Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: domaća mast - što s njom?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno domaća mast - što s njom?

Dobila sam kanticu domaće svinjske masti.
    Sigurna sam da ću ovdje dobiti par pametnih kako ju iskoristiti, obzirom da u životu nikad nisam ništa s njom spravljala (none-mama-ja..., cijeli lanac žena u obitelji sve radi na maslinovom ulju).
    Što dakle mogu s tim napraviti? Postoji li neki kolač koji se radi sa masti? Ako da, molila bih recept.
    Hvala unaprijed!

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, ja maloprije napravila tortilje sa masti.

Ja je dosta dobijem, ali je ne koristim previse. Ponekad mjesam sa obicnim uljem dok poham ili przim nesto.
    Uglavnom je prosljedujem tati, on pak sve pece na njoj.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Možeš peći palačinke na njoj.
    Ako ti nije mrzak LCHF, onda nema što ne možeš sa njom.
    Posljednje uređivanje od Cathy : 22.01.2013. at 12:23

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U salenjake (kod nas salovnjaci) ide salo, a ne mast. To nije isto.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja domaću mast koristim skoro svaki dan, apsolutno sve što pečem ili dinstam radim na masti, izbacila sam ulje totalno (samo za salatu).

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Koristim je u suhim kolačima odnosno keksima, za prženje krumpirića, pripremanje svinjetine na naglo, ili u pećnici, također krumpire iz pećnice, jaja na oko, uglavnom kod nas u kući se mnogo koristi. I navodno mnogo bolje podnosi visoke temperature od biljnih ulja (što se tiče nastanka štetnih spojeva).

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tijesto za pitu je jako fino s masti. Evo dobar recept http://www.coolinarika.com/recept/ma...ita-od-jabuka/
    I jaja na oko su fina na masti.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Nemam neki konkretni recept za kolač s masti, u ove standardne recepte smanjim količinu maslaca i nadomjestim s mašću, volim tako jer kolač dobije na prhkosti i onom osjećaju kako se topi u ustima.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Kod nas je baka i radič/regmet radila s mašću i to onako vrućom prelila. Odnosi se na onaj divlji radič od maslačka.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš peći palačinke na njoj.
    Ako ti nije mrzak LCHF, onda nema što ne možeš sa njom.
    Ovo LCHF me uvijek nekako podsjeti na "lucifera" , ne znam zašto...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam neki konkretni recept za kolač s masti, u ove standardne recepte smanjim količinu maslaca i nadomjestim s mašću, volim tako jer kolač dobije na prhkosti i onom osjećaju kako se topi u ustima.
    e ovako nešto me zanima
    dakle, mislim da cu i dalje frigat i dinstat na ulju, no zanimaju me recepti u koje baš ide mast da se dobije ta prhkost (za to sam čula)
    ima neki posebni u koji baš u receptu stoji mast?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

recepti za kolače, da budem preciznija

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Pogledaj na coolinarki, upiši "recepti kolači mast" i izbaciti će ti pregršt recepata, super su one štrudlice, mljac.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

buba klara, najjednostavnije što ja znam je nešto što su mi davali jest u djetinjstvu: namažeš mast na kruh i pošećeriš. Ili posoliš, kako ti je draže.

Moja pokojna baka je ko prava Slavonka stavljala mast svugdje, pa i u pire krumpir umjesto maslaca, to pamtim kao nešto najodvratnije na svijetu ali stvar je ukusa, naravno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja djeca obožavaju kruh i mast (ali mora biti taaanko namazano) + sol i crvenu papriku.

Slatko:
    - medenjaci
    - medvjeđe šape (to ne pečem jer nemam kalupe, ali mislim da imam neki recept s masti)
    - svojevremeno je štrigica na ovom forumu dala fenomenalan recept za pitu od jabuka - tijesto sa svinjskom masti, a bez jaja
    - razni keksi, čak i vanili kifli (ali treba paziti da se iz masti ne "čuje" luk jer inače ti ona valja samo za slana jela)

Slano:
    Kod mene doma je klasika pržena jaja na malo masti i krumpir u woku na masti.

U grah varivo (i leću i ričet...) znam staviti malo masti, pa prepržim na to malo špeka i udri! Kiseli kupus isto se može dinstati na masti, kao i većina drugog povrća (već su cure spomenule lchf).

A najnajbolja stvar koja postoji su pogačice s čvarcima: http://www.coolinarika.com/recept/pogacice-od-cvaraka/
    (rijetko kad ih pečem jer moja djeca tak obožavaju čvarke da mi ih uvijek pojedu prije nego dođem u priliku to napraviti).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
    Pogledaj na coolinarki, upiši "recepti kolači mast" i izbaciti će ti pregršt recepata, super su one štrudlice, mljac.
    našla neke slatke kiflice
    probat ću to, recept zvuči jednostavno
    a mazanje na kruh...ne hvala...makar je to stvar ukusa (žena koja mi je dala mast, primjerice, oduševljava se upravo time, samo ona kaže da mast namazanu na kruh posloli i stavi crvenu papriku po tome, ja bih valjda na hitnoj završila da to pojedem)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Peterlin, pisale smo u isto vrijeme o namazu .-)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo u ovom topicu je štrigica negdje dala recept za pitu: http://forum.roda.hr/threads/34886-%...ighlight=spiza

Recept je u postu 148, a da se ne patite, evo ga prenosim ovamo:

• 40 dag brašna
      15 dag masnoće
      14 dag šećera + 1 vanilija
      1 pzp
      korica limuna
      1 jaje
      6 žl mlijeka
      pinku soli (da ne bude gluvo)
      umijestiti tijesto po standardnom postupku (brašno + pzp, umiješati šećer, naribati limun, u rupicu u sredini ubaciti ostale sastojke)... kod ovakvih tijesta dobro vam je sve sastojke pustit da se malo opuste na sobnoj temperaturi....
      podijeliti u dva dijela... donji dio mora biti pinku veći od gornjeg - razvalja se i stavi na namašćenu tepsiju da pokrije dno i da ima uzdignute rubove... na to uvaliti naribane i ocijeđene jabuke sa cimetom (ako su kiselkaste može se ubaciti malo vanilijinog šećera, ako su suhe i slatke malo soka od limuna, ako ima previše soka malo krušnih mrvica...) pa prekriti gornjom korom i slijepiti rubove... zatim nabockati kolač vilicom i staviti u toplu pećnicu 20-25 minuta na 200 °C... gotovo je kad dobije onu zlatnosmeđu boju... može se posuti šećerom u prahu....

(nadjev br.2 - svježi sir + sok limuna+limunova korica+šaka grožđica+ vanilkijin šećer + obični šećer)

ili bilo koji drugi nadjev koji smislite... ja obožavam ovo tijesto pa uvijek sebi kantune napravim deblje i sa samo malo nadjeva... udavim se u tome...
      odlično u ova hladna popodneva uz čaj po želji

Offt. Fali mi štrigica na forumu, a nema je već dugo.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Peterlin, moj tata u Metou kupuje Vajdine čvarke za pogačice, kaže da su oko 50-60 kuna kila. To mi se zbilja čini ok cijena.
    Ovi koje ja kupujem, Samoborski, su dosta skuplji.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

puno hvala!!!
    jedva čekam sa mojim kuharima doma krenut u akciju

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    našla neke slatke kiflice
    probat ću to, recept zvuči jednostavno
    a mazanje na kruh...ne hvala...makar je to stvar ukusa (žena koja mi je dala mast, primjerice, oduševljava se upravo time, samo ona kaže da mast namazanu na kruh posloli i stavi crvenu papriku po tome, ja bih valjda na hitnoj završila da to pojedem)
    Da, to je stvar navike. Mi koji imamo porodično stablo koje raste na masti (Slavonija, Podravina, Zagorje) imamo o tome drugo mišljenje. Moja mama i baka to misle o maslinovom ulju.

Kod nas doma je sve zastupljeno - sve što se nađe. Mast - DA, ali bez pretjerivanja.

Zaboravih napomenuti da sam neki dan pržila domaće kobasice na masti. Treba mala žličica i odlično podnosi visoke temperature, ali to nije nešto što bi čovjek jeo svaki dan.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da, to je stvar navike. Mi koji imamo porodično stablo koje raste na masti (Slavonija, Podravina, Zagorje) imamo o tome drugo mišljenje.
    Da, baš to...stvar navike...
    Al drago mi je da otkako sam došla tu u sjeverne krajeve ipak pomalo otkrivam "novotarije" i ubacujem u naš jelovnik. Puno stvari koje nikad nisam probala u roditeljskoj kući jer jednostavno nisu dio gastronomije tog podneblja me sada oduševljavaju, a da ne pričam da sam neke uvela na skoro dnevnoj bazi (primjerice, krem-juhe koje mi klinci jako vole, jednostavne su za napraviti i hranjive). Sram me i napisat kako sam je prvi put napravila - sin u vrtiću skužio da voli tu neku gustu juhu, ja pitala tetu šta je to i žena mi dala recept .-)).

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

U principu je svako prhko tijesto ukusnije sa svinjskom masti.

Ja je ne koristim toliko za kuhanje koliko za mazanje, pomaže za proširene vene i bolne zglobove.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    U principu je svako prhko tijesto ukusnije sa svinjskom masti.

Ja je ne koristim toliko za kuhanje koliko za mazanje, pomaže za proširene vene i bolne zglobove.
    Da, to je istina! Moja kolegica priprema domaću nevenovu mast ovako nekako (sastojci su isti, za omjere nisam sigurna): http://alternativa.hr/content/view/712/199/

A kad su mi djeca bila mala i kad ih je mučio kašalj, znala sam ih mazati. Nije bilo često, ali jesam i pomagalo je.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.01.2013. at 13:23

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kore za mađaricu su najbolej sa mašću.
    Ja ju koristim za svo pečenje i friganje osim za ribu, ili baš ako pravim piletinu s mediteranskim začinima onda ju podlijem s maslinovim uljem.
    suncoketovo ulje sam skoro pa izbacila.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja koristim mast za sve, ulje sam skroz izbacila. osim za salatu, to je maslinovo.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja nažalost ne mrem ubacit svinjsku mast za kuhanje na dnevnoj bazi, jer je mali alergičar i na svinjetinu, pa se ne bi upuštala u to, ali za one koji to jedu kod mene često zna bit krvavice na svinskoj masti s restanim krumpirom

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da, to je istina! Moja kolegica priprema domaću nevenovu mast ovako nekako (sastojci su isti, za omjere nisam sigurna): http://alternativa.hr/content/view/712/199/

A kad su mi djeca bila mala i kad ih je mučio kašalj, znala sam ih mazati. Nije bilo često, ali jesam i pomagalo je.

skoro pa off, ja sam odusevljena s frendovom mamom koja cijele godine skuplja trave po livadama, ona radi slicno, osim nevena stavi i trputac i stolisnik, mislim, mozda i malo gaveza, ugl, super za svakakve kozne probleme. ukljucujuci ad.

sad, reci ti meni, sta s obicnom sv.masti, namazati prsa? protiv kaslja, mislim.
    Posljednje uređivanje od tua : 22.01.2013. at 18:47

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

šapice ilitiga pracne su najdivnije sa svinjskom masti.
    i vanilin kiflice. i općenito prhki nkeksi. ali pracne su broj jedan.

ja je koristim za pečenja u rolu (svinjetina, teletina, odojak...) , za pohanje mesa....

a domaću - na kruhu sa soli i crvenom paprikom.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    skoro pa off, ja sam odusevljena s frendovom mamom koja cijele godine skuplja trave po livadama, ona radi slicno, osim nevena stavi i trputac i stolisnik, mislim, mozda i malo gaveza, ugl, super za svakakve kozne probleme. ukljucujuci ad.

sad, reci ti meni, sta s obicnom sv.masti, namazati prsa? protiv kaslja, mislim.
    nama je mama na prsa stavljala gazu u kojoj bi bila razmazana/razgnječena svinjska mast. meni je to jedino pomagalo.

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

malo off ali možda nekom pomogne
    mast je super kada se zagnoji zanoktica,namažeš navečer s masti,zaljepiš flaster preko toga i do jutra sav gnoj mast izvuče
    na sreću ovaj recept mi nije trebao godinama

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku

Ovako kako kaze babyboys - u ljekarni uzmes veliku gazu, razrezes je na dijelove koji onak preklopljeno odgovaraju dimenziji djecjih prsa i na to razmazes malo masti (sobne temperature, da bude lijepo maziva). To zalijepis djetetu na prsa i preko obuces neku staru majicu ili body koje nije steta da se zamasti, pa preko jos 2 tanka sloja odjece. To se obicno radi navecer nakon kupanja, a ujutro skines. Pogodno je za male klince.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

buba klara mast ima dosta specifičan okus, i u kolačima, pa je upitno kako će ti se to svidjeti.
    Inače - sve se može peći na masti, dok sam bila dijete mi smo gotovo isključivo koristili mast za pečenje (jaja, mesa itd)
    Mislim da se sve prhko tijesto može raditi sa masti i da bude prhkije i finije - posebno su medvjeđe šape bolje sa masti.
    Međutim, ja danas ne mogu pojesti kolač sa masti, baš sam nedavno slučajno probala jedan i morala sam ostaviti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    buba klara mast ima dosta specifičan okus, i u kolačima, pa je upitno kako će ti se to svidjeti.
    Inače - sve se može peći na masti, dok sam bila dijete mi smo gotovo isključivo koristili mast za pečenje (jaja, mesa itd)
    Mislim da se sve prhko tijesto može raditi sa masti i da bude prhkije i finije - posebno su medvjeđe šape bolje sa masti.
    Međutim, ja danas ne mogu pojesti kolač sa masti, baš sam nedavno slučajno probala jedan i morala sam ostaviti.
    Za kolače mast mora biti bez luka. Ako se topilo s lukom, zaboravi priču za kolače - takva je dobra samo za čvarkešice i druge slane namjene.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam imala pojma da se mast ikada topi sa lukom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam imala pojma da se mast ikada topi sa lukom.
    Ni ja, jer ja to ne radim, ali sam dobila s dvije strane i "čula se" po luku. Nije loša mast, ali nije za kolače.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se s Mimom, meni isto mast ima strašno specifičan okus.
    Prije smo sve radili na masti, bila mi je super. Godinama ne koristimo mast i sad čim ju namirišim digne mi se želudac.
    Uostalom kao i domaće kravlje mlijeko. Dok sam bila dijete imali smo krave i stalno smo pili kravlje mlijeko (sirovo i kuhano), bilo mi je super, a sad ga namirišim na kilometar i tjera me na zbljuv.

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Anita Šupe (blog Istine i laži o hrani) u emisiji 8.kat je pričala da se i riba može ispeći na masti, pa ju politi sa maslinovim uljem. Moj suprug i njegova ekipa s posla znaju kod zajedničkog domjenka sami si ispeći ribu u talandari (to je nekakav duboki "tanjur" kojeg nakrcaju s masti i stave na vatru) i riba poslije toga bude hrskava, a uopće se ne osjeti po masti.
    Ja sam radila šape za Božić, ali su mi se previše osjetile po istoj, pa tražim drugi recept za njih. Ali zato krpice sa zeljem su nezamislive bez masti - jednostavno zelje dinstano na ulju nije tak ukusno!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dobra tema, imam dosta domace masti ali stavim je samo u pecenje. Kazu da su fina jaja pecena na masti... Zaboravila sam

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sve radim na masti ..od mesa, krumpira pa do zaprške i jaja... I sve mi ima puno bolji okus nego na ulju ..maslinovo još ajde ali suncokretovo
    Pa točat kruh u tu mast na kojoj su se pekli šnicli njami ... moja mala to obožava raditi ...
    Posljednje uređivanje od ivano2 : 23.01.2013. at 11:11

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ivano2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sve radim na masti ..od mesa, krumpira pa do zaprške i jaja... I sve mi ima puno bolji okus nego na ulju ..maslinovo još ajde ali suncokretovo
    Pa točat kruh u tu mast na kojoj su se pekli šnicli njami ... moja mala to obožava raditi ...
    Isto.
    Kad imam masti, sve radim na njoj.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj ivano2 prvotno napisa Vidi poruku
    x

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pečeno pile u rerni na masti, sve vrste pečenja,ribe, pomfri, pečenka na masti,jaja na masti,palačinke na masti, dinstanje luka na masti za čorbanac,gulaš,saft, masna terana, granatirmarš s tijestom,zaprška na masti(iako ju ja izbjegavam kolko je moguće) ,sve moguće zelje dinstati na masti,kiseli kupus,namazati na kruh odozgor ili malo vegete ili soli i uz to rajčica kud ćeš bolje. netko je gore napisao da umače kruh u mast mljac....
    Kolači: prace,kalupaši,kojekakve kiflice slatke i slane,medena pita,mađarica,pite s jabukama i sirom,princes krafne....
    Nama je nezamjenjiva i trošimo je oko 30-40 lit godišnje.

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

koristimo ju i kao lijek za hemeroide,kašalj,bronhitis....

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj genius prvotno napisa Vidi poruku
    koristimo ju i kao lijek za hemeroide,kašalj,bronhitis....
    Kako za hemeroide?

Btw, mi je koristimo za pečenje, jaja, palačinke... Kadgod dobijem veću količinu, dam mami jer je ona više koristi, pa mi ne ostane da isprobam u kolačima i poslije mi dođe žao

Mm pak stavlja bolesne količine maslinovog u sve, a ja maslinovo ne volim, eventualno pinku mogu podnijet s ribom, ali ni s čim drugim, za salatu koristim suncokretovo (i prženje), a za grah salatu bučino.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam radila pitu od jabuka po receptu što je stavila peterlin
    bilo je jako fino tijesto

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Domacu mast namazati na domaci (jos topli) kruh, malo posoliti i postipati sa slatkom paprikom...ne moze biti jednostavnije, a ni finije!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A može se i na kosu namazati, da potamanite uši.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Čovječe, oćeš na ulaz ili na izlaz, ili kao insekticid, malo mi se mast smučila nakon čitanja ove teme.
    Inače je koristim za pečena jaja, nekad za namazati na kruh.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •