Rodila sam u 11/2007 i bila na porodiljnom do 1.8.2008. Da li moj suprug moze sad zatraziti ostatak rodiljnog dopusta na koji je imao pravo? Nigdje ne mogu naci taj podatak, ne znam od kad je to pocelo vrijediti.
Hvala!!
Rodila sam u 11/2007 i bila na porodiljnom do 1.8.2008. Da li moj suprug moze sad zatraziti ostatak rodiljnog dopusta na koji je imao pravo? Nigdje ne mogu naci taj podatak, ne znam od kad je to pocelo vrijediti.
Hvala!!
znači ostalo ti je cca 3mjeseca, počelo se koristiti za sve koji su navršili godinu dana u siječnju 2008 kolko se ja sječam, pa ispada da se to može aktivirat
Radi se o roditeljskom dopustu i koristenju do 8. godine
To je uvedeno 01.01.2009. ako se dobro sjecam. Provjeri na hzzo.
MarijaP u pravu si. Nisam usla u taj zakon, fali mi dva mjeseca. Zato ce ovaj puta muz biti cca 7 mjeseci. Jupiiii
moja frendica je rodila u 1/2007 i koristila je to u prekidima.
Twin pitaj možda ipak nije sve izgubljeno
Pitala, otac ocito ne moze
a zašto i tad su mogli koje htio, znam jer je mene moj pitao da ide za curu koja je rođena godinu dana prije frendičinog klinca.
Meni je ostalo Zrinkinih drugih 6 mj. Mogu li to koristiti kao rad na 4 sata i kako dugo (navodno u dvostrukom trajanju, što bi bila godina dana)?
Posljednje uređivanje od martinaP : 21.01.2013. at 13:05
možeš iskoristit kak te volja i na način kako želiš
To se zove rad s polovicom punog radnog vremena. Možeš raditi 4 h svaki dan, 8 h svako drugi dan ili kako se već dogovoriš s poslodavcem. Naknada od hzzo je 831,50 kn, a od poslodavca dobiješ pola bruto plaće. Ako imaš punoh 6 mjeseci roditeljskog, onda možeš tako raditi 12 mj.
svaki mjesec se računa po 30 dana tak da računašna to
Da ispravim samu sebe.
Od poslodavca se dobije pola bruto plaće, a od hzzo-a 1663 kn mjesečno. Vrijeme trajanja roditeljskog za korištenje rada sa polovicom punog radnog vremena se poduplava pa ako imaš još 6 mj, možeš raditi na pola ukupno 12 mj i za svaki taj mjesec dobiti 1663 kn od hzzo-a.
marija kaj nije od hzzo polovična cifra tj. 831kn.
ak je tak kak ti veliš, lijepo je to čuti,mada ćini mi se da je vrijeska rekla da je moja cifra točna.
si ti na tome?
evo u ovome je vrijeska pisala http://forum.roda.hr/threads/76295-I...radnog-vremena!
Da, zvala sam danas hzzo da provjerim zasto su mi uplatili 1663 kn. Rekli su da po novom zakonu min naknada koju hzzo isplacuje iznosi 1663 kn.
Nisam sigurna da li to vrijedi i za stanku za dojenje. To bi bilo super!
Samo se nadam da nece ukinuti roditeljski za blizance i 3+ roditelje i koristiti to da su nam toliko isplacivali da nas usutkaju.
Sad i vrijeme trajanja drugacije racunaju. Nije vise (180+ 360+360)x2 za pola radnog vremena.
Nisam racunala jer ionako necu moci koristiti sve pa mi je svejedno.
Ne radi se o velikoj razlici u broju dana.
a gdito piše o drugačijem obračunu dana'
Ne znam. Vidjela sam u mom Rjesenju da se datumi bas ne poklapaju, ali nisam detaljno racunala.
ovo mi sada nije jasno!
ja sam iskoristila 18 mj za treće dijete,pa idem na GO i početkom trećeg mjeseca idem raditi s polovicom radnog vremena
kada sam se zadnji puta raspitivala rečeno mi je pola naknade znači 800 kn.Da li se je nešto mijenjalo? osim pola plaće koliko će još dobijati??
Znači realno gledajući, kad bi recimo moj muž ili ja otišali na porodiljni s pola radnog vremena imali bi pravo iskoristiti 4 godine i dobivali bi svaki mjesec 1663kn? I pola bruto plaće iz firme?
Ali to moramo početi koristiti najkasnije do njenog 4. rođendana jer moramo potrošiti do njenog 8. rođendana?
Može se iskoristiti sve do manje mjesec dana, tako da pazite koliko vam ostaje, da nebi ostavili 25 dana u "pričuvi", jer sve što je manje se briše.
Naknada je koliko je bila definirana po rješenju, a ovisi o visini plaće do najviše 2660 (ne znam točnu cifru).
A ako se radi na pola radnog vremena ta cifra se prepolovljuje, a pola plaće dobiješ od poslodavca.
Vrijeme na pola se udvostručuje.
Nije moguće raditi malo ovako, malo onako, jer HZZO izdaje novo rješenje koje je za SRV (skraćeno radno vrijeme).
Ako se koristi rodiljni do djetetove treće godine onda naknada iznosi 1663 kn, a na SRV pola.
Nadam se da sam razumljivo napisala![]()
meni su ostala još 4 mjeseca roditeljskog dopusta.
vratila sam se radit kad je malac imao blizu 4 mjeseca i ona 2 mjeseca rodiljnog dopusta sam izgubila.
mjesec dana roditeljskog (jer se ne može uzeti manje od mjesec dana) sam iskoristila u ljeto 2010, a još mjesec dana u ljeto 2011.
i tu je kraj moje priče.
moj neposredni šef se ne slaže da više uzimam takav dopust jer je (citiram) "zakon nakaradan i nije normalno da dijete već ide u prvi razred a majka koristi porodiljni za to isto dijete. to sve treba ukinit."
i tako ja, za sada, držim na ledu ta svoja preostala 4 mjeseca.
još nešto:
što se financijske strane tiče meni se pokazalo puno isplativije kad sam uzela dopust od 15. do 15. u mjesecu nego od 1. do 1. u mjesecu. jednu godinu sam koristila od 15.7. do 15.8, a drugu od 1.7 do 1.8.
Trenutacno vrijedi to da hzzo ne moze isplatiti manje od 1663 kn pa ces toliko i dobivati.
Vjerovatno ce to promijeniti kad skuze, ali za sad je tako.
Ana, odgovorim ti detaljno veceras.
Jelena, moram potraziti rjesenje pa cu prebrojati dane. I ja sam prekidala pa ne znam napamet.
Kao sto sam vec napisala, isplatili su mi 1663 kn za pola radnog vremena. Zvala sam hzzo i receno mi je da po novom pravilniku/zakonu (nisam pozorno slusala) hzzo ne moze isplatiti naknadu manju od 1663 kn pa sad toliko isplacuju.
Nikome to nije jasno, a najmanje zakonodavcu. Ali, nije me niti briga. Dok oni skontaju sta su napravili, pa dok preprave zakon, mali ce mi u skolu krenuti.
Loryblue, on se ne mora sloziti. Moze samo odgoditi do 30 dana.
čekaj, ne razumijem. što može odgoditi do 30 dana?
i kako se ne treba složiti ako sam oba puta uz zahtjev za otvaranje tog, po mjesec dana roditeljskog, trebala na hzzo donijeti (uz ostale papire) i potvrdu o suglasnosti poslodavca. ta suglasnost je bila neophodna.
ali u cijeloj priči je najzanimljivije da se neposredni šef ne slaže, ali zato glavni šef (koji je i meni i njemu šef) nema ništa protiv. bez problema mi je dao suglasnot i prvi i drugi put. treći nisam ni pitala kad mi ovaj šef kaki bajke o neslaganju.
Doneses ili suglasnost ili zahtjev na kojem se vidi da trazis roditeljski s tim i tim datumom. Pa ti onda hzzo odobri koristenje 30 dana nakon sto si trazila.
ok, odobri mi hzzo.
ali što sa šefom koji mi ne da suglasnost jer je njemu to nakaradno.
mogu ja tjerati mak na konac, iskoristit taj svoj porodiljni jer imam pravo po zakonu. ali opet se vraćam na isto radno mjesto i istom šefu. a mislim da bi mi onda svaki radni dan izlazio na nos. tako da je to sve dvosjekli mač.
ili se usrdno nadat da će mi se promijeniti šef u slijedeće 4 godine pa bi još imala šanse iskoristit ta svoja 4 mjeseca roditeljskog koliko mi je ostalo.
jel to znači da i mi koje smo se vratile prije prve godine djeteta na pola radnog vremena imamo još pravo na porodiljski??
jooj pa to je meni potpuno novi svijet!
moja je priča sljedeća:
zadnjih 3 mjeseca vratila sam se na posao na pola radnog vremena i za to imam rješenje od hzzo-a, a to je bilo u proljeće 2008.
i ja bih sad mogla iskoristiti tih tri mjeseca pola radnog vremena??
Zakon vrijedi od 1.1.2009. Ako je tada dijete imalo manje od godinu dana, imas pravo
ja provjerila, izgleda da sam ipak prerano rodila...![]()
ne ne nemam pravo..ja svoje zlato rodila u proljeće 2007.
Dižem temu, imam pitanje. Činjenice su da sam rodila 9.11.2008, iskoristila sam 6 mjeseci roditeljskog dopusta do navršenih 6 mjeseci života djeteta, imam pravo na ostatak roditeljskog dopusta od 6 mjeseci iskoristiti do navršene 8. godine života djeteta u dijelovima, dva puta godišnje u trajanju od 30 dana.
Treba mi suglasnost poslodavca, kojem trebam namjeru korištenja dijela RD najaviti 30 dana unparijed, imam pravo na naknadu u iznosu od 50 % osnovice i sve to mi je poznato.
Što mi nije poznato, a nisu mi znali reći ni u područnom uredu HZZO-a (navodno netko tko zna dolazi s godišnjeg u ponedjeljak ,a ja bih poslodavcu najavila 1. 5. kako bih počela koristiti 1.6. pa mi je malo žurno), jest sljedeće: Mogu li tih 30 dana RD koristiti kako želim, naravno u dogovoru s poslodavcem, ili ih moram iskoristiti kao 30 uzastopnih dana u "komadu"? Naime, ja bih voljela tih 30 dana koristiti po dva dana tjedno sve dok ne isteknu, npr. svaki tjedan ponedjeljak i petak pa dok ne istekene 30 dana. Ako počnem 1. 6, iskoristit ću ih do 14. 9. Mislim da bi moj poslodavac bio voljan pristati, meni bi odgovaralo zbog dinamike posla da ne padnem u nenadoknadiv zaostatak, a opet sam 4 dana u komadu doma sa djetetom. Ima li tko kakva iskustva, informacije za podijeliti?
tvoje želje ovise kak se dogovoriš s polsodavcem, tj. da preciznija budem, morat ćeš se prema hzzo ponašati ko da si u komadu, i tak i najmanje jednu plaču primit, a s poslodavcem se dogovoriti kako ti paše, ako i njemu paše isto.