andiko prvotno napisa
situacija je ovakva. meni moja mama poklonila kucu u zagorju. mislimo tamo naselit svekra i svekrvu. oni se boje (svega) da ce ih NETKO izbacit i svakakvih scenarija... buduci nemam namjeru prepisisvat nista na njih, jer mise to cini potpuno besmisleno (svekrva je 79 godina), da li ja mogu njima potpisat dozivotno pravo uživanja moje nekretnine? da budu sigurni da ih ja necu izbacit na cestu, ako im se sinu nesto dogodi... (oni se boje da im se sinu nesto ne dogodi, a oni imaju zajedno skoro 160 godina

)
Ja mislim da se ovdje nikakav ugovor ne treba sastavljati već samo zahtjev za osnivanje služnosti doživotnog uživanja. U tvom slučaju zahtjev tebe kao vlasnika da se na tvojoj nekretnini osnuje služnost doživotnog uživanja u korist svekra i svekrve i svoj potpis trebaš ovjeriti kod javnog bilježnika. Zahtjev se predaje gruntovnici (zemljišnoknjižni odjel suda) na području kojeg se nalazi nekretnina. Tekst bi trebao ići ovako:
Općinskom sudu u ......(upisati sud), Zemljišnoknjižni odjel
ZAHTJEV
Ja .... (ime,prezime, OIB, adresa) predlažem da se na nekretninama i to čkbr. ..... (upisati čestice odnosno sve prepisati iz z.k. izvatka zajedno sa brojem z.k.uloška i katastarske općine i opis nekretnine), kojih sam samovlasnik u cijelosti, uknjiži služnost doživotnog uživanja u korist ...... (imena i prezimena, OIB i prebivalište svekija).
U ....... (upisati mjesto i datum)
........ Ime i prezime tvoje i potpis (koji je potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika)
Nakon smrti korisnika služnosti možeš podnijeti zahtjev za brisanje služnosti uz koji je potrebno priložiti smrtni list. Služnost doživotnog uživanja osobna je služnost što znači da se gasi smrću korisnika služnosti i ne može se nasljeđivati, a također nije točno (kao što je netko gore naveo) da oni mogu nekom iznajmljivati tvoju nekretninu jer je to osobna služnost, odnosi se samo na njih.
Mislim da bi trebalo biti ovako nekako ali nisam 100% sigurna, najbolje je nazvati gruntovnicu i pitati njih što treba, možda imaju nekakav obrazac koji se samo popuni. Ovjera potpisa kod bilježnika je par stotina kuna (zavisi od broja primjeraka), a na zahtjev se plaća vjerojatno nekakva taksa ne znam točno koliko.
Sretno.