40 dag brašna
15 dag masnoće
14 dag šećera + 1 vanilija
1 pzp
korica limuna
1 jaje
6 žl mlijeka
pinku soli (da ne bude gluvo)
umijestiti tijesto po standardnom postupku (brašno + pzp, umiješati šećer, naribati limun, u rupicu u sredini ubaciti ostale sastojke)... kod ovakvih tijesta dobro vam je sve sastojke pustit da se malo opuste na sobnoj temperaturi....
podijeliti u dva dijela... donji dio mora biti pinku veći od gornjeg - razvalja se i stavi na namašćenu tepsiju da pokrije dno i da ima uzdignute rubove... na to uvaliti naribane i ocijeđene jabuke sa cimetom (ako su kiselkaste može se ubaciti malo vanilijinog šećera, ako su suhe i slatke malo soka od limuna, ako ima previše soka malo krušnih mrvica...) pa prekriti gornjom korom i slijepiti rubove... zatim nabockati kolač vilicom i staviti u toplu pećnicu 20-25 minuta na 200 °C... gotovo je kad dobije onu zlatnosmeđu boju... može se posuti šećerom u prahu....
(nadjev br.2 - svježi sir + sok limuna+limunova korica+šaka grožđica+ vanilkijin šećer + obični šećer)
ili bilo koji drugi nadjev koji smislite... ja obožavam ovo tijesto pa uvijek sebi kantune napravim deblje i sa samo malo nadjeva... udavim se u tome...
odlično u ova hladna popodneva uz čaj po želji
