Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: rad u inozemstvu

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno rad u inozemstvu

postovanje

molim za informaciju...ne vjencana suprugra mi je u 7mj trudnoce,radi u Italiji,nije zdrastveno osigurana u RH,prema njezinom ugovoru u firmi(koja joj pokriva zdrastveno) ima pravo na 16 tjedana porodiljnog dopusta,6 tjedana prije termina rodjenja djedeta i 10 nakon.Ja radim u RH,zdrastveno sam osiguran.Kao otac imam pravo na porodiljni dopust po RH zakonima nakon 6mjeseci od rodjenja djeteta,barem mi tako svi govore.Zanima me da li postoji opcija da koristim porodiljni dopust kada supruzi istekne 10 tjedana njezinog?Brine me kako rijesiti rupu od 4mjeseca u kojima bi supruga bila sama u inozemstvu sa bebom ako ja ne mogu dobiti porodiljni dopust ranije.
    Unaprijed hvala na odgovoru
    p.s. planiramo se vjencati ubrzo nakon poroda osim ako administracija ne kaze suprotno tj. ako je to mozda jedan od uvijeta za rijesavanje ovog problema

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tomislav prvotno napisa Vidi poruku
    postovanje

molim za informaciju...ne vjencana suprugra mi je u 7mj trudnoce,radi u Italiji,nije zdrastveno osigurana u RH,prema njezinom ugovoru u firmi(koja joj pokriva zdrastveno) ima pravo na 16 tjedana porodiljnog dopusta,6 tjedana prije termina rodjenja djedeta i 10 nakon.Ja radim u RH,zdrastveno sam osiguran.Kao otac imam pravo na porodiljni dopust po RH zakonima nakon 6mjeseci od rodjenja djeteta,barem mi tako svi govore.Zanima me da li postoji opcija da koristim porodiljni dopust kada supruzi istekne 10 tjedana njezinog?Brine me kako rijesiti rupu od 4mjeseca u kojima bi supruga bila sama u inozemstvu sa bebom ako ja ne mogu dobiti porodiljni dopust ranije.
    Unaprijed hvala na odgovoru
    p.s. planiramo se vjencati ubrzo nakon poroda osim ako administracija ne kaze suprotno tj. ako je to mozda jedan od uvijeta za rijesavanje ovog problema
    Tomislave, dobro došao!

Kao prvo, ako je tvoja supruga osigurana samo preko talijanskog osiguranja, onda ne može ostvariti u potpunosti prava s osnove zdravstvenog osiguranja jer nije osigurana preko HZZO-a . S obzirom da je zaposlena u inozemstvu, u hrvatskoj bi da je zdravstveno osigurana te da ima prebivalište u RH ili stalni boravak mogla koristiti rodiljnu i roditeljsku potporu kao zapsolena osoba. (članak 7. stavak 1., točka 1. - vidi u članaku 9. stavku 1. Zakona o rodiljnim i roditlejskim potporama). http://www.zakon.hr/z/214/Zakon-o-ro...skim-potporama

Ukratko, ako ti supruga nema pravo na HR rodiljnu i roditeljsku potporu (jer bi se u HR vodila kao nezaposlena i neosigurana osoba), onda niti ti ne bi mogao imati pravo na istu kao drugi roditelj.

Moj savjet:
    - provjeri na HZZO da li možeš suprugu zdravstveno osigurati preko sebe kao člana obitelji
    - s takve osnove da li postoji mogućnost korištenja tvojeg prava na rodiljni / roditeljski dopust.

Nadalje, administrativno ćete lakše riješiti stvari ako se vjenčate. I raspitajte se u Veleposlanstvu RH o prijavi djeteta i državljanstvu, ako će se dijete roditi u Italiji. Link - http://it.mvp.hr/?mh=251&mv=1625
    Posljednje uređivanje od mamma san : 22.01.2013. at 10:08

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ako ti se dijete rodi u italiji, nakon sto ga upises u nadleznoj opcini (anagrafe) dignes medjunarodni rodni list i s time ga bez ikakvih probema upises u svoj maticni u rh, kad dobijes domovnicu ides u policiju prijaviti dijete a potom hzzo.
    Obzirom da niste vjencani, po talijanskom gradjanskom zakoniku dijete ce morati nositi majcino prezime. Inace talijanske zene nakon vjencanja nemogu uzeti muzevo prezime pa ako vam je to bitno svakako se vjencajte u rh. Jednako tako dijet koje je rodjeno u braku po sili zakona moze imati iskljucivo ocevo prezime ne i majcino. Eto malo su s time zatucani

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Inace,kad joj istekne porodiljni tvoja supruga i dalje ima prvo odsutnosti s posla na ime rodjenja djeteta ali uz naknadu od 30 post place (tzv.congedo) tako da beba nece biti sama i napustena jedino sto je financijski to nepovoljnije od porodiljnog kakvog imamo u rh.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

hvala na pomoci...supruga ce doci na porodiljni u Hrvatsku i roditi u Hrvatskoj,da li to ista mijenja na stvari?sto se tice moga koristenja porodiljnog

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tomislave,

moj savjet je onaj koji sam gore napisala: ZDRAVSTVENO PRIJAVITI SUPRUGU KAO ČLANA OBITELJI NA HZZO (vjenčajte se prvo) i prijavi je na svojoj adresi.

Tek zatim se možete raspitati i vidjeti kako ćete iskoristiti prava s osnove zdravstvenog osiguranja. Jer ako nju HZZO vodi kao "nezaposlenu", nećeš moći ostvariti rodiljni dopust.
    Ako joj se s osnvoe priznatog statusa zdravstveno osgiurane osobe sa prebivalištem / stalnim boravkom u RH prizna i njen radni status kao zaposlene osobe u inozemstvu, TADA bi mogao ostvariti pravo na RODILJNI DOPUST nakon što ona svoj iskoristi.

No, o svojim pravima u tom slučaju još jednom se raspitaj u PRAVNOJ SLUŽBI HZZO-A.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 22.01.2013. at 11:29

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

djete će dobiti automatsko prezime osobe koja ju je rodila, tj.prema papirima koje donese u bolnicu, znači ak se i vjenčate prije, a želite da na prvim papirima u bolnici bude tvoje prezime treba imat i papire za to. naravno prezime se poslije lako na općini dogovori.

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ti se dijete rodi u italiji, nakon sto ga upises u nadleznoj opcini (anagrafe) dignes medjunarodni rodni list i s time ga bez ikakvih probema upises u svoj maticni u rh, kad dobijes domovnicu ides u policiju prijaviti dijete a potom hzzo.
    Može li moje dijete koje će biti rođeno u RS/BiH (i koje će ovdje dobiti bosansko državljanstno) isto tako po meni dobiti hrvatsko državljanstvo? Ja živim i radim u Bosni, ali imam prebivalište u Hrvatskoj i dalje. Kako se to zapravo tretira (ako uopće može)- da li bi imalo dvojno državljanstvo???

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Vjerujem da moze Zekana, ovo s Italijom sam sigurna da moze jer sam tako rodila dvoje djece i oboje su hrvatski drzavljani po meni, a po tati talijanski drzavljani. Osnov od kojeg kreces je medjunarodni izvod iz maticne knjige rodjeni

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zekana, naravno da moze. Moji imaju dvojno drzavljanstvo, slovensko i hrvatsko.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Obzirom da niste vjencani, po talijanskom gradjanskom zakoniku dijete ce morati nositi majcino prezime.
    Hm, poznajem brojne parove ovdje koji nisu vjencani a djeca nose ocevo prezime. :/

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Da to je svakako moguce naknadnim priznanjem. Automatizmom ide samo u braku.

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

pozdrav svima, nadam se da će mi netko moći pomoći savjetom ili mi reći kome najbolje da se obratim.
    Trenutno sam prijavljena kod privatnika u RH . Muž je dobio premještaj iz RH u Italiju na dvije godine. Nadam se da ću u tom periodu ostati trudna Sin i ja idemo s njim naravno. E sad, što me čeka, ako sam prijavljena u RH, a budem trudnoću vodila u Italiji i rodim u Italiji, da li ja uopće imam pravo na naknadu od HZZO-a?? Da li mi se i dalje isplati biti prijavljena u RH ili da se jednostavno odjavim i prijavim na Zavod?
    Što mislite? Kome da se obratim a da dobijem pouzdanu informaciju?
    ....
    Hvala vam velika!!
    Ako još negdje mogu prebaciti svoje pitanje, molim vas link!
    Posljednje uređivanje od mamma san : 15.07.2014. at 14:07 Razlog: usklađivanje s pravilima pdf pravna pitanja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

morate imati prijavljeno prebivalište u hrvatskoj kako biste mogli ostvariti prava s osnove zdravstvenog osiguranja.
    ako se odjavite, nećete ih moći niti ostvariti. ovo se odnosi i na zdravstvene preglede (to ćete se ipak morati raspitati u HZZO-u što vam mogu refundirati, ali mislim da ćete više manje sve sami plaćati) a i na rodiljnu / roditeljsku potporu.

ako rodite u italiji, ionako dijete možete prijaviti preko ambasade/veleposloanstva rh kao hr državljanina (ta vam dokumentacija ionako treba a i potrebna vam je radi dostave dokumentacije radi zahtjeva za rodiljnu / roditeljsku potporu.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 15.07.2014. at 14:09

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Prebivaliste imam i imati cu u HR. Znaci, ako imam prebivaliste i ostanemzaposlena u HR, ostvarujem u Italiji sva prava kao da sam i u RH (boraviste cu prebaciti u Italiju)
    Tiziana, ti imas iskustva s porodima u Italiji, jesi primala kakvu naknadu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kexana, ako išta prebaciš u italiju, nisam sigurna da ćeš u hrvatskoj uspjeti išta ostvariti.
    no, za italiju ne znam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •