Evo u ovom topicu je štrigica negdje dala recept za pitu: http://forum.roda.hr/threads/34886-%...ighlight=spiza

Recept je u postu 148, a da se ne patite, evo ga prenosim ovamo:

  • 40 dag brašna
    15 dag masnoće
    14 dag šećera + 1 vanilija
    1 pzp
    korica limuna
    1 jaje
    6 žl mlijeka
    pinku soli (da ne bude gluvo)
    umijestiti tijesto po standardnom postupku (brašno + pzp, umiješati šećer, naribati limun, u rupicu u sredini ubaciti ostale sastojke)... kod ovakvih tijesta dobro vam je sve sastojke pustit da se malo opuste na sobnoj temperaturi....
    podijeliti u dva dijela... donji dio mora biti pinku veći od gornjeg - razvalja se i stavi na namašćenu tepsiju da pokrije dno i da ima uzdignute rubove... na to uvaliti naribane i ocijeđene jabuke sa cimetom (ako su kiselkaste može se ubaciti malo vanilijinog šećera, ako su suhe i slatke malo soka od limuna, ako ima previše soka malo krušnih mrvica...) pa prekriti gornjom korom i slijepiti rubove... zatim nabockati kolač vilicom i staviti u toplu pećnicu 20-25 minuta na 200 °C... gotovo je kad dobije onu zlatnosmeđu boju... može se posuti šećerom u prahu....


    (nadjev br.2 - svježi sir + sok limuna+limunova korica+šaka grožđica+ vanilkijin šećer + obični šećer)

    ili bilo koji drugi nadjev koji smislite... ja obožavam ovo tijesto pa uvijek sebi kantune napravim deblje i sa samo malo nadjeva... udavim se u tome...
    odlično u ova hladna popodneva uz čaj po želji



Offt. Fali mi štrigica na forumu, a nema je već dugo.