Naš jelovnik je poprilično ok (variva od povrća ižitarica svaki drugi dan, nema pašteta, hrenovki i sl.), pa ako nije kasno sljedeći tjedan, fotkam ga. Ovaj tjedan smo na bolovanju.
Naš jelovnik je poprilično ok (variva od povrća ižitarica svaki drugi dan, nema pašteta, hrenovki i sl.), pa ako nije kasno sljedeći tjedan, fotkam ga. Ovaj tjedan smo na bolovanju.
ja se ježim na naš jelovnik al probam ga naći-jednom tjedno pod obavezno pašteta, hrenovke (jasličari mislim 2-3 puta tjedno dobiju njih jer su valjda mekane...)
bude i fine klope al većina je uf!
pa ti "čuvaj" dijete
nas je jaslicki jelovnik ocajan! dijete mi ide tek 4 mjeseca u jaslice ali vrticki meni se ponavlja svako dva tjedna, uzasno je nemastovit, kuharice mahom podgrijavaju kupovne proizvode, imaju za dorucak kupovne kroasane (one iz vrecice), ako pise kolac to je neki vec gotovi isl. jaslicarima daju Cedevitu, hrenovke i suho meso.
u 4 mjeseca od zelenog povrca bilo je jednom blitva i jednom spinat na mlijeku (i evo ovaj tjedan treci put blitva). riba je bila dva puta, jednom spagete s tunjevinom i jednom przena riba (ovaj tjedan ce biti to treci put u 4 mjeseca!)
u 4 mjeseca sam bila zadovljna tjednim menijem samo dva do tri puta. evo ovaj tjedan je jedan od njih: pon- riza, uto-noklice, sri-krumpir, cet-spagete, petak-zeleno povrce
inace su svaki dan krumpiri s mesom na ovaj ili onaj nacin, jedan dan u tjednu je jecam ili grah sa suhim mesom ili hrenovke
uzas! od povrca i variva- nista. cak nema ni rize ni tjestenine- a ja sam mislila da je to jeftina hrana
uz to za međuobrok je najcesce vocni sok ili vocni caj a za uzinu voce (najcesce narance). tako da djeca prakticki imaju samo dorucak i rucak!
ne znam, ali ja sam ocekivala da ce biti vise povrca i variva. cak sam ocekivala i kakve strukle, strudlu, bucnicu za uzinu. pa to je barem jeftino! al izgleda da je lakse podgijavat hranu iz donacija
bas sam ljuta a jos vise me ljuti sto ja jedina na roditeljskom pitam za hranu, ostale hrana uopce ne interesira
jos kad znam da je gospodja koja danas govori o zdravoj prehrani djece u skoli imala djecu u ovom vrticu i nista ocito nije poduzela u vezi prehrane, dodje mi da vristim
imam par sejvanih slika menija pa posaljem na mail
Ja sam ti se već javila na face, dakle, tu sam, poslala sam meni, stvar je u tome da to na papiru i ne izgleda tako loše, ali je to da tete njima ledove štrukle,koje mi os dve napisanog i nisu najfuj, posipavaju sa šečerom, da na stolu stoji sok na razrjeđivanje koji si klinci sami slažu, pije se cedevita, fuj... Rekla sam teti da je to malo bezveze a ona meni da to klinci vole a i roditelji nose i da im ništa ne bude.
ja sam nedavno, na roditeljskom, sasvim usputno, saznala da im tete daju cokoladu svaki dan. na stolu je stajala hrpa onih malenih bozicnih cokoladica umotanih u sareni papir i jedna mama je pitala jel to tako stalno stoji na stolu. teta je samo usputno dodala da je, onako sva sretna. kao to je super davati jaslicarima. i onda je dodala, da daje maksimalno po tri da nebi imali problema sa stolicom. prestrasno
a posto cesto nemaju uzine i medjuobroka daju im keksice. sto reci? te keksice ne kupuju tete od svoje place nego roditelji donose u vrtic. pa kad citam na forumu dohrane koliko majki bebe hrane s keksicima nije ni cudno sto to nose u vrtic. njima je to normalna hrana. moje dijete do 2,5 godine nije okusilo keks (niti nista slatko. dajem mu samo domace kolace ali njih ne voli jesti). probao ga je prvi put u vrticu. evo danas je na meniju bio pekmez i kruh za uzinu, muz je malog pokupio taman kad su sjeli jesti i teta mu je na odlasku uvalila punu salvetu keksica. valjda da dijete ne bude gladno tih 100m do kuce. neki mali keksi od Krasa. kad su stigli doma mali je mene nahranio s tim keksicima. on je samo jednog liznuo. hvala bogu da mu se ne svidjaju.
ali oni djeci to daju kao nagradu i on misli da je to super. sav je bio sretan kad je kekse donio doma. i kad vidi negdje cokoladu pocne vristat i hoce je i on jesti. bas vidim da mu je netko usadio da je to nesto super. otvorim je i on samo lizne i baci. ali poludio bi da mu nedam.
zao mi je sto djetetu koji ne voli slatko i ne voli cokoladu "na silu" uvaljuju slatko. bas sam bila sretna sto mi dijete ne jede te gluposti. imam u obitelji djecu koja su ovisni o slatkom i vidim kako se njihovi roditelji muce s ogranicavanjem slatkisa. znala sam da ce kad krene u vrtic pod utjecajem ostale djece zavoljet i on te gluposti ali nisam se nadala da ce odrasli uvest to u njegovu prehranu.
al dobro, da gledam malo s "pozitivne" strane. zasad su to samo keksi i cokolada. jos nema montea, dukatina, bananka i kikica (ne znam ni sama sto jos postoji jer to uopce ne kupujem)
kod nas dvaki drugi tjedan petkom pica- tako da mi je kcer te petke dolazila kuci gladnaaaaaa (picu bas ne voli
sin svaki drugi dan ne jede rucak- ali teta me uvjerava da nema brige jer mu je dala kekse
ja sam bas ljuta na prehranu: kad sam pitala gdje je tu "zdravo" odgovor je bio da djeca to ne vole; doručci su kruh sa salamom, pekmezom, topljenim sirom... variva su jos nesto i imali no sad ne ili vrlo rijetko.
voće- najčešće ovo naše domaće, tropsko- banane (drugo, znate djeca ne vole)
pa kad bi ja djeci davala sve sto vole i samo to pretvorili bi se u zombije
josipa, nisam sada više ubrala jesi li ti poslala ime vrtića gdje se dešava taj užas
čitam s telefona pa nemam baš dobar šregled i uvid
dv matija Gubec, zagreb
http://www.vrticmgupca.hr/hr/aktualnosti
Naš od ovog tjedna:
P: Grisofino (griz od integralnog brašna na mlijeku), jabuka, pileći ujušak sa gris knedlama, tortelini sa špinatom u umaku od vrhnja i parmezana, jogurt (Fortia) s probiotikom, kruh miješani.
U: Bijela kava, kruh, Vajkrem mliječni namaz; kivi; varivo od prisiljenog zelja s junetinom i krumpirom; kukuruzni kruh i limunada; zrnin štangica
S: Mlijeko, kruh s medom i maslacem; banana, juha od povrća, složenac od kiselog zelja, mljevenog mesa i riže, kruh, sendvić s trapist sirom
Č: Bijela kava, ABC sir, kruh; naranča; varivo od poriluka s ječmenom kašom, suhim mesom i korjenastim povrćem, integralni kruh, voćni kolač, kruh i Linolada
P: Kakao, kruh i šunka; klementina, krem juha od graška, tjestenina u umaku od tune i rajčice, zelje salata, kruh, voćni jogurt (Fortia drink).
Sve u svemu mi smo zadovoljni jer su povrće i integralne žitarice dosta zastupljeni u obrocima.
Mi smo zadovoljni s hranom u vrticu u Kraljevici. Puno voca, povrca, kad dobiju slatko onda su to domaći kolači, bez aditiva. Kad su u vrtiću (jaslicama) mogu biti mirna i znati da jedu redovito i kvalitetno.
Šaljem jelovnik mailom.
Poslala sam mail, sorry malo kasnim, javi da li je kaj stiglo!
ja cu danas u vrtic prepisati- DV Poletarac, Zg
btw- jucer rucak- pire, spinat i hrenovke![]()
hvala svima koje ste poslale
oprostite što ne zahvaljujem svakoj ponaosob; ovdje gdje jesam je jako spora veza pa me živcira
http://www.vrtic-bukovac.hr/jelovnik.php#done
Ove godine smo promijenili zdravstvenu voditeljicu i jelovnik se malo pogoršao. Već smo razgovarali s njom na tu temu. Odmah je izbacila goruće loše stvari koje su se s njenom pojavom našle na meniju, a prije nije nikome padalo na pamet da ih stavi (kao npr. riblji štapići - što su moji klinci, a i još neki mali frendići odbili jesti uz pojašnjenje zakaj to nije dobro), ali vidim da ćemo morati još malo poraditi na tome.
Prijašnja zdravstvena voditeljica (otišla uživati u mirovini) je bila u onom nacionalnom timu koji se bavio poboljšanjem prehrane i jelovnik je bi MRAK, tak da mi nije jasno zakaj ova jednostavno ne prepisuje njene dok se ne uhoda ili uzme onu krasnu VRTIĆKU KUHARICU http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=28844 (koja je i nama doma često inspiracija) i piči po redu dok joj to ne uđe u rutinu.
joj sto mene zivciraju napolitanke za uzinu. dat jednu, dvije nakon rucka nije isto kao imat ih za uzinu. moje dijete nakon spavanja je gladno, moze pojest opet cijeli rucak. natrpavat gladne jaslicarce s napolitankama mi je uzasno. ja sam mojeg jucer zatekla za tanjurom punim napolitanki. sjedio je i jeo, tj. trpao ih redom u usta a na licu izraz gadjenja (ne voli slatko).
i tako je dijete koje ne voli slatko pojelo desetak napolitanki iz ciste gladi![]()
imam los mob pa se nista ne vidi, probat cu prepisati. ak i ne uspijem, moram reci da sam odusevljena s namazima za dorucak ili uzinu koji tete kuharice rade: svjezi sir s mrkvom ili ciklom ili spinatom, namaz od ribica, namaz od slanutka.
minus mi je sladoled za uzinu, a da stvar bude gora, uveden je umjesto obicnog jogurta koji nije dobro prolazio kod djece (osim valjda kod moje).
I ja sam bila šokirana kad sam ovaj tjedan vidjela napolitanke za užinu - to mi je isto ko kad sam u školi vidjela kakao tablu za užinu.
Zato kažem, imamo još dosta mjesta za razgovor sa zdravstvenom.
tko sastavlja jelovnike?
med sestra? ja njoj na oči ne smijem (nakon sto mi je rekla da ona u 30 godina rada u vrticu nije vidjela uš!! jer je odrasla na trgu bana jelacica)
kako jelovnici mogu biti bas toliko različiti i neujednačeni- ako jedan vrtić ima novaca za "zdravu" hranu onda valjda imaju i drugi.
Nažalost slažem se s Peterlin da bi bilo super da hrana u školi iole počen ličiti onoj u vrtiću, a onda vrtićku poboljšavati. Ali dosta toga je individualno i ovisi o zdravstvenom djelatniku vrtića koji radi jelovnik. Ako ne smijem otvoreno pisati onda neka admin ovaj dio obriše. Hrana u vrtiću Zapruđe je neusporedivo lošija, zastarjelih principa i manje raznolikosti nego hrana u vrtiću na Savici koji su mi pohađali nećaci. Eto! A kad mi pod cornflakes s mlijkom u biti daju čokoladne kuglice pitam se da li to samo meni smeta.
i kod nas se jedu napolitanke za marendu, a nigdje to na meniju ne pise.
a kad na meniju pise griz, to znaci griz sa dodanim kras ekspressom.
za dorucak krofne sa cokoladom, ledolete, kruh i cokoladni namaz (nutela ili nesto), pastete, u jogurt stave secer. za rucak jedu pizzu, hrenovke... piju cedevitu svaki dan. kad je puding, obavezno je cokoladni............
viš, viš, a ja uopće nisam imala taj dojam - moji su uvijek uživali u klopi u vrtiću - nikad nikakvih problema; a po tetinim riječima jeo je i ostatak grupe - one su im uvijek pričale kako je to zdrava i ukusna hrana i bla, bla, bla, sve na taj mlin, tako da su se i klinci šokirali kad se meni promijenio
jučer su mi čak s gađenjem komentirali kak su za užinu bile napolitanke i čaj (inače vole napolitanke, ali im je to očito nepojmljivo dobiti za užinu); sad tek vidim koliko su "cijepljeni" i u vrtiću i od nas doma i baš mi je drago zbog toga
Posljednje uređivanje od Boxica : 01.02.2013. at 10:04
vec sam jedanput prije par mjeseci pisala mail u ministarstvo, pa sam dobila odgovor da su oni dali preporuku za menije u vrticima.
Nisam sve čitala, pa ne znam da li se netko javio iz Rijeka vrtića, ali mi smo prehranom jako zadovoljni!
Doručak je uglavnom kuhan (riža, griz, palenta i sl...), nakon toga sezonsko svježe voće, ručak uvijek: juha, glavno jelo, ponekad salata, i onda nakon odmora opet voće (banana ili sl.) ili jogurt, kolač (od griza, rogača, maka, voćni...).
keksića ima, ali oni se daju samo ako djeca ostanu dugo (malo nakon 16:30 do 17:00 sati) i vidljivo su gladnjikavi, a i da im ne bude "kazna" što ostaju zadnji, nego se kao malo počaste sa tetama! Iako, većinom su to voćke koje tete čiste i podijele među preostalom djecom ili kruh koji je ostao od ručka.
Soka nema, ponekad sam znala vidjeti one kupovne kod mlađe jasličke (od 6mj. do 1. godine), čaj se kuha, bijela kava, kakao. Nema cedevite. Roditelji često nose neke keksiće ili sl., ali tete to ostavljaju za "posebne prigode". Uvijek upozoravaju roditelje da ne donose smokije i sl., pogotovo za rođendane, kada se preferira suho voće, meki, poneki keksić, čokoladica koju svi podijele (njih 18!). Jako se pazi na zdravo i zdravlje!
Pitala sam da mi kopiraju jelovnike (ima ih 4 različita po godišnjim dobima), pa će mi poslati, a ja proslijedim!
da, nažalost
oni su dali preporuku, a na vrtiću je da se pridržava ili ne
kuharicama je najčešće lakše kuhati kako su navikle, a svima je lakše ako su djeca sita, pa čak i ako to što jedu nije baš najbolje
ja bih rado tu priču promijenila, ali najveća barijera su upravo roditelji
jednako kao i priča sa cijenama vrtića; prigovarat će nam se da dižemo prašinu zbog malog broja "posebnih"
ali, vjerujem da ćemo pronaći put
ja bih bila tako sretna kad bi netko nesto pokrenuo oko toga. ja kad god nesto spomenem oko toga svi me gledaju ko da sam pala sa marsa i od svih dobijem odgovor sta ce im biti, kakve veze ima ili slicno.... vec mi je glupo uopce spominjati tu temu jer ispada da samo meni to smeta.
je tak je meri, nitko ne želi promjenu, a onda i ja velim baš me briga moji tak i tak imaju prilagođenu prehranu.
meni je problem sto kuharice uopce ne kuhaju nista osim rucka. znaci radno vrijeme samo za skuhat rucak. pa sta rade 8 sati?
ovaj tjedan tri puta popodne napolitanke ili keksi. a ta tri puta ujutro je za marendu voce, ovaj tjedan samo narance. e kad je jabuka, banana ili kruska to mi je jos ok jer je zasitno ali mandarina ili naranca je kao sokic, nista to ne drzi. mali je dobio pristice oko usta u ponedjeljak i evo jos nisu otisli. pretpostavljam na konzervans jer doma nikad nije probao nista slatko niti kupovno pa nisam vec vidjela takvu reakciju
u vrticu se brije na razno razne radionice, dvojezicnost, fancy nazive programa a o prehrani i sanitarnim uvjetima ni a. zdravstvena voditeljica nema pojma o zdravoj prehrani a ni hrenovke ni sok joj nisu problem. roditelji ne reagiraju previse na prehranu a nije ni cudo jer citam po raznim forumima kako sve hrane djecu.
djeca spavaju na starim spuzvama iako su krevetici propisani, eto ni to nikome ne smeta.
na bilo kakvu zalbu reagiraju s "losom ekonomskom situacijom"
e sad vi meni recite kako je to cedevita jeftinija od obicne vode, kako su hrenovke i suho meso jeftiniji od svjezeg mesa, kako su keksi i napolitanke jeftiniji od kruha ili tekućeg jogurta, kako su kupovni miksevi i kupovne knedle od sljiva jeftiniji od obicne strudle, bućnice ili krumpiruse ili zeljanice?
ocito se nikome neda educirati kuharice, promijeniti dobavljače isl.
jer eto za to se ne dobivaju nagrade grada Zagreba, niti Unicefove etikete isl.
jel ste gledali provjereno s master šefom
Ja gledala, ali nicim odusevljena, niti s jednom niti s drugom stranom.
Ma kužim ovo, ali i ja se osjećam kao da se jedina bunim (na našem su jelovniku redovno čokolino, puding, cedevita, hrenovke...).
I nekako mi se čini da bi veću mjeru imalo kad bi "odozgo" došlo "naređenje" - jasne i nedvosmislene smjernice ministarstva što se smije, a što ne - a ne preporuka.
Bar polovicu djece iz naše grupe gledam cijelo ljeto i proljeće u kvartovskim parkićima, i nikad ne mogu doći k sebi koju količinu napolitanki, sladoleda, bonbona i smokija ti dvogodišnjaci i trogodišnjaci pojedu svaki dan između 17,18 i 20 h. Mislim da je naš vrtićki menu takvo "zdravlje" u usporedbi s tom količinom slatkiša po parkovskim klupicama.
No, nitko nije rekao da edukacija i promjena stavova nije dug proces.
inače smo bili prek vikenda s frendovima i moj mali piše zadaću iz prirode kaj je jel ( piramida prehrane), komentirali smo i veli mi frendica kak kod njih jede proso samo najmanja. Da joj sin ( 8 razred) veli kak kod njegovih dečki doma se ništ ne kuha ( osim tjestenina i pomfria), jer klinci jedu u školi, roditelji na poslu, i nitko nema ideje kaj da se radi. Dok oni moraju jesti i u školi i doma još kad mama dođe, oni jedu sezonsko kuhano( večinom variva)
Posljednje uređivanje od jelena.O : 04.02.2013. at 07:35
najbitnije je da se počnu pokretati inicijative, danas se informacije brzo šire, čim se većina roditelja osvijesti u pravom smjeru, ništa neće biti nemoguće. Tko neće dati djetetu šnitu kruha sa margarinom kad čuje "Maži zdravo, maži fino"
ili Čokolino i slično uz parolu "prirodno i fino"?
Pratim ovaj blog i oduševljena sam da ima ljudi kojima nije svejedno:
http://www.vitkigurman.com/2012/12/1...i-obdanistima/
kod nas jelovnik nije ni istaknut
jede se pomfri, hrenovke, pašta, pudinzi, povrća jako malo, ribe ništa (toliko čujem od djeteta)
jedino što je dobro je da dobivaju redovito voće
tete nisu zadovoljne, naprotiv, ali izgleda da se pomaci ne naziru
Posljednje uređivanje od pomikaki : 06.02.2013. at 15:45
ali sta napraviti? ja sam komunicirala sa ministarstvom, nisam nista postigla.... nemam ideje od kud krenut.![]()
U DV Izvor kuharice sve rade same. Pudinge, kolace, krafne, namaze. Njihove jelovnike bih preuzela i kuci. Ravnateljica mi je rekla da osim sto je zdravije pripremati samostalno je i puno jeftinije.
uh, da. malo tesko sa dvoje male djece. nemam vremena za nista. jednog dana kad malo odrastu vrlo rado...... a do onda ako mogu kako pomoci ......
Ima li kakvih novosti po ovoj temi? Planiraju li se kakve akcije?
Čini mi se kao da sam nešto pročitala da se pripremaju nove preporuke, opet.
Na našem meniju se još uvijek nalaze paštete, hrenovke, kupovni pudinzi... i slične stvari, čak i jasličarima.
Nisam se pomirila ni da mi kćer to jede, a sada je još i maleni krenuo u jaslice. Do sada uopće nije probao ništa od toga i ne znam koliko ću još moći paziti da ni ne jede to.
Je li se netko bunio u vrtiću i jeste li sami išli ili ste imali potporu još kojeg roditelja?
roda ne miruje
prošli tjedan je otišao dopis prema ministru
čekamo odgovor pa ćemo vidjeti što ćemo
mi krećemo na prilagodbu idući tjedan....
ono što su nam rekli na roditeljskom vezano uz meni je više-manje OK, ali ipak ima nespretnih izleta tipa čokolino ili namaz od tune. ta tuna mora biti iz konzerve, zar ne?
nisam sigurna da je to baš sretno rješenje...
apri, da li još uvijek vrijedi akcija za fotkanje jelovnika?