Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Novorođenče i poklon za seku-brata

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Novorođenče i poklon za seku-brata

Drage moje nama stiže seka početkom 2 mjeseca. Lauri je 6 i pol godina i cijelu "situaciju" sa trudnoćom i i bebom generalno dobro prihvaća.
    Inače nisam neka od kupovine igračaka ,tu i tamo se nešto zalomi pored onoga što dobije za blagdane i opet ima sobu punu igrački koje i nisu često u upotrebi, međutim čitala sam na forumu (gdje sam prvi put i čula za tu praksu) i čula od drugih mama da su kupovali poklon za starije dijete.
    Ja sam u nedoumici što napraviti, da nisam čula za tu praksu sama je se ne bih sigurno sjetila. Kao prvo logika samog čina pogotovo kada je dijete koje imate doma starije, na koju foru je novorođenče otišlo u trgovinu kupiti poklon?
    Sa druge strane činjenica da dobiva seku je jedan veliki poklon za nju, dali ima potrebe komercijalizirati i taj čin?

Kakva su vaša iskustva i reakcije starije dijece?
    Nije mi problem otiči kupiti poklon nego mi je upitna sama potreba i vrijednost tog čina.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kćer je imala 2,5 kada je dobila seku i seka je kupila poklon.
    Kada su dobile prinovu sa 7 i 5 godina, čini mi se da prinova nije ništa kupila.

lollipop avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i ja sam prvi put čula ovdje za poklanjanje bratu/sestri povodom dolaska bebe... načelno mi je to ok. iako, mojima nonići svako-toliko kupe nešto za tek tako :/... (valjda za osmijeh od 3 sekunde) i onda je tako teško pronaći nešto doista "vrijedno". barem meni. nešto što bi imalo neko značenje i ne bi se utopilo u košari s igračkama. da sada rodim napravila bih nešto, izradila... pada mi napamet kutija s fotografijama (možda plastificirati fotkice) ili albumčić kada je prvo dijete bilo maleno, neka igračkica iz tog doba/dekica, možda priča o prvim danima nakon rođenja... cd s fotkama i/ili snimljenim videom... vjerovatno postoji još cijeli niz takvih stvari koje mi trenutno ne padaju na pamet. i nikada ne bih kupovala ni lego kocke, ni barbike, ni ništa takvo...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moj je R. imao 4 g. kad je dobio seku. Kod nas je bila specifična situacija jer sam ja bila ukupno 17 dana u bolnici (14 prije i 3 poslije poroda) i on je bio dosta ljut jer mame nema zbog seke (nisu ga vodili u posjete jer sam se bojala kak će reagirat kad treba ić doma a ja ostajem) pa mu je seka iz bolnice donijela doktorski set i jako se razveselio. Mislim da je zgodno da beba donese neku sitnicu, ali i da starije dijete bebi pokloni isto neku sitnicu (svoj crtež,neku svoju igračkicu).

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kad se rodio mali i seka dosla u bolnicu pogledati ga dala sam joj poklon koji je braco sapnuo mami da ga kupi za nju. Tako nije bilo onoga Kako ga je braco kupio? I bas mu se veselila, i poklonu i braci. I svima je pricala kako je dobila poklon.
    Nisam kupovala nista skupo, slikovnicu sa puno naljepnica koju si je zeljela.
    Posljednje uređivanje od ani4 : 18.01.2013. at 11:09

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moja nije ništa dobila od malog brata. Imala je 3,5 godine i sigurno bi me pitala kako je on uspio do dućana ako ne hoda.

Meni osobno je to bezveze i ne vidim da bi to ikako moglo utjecali da starije dijete prihvati mlađe. Ili, ok, ako je starije dijete jako malo ne bi se pitalo ovo što bi mene moja pitala, ali bi učinak tog poklona po meni bio kratkotrajan i ne bi ga dijete previše povezivalo sa dolaskom bebe.
    Posljednje uređivanje od enchi : 18.01.2013. at 11:09

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni ima smisla - ali nisam još bila u toj situaciji.
    Kada je šogorica rodila drugo dijete, starija kći je od mene dobila lutkicu (barby-like) koja gura kolica u kojoj je beba. Čim sam došla u kuću poljubila sam ju, čestitala joj što je postala seka, dala poklon, poigrala se s njom i onda mi je malena sama ponudila da vidim brata. Vidjela sam da joj je ta pažnja jako godila.
    Meni je laskalo što je ona često branila da se njezin braco dira, ali teta je uvijek mogla uzet brata - kad god je htjela

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi smo isto iz rodilišta donijeli četverogodišnjakinji poklon - zato da se malo zaokupi nečim dok se mi malo ne snađemo. Dobila je lutkicu u nosiljci koju je onda presvlačila, dojila, nosala kad sam ja to isto radila sa sekom.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj XENA prvotno napisa Vidi poruku
    Kao prvo logika samog čina pogotovo kada je dijete koje imate doma starije, na koju foru je novorođenče otišlo u trgovinu kupiti poklon?
    Šogorica i šogor su sinu tako dali poklon od seke koja je stigla, kaže on: 'Nije moj mozak glup da misli da mi je to mogla kupiti seka, to ste mi vi kupili.' Onda su mu rekli da su oni sanjali da im je seka rekla da mu to kupe. To je bilo ok

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj lollipop prvotno napisa Vidi poruku
    napravila bih nešto, izradila... pada mi napamet kutija s fotografijama (možda plastificirati fotkice) ili albumčić kada je prvo dijete bilo maleno, neka igračkica iz tog doba/dekica, možda priča o prvim danima nakon rođenja... cd s fotkama i/ili snimljenim videom...
    Ovo je super ideja.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moj je sa 3,3 dobio seku i poklon s njom koji mu je kao seka donijela.
    Bio je presretan i još uvijek se toga sijeća.
    Sigurna sam da je to između ostalog doprinjelo da ju lakše prihvati jer eto i ona se njega sjetila.
    Sa 5 je zaključio da nema šanse da je to ona sama kupila da sam joj sigurno ja pomogla jer je ona premala, rekla sam da naravno da jesam ali da je poklon svakako bio i od seke. I to mu se svidjelo.
    Ne mislim da je to komercijaliziranje već sam mislila na to da njega dodatno obraduje dolazak seke, budući je bio premali da skuži što to zapravo znači i što on time dobiva,. vjerovatno ni u ovom trenutku ne kuži ) al da ima nekakav lijep dojam, da ga dodatno razveseli. Ipak je dolazak novog djeteta velika promjena pa sam mu je samo htjela olakšati.

Inače znam da nije tema ali samo da spomenem da imam običaj i na babine donijet neki poklon/sitnicu za starije dijete i svaki put sam dobila pozitivnu reakciju, starija djeca se oduševe.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

OT: Inda_os, čestitam na bebici! Baš sam mislila na tebe ovih dana

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Moja je imala ravno 3 godine kad se seka rodila i velika plišana Hello Kitty je bio pun pogodak. Nije se razdvajala od nje prvih dana, svima je pričala kako joj je seka kupila Hello Kitty i uz to su išle obavezne puse seki.

Ne kažem da ju bez poklona ne bi dobro prihvatila, ali je svakako pomoglo da bude manje ljubomorna. Prvih dana se puno igrala sa svojom Hello Kitty pa joj je manje smetalo što toliko vremena provodim s bebom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj enchi prvotno napisa Vidi poruku
    Moja nije ništa dobila od malog brata. Imala je 3,5 godine i sigurno bi me pitala kako je on uspio do dućana ako ne hoda.

Meni osobno je to bezveze i ne vidim da bi to ikako moglo utjecali da starije dijete prihvati mlađe. Ili, ok, ako je starije dijete jako malo ne bi se pitalo ovo što bi mene moja pitala, ali bi učinak tog poklona po meni bio kratkotrajan i ne bi ga dijete previše povezivalo sa dolaskom bebe.
    Slažem se s enchi. Mislim da bi mu uvrijedila inteligenciju da mu je beba nešto iz trbuha donijela .

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

moja je isto dobila poklon od seke
    imala je 2 ipo god i bila presretna što je seka samo njoj donijela nešto

kod većih klinaca mislim da to i ne pali, ali zato mogu baka ili netko od bliže obitelji donijeti poklon većem djetetu, da ne bude da svi samo oko bebe skaču

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Mislim da sam jučer prvi puta čula za ovo i oduševilo me. Bili smo u bolnici na pregledu i taman je mala predivna djevojčica došla s tatom po mamu i bracu. Prvo je, naravno, opčinjeno gledala u bracu i ushićeno govorila kako je lijepi. Onda joj je mama dala neku Hello Kitty torbicu s gumicama i šnalicama (nemam pojma što je još bilo unutra, nisam htjela buljiti ) i rekla da joj je to braco kupio. Mala je bila tako sretna! Stalno je ponavljala kako je lijepo to što je braco kupio i kako je on lijep. I ona je braci nešto donijela (medu ili zeku, ne sjećam se).

Ja sam se rasplakala k'o kišna godina. Evo, opet plačem.

Mislim da je ideja divna.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    Inače znam da nije tema ali samo da spomenem da imam običaj i na babine donijet neki poklon/sitnicu za starije dijete i svaki put sam dobila pozitivnu reakciju, starija djeca se oduševe.
    Ja se uopće ne usudim pojavit s poklonom samo za nećaka ili nećakinju
    Oboje dobivaju nešto. Makar sitnicu.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Meni je ta praksa u rangu onog darivanja sve djece kad je samo jednom rođendan. Prvi korak ka konzumerizmu-prihvatit ću te jer si mi nešto donio.

Mi smo to drugačije napravili: E. i H. su darivali T. još u rodilištu s dudom i nekom grickalicom, bili su taaaako uzbuđeni!
    A kad smo došli kući proslavili smo njen 0. rođendan, ispuhali svijećicu i pojeli tortu. Za to vrijeme nitko nije skakao oko bebe, ona je bila meni na sisi dok smo divljali i plesali svi skupa.
    Pravi tulum smo imali

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sad kad vas čitam totalno sam podjeljenog mišljenja,
    ima mi smisla i jedno i drugo
    kod mene je sve još friško
    vidjet ću kako će teći prilagodba na sve što slijedi
    pa ćemo i o ovome odlučiti dok druga bebica ne dođe!!

p.s. sviđaju mi se ideje od Inda-os i trampoline
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 18.01.2013. at 15:03

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I ja sam na forumu to procitala i ideja mi se jako svidja. Tako cemo i napraviti. Seka ce pokloniti neku sitnicu braci, a i oni ce njoj pokloniti neku zveckicu ili sl. Meni je to super, mislim da definitivno pomaze da prvi susret ostane u cim ljepsem sjecanju. ( starijoj djeci, naravno)
    A i, ovo s tortom i proslavom 0. rodjendana, ajme, odusevljena sam
    Mislim da cemo i to napraviti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moji nisu dobivali poklone od brace/seke. Ali je srednja (šopingholičarka) htjela pokupovati pol dm-a kad se braco trebao roditi .

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ima smisla - ali nisam još bila u toj situaciji.
    Kada je šogorica rodila drugo dijete, starija kći je od mene dobila lutkicu (barby-like) koja gura kolica u kojoj je beba. Čim sam došla u kuću poljubila sam ju, čestitala joj što je postala seka, dala poklon, poigrala se s njom i onda mi je malena sama ponudila da vidim brata. Vidjela sam da joj je ta pažnja jako godila.
    Meni je laskalo što je ona često branila da se njezin braco dira, ali teta je uvijek mogla uzet brata - kad god je htjela
    Ovo je drugi par rukava pošto mslim da svi donose poklon starijoj djeci kada idu vidjeti bebu i to je u redu i za očekivati zapravo. Pitanje je bilo dali starije dijete treba dobit poklon od novorođenog brata/sestre , tu sam u nedoumici.

Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Kad se rodio mali i seka dosla u bolnicu pogledati ga dala sam joj poklon koji je braco sapnuo mami da ga kupi za nju. Tako nije bilo onoga Kako ga je braco kupio? I bas mu se veselila, i poklonu i braci. I svima je pricala kako je dobila poklon.
    Nisam kupovala nista skupo, slikovnicu sa puno naljepnica koju si je zeljela.
    Ovo o šaputanju i nije loša ideja samo što stvarno veliku ulogu ima dob dijeteta. Istina je da se dijeca uvijek razvesele poklonu ali šta taj poklon u ovom slučaju poručuje mom predškolskom dijetetu, da dobiva utješnu nagradu zato što joj stiže sestra kući stvarno ne znam, možda previše analiziram.

trampolinina ideja o međusobnom darivanju mi je isto OK

još uvijek sam

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nisu se darivali međusobno, nego braća. novorođenče (suprotno pd naslova).
    Baš kao pravi rođendan bebe.
    Sad sam se sjetila-baba i dida su donijeli poklonr za svih, ali dečki ih nisu previše doživljavali.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nisam za to, nekako mi nema smisla, al imam drugu ideju, (još nisam provela u djelo), prvi dan zajednički otisak malih ručica i nožica na karton, u okvir za slike i na policu.... za uspomenu....
    i žao mi je što nisam našla, mi imamo 2 medvjedića dobrog srca, velikog ljubičastog i malog rozog, veliki sam ja, mali ona i nikada se ne smiju razdvajati, kad nismo zajedno podijelimo ih, veliki kod nje, mali kod mene (mali je bio u bolnici sa mnom kad sam rodila).... seka je tražila da se kupi plavi za bracu... nismo našli još jer je TL zatvorio.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja danas prvi put čujem za ovu praksu. moram reći da mi se teško jasno odrediti za i protiv, a budući da sam stavila točku na i u tom pogledu, mislim da ću i ostati neopredijeljena.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nine, super mi je ovo s medvjedićima

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja ne znam reci da li treba ili ne, u smislu prevencije nekakve ljubomore i tu bi svaka majka trebala sama ocjeniti poznavajuci svoje dijete. Moj je imao tri i pol godine kad se rodila seka i bio je apsolutno ne-ljubomoran tip. Poklon je dobio rodilistu od mene i seke i to je bilo nesto sto je on inace jako zelio u tom periodu i tada sam to kupila i stavila u torbu za rodiliste. Hocu reci, to bi bio dobio bez obzira na seku ali nikad nije pokazivao tendcije nekakve ljubomore ili rivalstva.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

i meni su medvjedići tako kjut

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja uopce ne vidim negativne strane darivanja starije djece kada dobiju brata/seku.
    Ako su vec veci moze im se i reci da su im to roditelji kupili jer su sada postali stariji brat/sestra i dobili su novu ulogu u svom zivotu.
    Ili zato jer su jako falili mami dok je bila u rodilistu, pa kao znak paznje. Zasto ne ici i s realnim pristupom?
    Ne vidim kako bi starijem djetetu poklon mogao zasmetati, sto god mu odlucili reci zasto/ od koga je.
    nine....otisci..... Jako lijepa uspomena!

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mimi, sve se to može reći bez poklon:
    nedostajao si mi-zagrljaj, poljubac.
    ovo je veliki trenutak u tvom životu-zagrljaj, poljubac
    ne vidim razloga zašto igračkom zamagljivati te toliko emocionalne trenutke.

Inače moji dobivaju igračke šakom i kapom

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa eto tako, uz poljubac i zagrljaj, koji ce naravno dobiti, dobiju i neku sitnicu.
    Poznavajuci svog starijeg, on ce svima s veseljem pricati kada je/ kako/ zasto to dobio.....
    Mislim da igracka uz sve navedeno ( dakle, nije smisao sama za sebe) moze biti samo plus ili u krajnjem slucaju neutralna. Nikako ju ne vidim kao minus u cijeloj toj situaciji.....

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

E baš sam to i mislila, da nije fokus na igrački. nego situaciji/emociji.

Moji bi se zalijepili za igračku,ostalo bi sve palo u vodu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj XENA prvotno napisa Vidi poruku
    Kao prvo logika samog čina pogotovo kada je dijete koje imate doma starije, na koju foru je novorođenče otišlo u trgovinu kupiti poklon?
    Pa moja kad nešto dobije, ne zamara se logikom

Uglavnom, i naš braco je poklonio seki Legiće, i to neplanirano 2 kutije...Naime, pripremila sam 2 kutije Legića (to ona obožava), jedno da joj damo prilikom samog rođenja brace, a drugu kad braco dođe doma. No, MM je kad su izlazili iz bolnice nakon što je 1x vidjela bracu nespretno pred njoj otvorio gepek, pa je odmah ugrabila obje kutije. Dobro da smo imali nešto spremno, naime, plakala je bez prestanka od bolnice do auta, da zašto braco ostaje s mamom u bolnici, a ona ide doma...(imala je 5 i pol).

Inače, braco svaki put kupi seki poklon za rođendan (a i ona njemu, ove godine je čak štedjela i kupila iz svoje kasice - mi smo dodali dio) i to se pokazalo jako dobro, nekako ipak ti pokloni amortizraju ljubomoru i rivalstvo - netko će reći da se to ne radi igračkama, ali opet, mislim da je baš lijepo da se nauče jedan drugome poklanjati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prvi put ovo sad čujem. moj je imao 6 godina kad se rodila m, i nije ništa osim nje dobio za poklon. nije mi to uopće palo na pamet. al ne vidim ništa negativno, fora mi je.
    inače, sad se s nostalgijom sjećam tih prvih par mjeseci, kako je opčinjeno buljio u nju, bio je toliko oduševljen bebom, i ručicama i nožicama i njenoj maloj glavici i malenom nosiću...znao ju je po pol sata samo gledati.
    i sad ju isto tako gleda

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mi nismo donosili nikakve poklone ,ali smo imali priče i uloge.Za vrijeme trudnoće sam ga stalno uključivala u sve što se tiče oko dolaska seke.I tako smo bili sami jer je mm bio na terenu.Skupa smo išli u trgovine po prve pelene ,dudice i ostale potrepštine pa sam mu ja pričala kako smo se njegov tata i ja isto tako radovali njegovom dolasku na svijet i da je on sad veliki braco zaštitnik i mamin pomagač jer je tata na putu.....I kad sam rađala treće, starije dvoje je pomagalo ,donosilo ,spremalo.....Odvajali svoje igračke kojima se više ne igraju za bracu ..i tako.Bilo je dosta toga.Njih dvoje su npr.isprobali kolica za bracu ,odabralo robicu za izlazak iz rodilišta,boju duda ,mjesto gdje će stajati kinderbet...

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

L. je imala gotovo 4 godine kada se rodio braco i dobila je poklon od njega. Sudjelovala je u kupnji svega za malenoga i tijekom jedne kupnje je došla do mene, naslonila glavu na trbuh i rekla: "braco reci mami da mi kupi bočicu i dudu za moju bebu pa da bude kao i ti"

Stvarno sitnica kojoj se strašno razveselila kad ju je dobila.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

moja je dobila narukvicu od brata (pitala me ima li jos sto za nju jer je trbuh velik pa mozda stigne jos nesto, neke igracke njegove a ond ai njene
    a kasnije su brat i seka dobili isto neku malu sitnicu
    mislim da ima je to bilo ok i ne vole ga zbog toga nego jer je on njihov

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Bliži se dan dolaska naše sestrice i odlučila sam da to neće biti popračeno nikakvim igračkama, možda da je Laura mlađa bi to i bila neka opcija, ovako je plan uživati u bebici kojoj se ona jako veseli

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kod nas nije bilo poklona, mala seka je sama po sebi bila poklon, bila je centar svijeta i sva radost tog dana kad smo stigli doma kao i narednih dana. Al starija seka je imala želju kupiti poklon maloj seki za dobrodošlicu, odabrala je tješilicu s tatom dok smo mi bili u bolnici i donijela joj kad su došli po nas, to joj puno značilo.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj erina prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas nije bilo poklona, mala seka je sama po sebi bila poklon, bila je centar svijeta i sva radost tog dana kad smo stigli doma kao i narednih dana. Al starija seka je imala želju kupiti poklon maloj seki za dobrodošlicu, odabrala je tješilicu s tatom dok smo mi bili u bolnici i donijela joj kad su došli po nas, to joj puno značilo.
    ovako je bilo i kod nas! starija cura je bratu izabrala poklon
    Posljednje uređivanje od Zara1 : 02.02.2013. at 09:56

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •