati travu pa isti, tu i tamo ubiti koju beštiju, okrenit je na vatri i eto ti!
    Meni je samo žao što će moje dijete morati jesti takvu prerađenu hranu, jer mu neću imati što drugo ponuditi. Lako je za mene, al kad ti znaš da ne možeš normalno svom djetetu dati neko voće il povrće, to je zaheb!
    Inače, naučili su me jedan trik ljudi koji stvarno paze što jedu, a to je: Dakle kad kupite voće ili povrće, kad dođete doma u 3l vode stavite 1dcl octa i šaku soli, stavite u to voće i povrće koje ste kupili, pustite 5 minuta, ocijedite na papiru i osušite. To radim evo već tjedan dana i više,razlike u okusu nema, a zna se da sol i ocat ubijaju pesticide i bakterije.

sasa's Avatar

Mi pazimo koliko mozemo. Voce i povrce kupujem 90 % od severa i teta na placu za koje znam pouzdano da je njihovo i nespricano. Meso- perad kupujem domacu, ostalo na placu, ne jedemo puno mesa pa eto.. Mlijeko i mlijecne proizvode kupujem iz provjerenog izvora, domace, krave pasu po livadi, po zimi jedu sijeno. To mi je bila vazna stavka jer mali konzumira puno mlijeka i mlijecnih proizvoda pa sam spremna platiti vise za domace. Mahunarke kako koje, sever, dm i biobio. Brasno, palenta sever, proso, quinoa dm. Puno kuhamo. Junk koji nam se provlaci redovito su pahuljice- vitalis i tome slicne koje su pune secera, ali ih volimo doruckovat, keksi kupovni ako nemam domaceg deserta poslije rucka, argeta pasteta od tune koju obozava MM.. Eh da, kruh uglavnom pecemo, a jaja domaca nazalost nemam.

zloćko's Avatar

[quote=deaedi;2330693]ja čak nekako vjerujem više ino proizvodima, jer su u drugim zemljama rigorozniji standardi kvalitete, a i manja je korupcija, pa je je i manje vjerojatno da se u proizvodnji koristi sve i svašta.
    Last edited by zloćko; 30.01.2013 at 21:08.

zloćko's Avatar

[QUOTE=zloćko;2331049]
    Quote Originally Posted by deaedi View Post
    ja čak nekako vjerujem više ino proizvodima, jer su u drugim zemljama rigorozniji standardi kvalitete, a i manja je korupcija, pa je je i manje vjerojatno da se u proizvodnji koristi sve i svašta.

e sad sam nešt ubrljala... jesam bed..

Page 2 of 2 FirstFirst 12