E pa onda Upitnice draga ja moram ustati s jednim aplauzom jer ja takvih znam jaaaako malo.
E pa onda Upitnice draga ja moram ustati s jednim aplauzom jer ja takvih znam jaaaako malo.
Vidiš, upitnik - izgleda da se oko puno stvari slažemo nas dvije.
Point 1. - možda moraš biti vjernik da od sakramenata ne dobiješ strije, ja ih nemam - bit će da je do toga
Point 2. - izraz krivokletstvo je pravni pojam, ne religiozni i kažnjava se kad čovjek laže na sudu pod zakletvom. - slažem se, zato sam i popustila pred porivom da se grohotno nasmijem. Pravni naziv si iskoristila da bi istaknula veliko neslaganje s autoricom posta koja vjeruje u boga, ali ne i u instituciju Crkve, ali koja će, ipak, krstiti dijete unutar te institucije. Njezino je postupanje proturječno, a termin koji si upotrijebila mi je bio, opet kažem, vrlo dramatičan.
Point 3. - Nisu stvari tako jednostavne kako ih ti možda pamtiš iz djetinjstva, bez uvrede. Ne vrijeđam se. Dapače, čak sam i ponosna kako sam samo lijepe stvari zapamtila iz dječjih dana vjeronauka sa časnom. Bilo je to lijepo dok se pričalo jednostavno, iz srca. Kad su počeli komplicirati stvari, a ja sam dovoljno odrasla da formiram svoja stajališta, sve je krenulo nizbrdo.
Point 4. Ali, dobra je vijest da je Bog svugdje, ne samo u Crkvi - tu se slažem. Mislim, ja boga kao takvog ne doživljavam (ništa sličnog ni jednoj vjeri) ali ipak priznajem neku silu u svemiru koja je stvorila Život. I ona je svugdje, od crkve do kanalizacije. Ona jest, mjesto i vrijeme su nevažni.
E sad, seks prije braka ili ne - opet se dotičemo dijela u kojem se ne slažem od...puberteta. Moja jedna draga frendica se držala toga. Brak je trajao manje od 2 godine.
Odlučila žena da je ipak vrijedno isprobati čega sve ima.
A da je bar isprobavala prije braka - gdje bi joj bio kraj. Sigurno ne kod odvjetnice za razvode.
A broji li se analni seks kao seks ili je to "rupa u zakonu"?
Posljednje uređivanje od Sumskovoce : 15.04.2013. at 15:32
i da...jesmo, svi smo mi u Crkvi licemjerni. Želimo živjeti po nekim idealima, ali padamo. To je grijeh. Ali svi se možemo popraviti. U tome jest istinski smisao vjere. Da nam daje nadu da možemo biti bolji. Vjerojatno većina vas koja doživljava Crkvu negativno je imala susret s onim što se naziva osuda. Ali, to je krivo. Ako vas je netko osudio, to vas je osudio čovjek, a ne Bog, kao što vas niti Crkva (onaj božanski dio nje) ne osuđuje.
Borimo se, nemojte nas uzimati toliko ozbiljnoI mi vjernici smo samo ljudi. Ništa bolji, ali ni lošiji od nevjernika.
Točka 3. Vjera treba rasti s čovjekom da bi sva pitanja dobila odgovor. Zato se i većina ljudi odmetne od vjere, zato što su ostali na lijepim pričicama iz djetinjstva koje deset godina kasnnije jednostavno ne drže vodu. Usput, kako to da si išla na vjeronauk? Ja sam skužila da su te tvoji9 samo krstili da riješe baku, a kad ono, baka inzistirala na cijelom paketu??? :D
Seks prije braka....gle, ne poznajem tvoju prijateljicu, ali, kao što kažu, jedna lasta ne čini proljeće, pa nije ni taj slučaj etalon za sve ostale ''čudake'' koji se ne seksaju prije braka
Ja svakako preporučujem ovo kako smo hodali muž i ja
A odgovor na tvoje trik-pitanje....hahahaha, znaš da mi vjernici ne prakticiramo analni seks![]()
Sumsko, zašto nam nisi došla na ireligiozni?
Sto se tiče krštenja i ostalih obreda, onaj kome to nešto znaci, neka ih obavlja, sve 5. Osobno mi je bezveze kad to netko želi obaviti samo radi konformizma (iako razumijem da većina ljudi želi pripadati većini) .
Koji dio Crkve (pritom mislim na instituciju) je božanski? To je onaj koji ne osuđuje - taj me zanima - tko su ti ljudi?
I da, mene je osudio vaš šef (sada već bivši šef) - mene i ostalih nekoliko milijuna parova u svijetu koji su roditeljstvo ostvarili uz pomoć MPO-a.
E sad, ako on nije božanski dio crkve (institucije) a on je u biti capo di tutti i capi (šef svih šefova) moram priznat da su stvarno nepredvidivi ti putevi božji...
Koji dio Crkve (pritom mislim na instituciju) je božanski? To je onaj koji ne osuđuje - taj me zanima - tko su ti ljudi?
I da, mene je osudio vaš šef (sada već bivši šef) - mene i ostalih nekoliko milijuna parova u svijetu koji su roditeljstvo ostvarili uz pomoć MPO-a.
E sad, ako on nije božanski dio crkve (institucije) a on je u biti capo di tutti i capi (šef svih šefova) moram priznat da su stvarno nepredvidivi ti putevi božji...
za Crkvu se kaže da je u isto vrijeme i božanska i ljudska. Ljudska jer je sačinjena od griješnika, a božanska zato što joj je glava sam Krist. Nije tebe nitko osudio, već je ''naš šef'' osudio čin postizanja trudnoće umjetnom oplodnjom zbog nekih moralnih pitanja - ti sigurno znaš bolje od mene koja su to. To ne znači da si manje važna Bogu od mene ili bilo koje druge žene koja je dobila djecu prirodnim putem, niti je tvoje dijete manje čudo od mojega.
I to ne znači da sam ja bolja od tebe....
Sumsko - sef je dao ostavku pa se to ne racuna, a tih dana je udrio grom u njihove vatikanske odaje. Mozda je Sef nad sefom dao znak!
Kad mi svi dojade odselit cu se u Istru di je lipo piti i ziviti samo neka nam dura... vidim ja to po ovom forumu da je vama tamo najbolje
Zuska - bila sam na početku, pa me nije bilo par dana i napisalo se toliko postova a nisam ni stigla sve iščitati, pa sam odustala. Morat ću opet svratit.
upitnik - ja imam "the whole nine yards" - sve do kraja osnovne sam se smatrala vjernicom, pa se me izbacili s vjeronauka u 1. srednje jer sam se drznula razmišljati svojom glavom. Od onda sam to što jesam. i ponosna sam na to. A baka je širila tihi teror - jedan od pokretača mog misaonog procesa koji je doveo do ateizma je bio baš taj njezin brain washing.
I sad šef širi brain washing na parove koji ne mogu prirodno začeti dijete.
I pokušava te parove zadržati u tuzi i očaju. Ja znam kako je željeti biti mama, a ne moći. Nitko ne zaslužuje tu tugu. A on je želi zadržati u srcima tih parova. Kako da ne doživim bunt protiv toga?
Opet, nije mi osnovana rasprava o boljim i lošijim ljudima po vjerskom ključu, to nema veze. Ja se osvrćem na kritičku misao i stavove pojedinaca.
Nekome je prihvatljivo da mu institucija (pritom se odnosim na KC) nameće gotovo stavove, a nekome nije. Meni nije.
U tome je (u mojim očima) najveća razlika u vjernicima i nevjernicima. Vjernici prihvaćaju nametanje stavova od svojih pastira (ili ne prihvaćaju ali to prikrivaju) i još pritom te stavove opravdavaju.
Nevjernici imaju svoj misaoni proces, potežu za informacijama i stvaraju vlastita stajališta. Ponekad se poklapaju sa stajalištima KC-a, ponekad ne. Ali stajališta su njihova, plod lokige i promišljanja. A ne srvirana u nedjelju prije ručka.
A za onaj dio koji kažeš da je trik pitanje - pa i nije. Kao što ti poznaješ parove koji ne vode ljubav prije braka, tako i ja znam za (preko nekoliko) koji potežu za rupama u zakonu.
Opet je mladenka bila "nevina" na vjenčanju.
A kako gledaš na mladenke u visokom stupnju trudnoće i bijeloj vjenčanici? Licemjerje ili ne?
pogresno. za ovo drugo imam skoro cijeli svoj zivot, prije rodjenja djeteta.
kakva zurba?
meni je jasno da ti to ne razumijes i da ne mozes shvatiti zasto roditelji vjernici krste dijete.
s druge strane, mozda ce mom ili tvom (imaginarnom) djetetu biti problem i vjecno ce nam zamjerati sto smo otisle roditi u rijeku ili varazdin i time prekinuli niz od 10 koljena rodjenih u gradu u kojem zivimo.
i to nikad nece moci promjeniti.
dok krsteno dijete ne mora otici na krizmu, ne mora potvrditi svoju vjeru, naprosto, ne mora uciniti nista, radit po svome, kao sto vidimo i na ovom topicu da ima takve djece.
razumijem ljutnju onih koji su krsteni iako su im roditelji bili ateisti, protiv krstenja i sami su odgajani kao ateisti. al to je de facto ljutnja prema roditeljima koji su zanemarili svoja nacela i pokleknuli pred pritiskom, okoline, bake, nekoga...
i ne, to ne potjece od vjerovanja da ce dijete ako se ne krsti a umre nece otici u raj. ono je nuzno za spasenje ali krstenjem dijete/covjek postaje nanovo rodjeno, novo stvorenje, ono je vrata u kristovu zajednicu. a roditeljima vjernicima to je bitno.
ma nemoj mi reći da si cijeli život razmišljala o tome gdje ćeš roditi?
I tko kaže da nisam vjernik, zar vjernici ne mogu razmišljati na taj način, da bi dijete možda trebalo biti dovoljno zrelo da shvati što to znači...
ne, mislila sam na krstenje. ne na mjesto poroda.
pa dijete ce i odluciti kad bude dovoljno zrelo da zna sta to znaci, zato ima i krizmu koja upravo tome sluzi, zar ne?
do tada sam JA odgovorna z anjega, pa i po pitanju vjere. pa ako sam vjernik, onda i znam sta to znaci i sta cu uciniti.
al ovo je 0-1, ko sto sam vec napisala na FK je puno, puno takvih tema i postova.
forum danas steka, pa je isteklo vrijeme za edit.
al mogu ti reci, da zadovoljim tvoju znatizelju, (kad se vec tako razgovaramo) da sam puno prije nego sam ostala trudna razmisljala i o mjestu poroda.
Slažem se i ja s tobom! Ovi tvoji stavovi su jasni i iskreni. Ima puno ljudi koji su u životu promijenili mišljenje o raznim stvarima, pa i o vjeri. Neki su postali vjernici, a neki su to prestali biti. Sve je to za ljude. Samo mrtvaci i notorne budale nikada ne mijenjaju mišljenje...
Ja nemam ni jedan sakrament osim vjenčanja, a djecu smo krstili i odgajamo ih tražeći nekakvu zlatnu sredinu koja podrazumijeva toleranciju prema svima, vjernicima svih vjera i ateistima i ovakvima kao ja koji se ne bi svrstavali. Tu dolazi i suzdržavanje od pretjerivanja. Eh, sad, hoće li tako i ostati... nemam pojma. MM je vjernik, ali isto umjereni, ja ... ne znam kako bih opisala sebe, a da se uklopim u neku kućicu. Nisam ateist, ali ne sviđa mi se vezanje na katoličanstvo ili bilo koju organiziranu religiju. I zapravo me ne zanima mišljenje okoline, ali u obitelji to ne možeš izbjeći...
Ja sam se jako iznenadila kad su moji roditelji (koji nisu krstili mene i brata) s odobravanjem prihvatili našu odluku da djecu ipak krstimo, ali ja sam ostala kakva sam i bila. Ne treba mi sakrament krštenja i to mi se u ovim godinama čini licemjerno. Hoću li se ikada predomisliti - nemam pojma. Za to bi mi eventualno trebalo neko čudo. Moja djeca gledaju nas i naše različite stavove (paradoks je da često ja bolje znam teoriju od mm-a, he he he - pobrinule su se bake da naučim). Hoće li se moja djeca danas-sutra predomisliti, isto ne znam. Kako god odluče - bit će mi ok.
Meni nikako nije jasno kako se pitanje vjere-krstenja mze uporedjivati i banalizirati s pitanjem odluke gdje roditi i ici li u vrtic. Mislim, ok, kao ateista mogu prihvatiti takvu sprdanciju, ali jos nisam cula da su se stoljecima vodili ratovi jer su zene dvojie gdje roditi i poslati ili ne dijete u vrtic. Naprotiv, zbog vjere i vjerskih pitanja vodilo se ratova i ratova, crkve se dijeile i rascjepkavale,a u svakoj povinciji koja se postuje pozeljno je imati svecenika u sebi bliskom krugu. Pa to nikako nije istovrsno pitanje. To je, na moju zalost, jedno od bitnijih pitanja ukupne ljudske povijesti.
Drago Sumskovoce, mislila sam da će ono biti moj zadnji post, ali biti će ovaj. Na ovo ti moram odgovoriti prvenstveno zbog jedne stvari - kad sam ovo procitala, prvo sam bila iznenađena, zatim povrijeđena, a sad sam malo i ljuta. Ja se ispričavam ako sam se ikakao drugačije odnosila prema tebi osim sa poštovanjem kojega zaslužuješ. Ako i jesam, nije mi bila namjera.
Daklem, tvoja insinuacija da smo svi mi vjernici glupe ovce koje ne znaju r5azmišljati svojom glavom je, u krajnju ruku, diskriminirajuća i uvredljiva.
Nisam ni ja jedna lasta koja čini proljeće, ali, evo, ako te zanima reći ću ti ovo - da, i ja sam se u 1. srednje ''drznula'' razmišljati svojom glavom. Otpala sam od Crkve i nisam se u nju vratila 12 godina dok nisam shvatila da su svi odgovori tamo. Moja je vjera prokušana i propitana. Znam kome sam povjerovala i zašto. Ja sam imala reakciju na svoje starce zato što su me tjerali na misu, a sami nisu bili vjernici, baš kao ni tvoji.
I znaš, papa nije naš ''šef''. On je poglavar katoličke crkve. I, da, prihvaćam njegove stavove oko grijeha. I to ne po defaultu već sam se dovoljno informirala da bih mogla shvatiti neke stvari koje su mi bile nejasne na samom početku, kao, npr., pitanja oko kontracepcije, MPO i sl.
To ništa ne znači, ali, eto, udovolji mom ego tripu, pa pročitaj još i ovo - završila sam vrlo težak fakultet, pročitala bezbroj knjiga, samo ih u stanu imam oko 700, radila sam puno različitih poslova i imam širok krug prijatelja. Mislim da sam povremeno u životu upotrijebila mozak. Kad sam ga zadnji put provjerila, nije bio ispran. A nije ispran ni9 milijunu drugih ljudi koji su se našli u KC samo zato što se ne slažu s tobom i tvojim stavovima.
Što se tiče stava oko MPO, moj stav je stav KC. Da ne mogu imati dijete, ne bih išla na oplodnju. Ali, to ne znači da mislim za tebe ili bilo koga drugoga na ovom forumu da ste glupače, zle ili ne znam što. Trudim se razumjeti vas, ali nikad neću moći jer nisam bila u vašoj koži. Vas nitko ne osuđuje, jedino nas Bog može osuditi. Uvijek se kaže - mrzi grijeh, ali ne i griješnika. Sukladno tome, trudne mladenke - licemjerje? Zašto? Tko sam ja da prosuđujem? Licemjerje je kad ti ideš u KC i lažeš da ćeš živjeti u vjeri samo kako bi dobio sakrament (a možda i BMW. Licemjerje je kad se mladenka udaje u Crkvi samo zato što je tamo ljepši i svečaniji obred. Nikoga ja ne osuđujem zbog predbračnih odnosa. I mužu i meni je bilo, povremeno, teško suzdržati se, ali znali smo zašto to činimo. I mogla bih vikati s krovova da je tzo divno i nadam se da bi me netko čuo
Želim tebi i tvojoj obitelji svu sreću u životu i samo malu mrvicu želje da pokušaš razumjeti nas ''babaroge'' iz KC.
Leonisa - potpuno se slažem s tobom!
Cure, gotova sam s ovom temom. Ako nekoga zanima više, neka mi se javi na PP, može i kavaNema frke.
Rupe u zakonu?
Zakon je bez duha mrtav. Takvima bi bilo bolje da se seksaju jer očito ne znaju zašto se treba čuvati prije braka.
Još jedan post, ali nisam mogla editirati.
joooooj, to mi je u rangu famoznog informiranog izbora na rodi. nitko ne osuđuje npr nedojenje, dude, epiduralnu, carski...bilo koju odluku ako je donijeta temeljem informiranog izbora. a pod informiranim izborom, podrazumjevaju se informacije s rodinog portala. jedna flašica previše, tehnokratski porod il kako već idu oni legendarni tekstovi i sl. i to mi je oduvijek išlo na živce. em ti napuni glavu s jednom vrstom informacija em te još napravi blesavom kad se osjećaš da si ipak osuđen od strane većine jer se uopće ne bi trebao osjećati osuđenim jer mi to ovdje ne radimo. mislim, osuđujemo. nedojenje npr.
ne smijem više bogohulitna forumu, al kužite poantu.
nije bas aktivno na forumu danas, a cvijeto?![]()
[QUOTE=upitnik?;2391569]
Što se tiče stava oko MPO, moj stav je stav KC. Da ne mogu imati dijete, ne bih išla na oplodnju. Ali, to ne znači da mislim za tebe ili bilo koga drugoga na ovom forumu da ste glupače, zle ili ne znam što. Trudim se razumjeti vas, ali nikad neću moći jer nisam bila u vašoj koži. Vas nitko ne osuđuje, jedino nas Bog može osuditi. Uvijek se kaže - mrzi grijeh, ali ne i griješnika.
I mužu i meni je bilo, povremeno, teško suzdržati se, ali znali smo zašto to činimo. I mogla bih vikati s krovova da je tzo divno i nadam se da bi me netko čuo
Želim tebi i tvojoj obitelji svu sreću u životu i samo malu mrvicu želje da pokušaš razumjeti nas ''babaroge'' iz KC.
QUOTE]
Tebe neka tvoj zamišljeni prijatelj osuđuje koliko god mu to dopustila, to je tvoja privatna stvar.
I tvoj stav oko uzdržavanja od spolnih odnosa je potpuno legitiman, time ne ugrožavaš tuđu slobodu i tuđa prava, kao što je, uostalom, ne ugrožavaju ni svi oni koji imaju drukčije stavove pa recimo upražnjavaju seks prije braka, istospolne odnose, sado-mazo itd. (sve to, naravno, ako je riječ o ljudima koji na to pristaju pod punom sviješću i odgovornošću).
Nešto od toga može se smatrati glupim, smiješnim ili osobno neprihvatljivim, ali trebamo tolerirati jer intimni odnosi stvar su pojedinaca i njihove privatne sfere (i to tako treba i ostati).
Međutim, ovakvi stavovi oko MPO nisu samo privatna sfera, oni utječu na formiranje javnih politika i samim time utječu na živote drugih ljudi. Kad bi oni koji dijele tvoje stavove oko MPO postali većina u društvu ili bi postali vladajuća garnitura (već viđeno), oni bi ugrozili ljudska prava drugih ljudi. Isti je slučaj i sa stavovima tipa R.T. oko gostiju u Hrvatskoj, oko homoseksualaca, oko emigranata itd.
Da, takvi su stavovi zatucani, netolerantni (s netolerantnima netolerantrno) i opasni.
I zato je poželjno i potrebno ovakve stavove prokazivati i boriti se protiv njih kako sutra ne bi postali zakon koji bi diskriminirao dio građana i kršio njihova prava.
(Nisam napala Upitnik ad hominem, već stavove, vjerničkim rječnikom, napadam grijeh, a ne grešnika).
A o povlačenju za jezik...dok misionariš po forumu i pišeš kako je bog posvuda i kako nas sve voli, sve je ok. Čim se pojave ljudi koji ne misle tako i potegnu par argumenata, odmah je to vrijeđanje, zadiranje u slobode i slično.
oprosti, Zuska, ja ne znam što je tebi? Ne misionarim po forumu, samo sam na neke stvari morala odgovoriti jer vidim da neki ovdje malo krivo shvaćaju ponešto vezano za KC. Nisi mi potegnula nikakve argumente, ako ćemo iskreno. Rekla si da su moji stavovi zatucani i primitivni. Ok, možda tebi jesu, meni nisu. Stojim iza onog što sam rekla. Ja tebe i tvoje stavove nisam vrijeđala niti smatram da trebam biti netolerantna porema netolerantnima jer ti to, u ovom slučaju, jesi. Netolerantna si prema meni i etiketiraš me.
Ameri bi rekli - BS! A netolerancija netolerantnih bi mogla dovesti do trećeg Reicha. Itd, itd, itd....
Posljednje uređivanje od upitnik? : 16.04.2013. at 13:33
Ne etiketiram te, otkuda ti to?
To što ti vidiš kao odgovor onima "koji malo krivo shvaćaju ponešto vezano za KC", ja vidim kao misionarenje. Tko je u pravu? Svatko za sebe, razgovaramo...Osim toga, vidiš, polaziš od stava da drugi krivo shvaćaju, a ti si ta koja će reći istinu o KC i ispraviti ta kriva shvaćanja. Meni to liči na misionarenje.
Dalje, nisam netolerantna prema tebi, samo imam mišljenje o nekim tvojim stavovima koje sam napisala i obrazložila zašto ih smatram opasnim i zašto smatram da takve stavove, generalno govoreći, u društvu ne bi trebalo tolerirati (u smislu, neka cvjeta tisuću mišljenja jer svi stavovi nis jednako benigni), već ih, u najmanju ruku, treba nazivati pravim imenom - opasnima.
Da zaključim, toleriram tebe i neke tvoje stavove. Neke stavove smatram opasnima i to javno govorim i obrazlažem. Bila bih sretna da smo svi tako "netolerantni".
Pozivam da se vratimo na temu krštenja. Meni će se uskoro nećak krstiti pa me zanima kako se postaviti u vezi poklona s obzirom da mi taj čin ništa ne znači, a njima je proforma.
isto kao u vezi poklona za rodjendan, imendan, babinje, odlazak u goste
ne vidim razliku.
Zuska - ja sam ta koja je "malo krivo shvatila ponešto vezano uz KC"
Da bi promijenila mišljenje trebalo bi se radit o "puno krivo shvatila SVE vezano uz KC"
Upitnik - vidim ja iz tvojih postova da si obrazovana i da si načitana, to nisam dovela u pitanje. Već me zasmetalo kako se uzimaju tuđa stajališta za svoja jer su izrečena od strane poglavara vjerske institucije.
Kao što si stav KC-a vezan uz MPO uzela kao svoj, a da ga pritom nisi imala potrebe zauzimati - jer ti MPO nije trebao. Tako zauzimaš stav u pitanju koje te se ne tiče, ni u džep ni van džepa, a nama kojima MPO treba ide u džep i iz džepa. To me smeta - kako KC govori i zauzima stajališta koja ih se izravno ne tiču.
A u mom idealnom, ružičastom svijetu, vjerska zajednica koja je tako pro - life orijentirana bi trebala zauzeti stav da je život svetinja, pa je pomaganje bolesnima (jer da, mi neplodni smo bolesni, imamo medicinsku dijagnozu) u liječenju treblo biti okarakterizirano kao plemenit čin. Želja za roditeljstvom bi također trebalo biti definirano kao plemenit čin, a ljudi koji pomažu da se ta želja ostvari bi trebali biti hvaljeni i cijenjeni. A ono ćorak - sve kontra. Zauzimaju se stajališta od kojih se patnju neplodnih parova čini još većom, osudu još jačom. Tužno.
Zato i ja pjevam od slobode i ponosa kako sam ateist.
Mislim da je jednako ugodno i olakšavajuće kao i tvoj pjev o čednosti prije braka.
Svatko ima svoje užitke.
Nit ja sudim tvoj (a ne razumijem ga, pa da se na glavu postavim)
Nit sam osjetila tebe da sudiš moj (a pišeš da se protiviš mojoj odluci i da ću valjda jednog dana dobit po prstima kad dođe sudnji dan)
I tako svi slobodni.
A jesmo li slobodni? Ili je sloboda samo privid. Glavno da se ne koljemo oko toga tko je u pravu. Jer pravica je jednako utopična dimenzija kao i sloboda
Zuska, ja sam klincima mojih prijatelja za krštenje darivala knjige koje će im tek za 5-10 ili više godina biti aktualne. Npr. nešto od I.B. Mažuranić, kompilaciju bajki iz cijelog svijeta... Mali princ, Sofijin svijet, Theovo putovanje... pa neku pametnu igračku... http://www.aha.hr/djeca-do-8-godina/...i-za-gradenje/ ili http://www.aha.hr/djeca-do-8-godina/za-ucenje/
Posljednje uređivanje od Mojca : 16.04.2013. at 14:41
Ok, cure, tema je otišla u smjeru MPO koji izaziva burne reakcije kod svih jer su tu upletena djeca, koja su nam, očito, najvažnija od svega. Malo je teško raspravljati preko foruma jer smo takvi da često protumačimo neke skrivene namjere iza izrečenog i onda se vrtimo ukrug, ukrug...(k'o onaj mali plavi auto u dječjoj pjesmici).
Voljela bih ovo završiti u pozitivnom tonu, pa se nadam da će ovo tako biti i shvaćeno. Naime, uplela sam se u cijelu priču prilično blesavo jer me zasmetao post one gospođe s početka (ne vjeruje u Crkvu, al'će krstiti dijete) i to je najprije trebala biti samo konstatacija da nema potrebe da ljudi zbog tradicije rade neke stvari u koje ne vjeruju. Bilo bi nam svima lakše. Bilo bi manje licemjernih vjernika, ateista, agnostika...čega već.
U Crkvu nitko ne treba ići i, ako se ne slaže sa stavovima KC, što bi se reklo, široko mu poljeBez ičeg zločestog u mojoj zadnjoj rečenici.
Zuska, ti si naletila iz neba pa u rebra sa jednim prilično militantnim stavom. I meni taj stav djeluje kao misionarenje, samo s druge strane. I to je ok. Kako bi se ono reklo, barem se možemo složiti da se ne slažemoHvala Bogu, ono što, vjerujem, i mi i vi želimo0 jest da se ljudi informiraju i sami odvagnu. Zato ne možemo nikoga i ničije mišljenje omalovažavati.
Gle, Sumskovoce, imas pravo, ja nisam bila u tvojoj koži, ali mnogo katoličkih parova jest. Prvi od njih moj brat i dobra prijateljica. Pa, i je mi iz džepa i u džep. Znaš dobro čemu se točno KC protivi i to zato što je pro-life orijentirana. No, da ne pretvorimo ovaj topic u još jednu beskonačnu raspravu o MPO, samo ću naglasiti JOŠ JEDNOM - ja se ne protivim tvojoj odluci, ti i ja se ne poznajemo, ja nemam ništa s njom, a hoćeš li dobiti po prstima ili ne, ja ne znam. Možda hoćeš, ali zbog skroz neke lijeve stvari? Zato što si piskarala po forumu dok je dijete bilo pokakano?Šala, šala.
Eto, mogla bih tu još puno napisati, ali, iskreno, pametnije bi mi bilo da se posvetim djeci. Svjesna sam toga da se ničije mišljenje tako lako ne mijenja, a pogotovo čitanjem postova neke tamo upitnik? s foruma. A što se tiče poklona, ako si u mogućnosti, daj starcima novceToga nam svima danas treba
Onda roditelji mogu kupiti ono što im stvarno treba.
Posljednje uređivanje od upitnik? : 16.04.2013. at 14:43
Upitnik, žao mi je što moj stav smatraš militantnim, ali ne vrijeđa me jer znam da moji stavovi koji se temelje na poštivanju ljudskih i građanskih prava neće ugroziti druge, njihova prava i slobode.
(Osim eventualno onih koji budu htjeli ugrožavati ta prava i slobode.)
Ostali, ne znam što kupiti jer se malo osjećam prevareno da moram sudjelovati u tom proforma igrokazu. Da npr. idem na krstitke kod Upitnice, potrudila bih se oko poklona jer je to čin koji njoj znači i potrudila bih se iskazati poštovanje.
Ma zapravo imam malo veći issue s tom mamom. Kupit ću neku knjigu ili igračku i neću se pilati.
To je tocno i u redu je da je tako. Rijec je o neodgodivim odlukama, sigurno neces djecu slati s 18 g vrtic. A krstenje i pristupanje nekoj vjeri nije neodgodiva svar, nece crkva nigdje uteci. A natrag nema. Iako se nista strasno opasnog ne desava krstenjem, meni je to zadiranje u osnovne slobode i prava covjeka o kojima sam covijek o kome se radi treba odluciti. Dakle ustavna vrednota slobode vjeroispovjesti ogranicena je, po meni, slobodom (ne)vjeroispovjesti tvojeg djeteta sa svim pripadajucim obredima.
Ja ako necu u hdz ili u sdp onda necu i vozdra, i ne bi htjela da me imaju na papiru svejedno iako ne sudjelujem i ne smatram sebe djelom njih.
it takes one to know one
mene nitko nije pitao hocu li u pionire i nitko mi nije dao da odem u omladince. ukrali su nam tulum za sedmase :nepreboljeno:
zaista ne bi povlacila pitanje ustavnog prava bebe na slobodu izbora krstenja. ko sto rekoh, ima tu slobidu kod kasnijih sakramenata. isto tako mu se nece nista strasno dogoditi ako ga se krsti, a on kao odrasla osoba ne zeli biti clanom crkve.
mislim, ne znam kako da objasnim zasto vjernici krste dijete i zasto smatraju da ga trebaju krstiti, a da vec nije receno.
ako napisem da nitko ne pita djecu zele li biti (ne)cjepljeni i da nema natrag, a posljedice mogu biti svakakve, ovo nece otici sad na pro i contra cjepljenja, ne?(ne znam jesam li vidjela mujicu na ovom pdf sve ove godine :mrgreen;
Tiziana,
ubit ce me forum i errori. odgovarala sam Tiziani.
nakon pionira i omladinaca sam dodala da je to sala, ofkors i da je rasprava postala preozbiljna i prefilozofska za pdf na kojem se nalazimo, a to je 0-1.
moj edit.
Je je danas je forum fakat lud, svako toliko i meni ne otvara pa ne vrti strane na botunu - odgovori
Nisu i mene pitali za pionire!
A bila sam u izvidjacima i tek nedavno doznala da su dosta vjerski angazirani! Evo imam i ja svoju mrlju